Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   586 / 1210
(#) patrik81 válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Belső órajellel,4MHz(default).Érdekes,a szabványos sebességet én választom meg,nem kell számolni?Legyen 2400.
A táblázat 12-5-nél látok olyat,hogy SPBRG=103.Akkor ezt írom be.
Nekem csak az RX kell.Meg akarom mérni az infraadatot.
A kijelzőn azt látom,hogy "k1100 1010v".Ez micsoda?Csak 2 megszakítást engedélyeztem a szamlaloval,és RCREG-nél egy csomó 1-es van 0-kal felváltva.Amikor nem USART-osan csináltam akkor az első 10 adat így alakult:0011100011.Ez nem fedi a kijelzőre kiírt adatokat.

EUSART3.txt

(#) Hp41C válasza patrik81 hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Vedd és dekódold az adatokat, ahogy régen csináltad, jelenítsd meg az LCD -n. Ezt már megcsináltad, de az volt a problémád, hogy a kódokat nem tudtad leolvasni az LCD -ről, csak részletekben.
Erre a problémára ajánlottam az (E)USART -ot. A dekódolt adatokat el tudod küldeni a PC -nek. Azokat az adatokat, amiket az LCD -re írsz, küld el az USART -tal a PC-nek is. A kontroller TX lábát a VDD és a földet kösd össze a PICkit2 PCD, VDD és a föld csatlakozójábal. Indítsd el a PICkit2 kezelő programját, Tools/Uart tool, állítsd be a sebességet (9600), Connect. Ezután a kódoknak meg kell jelenniük a középső nagy mezőben.
(#) don_peter hozzászólása Nov 2, 2014 /

Uraim, egy PIC áramellátásához sokan többek közt én is használtam már egyéniránytó diódát a PIC-be menő áramhoz.
A kérdésem az, hogy egy LM7805-ös stab IC-nél mi a pontos szerepe és fontosnak látjátok e egy egyenirányító behelyezését a test és az 5v-os ág közé.
Természetesen még a PIC előtt.
Miért lehet ez egyáltalán fontos?
Köszi előre is..
(#) kissi válasza don_peter hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Idézet:
„test és az 5v-os ág közé.”
Ezt rajzold már le !
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2014
(#) don_peter válasza kissi hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Csatoltam egy képet.
a kérdés továbbra is az, hogy mit csinál és miért van rá szükség, ha van egyáltalán..

tap5.JPG

Ez így a GND-hez képest negatívabb tüskéket tudja levágni, szerintem zavarszűrés szempontjából tehették bele, de az már nagyon baj, ha több, mint 5 V-os negatív tüskék lehetnek a +5V-os tápágon !

Hát akkor ez felesleges is a kapcsolásba?
Nem igazán van a táp 5v részen olyasmi ami negatív tüskéket tud generálni.. (elvileg)
PIC, led pár egyéb IC aminek a táphoz semmi köze sincs max annyi, hogy fogyasztó ...

Szerintem a bemeneti oldalra kellhet ilyen pl. egy biztosíték kiégetéséhez fordított tápnál, nem lehet, hogy valaki elrajzolta ?!

Azt nem tudom ki ajánlotta, de valaki javasolta, hogy tegyem be..
Csak nem értem milyen előny származhat belőle ha ott van..
Illetve nem értem miként működik ez az egyenirányító azon kívűl, hogy a nevében is benne van egyen irányít..
(#) Pali79 válasza don_peter hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Ha már a 12V-on van egy normális graetz híd akkor szerintem semmi értelme, esetleg egy híd a 12V bemenő után fordított polaritás ellen, csak hogy (bolond) biztos legyen. Még pár 100nF kondi a PIC környékére és kész.
(#) don_peter válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Kapcsolóüzemű tápegységből jön a 12v, így az elvileg biztonságos és jól szűrt stabil 12v.
Bár ha feltételezem, hogy nem stabil a 12v amit ráengednek, akkor lehet ennek jelentősége?
Idézet:
„esetleg egy híd a 12V bemenő után fordított polaritás ellen, csak hogy (bolond) biztos legyen”

Ezt úgy érted, hogy a 12v-os ágára kellene esetleg egy egyenirányító dióda ami a testről a 12v-os ágra irányítana?
Tehát a dióda a test és a 12v közé a testről a 12voltos irányban beültetve?

Természetesen a PIC-nél is mint minden IC-nél van egy 100nf-os kondi ami szűri az esetleges csúcsokat..

Nem lényeg, hogy szűrt és stabil legyen, a rajzon lévő kapcsolás teljesen biztonságos és jó.

Úgy értem, hogy a híd ~ ágaira megy a 12V és a híd + - ágai meg a megfelelő helyre.
Ha valami nem megy majd akkor a kapcsoló üzeműt cseréld egy sima trafósra.

Akkor az egyenirányító dióda jó ott ahol van vagy oda az nem kell?
Most kevertem meg teljesen.
Ha megoldható kérhetek egy rajzot, hogy mire gondolsz?
Köszi..

Rakd fel a rajzod lay-ba, bele rajzolom

Okok, akkor mindjárt felteszem.. Pillanat..
Oksa csatoltam azt ami a képen van..

tap.LAY

(#) vicsys válasza don_peter hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Csak, hogy mindenkit összekavarjak, én ezt használom. Bizony volt már úgy, hogy a kérdéses dióda nélkül beugrottak a zavarjelek. Ezen az egy diódán nem múlik semmi és jóval zavarérzéketlenebb a kész mű.
(#) dinokal válasza vicsys hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Ráadásul mindkét dióda elvileg fontos egyes kapcsolásokban!
Pl: leveszed a bemenő feszültséget, de a táplált áramkörből elkezd visszafelé folyni a delej (lásd akku, tekercs stb), mert az első szűrőkondi is vesz fel belőle.
A védődiódák nélkül elhalálozhat a háromlábú.
Az első dióda szerepe: nem a graetzen keresztül táplálod, hanem közvetlen +12 volttal a graetz és a dióda között, polaritásvédelem.
Nem vicsysnek szól, mert ő tudja, csak az ő kapcsolásához van a magyarázat.
(#) don_peter válasza vicsys hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Látom te is használ egyenirányítást az 5v-os ágon..
Szóval csak van értelme..
Csak kérdés, hogy mi?
(#) vicsys válasza don_peter hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Ez nálam a standard PIC-es táp. Mivel a berendezéseim 90%-a külső tápról működik, már eleve rátervezek a panelra (kapcsrajzra) mindent, ami kellhet.
Az első dióda (a graetz után) a relék tápfeszét választja le. A ki és bemenet közé kapcsolt dióda a (szekunder) szabályzott oldali töltést vezeti le. A kimeneti fordított dióda a véletlen (szemét kis álnok) zavaró tüskéket oltja ki.
(#) don_peter válasza vicsys hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Az egyenirányító dióda értéke nagyobb legyen mint az átfolyó feszültség értéke, igaz?
Ilyen esetben az áram nem érdekes, ha jól gondolom..
Vagy az áram is számít?
Mert akkor beteszek oda egy 1A 100V-os diódát.. Mármint a rajz ahová mutatja...
rajz
(#) Hp41C válasza don_peter hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

A PIC felé a földet is a 7805 föld lábáról vidd külön vezetéken. Sem a föld sem a táp vezetéknek ne használd azokat a vezetékeket, amik a nagyobb áramú fogyasztókat (reléket), gyorsan változó áramú áramköröket (multiplexált LED kijelzőt) táplálnak.
(#) don_peter válasza don_peter hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

vicsys rajzát követve akkor ez lenne egy szűrtebb forrás a PIC számára...
Csatoltam..

tap6.JPG

(#) don_peter válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Ilyen esetben külön ágon szoktam vinni az áramot.
És persze vastagabb nyomvonalon.
Szilárdtest relé esetében is külön kell vinni vagy oda bárhonnét jó lehet?

Ezt mindenkinek:
Szilárdtest relénél is kellene egyenirányító dióda a test és a relé meghajtás (ez esetben 5v és kb. 20mA) közé? (Nulla átmenet indikálás van.)
Állítólag a szilárdtest relénél már van beépített dióda, hogy ne tudjon vissza csapni, de azért kitudja alapon lehet kellene oda is egy nem?
(#) kissi válasza vicsys hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Idézet:
„A kimeneti fordított dióda a véletlen (szemét kis álnok) zavaró tüskéket oltja ki.”

Ezt hogyan csinálja? Ahhoz, hogy ez a dióda dolgozhasson, a kimeneti +5V-os feszültségnek min. -0,6V-ra kell csökkennie --> a PIC már rég leállt és majdan resetel ( ha minden jól megy és visszajött a táp !) ! Nem jól látom ?!
(#) Bakman válasza dinokal hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

A tekercs és akku visszatápálását "helyileg" illik megoldani, azzal párhuzamosan kötött diódával. Reléknél renddszeresen bele is szokták rajzolni. Ebben a formában a 7805-ös van védve, nem pedig egy esetlegesen érzékenyebb közbenső alaktrész. A 7805-ös kimenetére kötött elektrolit kondenzátor éppen káros is lehet. Bekapcsoláskor a 7805 -öt túlterhelheti, mivel az egy rövidzár, amíg fel nem töltődik. Ha a kialakult áram elér egy szintet, a 7805 egyszerűen letilt. Ha zavarszűrés kell, akkor a Graetz elé LC tag, a diódákkal (graetz) párhuzamosan 10 nF kondi, minden digitális IC táplábaira 100 nF kondi, a beneteket szűrni (pl. megfelelő LC taggal). A 78xx stab. IC-k adatlapján a bemenetre 330 nF-ot ajánlanak, bár ez nem életbevágó. Szerintem.
(#) dinokal válasza Bakman hozzászólására (») Nov 3, 2014 /

Ezt mindketten tudjuk, és én is a háromlábú védelméről írtam.
Viszont a kedves kérdező és rajta kívül sokan mások nem tudják.
Én a védődiódákat nem szoktam beépíteni ha valamihez fixen rákötött tápot csinálok, mert én is helyileg oldom meg.
Nem véletlen vicsys tápjának felépítése, "bolondbiztosnak" készült, a leghaloványabb tudású kezdő is bátran használhatja.
(#) vicsys válasza kissi hozzászólására (») Nov 3, 2014 /

Ha a +5V-os tápvonalra rákötsz mondjuk -100V-ot, akkor már látod? Mert bizony egy induktív fogyasztó ki/be kapcsolgatásakor, lehet ilyen. Többen említették a relét, példának okáért.
Már nagyon eltértünk a PIC-es témától, nem akarok tovább offolni.
(#) McAdams hozzászólása Nov 3, 2014 /

Üdv ismét. Volt nemrégiben egy nem kevés hozzászólást produkáló kérdésem.
Miszerint is; Milyen hőérzékelést használjak mikrokontrollerhez? Hosszas tanakodás után 10Kohm -os NTC-re esett a választás. (az ára miatt). Találtam kétféle megoldást is a lábra történő csatlakoztatáshoz is. Az a kérdésem, hogy a képen látható verzió megfelelő-e vagy inkább egy AD595-ön keresztül használjam. Terveim szerint az A és E portonkra kötném.
(#) vilmosd válasza McAdams hozzászólására (») Nov 3, 2014 /

Nem tudom mennyibe kerul egy NTC, de egy MCP9700A kb 100 Ft. Ezert kapsz egy 10mV/C kimenojelet generalo szenzort. A PIC AD-je siman fel tudja dolgozni. 2.56 V Vref hasznalatakor az egy AD osztas 1/4 C felbontast ad.
(#) McAdams válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 3, 2014 /

Kb 170 Ft. Értem a választ. (asszem). Nálam az a lényeg hogy a szenzor (ha lehet) kábelezve legyen. Első körben az autóban szeretnék 5-6 ponton hőmérsékleteket mérni.
Következő: »»   586 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem