Fórum témák
» Több friss téma |
Kondenzátor teljesen felesleges.
2 KOhm-os ellenállást nehezen találsz, helyette inkább van 2k2... De inkább több ellenállásból rakd össze, például sorban 4 db 470 Ohm, vagy párhuzamosan 4 db 10 KOhm... Ha nem gond hogy két LED világít, akkor egyszerűen vegyél kettőt és egymással szembe kösd őket ellenpárhuzamosan és akkor már csak az ellenállás kell hozzá.
Miért rakjam össze több ellenállásból? Miért rakjak bele két ledet?
Ezt milyen képlet alapján határoztad meg?
Egyébként én már azt is hallottam (feltételezem rosszul), hogy hogy maga a LED is egy dióÉda (ami egyébként szerintem teljesen helytálló), ezért nem kell elé külön egyenirányító dióda, nos ennek mennyi a valóságalapja? A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
Mint a nevében is benne van, light-emitting diode, azaz fénykibocsátású dióda.
Váltakozó áramú körbe bekötött LED elé pedig azért kell egy másik dióda, mert a led-ek záróirányú feszültség tűrése alacsony.
Ohm, és Kirchhoff törvény alapján, A feszültség additív azaz egy zárt hurokban (Kirchhof hurok törvénye szerint) a feszültségek előjeles összege 0. Hogy egyértelmű legyen, neked a kimeneti feszültséged (jelen esetben 34V egyenáram) megoszlik a sorba kötött elemeken. Az alap R=U/I alapján határoztam meg. És igen a led is egy dióda. Be kell állítani a led munkapontját (ez a led Karakterisztikájának egy pontja egy áram és a hozzá tartozó feszültség érték). A ledeket tipikusan 10-20mA árammal szokták hajtani, legyen ez most 15mA, és aKarakterisztikáján látható, hogy a zöld leden nagyjából 2,4V ráeső feszültségnél folyik át 15mA, Ez elég jó közelítő értek pontosabb számítást csak a konkrét alkatrész paramétereiből lehetne, de számodra teljesen tökéletes ez a pontosság. Tehát az a feladat hogy létrehozzunk egy olyan áramkört a lednek amiben 2,4V esik rá és 15mA folyik. Adott 34V (24*gyök2) egyen feszültség ami után jön egy sima egyenirányító dióda melynek Karakterisztikáján láthatod hogy kb 0,6V ig nem folyik áram, majd ha nő az áram drasztikusan, akkor a feszültség viszonylag keveset válltozik. Ezért tekinthetjük hogy a soros körben kb 0,6V feszültség esik a diódára azaz a 34V már lecsökken 33,4V-ra ez a 33,4V az ellenálláson és a vele sorba kötött leden esik. Aztán mivel tudjuk hogy a leden 2,4V fog esni ezért kitudjuk számolni az ellenálláson eső feszültséget ami 33,4V-2,4V=31V. Már tudjuk hogy 31V esik az ellenállásra és mivel soros kör tudjuk hogy ugyanazon áram folyik rajta mint a többi elemen ezért ismételten R=U(ellenállás)/I=31/0,015A=2066 ohm. szabvány szerint ez lehet 2K ohm, de az is igaz hogy a 2,2K ohm gyakoribb. Ha esetleg változtatni akarsz a fényerőn akkor ha kisebb ellenállást teszel ennél nagyobb lesz az átfolyó áram azaz nő a fényerőd, akkor ha nagyobb ellenállást akkor csökken a fényerő. Arra kel odafigyelni hogy ne lépd túl a led maximális áramát mert tönkremegy, ez a 2,2K optimális lesz oda. Ezeket én Pufferkondenzátorral ellátott szűrt feszültség esetére írtam, de egyébként valóban nem feltétlenül szükséges a működéshez pufferkondenzátor mert a dióda egyenirányít (a 50Hz-es szinusz hullám félperiódusait mint ahogy Itt is látható) tehát másodpercenként 25 ször megnő a feszültség 34V csúcsértékre, a tehát szerintem elég gyors ahhoz hogy a szemed ne érzékelje a vibrálást, de én azért tennék egy szűrőkondit. Minden második periódusban a dióda meggátolja hogy a led ellentétes feszültséget kapjon, gyakorlatilag ez a lényege az egyenirányításnak. A Ledekkel is lehetne egyenirányítani de nem arra tervezték őket hogy záró irányban működtessük ezért célszerű egyenirányító dióda alkalmazása.
üdv! A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
ja és még annyit hozzátennék hogy az ellenálláson eldisszipáló teljesítmény az átfolyó áram és a rá eső feszültség szorzata, ami most 31*0,015=0,465W tehát ezért kell legalább fél W-os ellenállás, illetve az előbb elírtam, másodpercenként 50 szer nő meg a feszültség 34V-ra nem 25 ször, és minden második félperiódusba 0 marad.
Sziasztok!
Van egy Weller WECP20-as állomásom páka nélkül. Hogyan tudom ellenőrizni a működőképességét? Köszi.
Szia! A termisztor helyére bekötsz egy ellenállást, én 47 ohm-mal szoktam ellenőrizni, az kb. 325 foknak megfelelő ellenállás érték, majd a beállító potit tekered ehhez az értékhez és megnézed be- illetve kikapcsol e a fűtés. Kb. 45 ohm felel meg 300 foknak. Lábkiosztást megtalálod a fórumon is.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2014
Az oldalon lévő kiosztás tuti? Mert itt mások az értékek is.
Ez a tutti: Link. Ez ugyanaz amúgy most nézem, az érték a 22 ohm az szobahőmérsékletre vonatkozik, én 300-325 fokra írtam. A lényeg igen jó, tehát az állomáson ennek megfelelő helyre kösd az ellenállást, ha szemből nézed a felső és a mellette levő jobb oldali csatlakozóba.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2014
Sziasztok!
Tudna e valaki segíteni a Weller pákámba a bimetál nem kapcsol, olvastam valahol triak beültetése megoldás lehet, csak nem tudom milyen? És a bekötése hogyan történjen.24V 50W HCP tipusú A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2014
Bővebben: Link
nálam ez van: A triac : BT138 (600V 12A) Ellenállás 2,2 k Már nem emlékszem pontosan de valami 130Ft körüli áron vettem a helyi alkatrészboltban
Helló acrux köszönöm a segítséget feltétlen megcsinálom
üdv
Ha már nem is kapcsol a bimetal, akkor előbb azt kellene majd kicsit megcsiszolgatni, aztan ha működik ismét, utána már sosem fog beégni..
Üdv!
Pákavásárlás előtt állok, viszont magáért az állomásért nem adnék ki pénzt, ha nem muszáj, szóval arra gondoltam, legjobb lenne összerakni egyet. A kérdésem az lenne, hogy a weller pes51-es páka (kép) használható-e a cikkek között bemutatott forrasztóállomással?
Attól függ, hogy melyik állomásra gondolsz a cikkek közül. Elméletileg jó lehet bármilyen "K" típusú hőelemmel rendelkező pákához (Solomon, Fahrenheit, és egyéb távolkeleti remekművekhez) kialakított állomás.
Massawa/Johnny0004 fórumtársaink által van a PES50-re "kifejlesztett" kapcsolás és program a "Weller hőfokszabályzó" fórumban. Szerintem megérdemli ezt egy ilyen páka. Én is ezt szándékozom majd megépíteni...
Köszönöm a választ.
Elsősorban Attila forrasztóállomására gondoltam: Bővebben: Link , de akkor körülnézek a hőfokszabályzós fórumban, hátha találok valamit. A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2015
Üdv! Tegnap vettem egy Weller pákát. A páka fém részére TCP-S 50W 24V ~ van írva. Én úgy tudtam, hogy ez a kattogós páka, és az eladó is azt állította.
A kérdésem az, hogy ezzel a bekötési rajzzal, amit kaptam hozzá működni fog a történet? (Bízom az eladóban, rendes, értelmes volt, de a neten találtam többfélét is) Kérdésem oka: nem értem, hogy miért van rajta ilyen csatlakozó, ami a szabályzós pákákon szokott. + nem értem, hogy miért nem találtam így kinéző TCP-S pákát. (az LR21-es néz ki így...) Köszönöm a segítséget! Zoli
Vedd le róla a hegytartót a heggyel, és kiderül mi van benne. Ha mágneses, akkor azt kaptál amit mondtak. Ha nem, akkor ne is próbáld ki, max rövid időre lehet áram alá helyezni, mert túlmelegszik.
A csatlakozó valóban nem a szokásos, de a belselye lehet a TCP-S.
Az én forrasztó állomásomon is így van, már több mint 20 éve. A képen látszik a forrasztó csúcs végén a mágnes, ez biztosan "kattogós", már ha a képen a bele való forrasztó csúcs látszik.
Köszönöm a választ, ahogyan alex0-nak is!
Most már biztos vagyok benne, hogy jó lesz, a hegy a pákába való.. Még annyi kérdésem lenne, hogy a bekötés jó-e, illetve, hogy vajon hol találok ehhez a csatlakozóhoz ellendarabot? (azt sem tudom, milyen néven keressem :/ )
Nincsen ebben semmi csoda. Annak idején ezt a pákát kompletten, "állomásként" is forgalmazták. A pákatrafó háza és a csatlakozó megegyezett a WS-WSD sorozattal. Tehát ez egy komplett cserepáka a kattogós állomáshoz. Ezt a hegy kivitele és a fűtőbetéten lévő felirat egyértelműen igazolja. A fekete nyél egy további értéknövelő tényező, ugyanis antisztatikus. De ez talán rá is van írva. Ezt a nyelet eredetileg az LR21-hez készítették, de 100%-osan kompatibilis az újabb kiadású TCP, TCP-S pákákkal is. A csatlakozó bekötéséről gőzöm sincs, de egy elektronikával foglalkozó személynek ez nem jelenthetne gondot, hiszen egy pillanat alatt kimérhető...
Amúgy egy közönséges 5 pólusú DIN csatlakozó bedugható.
Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek! Azért akartam utánajárni, mert még pár napig Budapesten vagyok, ahol a pákát vettem, így az eladó is el. Viszont itt nincs semmiféle szerszámom, amivel bele tudtam volna nézni, vagy rámérni..
Sziasztok,
Egy olyan kérdésem lenne hogy az eddig tökéletesen müködő PU -81-es állomásom nem akar müködni. Bekapcsoom,egyszer felvillan a zöld led,és se kép-se hang. Pákát nem bírtam cserélni,mert csak egy van. Milyen hibája lehet neki? Köszönőm a választ!
Elöször is mérd le a páka fütését meg a szenzort, csak utánna firtasd az elektronikát.
És azt meg hogyan? Van rajta szenzor,hol? Gondolom a hőmérsékletet nézi.
Üdv:Attila
Olvass vissza itt meg néhány hasonlo topicban. Ott van a páka bekötése, ahol 2 kontaktus a fütöelem másik 2 meg a höérzékelö (szenzor). Megtalálhatod a mérhetö ellenallásokat is. Ezzel kéne kezdened.
( ja meg van itt a forumon válasz gomb is.....)
Hello!
Nem nagyon találtam amit mondtál. Annyira nem értek hozzá. Elővettem a multimétert,meg szétszedtem a pákát. Ott volt vagy 6 vezeték,elkezdtem méregetni,kijelzett egy értéket a műszer,már nem emlékszem mit mértem,és hogy mennyit. De ebben a pillanatban beindult a páka és 2 másodperc alatt felmelegedett. Örültem mint majom a farkának,hogy csak egy kábel törés,de nem....Gondolom a méréssel csináltam egy kis ellenállást,és beindult az állomás. Mi lehet a baj? Köszönöm,hogy segítesz! Üdv: Attila |
Bejelentkezés
Hirdetés |