Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
A reloop által belinkelt az teljesen jó. Esetleg megnövelheted a tápját 12V- ról egészen 30V-ig.
12V-ról 3V rms jön ki belőle, 30V-ról több mint 8V rms. Csak példaként említem meg sanyikiraly által belinkelt Phonic MAX-1500 rajzot, ahol az erősítést az R302/R301 arány adja meg. Ez ugyebár 75kohm/4,99kohm =15. Ez a végfok, bár H osztályú, de a nagyobb táp az itt is 2X100V. A teljes kivezérléshez 100/15=6,67V, vagyis több mint 4,7V rms kell. Nem vonalszintű bemenete van, nyomni kell bele a voltokat rendesen. A tiéd is hasonló érzékenységű lehet.
Az LM1036 30 V-ra is jó? Mondjuk rendelkezésre állna 1x18Vdc
Elkéne ugrojak a lomexbe... csak nincs kedvem.
Szerintem a reloop által linkeltre gondolt. Az LM-re 16V-az abszolut maximum az adatlap szerint.
De a TL az 12V-ról jó lesz és elvileg 3V rms leadására képes?
Igen, az jó lesz. Arra max +/- 18V-ot akaszthatsz.
De akkor mindjárt kipróbálom. Van-e szintnövekedés.
+/- ? Én csak sima egy irányuról adagolom.
De egyébként nem nagyon veszek észre hangerőnövekedést. Most 18Vdc-vel járatom.
Egy megjegyzést ehhez a szép panelhez. Láthatóan gondoltál a bemeneti csatolókondik különböző fizikai kiterjedéseire, de csak rétegfelépítésűek mennek bele. A tekercselteknek ez a hely kicsi. Én egy ilyen kaliberű végfoknál már szívesen kipróbáltam volna a hangoztatott csodajensen, mundorf kondik valamelyikét, merő kíváncsiságból.
![]() Mindenesetre köszönet a munkádért, és hogy megosztottad.
Aham, megvan. Szkóppal megnéztem mit tud az LM és hát egy idő után szépen torzítja a jelet. Nem hangosodik hanem elkezdi trapéz alakban letörni a csúcsokat.
Az adatlap szerint és a gyakorlatban is, a 12V-tal táplált LM1036-ot megfogja az 1V kimeneti feszültség. A műveleti erősítő azért ennek a háromszorosát is tudja, ami végfok teljesítményben már 9-es szorzót jelent. Ez elég arra, hogy annál a végfoknál aminél eddig 280W-ot tudtál mérni a clip határán, elbírálhasd a tápfeszültség, vagy a kimenő áram korlátja készteti a szinuszos mérőjelet tetőesésre.
A külön előerősítőt nem igénylő végfok modulok általában nem rosszabb érzékenységűek 1,5-2V-nál, csak hát az LM1036 nem tud ennyit szolgáltatni.
Na most az van, hogy lemértem +18V-tal mit tud az LM szolgáltatni. 55Vac-ot mérek a kimeneten amikor klippel a végfok. A két szokásos 75W-os 2 ohm sorba van kötve. Pikk pakk grillezni lehetne vele, és hogy őszinte legyek pár másodperc alatt a bordák is rendesen felmennek vagy 60°C-ra. (most kb hasonlítom mennyire meleg egy radiátor.
A csúcs 58.5Vac Ekkor már lapít a szinusz. 55 nél még jó. 552/4 = 756 W
Igen, a reloop által linkeltre gondoltam. Ha nincs othon tl072, az se baj, szinte a legtöbb műveleti erősítő jó lesz oda, persze csak a teszt erejéig. Nekem például egy tda 2030 van +/-15V-ról, egy darab potival bedobozolva. A kimenetén van egy soros 10ohmos ellenállat. Na ez meghajt mindent. Persze ez csak egy szervízelőfok, ha épp nincs kéznél semmi.
Helló mindenkinek !
Korábbihoz visszatérve, időt és fáradságot nem kímélve visszarajzoltam ennek a végfoknak a kapcsolási rajzát, azonban találkoztam benne egy 1,5cm X 2,5 cm re bezsúfolva egy áramkörrel. A képen az a rész ahol a 3 db bc –s kistranyó van. a nagy 10 R 5w-os ellenállástól balra. Az erősitő e nélkül müködik, mivel mind a 3 db bc tranzisztort kiforrasztottam és cseréltem is, mivel csak úgy tudtam kivenni hogy eltörtem a lábait a kis helyszüke miatt így volt egyszerübb. Visszarajzoltam az áramkört, de abban se vagyok biztos hogy jól. Annyit tudok róla hogy a 3k3 kimenetre és a gnd közé teszek egy ledet és az erősitő kimenetére tettem egy 2,6R 200W-os müterhelést, a hangerő 2/3 ánál kb elkezdett ütemre villogni a led mélyhangnak megfelelelően , teljes hangerőn gyorsabban de folyamatosan sose égett pedig a müterhelés kezdett olyan meleg lenni , hogy a kezem már nem állta. A bemenő jelet a tl071 Ic (6 láb) kimenete után lévő 100 R ellenállásról kapja. Gondolom valami clip áramkör vagy túlvezérlés jelző , vagy esetleg még ehez valami relés kütyü volt kapcsolva védelemnek. Kérdezném egyáltalán működőképes e ez az áramkör és mi lehet.
55 csúcs 4 ohmon az csak 378 W. Ha szinusz csúcsból számolsz, akkor U csúcs négyzet / 2xR.
Mostantól egy kicsit óvatosabban mérj, mert ezt a végfokot nem folyamatos 800 W szinuszra méretezték ( általában egyiket sem). Két-három másodperc jel, utána 10 másodperc szünet. Vagy rendes zenével, csak azt nem könnyű követni a szkópon. A cél, hogy elérd a 80V csúcs kimenőt. Ez a 800W/4ohm. Mégegyszer, nagyon óvatosan!
Van a családban egy Sony TA-FA310R erősítő.
Azt a hibát produkálja, hogy a jobb oldal nem szól, pontosabban ha feltekerem a hangerőt, akkor halkan torzítva. Ha viszont benyomom a direct outputot, akkor szól megfelelően, mint a másik oldal. Ha kikapcsolom a direct outputot, akkor egy darabig jó. Hozamosabb ideig nem teszteltem, de miután az előfokot kihagyva jól szól, ezért valószínűleg az előfok a ludas. Olyan a hangja, mintha négyszög jel lenne, de van amikor hullámszerűen visszajön a hangja. Valaki találkozott ilyen problémával?
Nem értem. Miért kéne szorozni a terhelést 2-vel?
Itt szamóca mást írt.
Még az nem tiszta hogy 58.5Vac az 58,5v effektívérték volt-e, aminek a csúcsértéke 82,7V, mert akkor már az régen jó, vagy 58,5V a szinusz csúcsa, mert akkor még kevés.
A szinusz csúcsértéke,az gyök kettő szorozva effektív érték. Vagyis 1.414 szor effektív. Például a 230V effektív hálózati fesz az 325V csúcs. A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
Mindjárt kész a videó. Kissé hosszúra sikeredett. Egy kis kedvcsinálónak. Amúgy meg 58.5V torz szinusz jel amit max (tehát hangkártya plafon és a poti LM1036 is fullon). Amíg nem lapult be a szinusz jel az olyan 52-55V-ra tehető.
Kapcsolot tisztitsd meg, az is okozhat ilyen hibat, ha relet vezerel, akkor azt is.
De nekem ugyan az az érték jön ki, ha az 55-öt gyök2-vel szorzom (kb 77,52=6006)/ 8 =750W
A 8-at azért írtam mert ugyebár kétszer veszem az R-t.
Ha az 55V az szinusz effektív értéke, akkor az 750 W. Én csak azért írtam a csúcsból számolást, mert nincs a szkópomban rms mérő, és így jobban tudom detektálni a szinusz csúcsát. Várom a videót!
Ott a piros pont! 750W! Így most már egyértelmű.
Hát igen, ha nagyon részletes akarnék lenni akkor már pindurit 52-53V-nál lapít.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
Sziasztok!
Lehet, hogy nem a legjobb topik, ahová írom a problémámat, de végső soron erősítőről is van szó benne ![]() Adott egy Genius 1255A hangfalpár, de lehet hogy ebben az esetben ez mindegy is. Elég zavaró zúgást hallani belőle állandóan, és néha elég furcsa dolgokat produkál: akár a kapcsolóval kapcsolom ki, vagy ha simán kihúzom a konnektorból, elmegy a monitorom képe pár másodpercre. Ha simán lekapcsolom, akkor egy idő után elkedz ciceregni, és az egerem arra a kis időre meghülyül, nem megy, tehát ki kell húzni a hangszórót. A zúgás mind az aktív, mind a passzív oldalon jelen van, ha fülhallgatót dugok a hangfalba, akkor a hangfalakon megszűnik a zaj, és áttevődik a fülesre. A zúgás letekert hangerőnél is ugyanúgy, mindig jelen van, ha nincs csatlakoztatva semmi sem a hangszóróra, csak hálózatra dugva, akkor is zúg. Próbáltam már a diódákra kondit forrasztani, aztán a pufferkondikat növelni, de ez sem segített. Jelenleg puha szivacson nyugszik, így valamennyire mérséklődött az idegesítő búgás. Előre is köszönöm, ha valaki elolvassa és esetleg véleményt formál! A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
Ha jól sejtem D osztályú erősítő van benne, lehet, hogy gerjed.
Valószínű, hogy a táp egy kicsit már esik a folyamatos terheléstől.
DE! Nemrég olvastam egy cikket a zenei teljesítményről. Éppen hangszórót javítottam és érdekelt, mekkora terhelhetőségűre sikerült megtekerni. Nem akarok belefolyni a részletekbe, de időben kiátlagolva egy mai trance zenével, egy 1000W-os végfok klippig kihajtva, egy hangszóró lengőtekercsét mindössze 50-80 wattal fűti átlagosan. Egy 80-as évekből származó popzene még ennek is kevesebb mint felével. Egy komoly szimfónikus, ami tele van halk részekkel, még kevésbé. Tehát zenével bőven meglesz a 800W és a melegedés is töredéke lesz a teszt közbeninek. Azért a reloop féle illesztő fokozatot érdemes lenne megépíteni hozzá, legalább 18, de inkább 24 V tápfeszültséggel. Legjobb lenne +/- 15Volt szimmetrikus tápról. |
Bejelentkezés
Hirdetés |