Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
A forróvizet meg próbálhatod de én javasolnám a desztillált (ion cserélt) vizet kissebb az esély egy véletlen zárlatra!
Attila kár elkezdeni én már végig zongoráztam nem jó!
Az ICL 36-os lába és GND közötti feszültség beállításával nem lehet a hőmérőt beállítani?
Ha a hőelemek szórását elhanyagoljuk (nem tudom hogy mekkora különbség van köztük) akkor végülis lehet.
Tőlem ne kérj táblázatot hogy adott hőmérsékleten hány foknak kell lennie, mert még soha nem mértem meg az állomásban. Ha készen leszek végre a forrasztóállomás II-vel, akkor ahhoz lemérem és a cikkébe majd beleírom.
Nekem olyan pákám van, aminek a hegye egy csőszerű, üreges valami, a fűtőtestre ezt kell ráhúzni. Ha jól tudom, a JLT02 hegyei tömör darabok, amiknek válluk van, és a külső cső ezt a vállat fogja. Amúgy a hegy kis eltérésétől eltekintve az én pákám is ugyanúgy néz ki, mint ahogy a JLT02-esek a képken, persze a végén a csatlakozó is más. Ezt csak azért írom, mert fogalmam sincs, hogy a fűtőszáluk és a hőelemük mennyire azonos. Ha jól tévedek, az enyém tulajdonképpen a Solomon forrasztóállomások pákája.
Én a PIC-es szabályozásomban a hőmérés konstansait egy hőmérős műszerrel végeztem. A hőelem meredeksége a tapasztalati úton, hőmérővel beállított értékekből és az előerősítő erősítéséből visszaszámolva nálam 70uV/K körülre adódott. A neten utánanézve a hőelemeknek úgy gondolom, hogy J típusú lehet, aminek 68uV/K a hivatalos meredeksége. Ha ismerjük a hőelem meredekségét, és a felhasznált műveleti erősítő offszetje elhanyagolható, akkor lehet kalibrálni hőmérő nélkül is a szabályozást. A második, már komolyabb tapasztalatok alapján megépített szabályozásba kifejezetten kis offsetű OPA-t építettem és a nullapontot is megemeltem, majd a PIC-ben a nullapontot és az erősítő kimenetét mérve különbséget képeztem. így a nyugalmi (hideg, amikor minden szobahőmérsékleten volt) mért hőmérséklet 1 fokon belül maradt. Egy nem is offsetű erősítőnél a hiba miatt ez a nyugalmi "mért érték" többtíz fok is lehet. A 68uV/K konstans beépítésével annyira jó lett a hőmérés, hogy hőmérős műszerrel ellenőrizve néhány fokon belüli értékeket mértem. így gyakorlatilag csak a környezeti hőmérsékletet mérő diódás hőmérőmet kellett kalibrálni, a hőelem mérését egyáltalán nem. Ez azt jelenti, hogy ha az eredeti JLT02 analóg szabályozóban az LM324 negaív bemenetére menő potméteres tagot teljesen elhagyjuk, akkor a fokozat erősítésével és az elméleti hőelem-együtthatóval számolva meg lehet mondani, hogy mennyi feszültség mekkora hőfoknak felel meg az erősítőfokozat kimenetén. Persze azt tudni kell, hogy ez a hőmérséklet a környezeti hőmérséklethez mérten relatív, azaz szobahőmérsékleten kellene 0 kimenetet kapni: pl. 100-as fokozaterősítéssel és 68uV/K hőelem-érzékenységgel 300 Celsiusnál 2.04V adódik, ha a szoba 0 fokos, és 1,8836V, ha a szoba 23 fokos. Az LM324 offsetje tipikusan 2mV, ez a 68uV/K-nél közel 30 fok eltérést jelent, az nem kevés. Viszont ha nincs hőmérő, szerintem ezek alapján egy feszültségmérővel azért viszonylag használhatóan be lehet skálázni.
Sziasztok!
Megépítettem vzoole cikkében szereplő forrasztóállomást. Azt tapasztaltam, hogy a páka hegyén (fém részén) feszültség volt mérhető, ezt úgy vettem észre, hogy ha egy panelbe beleforrasztottam, és a műszerek földpontjai rá voltak akasztva levágta a fi-relét Úgy forrasztottam, hogy minden kábelt leszedtem a panelről, majd vissza és mehetett a mérés. MA az történt, hogy véletlenül rajtafelejtettem a tápegységet meg a szkópot a panelon, és egy jó nagyot szikrázott a pákahegy. Relé visszakapcs, a páka nem fűtött, a fűtés led nem világított. Szétszedtem a vezérlőt, addig jutottam, hogy a műverősítő megkapja a 8V-ot. Szóval a táprésze működik. Hol folytassam a hibakeresést? Páka, műverősítő, triakok? A kérdés még az is, h mitől jelennt meg fesz a páka hegyén?
Az első műverősítő kimenetén 6V van, ergó az összehasonlító fokotat invertáló bemenetén is. A neminv. bemenetén lévő feszt a főpotival tudom változtatni 1-4V-ig. A kimeneten a MOC előtt 0V van.
Nem tudtam a hegyen a feszt megmérni pontosan, ha jól emlékszem 24V váltó...
Azért van a hegyen feszültség mert a fűtőbetét kb3cm lapos cekász és az egyik vége ponthegesztve van a páka fémrészéhez és ide kapcsolódik a 24v is. Ezt onnan tudom hogy sajnos már sikerült 1 ilyen pákát széttépnem(:flame(Ami jó azt ne akard javítani ,mert csak elrontod ,utána meg már javíthatod!!)
Akkor mindenkinek akinek ilyen pákája van, feszültség mérhető a hegyén? Ez nem károsítja egyes IC-ket?
Visszatérve a műverősítőre, 0V van a kimenetén, lehet h meghalt?
Külön tápról megy a vezérlés nálam, a 24VAC csak a páka, triak+optoval van kapcsolatba, a 24VAC-s trafó és a hegy között 0,1- 0,2VAC -t mértem..
ami nem műxik, sztem csere.
Jó reggelt!
Ha a készülő panelra nincs kötve semmi kit zavar a 24V??? Az ICk-hez használj foglalatot! Különben én úgy tudom hogy 2.pont közt tud kialakulni potenciál külömbség.
1. Csak az a szépséghiba, h mikor forrasztok, különböző műszerek földelései vannak rácsiptetve (a meleg pontot ki szoktam húzni), így evágja a fi-relét.
2. Egyes ICket foglalat nélkül forraszok be.
Nem tudom, mint korábban írtam, nekem kicsit máshogy néz ki a pákám. Az a fajta úgy van kialakítva, hogy a páka fémteste egy külön éren jön a csatiig, és a csatlakozó fémtestére van kötve - és ez a fűtőszál mindkét végétől szigetelt. Így nálam a páka tulajdonképpen földelt lett, mert a PC táp háza is földelt, és a páka teste azzal van összekötve.
Azt nagyon gáznak tartom, ha a páka testére a fűtőfeszültség egyik sarka kikerül. Biztos, hogy az gyárilag, direkt úgy van? Ha meg igen, akkor mindenképpen úgy kellene megépíteni a fűtést, hogy a fűtőfeszültség független legyen a vezérléstől és földelhető legyen a pákatest.
Na de még mindíg nem értem miért kötögetsz bármit is egy készülő panelre? Ámbár nem 100% amit írtam mert először kiszakadt utána néztem !
Az én pákámnál szakadás van a fém részek és a csatlakozó lábai közt.
Elég durva hiba, ha a pákán feszültség mérhető! A nem is annyira profibb állomásokban kivezetik a páka burkolatának potenciálját, aztán oda csipeszeled ahova akarod. Egy halom ic már attól elélvez, ha a kezeddel hozzáérsz a lábaihoz. Hát még ha egy ilyen pákával nyúlsz hozzá... :bummafejbe: Idézet: „Az én pákámnál szakadás van a fém részek és a csatlakozó lábai közt.” Hát igen, ezt gondolja az ember a normálisnak.
Erről jut eszembe; egyszer elkövettem azt, hogy a forrasztóállomásomról működő pákával forrasztottam magát a forrasztóállomást, működés közben. Érdekes lett volna, ha közben a pákán rajta van a 24V.
Nem mértem rá az új pákámra csak arra hagyatkoztam ami a vezetékek hosszából látszott ,bocsánatot kérek ha fölöslegesen pörgettem az agyatokat a saját hülyeségem miatt!
Szétszedtem a pákát, nincs a fémtest és a fűtőbetét meg az érzékelő közt kontaktus. A páka működik, fűt, és a hőelemen is mértem 1-3mV-ig feszt melegítés hatására.
Kivettem az LM324es IC-t, tápot adtam neki, és a kimenetén a tápot mértem, szóval elszállt szegényke szerintem, igaz? Kérdés: Miért csapta le állandóan a páka a fi-relét, ha olyan panelt forrasztottam, amire földelt műszerek voltak rákapcsolva? A forrállomás nem földelt, és a páka fém része sehova sincs kötve.
hát lehet, hogy nagy baromség, de ha a páka fel volt töltődve (statikusan), akkor a földbe áramló töltések elképzelhetőnek tartom, hogy ki tudták vágni a Fi-t
pl műszálas ruhába, gumitalbp cibőbe forrasztottál, és nem földelted magad a radiátorral .. szerintem ui: más magyarázatot nem tudok elképzelni, egyenlőre..
Az LM324-ről nem pontosan értem, amit írsz.
A fi-relé: a hálózati trafó, amivel a pákát megépítetted, biztosan jó? Nem vezet át a primer és a szekunder között?
Hogy lehet megmérni, h a trafó átvezet?
LM324: úgy állapítottam meg a halál beálltát, h a műver. bemeneteit földre kötöttem, és a kimeneten 0Vot kéne mérni, de ezen 5Vot mértem. Gondoltam, kicserélem a páka vezetékét valami hajlékonyabb, vékonyabb vezetékre. Ti is megtettétek már? Milyen vastag rézdrót kell? Gondolom 24V 2A-re kéne méretezni min. Idézet: „LM324: úgy állapítottam meg a halál beálltát, h a műver. bemeneteit földre kötöttem, és a kimeneten 0Vot kéne mérni, de ezen 5Vot mértem.” Ettől még nem biztos, hogy halott. Létezik a műveleti erősítőnek offsetje is, amit ugyanúgy felerősít, mint a bemenetek különbségét. Mindkét bemenetet 0-ra kötve a kimeneten az offsetet az erősítésével felerősítve kell látnod. Én nem cseréltem ki a páka vezetékét, nagyon jó, szilikonos, hőálló vezetéke van neki. A trafó szigetelését gondolom szigetelésvizsgálattal lehetne megmérni, de a durva hibákat ohmmérővel is biztos meg lehet találni.
Igaz, követőerősítőt kell csinálni, visszacsatolni, így az ofset is 1Xes lesz.
A páka vezetékem nagyon rideg, vastag, és rövid. Mekkora ér-átmérő kell ekkora tejlesítményhez? Az eredeti, se túl vastag, többre számítottam. Elég 3 vezeték is igaz? Az állomásban 2db közösítve van.
Elvileg elég 3*0.5 .De vigyázz a bekötésnél ! Én a csatlakozót kötöttem rosszul, a hőelemre került a 24v
villogott (Kb1 hz -el) mind a két led és füst jött a pákából ,de szerencsére túlélte!
Hello!
Valaki meg tudná nekem mondani, hogy az Attila féle kapcsolásban hány volt van az ic 5-ös lábán ha az r12-őt maxra az r11-et minimumra tekerem?
Sziasztok!
Megépítettem az Attila86-féle pákavezérlést (a hőmérő része még nem készült el). Az a problémám, hogy nem kapcsol ki a fűtés, folyamatosan világít a LED. A hőelemet próbáltam fordítva is bekötni, de akkor is ugyanez volt a helyzet. Szakadást, zárlatot nem találtam a panelon. Valaki tudna segíteni, hogy miket mérjek meg a hiba felderítéséhez?
Nekem is így volt az első indításnál. A trimmereket a leírtak alapján állítsd be.
(22k maxon; 50k-s min.-re és az alsó 100 ohm-os trimmert tekerni amíg el nem kezd kikapcsolni. )A módosításokkal nekem jobban tettszik: 470 ohm helyett 10K ohm és valami kondi téma is volt leírva de már nem tudom mi. A hőelem bekötése jó a rajz szerint! Bővebben: Link A + fele megy az Elem-2 re. |
Bejelentkezés
Hirdetés |