Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a válaszod. Bevallom vannak hiányosságaim, mert nem tudom, se a szórt, se a mágnesező induktivitás értékét. Ezeket a paramétereket ugy hagytam, ahogy volt az Excel táblázatban. Hogy kapom meg ezeket a paramétereket?
Azért épitettem kis feszültségre, mert tanuló módban vagyok , és nem akartam magam agyonüttetni a nagy feszültséggel a kisérletek során. Mikor elérem a szintet, hogy amit kiszámolok ugy is müködik, akkor jöhet a 230V*1,4142135 es 800W kakaó . SPP20N60C3 feteket hasznaltam. A tme nel szerzem be az alkatrészeket. Üdv Róbert Idézet: „Hogy kapom meg ezeket a paramétereket?” Na most jön a dolog leszúrás része. Ugyanis nem olvastad el a cikket normálisan. Sőt a cikk elején írva vagyon, hogy kötelező előolvasmány cimopata cikke. Kérdésedre ugyanis a választ ott találod. Sajnos amíg a cikket nem olvasod el részeltesen, értelmezve, addig én sem tudok segíteni, ugyanis addig csak a cikkben írt önmagamat tudom ismételni. Attól pedig légy szíves kiméljél meg. Biztos vagyok benne, hogy pár olvasás és gondolkodás után a kérdéseid egy része vagy válaszolva lesz, vagy sokkal jobb kérdéseket tudsz majd feltenni!
Üdv.Lenne egy olyan kérdésem,hogy ebbe a kapcsolásba az IGBT-k helyére mehet 400V-os mondjuk 30G124?Eredetileg is 600V-os volt benne csak nem ixys hanem G10N60A.
Ez egy 2T forward konverter. A transzformátor feszültésge megegyezik a bemeneti feszültséggel, a kapcsolóelemek feszültségét a diódák korlátozzák. (amikor az IGBT-k kikapcsolnak akkor két diódán folyik tovább az áram, nem tud kialakulni a ebementinél nagyobb tápfesz)
Így 400V-os jószág elég lesz. Azonban én a 30G124-ről rendes adatlapot nem találtam. Az eredeti IGBT-k gyors jószágog (nx100ns kapcoslási időkkel), így legalább hasonlóan gyors jószág kell. Ezen kívül az eredeti IGBT-k gate töltése 50-70nC, így nem célszerű sokkal erősebb IGBT-t berakni, mert a gate hajtás nem bírhatja. A kapcsoláson én hiányolom a szekunder folytót, de lehet az elektródához vezető kábel parazita induktivitása tölti be a szerepét.
Szia Laci.Köszönöm a segítséget sajnos én sem találtam róla normális adatlapot és sajnos ettől csak sokkal erősebb IGBT-im vannak itthon ami,mint ahogy te is írtad nem lennének jók meg bele se férnek... A szek. fojtó az tényleg nincs....,amúgy a panel egy gysmi125,csak alul méretezett félvezetőkkel 80A-ra,ráadásul a cserélt 4 IGBT meg csak 10A-os volt...
Keresek adatlapot erről a félvezetőről,ha stimmt. akkor beteszem,ha nem akkor veszek ixys-t.Köszi még 1x.
Használd a válasz gombot, hogy könnyebben áttekinthető legyen a topic!
Nem tudom mennyi az eredeti IXYS IGBT-t, de nézz körbe apróban, vaterán vagy egyéb helyeken midnig szoktak lenni olcsón IGBT-k. Használhatsz például IRG4BC30UD-t, ami tudtommal több helyen jó áron kapható.
Üdv!
Van egy 100W-os life light csodatrafó. TL494-el megy. Csatoltam képet. Elszállt benne az NTC azt kicseréltem, de még mindíg van valami gondja. Zizeg, de nem jön ki belőle semmi. Ezt ugye 42V-al nem tudom meghajtani, hogy méregessem, 220-as leválasztóm meg nincs. Van ötletetek mi lehet a baj? Hol méregessek?
Fordíts szembe két ugyanolyan trafót, pl. 2db 12V-230V-ost, így lesz leválasztott 230V-od, 20W bőven elég már a teszthez! Rakj rá egy áramkorlátot, a biztonság kedvéért.
Ránézésre a sok ellenállás a tranyók előtt, diódák és 2db elkó alapján egy az egyben úgy néz ki mint egy AT PC táp. Keress egy ilyen rajzot a neten és vesd össze vele.
Az úgy indul el, hogy nincs semmilyen segédtápja a vezérlésnek, hanem a tranyók bázisa fel van húzva egy 330k körüli ellenállással a tápra. Aztán amikor már lesz valamennyi fesz a trafón, akkor a visszacsatoláson keresztül táplálja saját magát. A tranyókat nézd még meg, meg a primer graetz hidat.
Terhelést raktál rá? Mert anélkül nem biztos, hogy látod a kimenetet...
Ez megy terhelés nélkül is, legalábbis ment, visszajelző LED is van rajta az sem világít.
Ge Lee: Közben méricskéltem kicsit.A tranyókat kimértem, elvileg jók (SR13007), a primer greatz is jó a tranyókon rajta van a kb 165V egyen a bázison és az emitteren is. TL494 nem lehet hibás? A trafó 2-3 lábán is van kb 20V váltó, de ennyi. Keresek egy PC táp rajzot és megpróbálok abból kiindulni. A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2015
Ha zizeg, de nem jön ki belőle semmi, akkor a szekunder diódáit ellenőrizném, lehet az NTC halálának oka is a túláram.
A 494 nem szokott tönkremenni, csak kb. 1000-ből 1 esetben. Adj neki kívülről 12V-ot és nézd meg szkóppal a kimeneteit, de az szinte biztos hogy jó. Külső segédtáppal 42V-ról is kell hogy produkáljon valamit.
A szekunderen egy dual schottky van annak semmi baja.
Szerintem ehhez hasonlít a legjobban csak nincs rajta segéd táp.
Szia.Na végül is ez ment bele amit mondtál.Kicsit le kellett fűrészelni a nyelvéből meg köszörűvel rásegítettem egy kicsit,de szuper lett bírja rendesen.
Teljes mértékben igazad van. Olvasni kell, és el is olvastam mindkét cikket, többször is, de volt dolog amit nem értettem meg, vagy nem figyeltem fel rá, mig bele nem bottlottam a gyakorlatban. A teljes induktivitas az Excel táblázat szerint nagyon közeli érték, viszont a szort induktivitás mindig alacsonyra jon ki (pl. 30uH a táblázatban és nekem 12uH jön ki ha rátekerem a kapott szekundér menetszámot, ha pedig visszaveszek egy fél menetet, akkor átugrik 12uH ról 35uH re). A másik dolog amit észrevettem, ha bekapcsol az IC védelme, akkor csak áramtalanitással jön helyre (ez igy kell, hogy legyen)
Idézet: „30uH a táblázatban és nekem 12uH jön ki ha rátekerem a kapott szekundér menetszámot, ha pedig visszaveszek egy fél menetet, akkor átugrik 12uH ról 35uH re” 1. Fél menetet nehezen tudsz visszavenni... 2. Milyen műszert használsz az induktivitás mérésére? 3. A trafót laza vagy szoros csatolásban tekerted? Szoros csatolásban nehezen fog kijönni megfelelő szórt induktvitiás, osztott cséve kell. Az IC védelem meg ilyen (latchos).
Találtam egy nagyon jó összefoglalót a rezonáns tápokról. A dokumentum angol nyelvű, de odafigyeléssel nyelvtudással nem rendelkezőknek is jól értelmezhető.
Sok (itt) ismétlődő kérdésre is választ ad. A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2015
Jó a cikk. De ennek is az a fő baja, mint a többinek. A kérdezők nem fogják elolvasni, vagy ha mégis, akkor nem értik és nem kérdeznek rá a miértekre. De legalább lesz még a Laci cikkei mellett, amire lehet hivatkozni.
( Sajnos, olyan cikket nem lehet írni, ami abszolút szájbarágós. Mindig lesznek kérdések, még nagyon triviálisak is. Erre lenne való a visszakérdezés és pont ez lenne egy ilyen fórum egyik lényeges küldetése. )
Sziasztok!
Pár hónapja a monitorom kapcsolóüzemű tápjában felrobbant egy 8 lábú smd ic. A törmeléken megmaradt feliratból sok guglizás után ma találtam egy lehetséges ic-t, az NCP1203D -t. Szerencsére a hqelektronika árul ilyet így javítható. De nem tudom, hogy 60 vagy 100kHz-es kellene, valamint mi okozhatta az ic halálát, amit még javítani kellene. A táp egy 12V/3,3A táp, kb. 8 éves. Segítséget előre is köszönöm! Iván
Sziasztok!
Ezt a nyáktervet szeretném megépíteni IRF740-el + a fetmeghajtó IR2153. Elméletileg +-50-52V lesz 1200W csúcsot tud, igaz 1200W-on már melegedni fog a trafó(EI33), de úgy is D-osztályú végfokon lesz, ami 4ohmon 2*300W RMS/2*600W csúcsot tud (a zene változó, így kibírja majd). Kondenzátorból 8*330µF lesz benne. Áramváltós védelem lesz,ami 1200W-nál állítja le a tápot. Szerintetek működőképes? Eddig csak 4*330µF volt, meg 500W RMS volt amit kiszedtem, mert kevés pufferkondi volt benne és a feszültség lecsökkent 46V-ra. Senki ne jöjjön azzal, hogy D-osztályú végfok 50V-on nem tud 300W-ot RMS-ben, mert tud!! (táptól tápig kivezérelhető)!
Több helyen is hibát látok.
IRF740-nel érdekes lesz 1200W. A D osztályú végfokoknál modulációs faktorról hallottál-e?
Mik lennének a hibák?
Igen hallottam, de az csak a gyári kapcsolásra vonatkozik. Amit én már megcsináltam D-osztályú véget az sokkal felül múlta a gyárit. Skóppal néztem a kimenetét, +-50V a max ami kijött belőle, a skóp is csak ennyit tud kimutatni, így is "pontatlanul" direkt egy osztás 10V legyen, úgy állítottam be. 5 osztás van felfele meg lefele. pont kifért a jel, clipled már világított, szóval tápfesz a kimeneten. A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2015
IRF740-el hídban sem nagyon mernék nekivágni a feladatnak, félhídban meg meg sem próbálnám. Az EI33-ról nem is beszélve, abból a zenei csúcsokban sem fog kijönni 1200W. Ennek ellenére szeretném ha megépítenéd, mert akkor legalább tanulsz belőle, hogy legközelebb ne ilyet csinálj. Ha egy ilyen táppal akarod meghajtani a végfokot, akkor annak nagyon vékonyka hangja lesz már a közepes kivezérlés felett is. Ezt nem most találtam ki, hanem tapasztalatból mondom. Ha a táp nem tudja leadni rendesen a zenei csúcsok áramát, akkor azt bizony a közönség meg fogja hallani.
A D osztályt meg 80-85%-nál jobban nem fogod kivezérelni, ebben is biztos lehetsz. Felette olyan torzítása lesz ami nem csak durván hallható, hanem akár a hangszórót is tönkreteszed vele. Gondolom mikor szkóppal nézted a kimenetet, nem mérted közben a torzítását.
Így látható torzítása nem volt. A táp bírja, csak sok sok puffer kell hozzá.
A D-oszályú végfok, az meg nem egy kinai vacak, hogy 80-85 %-nál torz legyen. 90%-ig biztos hogy nem "torzít". kb 95-96%-nál már látható 98%nál 5-10% körül lehet.
Igen. Hídba is lehet kötni, de ott már torzításba megy olyan 500wattnál, rendesen hallani lehet.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2015
Terhelés volt-e rajta, és mennyi puffert alkalmaztál?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |