Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Tekerhettél volna többet a vevőtekercsre. A GEB potik hogy állnak, mit csinál a ferritre? A rejection és accepting potiknak valahol alul kell lenni, tehát a végálláshoz képest 1/3-ad 1/4-ed körül vagy még lejjebb (nálam 9 a max, és az egyik 1-en a másik 3-on áll). Mit csinál ha teljesen feltekered az érzékenység potikat? Ilyenkor folyamatosan huppognia kell, mintha gerjedne. Ha csendben marad, akkor valamiért nincs meg a teljes érzékenység.
Egy akkora fejjel az 1Ft-ot is kéne hoznia legalább 22-23 centiről. Próbálkozz még a vevő bemenetén lévő párhuzamos kondikkal is, esetleg vedd ki és nézd meg úgy is.
Vaktában vagdalkozok.
A vevőtekercs rezgőköri kondiját csökkentsed. 15nF helyett 10-12 legyen.
Illetve az sem tiszta előttem a videó alapján, hogy a 20-asra 1, vagy két jelet adott a gép. Mert ha 2 jelet, akkor az egyik tekercs végeit cseréld meg.
Ge lee és Mateatek!
Megmértem a tekercseket egy házilag eszkábált induktivitás mérővel, és a következő eredményeket kaptam: adótekercs: 95 menet 5,949mH, vevőtekercs 106 menet 7,354mH. A rajz 6,5mH-t ír a vevőtekercshez. Ez nem baj? Először az adótekercset néztem szkóppal, ha a Tr3-at állítom, akkor elég bonyolult szinuszosra beállítani a jelalakot. Ha az U1 1-es lábára teszem a szkópot, akkor 7,5mV feszültség alá soha sem megy, amikor a tekercseket állítgatom egymáshoz képest. Ennél jobban nem lehet összehozni a tekercseket? Próbálgattam a vevőtekercsre azokat a kondikat kötözgetni, de nem lett tőle érzékenyebb. Igen, jól hallottad Mateatek, a videóban 2 hangja is volt egy fémtárgynak.
Nekem nem tűnik kettősnek a jelzés de ezt nehéz így megmondani a videó alapján. Lengesd meg rendesen az érmét, tehát gyorsabban és legalább 30-40 centit ide oda, ne csak 5-10 centit. Ha ilyenkor kettős jelet ad akkor ahogy mateatek is írta meg kell fordítani a tekercs végeit mert ellenfázisban van a jel.
Az a szkópkép egyáltalán nem tetszik. Az U1 1-es lábán nem a minimum, hanem a maximum jelre kell törekedni, ott olyan 250-300mV-nak kell lenni, annak függvényében hogy hogy van kiegyenlítve a fej. Tedd a szkópot az adótekercsre, és a Tr3-al állítsd be rajta a legnagyobb jelet. Ez valahol 16Vpp környékén lesz. Utána foglalkozz csak a vevővel.
Egy rahedli fém van a fej közelében, eltolják a csatornák fázisait. Először fémmentes helyen állítsd be.
Az nem lehet, hogy azért nem működik nekem, mert 7,354mH a vevőtekercs 6,5mH helyett?
Az lehet a legkisebb gond. Főként, ha távol-keleti műszerrel mérted, akkor még csak nem is hagyatkozhatunk a mérés eredményére.
A talajkiegyenlítés helyesen van beállítva? Mindkét csatornán?
Ez jó kérdés. Ha egy nagy darab szénszálat közel tartok a fejhez, akkor hatalmas változást okoz a fej ofszet jelében. Ami nem biztos, hogy egészséges. Ezzel szemben bizonyos gépeket ilyen szárral gyártanak.
Sajnos a talajkiegyenlítést nem tudtam beállítani, mert ha a vevőtekercsre rákötöm azt a 12nF-ot, akkor a szkópon kisimul a jel.
Ez most azt jelenti, hogy 15 nF-os kapacitással valahogyan működik, kevesebbel meg meg sem mukkan? Itt valami más probléma lesz.
Eddig nem volt bekötve a kondi. Így is ugyan úgy működött, mint bekötve, csak a a jel tűnt el a szkópról ha rákötöttem a kondit.
Akkor ezt úgy kell értelmeznem, hogy nem tettél semekkora rezgőköri kapacitást eddig a vevőtekercsre. Így produkálta azt, amit a videón látható. Tettél rá 12nF-ot, és megszűnt a jel a vevőerősítőn.
Én úgy gondolom, hogy nem fogod tudni életre kelteni a gépet rezgőköri kapacitás nélkül. Ezzel a kondival tudod a fej fázistolását beállítani. Ha ez a fázistolás nincsen beállítva tól-ig értékre, akkor a gép fázistolóit nem fogod tudni hozzáigazítani a fejhez. Leginkább a talajkiegyenlítéssel leszel meglőve. Tapasztalatom alapján, ha a "gyári" ajánlás szerint tekered a drótokat, akkor a 15nF-os kapacitással már nem olyan lesz a fej fázistolása, mint amilyennek lennie kell, és beállíthatatlan lesz a gép. Ezért tanácsoltam, hogy próbáljad ki kisebb kapacitással. Arra, hogy a szkópodon kisimul a jel, csak azt tudom mondani, hogy ez azért lehet, mert megszűnik a jel teljesen. Mivel a jelet az adó tekercs csinálja, ezért azt gondolom, hogy megszűnt az adójel. Jó helyre tetted azt a kondit? Nehéz dolog ez a távoli segítség. Egypárszor elbeszélünk még egymás mellett.
Állítsd be rendesen az adótekercs amplitúdóját, addig semmi értelme mást csinálni.
Adjon isten!
Na ugye adott az Equinox (Tudom milyen szutyok stb ezt kezdtem el meg is csináltam), na most a kereső fej és a központi rész között milyen kábellel lenne érdemes próbálkozni? Telefonkábel, árnyékolt vagy milyen? Ha minden igaz minden meg van hozzá, ha valaki megcsinálta és tud segíteni annak még lesz majd kérdésem. A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2015
Mikrofonkábelt sikerrel használtam. A belső két eret párhuzamosan kötöttem. Rugalmas, és kis ellenállású.
Na megvolt a kábel összeraktam na most ott a gubanc, hogy megvan a stabil táp de sajna az ic4 kimenetét (D) nem tudom állítani, mert nem reagál a P2re viszont a D-E jelalak megegyezik. Én a C12-es kondira gyanakszom mivel az bontott.
A P2-vel az ofszetet állítod. A jelalakot nem befolyásolja, csupán azt, hogy mekkora egyenfeszültségen üljön a jel. Szkópon csak akkor látni a hatását, ha nem AC csatolásban, hanem DC csatolásban mérsz.
Készülget a nagy fej. Asztalon, levegőben már debütált. Dobozolás és nyelelés után kipróbálom talajban is.
Légyszíves áruld el, hogy milyen árnyékolást alkalmaztál? Ha nem titok. Egyébként nagyon guszta!
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2015
Alufóliával? Mekkora az átmérője ennek a fejnek?
Összeraktam a gépet. Időt, és pénztárcát kímélve.
Mivel 18kHz-es frekvencián megy, nem olyan mély, mint gondoltam. 25 centi mélyen egy kis egy forintosra már eléggé vasas hangot ad, talán meg sem ásnám. Ellenben olyan apró miszmaszt jelzett, amit a fele ekkora frekin ketyegő társa kisebb fejjel nem. A fejkábel kivezetése a fejből kissé szerencsétlen, mivel pont ott van, ahol a csavart bedugnám. De ez nem is hiba, mivel hallgatván a "kétfüles érdekcsoportra" tök mindegy, hogy van e anya a csavaron, vagy nincsen, mert ha szakadásig húzom a csavart, akkor sem fog a fej megfeszülni a száron. Egy műanyag csavar semmit nem okoz a két fülnek. (Erről a hibáról eszembe jut egy autószerelő: " kicsit zajos a vízpumpa, de ne foglalkozzál vele, a vezérműlánc elnyomja") De úgy összességében nem rossz. Kimentem egy fél órára a pirosba. Persze szigorúan csak meteoritra vadászva. Volt néhány magas hangom.
Azon a közelin már szinte biciklikerék méretűnek néz ki.
Sziasztok.
Lassan de azért készül az IGSL, a panelt már megcsináltam.Most az alkatrészeket akarom megrendelni, csak eddig még nem találtam hozzá alkatrész listát.Valaki tudna linkelninegy listát, vagy pedig a tervről kell majd kibogarásznom. Jópár hozzászólással ezelőtt olvastam, hogy a fólia kondenzátort ajánlottátok hozzá, mert az kevésbé érzékeny a hőre. Akkor minden kondi lehet benne fólia? Olvastam még azt is, hogy az LM339 helyett jobb hogyha TL072 van benne mert akkor gyorsabb lesz a fel és a lefutó él. Van még esetleg más olyan ic is benne amit jobb ha kicserélek benne?
Az NP0 még érzéketlenebb a hőre, aztán az kerámia. Vannak helyek ahova szinte mindegy hogy mit raksz, a kényes helyekre meg tegyél fóliát. A nagyimpedanciás helyekre ahol megaohmok vannak nem szerencsés, mert a méreténél, felületénél fogva (feltekert hosszú fóliacsík) minden vackot, zavart összeszed a környezetéből. Nekem ott mindenhol X7R SMD van, és remekül működik vele (nem az IGSL, mert azon nem variáltam).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |