Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oszcillátor építése rajzok
Témaindító: Kartalljani, idő: Máj 5, 2007
Témakörök:
Válaszolok magamnak.
A 150pF-os kondenzátor rossz volt, nem zárlatos, de nagy volt az átmeneti ellenállása. Illetve a frekvencia meghatározó rezgőkör és az áramkör többi része közé kellett egy 220pF-os kondenzátor, mert anélkül bizonytalan volt a működés. Most már jó.
Ez érdekes mert az induktivitás DC szempontból a földre húzza a tranzisztor bázisát, és így nincs előfeszítve a BE dióda.
Igen, nekem is ez a kedvencem. Tápfeszültségre nem érzékeny. Bázisosztót használni jobb. FM rádióvevőt is csináltam vele régen (antenna nélkül is meglepően érzékeny volt).
Tud valaki olyan oszcillátor kapcsolást, ami kb. 100 GHz-et tud? Az oldalon lévő programon nem lehet kiszámolni.
Üdv!
Láttam az apróban egy eladó szignált. Megnéztem a rajzát, és mivel tetszik gondoltam meg kellene építenem. Semmi extrára nincs szükségen, csak adjon 100megáig jelet. Van sztereó forgókondim is, csak nem tudom mekkora. Annyi kérdésem lenne hogy a FET helyére bármilyen nagyfrekis típus használható lenne? Illetve a tekercsek milyen kivitelűek lehetnek, légmagosak, esetleg ferrit rúdra tekertek, mert gondolom nem mindegy mekkora jóságú?
Ez jó! Sztereó forgókondi!
-Szerintem igen, frekiség szempontjából "bármilyen" FET-et, de ezeknek egyéb paramétereket illetően igen nagy a szórásuk, vajon tűri ezeket a kapcsolás? -Igen a tekercsek kialakítása lényeges, és a kapcsolásuk is, például, hogy a nem használt tekercseket rövidzárban kell tartani, mert az amplitúdómentetet befolyásolhatják. Kisebb frekvenciákon a méhsejt tekercselés, rémálom, meg ott van a kapcsoló kapacitása is...Én dugaszolva csináltam inkább. -Nekem eléggé kusza ez a rajz amúgy, inkább korszerűbbet válassz, varicap hangolásút. Lehet, nem voltam figyelmes, de mekkora itt a tápfeszültség? A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2014
Nekem pont az a lényeg hogy minél egyszerűbb legyen, ez az. A tápfesz gondolom 12-20V körül lehet, a 25V-os pufferokból ítélve.
Sziasztok!
A weben leltem ezt az egyszerű oszcillátort. Vajon a line resonator résznek jó egy koax darab? Milyen hoosszú kellhet bele? k*1/4lambda? Segítségeteket köszönöm.
Sziasztok!
Szükségem volna egy 50 Hz-es órajel generátorra. Ezt akarom összeállítani csak felvetődött bennem a kérdés, hogy azokat a 47nF-os kondikat nem-e kéne esetleg földre kötni, vagy jó lesz ez így? Remélem nem voltam nagyon offtopik itt evvel a kérdéssel.
Hol van abban a kapcsolásban 47 nF -os kondi? Én csak két 47 pF -ost látok, azok közös pontját valóban földre kell kötni.
Éles megfigyelés, valóban elírtam de pF-ot akartam. A megerősítéseket köszi.
Sziasztok!
Összedrótoztam a kapcsolást, működik is de a kitöltési tényező alapból csak olyan 20-25% körüli. Meg lehet oldani valahogy, hogy legalább 50% körül legyen?
Sajnos nálam nem intézi, megnéztem szkóppal. A frekvencia pontos, a jelalak is hibátlan négyszögjel de a kitöltési tényező max ha 25%.
Jajj bocs, összekevertem a 4013-mal, úgy csináld, hogy a sor vége egy kettes osztó legyen, akkor 50% lesz a kitöltés.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2014
De az csak azt csinálná, hogy volna egy 100Hz-es négyszögjelem ugyanúgy 25% kitöltéssel. Vagy tévedek?
Nem, a kettes osztással a végén visszaáll a pontos 50% kitöltés. Úgy kell méretezni a osztó láncot, hogy a végén kettes osztó lehessen.
Értem, akkor pl. az eredeti osztót kellene 100Hz-re konfigurálni, tehát 3-as osztót csinálni az első 4017-esből (6-os helyett) majd pedig végül betenni egy 2-es osztót és a 100Hz-ből kapnám az 50Hz 50%-ot. Legalábbis nekem így tűnik logikusnak.
Ez így is van. Bistabil áramkör kimenetén folyamatos CLK esetén nem is tud más lenni.
Sziasztok!
Valamilyen egyszerűbb (akár néhány tranzisztoros, vagy egy chipes) hangfrekvenciás oszcillátor rajzot keresek, amivel 1, ill. 10 kHz szinuszjelet tudnék előállítani átkapcsolhatóan, nagyjából vonalkimenetnek megfelelő jelszinttel. Nem fontos hertzre pontosnak lennie, meg annyira stabilnak, mint egy rádió KF - általam felújított magnódeckek beállításához építek egy műszert, annak a része lenne, ehhez nem annyira fontosak a fenti szempontok. (Sőt valószínűleg a jelenlegi megoldásom - számítógépi programból alaplapi hangkártyával - sem precízebb sokkal.. Cserébe sokkal helyhez kötöttebb.) Előny, ha nem kell házilag tekercselni hozzá, hanem legfeljebb boltban kapható induktivitással elkészíthető; továbbá a meglévő 12 és 24 voltos aszimmetrikus tápfeszültségek valamelyikéről járatható. Előre is köszönöm az ötleteket! Tomi94 A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2014
Szia!
Egy jó minőségű, átkapcsolható oszcillátor: Bővebben: Link. 10 kHz-re is el lehet készíteni az ellenállások-kondenzátorok megváltoztatásával.
Jónak tűnik, köszönöm! Ami nem teljesen világos, az az időállandók értelmezése: ha azokat a kapcsolóval váltható ágakat kiszámolom, potméterek egyik végállásában sem jönnek ki a cikkben említett értékek.. Annyira nagyon nem értek sajnos hozzá, mit kell még figyelembe venni a méretezésnél?
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2014
Hali, nekem pedig az lenne a kérdésem, hogy az alább linkelt kapcsolásban, a frekvencia változtatásához (és a szinusz tartásához) nem kell a C1-et és az R2-t is hangolni?
A cseh forrás és az átvett rajz sem mutat hangolást C1és R2-nél.
E szerint, ha jól értem, a trimmer potik nem is a frekvenciát szabályozzák, csak a kimeneti jelszintet? /Az átvett rajzos oldal alsó két bekezdése miatt../
Szia Tamás.
Én most inkább az eredeti cseh forrásból idéznék. Az R3-R4-R5 trimerekkel a frekvenciákat lehet beállítani, az R15-el pedig az S2.1 állásától fuggoen /0 - 0,0775V; 0 - 0,775 V/ tartományban a kimeneti jelszintet.
Igen, az R15 feszültségosztónak van kötve, nem szól bele a hangolásba. De ha nem akarsz ennyire "bonyolult" áramkört készíteni, akkor jó alternatíva, ha két darab, külön frekvenciára hangolt fázistolós RC oszcillátort építesz.
Maradok ennél, most már világos, hogy mivel állítok frekvenciát. Azzal, amire eredetileg is gondoltam. Lefordítottam a böngészővel a cseh oldalt, valóban frekvenciát szabályoznak a kapcsoló utáni trimmerek. Ezek szerint az angol nyelvű forrás viszont hibás, mert ott a jel csúcsértékének beállításáról beszél ezekkel kapcsolatban.. Holott az a két tranzisztor közötti potméter, erre magamtól is rájöttem
A kérdésem eredetileg az lett volna csak, hogy a 10 kHz-re szükséges elemértékek hogyan adódnak. 1/C*R, az oké, csak melyik ellenállásokat kell még hozzávenni? Mert pl. a C2-R3-R6 szorzásával egyik frekvencia sem jön ki nekem.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |