Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dobozolási technikák, műszerdobozok
Lapozás: OK   60 / 88
(#) qvasz2 válasza janikukac hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Talán egy mágnest csak szerzel valahol, és akkor nem is kell kérdezni?
(#) janikukac válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Erre nem is gondoltam..
Kár, hogy nincs itthon mágnesem...
(#) sector99 válasza janikukac hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Valamilyen vasmagos tekercset megküldesz egy kis egyenárammal és már kész is az "elektromágnes"... De szinte biztos, hogy Alu - szerintem.
(#) zolika60 válasza janikukac hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Hangszóród csak van?
(#) JZoli válasza janikukac hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Még a hűtőmágnes is megfelel erre a célra!
(#) kukuri hozzászólása Jan 26, 2015 /
 
Üdvözletem!

Egy kezelőpanelt akarok készíteni. Azt szeretném hogy ránézésre normálisan nézzen ki. Akár mintha egy gyári termék lenne.
Milyen anyagokat kell keresnem a feladat megoldásához?
Nem szeretném egy fekete dobozba betenni és azt ki a falra.
Arra gondoltam hogy a már meglévő villamos szerelvényeket használva össze lehet rakni egy ilyent. Pl. villanykapcsoló átalakítva.
Amit szeretnék beletenni:
- legalább 2 nyomó vagy érintőgomb
-3 karakteres 8digites kijelző.
A háttér hogy külön mikrovezérlő van benne vagy csak csatlakozik egy mikrovezérlőhöz most mellékes.
A kialakításra vagyok kíváncsi hogy mik a javallott eljárások.

Hátha ezzel másnak is tudunk segíteni.
(#) Kékróka válasza kukuri hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
üdvözlet

van jó pár darab szabványos telefon meg antenna csatlakozóm falba szerelhető, talán megfelelhet alapnak
(#) kukuri hozzászólása Jan 26, 2015 /
 
Alapnak igen. Ezek elég sima felületűék. Azt volna jó tudni hogyan érdemes nekiállni a faragásnak hogy minden benne legyen. Esetleg egy sötét fóliával letakarni hogy a faragás széle ne látszódjon.
(#) furko válasza kukuri hozzászólására (») Jan 28, 2015 /
 
Szia!
Esetleg nézz körül itt:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_2821.html
(#) Gabó hozzászólása Jan 28, 2015 /
 
Hamarosan épülő vezérlés előlapjának a visszajelző ledjeinek az esztétikus kivitelezésében kérnék segítséget. A szekrény egy ilyen sima lemezszekrény lenne Bővebben: Link Az elején fölülre szeretném a 20db visszajelző ledet elhelyezni, de nem tudom mivel lehetne esztétikusan megoldani. Tudom, lehet kapni ilyen krómozott ledfoglalatot, de sajna így is szűkös már a keret. 300-400ft/dbáron már kicsit sok lenne, + szállítás. Sima 3mmes ledek lennének.
(#) pont válasza Gabó hozzászólására (») Jan 28, 2015 /
 
3mm led foglalatok Milyen funkciója lenne a ledeknek, mert 20 az elég soknak tűnik (nehéz áttekinteni), lehet jobb lenne egy LCD...
(#) Gafly válasza Gabó hozzászólására (») Jan 29, 2015 /
 
20 LED elég sok, ahhoz kell még minimum előtét ellenállás, esetleg egyebek, valamint esztétikusan meg is kell feliratozni, bekötni...
Én azt csinálnám, hogy egy (akár házilag készült NYÁK) lemezre tenném a LED-eket alkatrész oldalra. Lehet akár nem csak 3 mm-es kerek, hanem más méretű és formájú LED is. A többit lehetőleg hátulra, de izlés kérdése.
Az előlapra vágnék egy szép téglalap alakú nyilást, bele egy plexi ablakot. (Kis szerencsével ablak akad is a fiókban). Az ablak mögé menne a lemez (NYÁK) belül, a feliratozást (akár szines grafikával is) szintén a lemezre tenném. Mivel védett helyen van, akár egy lézernyomtatóval kinyomtatott papir is lehet. Tulajdonképpen pár LED-el meg is világithatod
A LED-ek közös pontjait közösitve még a huzalozás is egyszerűbb...
Ha az ablakot és a lemez felerősitését okosan csinálod meg, akkor még egy csavarfej sem lesz az előlapon...
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2015
(#) Gabó válasza Gafly hozzászólására (») Jan 29, 2015 /
 
Ezen pont elgondolkodtam én is, csak a fémszekrényre nem olyan könnyű vékony rést vágni.
A ledek a berendezés visszajelző állapotára lesznek, hogy épp üzemel e az aktuális rész. Persze belenézve látni lehetne, de ezért nem nyitogatnám.
Pont: A TME-t el is felejtettem megnézni, köszi az infót. Itt találtam is jó árba lévő krómozottat.
Van lcd is, csak ott más adatok vannak kiíratva, és ez már nem fér rá. A jelenlegi teszt egységen csak 16led van, és így van megoldva. Feliratozás az majd valami tapadó ragaccsal lesz megoldva szerintem.
A doboz kinézetét nem leszólni, ez csak tesztelés célra van, ezért nem is vittem túlzásba a cicomát
(#) Kovidivi hozzászólása Feb 22, 2015 /
 
Sziasztok!
Maratás után elfelejtettem kiönteni a Hidrogénperoxid-sósav keveréket, és nagyon szép kristályok képződtek ahogy elpárolgott ami el tudott párologni. Négyzet alakú, kb. 4cmX6cm-es kis "dísz" lett belőle. Elég törékeny, könnyen szétmorzsolható. Szeretném "bedobozolni" , vagyis inkább egy védő burkolatot köré építeni, hogy aztán az asztalom dísze lehessen. Plexilapra gondoltam, még akár meg is lehetne világítani. A kérdés, hogy hogyan rögzítsem a plexilapra? Vagy hogyan tudnám a kristályokat úgy fixálni, hogy rázásra se törjenek össze? Vannak kisebb darabjaim, azokkal tudok próbálkozni. Egy ötletem van, hogy készítek egy kis dobozt plexiből, ebbe belehelyezem a kristály lapot, erre az egészre pedig öntök valami nagyon átlátszó anyagot, ami nem oldja a kristályt. Ez lehetne kb. 3-4mm vastag. Erre kerülne egy hátlap, és kész is lenne a dísz. Ti mit gondoltok, mi lehetne ez az anyag? Műanyag ragasztótrúd elég merev lenne, ha elég vékonyan tudnám elteríteni buborék nélkül, akkor jó is lehetne.
(#) Massawa válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Jobb virágüzletben kapni két komponensü folyékony gyanta anyagot, amibe az orchideákat szokták önteni. Kiöntöd ezzel az egészet s ha megköt vizszerü teljesen átlátszo tömböt kapsz. A müanyag tégelyböl ki is lehet venni, de meg is lehet munkálni a tömböt (vágni reszelni) majd felpolirozni a vágott felületet.
(#) Kovidivi válasza Massawa hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Köszi, rákérdezek! Ha ez tényleg teljesen átlátszó lesz, akkor ez lesz a megoldás!
(#) Massawa válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Ha nem kapsz, akkor még keress polieszter öntögyantát - az is teljesen vizszerü ha megköt.
(#) janikukac hozzászólása Márc 8, 2015 /
 
Sziasztok!
Találtam végre egy lelőhelyet, ahonnan tudok furnérlemezt vásárolni, kis mennyiségben is. Ez nagy öröm számomra, fel is csigázott. Kérdés már csak az, hogy hogyan szerelem össze majd a dobozt, hiszen valahogy csavarral egymáshoz kell fogatni az odalakat. Én kis sarokvasakra gondoltam, de kétlem, hogy kis méretben lehetne kapni ilyeneket. Tévedek? Ti milyen megoldást szoktatok használni?
Konkrétan egy 15cm hosszú, 4cm széles, 4cm mély eszközt dobozolnék..
(#) _BiG_ válasza janikukac hozzászólására (») Márc 8, 2015 / 1
 
Vannak kis sarokvasak is. Vagy hajlítasz alulemezből.
De ha kis kereszmetszetű fa hasábokat teszel a sarkokba és azokhoz erősíted az oldalakat és az aljat-tetőt, máris megvan a doboz. Csak a hasábok helyfoglalását vedd figyelembe

Sőt, ha a hasábok nem a doboz magasságával egyenlő hosszúak, csak az alján-tetején vannak, akkor még a beszerelt áramköri lapot is hozzáerősítheted belül az alsókhoz.
(#) janikukac válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 8, 2015 /
 
Juhé, tényleg, ezt a megoldás már láttam , csak sose jutott volna eszembe magamtól, köszi!!
(#) _BiG_ válasza janikukac hozzászólására (») Márc 8, 2015 /
 
Nekem meg egyből megjelent a szemem előtt, mint megoldás vékony oldalak esetén...
Szívesen
(#) pont válasza janikukac hozzászólására (») Márc 8, 2015 /
 
Egy példa: Bővebben: Link
(#) elektroncso válasza janikukac hozzászólására (») Márc 8, 2015 /
 
Én úgy csinálom, hogy a két oldalát vastagabb anyagból készítem és ahhoz csavarozom hozzá a vékony anyagból készült előlapot, hátlapot, tetőt és az alját.
(#) Buvarbeka hozzászólása Ápr 8, 2015 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Egy medence aknájába szeretnék elhelyezni egy szivattyúvezérlő elektronikát. Az aknában nagyon magas a páratartalom.
Milyen dobozt válasszak, hogyan tudom megvédeni az elektronikát? Kezelőszervek nincsenek (rádiós irányítás), csak a vezetékeket kell bevezetni a dobozba.
(#) zolika60 válasza Buvarbeka hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /
 
A vízmentes kötődobozt javasolnám.
(#) elektroncso válasza Buvarbeka hozzászólására (») Ápr 8, 2015 1 /
 
Szerintem minimum IP67-es védettségű kötődoboz, jó minőségű tömszelencével kettősszigetelt kábellel. Az aknában olyan magasra kell felszerelni a rendszert, hogy ha talajvíz van, vagy csőtörés történik akkor ne kerülhessen víz alá. Persze áramvédő kapcsolót is fel kell szerelni mindenképp, ez megvéd attól, hogy a vízbe feszültség kerül, hiszen ez esetben áramtalanít. De ezt nem az aknába, hanem egy száraz helyre ahol semmilyen körülmények között nem érheti víz. Persze EPH is nagyon fontos. Ha pedig tényleg nagyon magas a páratartalom, esetleg víz alá is kerülhet huzamosabb ideig akkor lehet, hogy az elektronikát jó volna betenni egy kis műanyag dobozba, majd a kis dobozt egy nagy dobozba és a kettő közötti részt kitölteni műgyantával. Persze ez már nagyon komoly védelem.(Azért mondtam a két dobozt, hogy ha később javítani kell akkor le lehet fűrészelni a dobozokat műgyantástól az elektronikáról, ha közvetlenül az elektronikát öntenéd be akkor az hiba esetén csak eldobható lesz. Esetleg egy száraz helyen felszerelni leválasztótrafót és arról táplálni az elektronikát. Vagy az aknában lévő rendszert törpefeszültségre méretezni, bár ez utóbbi gondolom szinte megoldhatatlan. De ebben az esetben is kötelező az IP67 minimum!). Bár a műgyantás ötletem egy kicsit lehet, hogy túlzás.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2015
(#) mrobi válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /
 
Említetted a talajvizet. Láttam már olyan alkalmazást, ahol elhelyeztek egy vízérzékelőt, a doboz alatt, így le tudta magát áramtalanítani még mielőtt a víz elérte volna a dobozt.
(#) Alkotó válasza Buvarbeka hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /
 
Ha a körülmények lehetővé teszik, akkor az elektronikát tedd máshová (pl. falra, vagy egy fedett helyiségbe, és a szivattyút huzalozd hozzá. Pár 10 méter vezeték olcsóbb, mint egy páramentes dobozt összehozni.
(#) elektroncso válasza mrobi hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /
 
Igen, ez is egy megoldás. A legegyszerűbb az lenne amit Alkotó is mond, máshova tenni a vezérlést és az egész elektronikát. Viszont a pumpát ekkor is védeni kell a talajvíztől vagy ilyen helyen figyelembe kell venni az esetleges csőtörés lehetőségét is.
(#) Frankye válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /
 
Csak annyival egészítenélek ki Titeket, hogy ebben az esetben is gondoskodni kell a vízmentes (gumi szigetelt) kábellel történő összekötésre, lehetőleg védőcsőben vezetve, föld alatt. Régen azt is alkalmazták, hogy a földben vezetett kábel fölé téglákat/cserepeket tettek, hogy egy esetleges ásás esetén se vágjanak bele.
Következő: »»   60 / 88
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem