Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   532 / 782
(#) FRobert válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 1, 2015 /

Köszönöm a válaszod. Bevallom vannak hiányosságaim, mert nem tudom, se a szórt, se a mágnesező induktivitás értékét. Ezeket a paramétereket ugy hagytam, ahogy volt az Excel táblázatban. Hogy kapom meg ezeket a paramétereket?
Azért épitettem kis feszültségre, mert tanuló módban vagyok , és nem akartam magam agyonüttetni a nagy feszültséggel a kisérletek során. Mikor elérem a szintet, hogy amit kiszámolok ugy is müködik, akkor jöhet a 230V*1,4142135 es 800W kakaó .
SPP20N60C3 feteket hasznaltam. A tme nel szerzem be az alkatrészeket.
Üdv
Róbert
(#) lorylaci válasza FRobert hozzászólására (») Máj 1, 2015 /

Idézet:
„Hogy kapom meg ezeket a paramétereket?”

Na most jön a dolog leszúrás része. Ugyanis nem olvastad el a cikket normálisan. Sőt a cikk elején írva vagyon, hogy kötelező előolvasmány cimopata cikke. Kérdésedre ugyanis a választ ott találod.

Sajnos amíg a cikket nem olvasod el részeltesen, értelmezve, addig én sem tudok segíteni, ugyanis addig csak a cikkben írt önmagamat tudom ismételni. Attól pedig légy szíves kiméljél meg.

Biztos vagyok benne, hogy pár olvasás és gondolkodás után a kérdéseid egy része vagy válaszolva lesz, vagy sokkal jobb kérdéseket tudsz majd feltenni!
(#) saraha hozzászólása Máj 2, 2015 /

Üdv.Lenne egy olyan kérdésem,hogy ebbe a kapcsolásba az IGBT-k helyére mehet 400V-os mondjuk 30G124?Eredetileg is 600V-os volt benne csak nem ixys hanem G10N60A.
(#) lorylaci válasza saraha hozzászólására (») Máj 2, 2015 /

Ez egy 2T forward konverter. A transzformátor feszültésge megegyezik a bemeneti feszültséggel, a kapcsolóelemek feszültségét a diódák korlátozzák. (amikor az IGBT-k kikapcsolnak akkor két diódán folyik tovább az áram, nem tud kialakulni a ebementinél nagyobb tápfesz)
Így 400V-os jószág elég lesz. Azonban én a 30G124-ről rendes adatlapot nem találtam. Az eredeti IGBT-k gyors jószágog (nx100ns kapcoslási időkkel), így legalább hasonlóan gyors jószág kell. Ezen kívül az eredeti IGBT-k gate töltése 50-70nC, így nem célszerű sokkal erősebb IGBT-t berakni, mert a gate hajtás nem bírhatja.
A kapcsoláson én hiányolom a szekunder folytót, de lehet az elektródához vezető kábel parazita induktivitása tölti be a szerepét.
(#) saraha hozzászólása Máj 2, 2015 /

Szia Laci.Köszönöm a segítséget sajnos én sem találtam róla normális adatlapot és sajnos ettől csak sokkal erősebb IGBT-im vannak itthon ami,mint ahogy te is írtad nem lennének jók meg bele se férnek... A szek. fojtó az tényleg nincs....,amúgy a panel egy gysmi125,csak alul méretezett félvezetőkkel 80A-ra,ráadásul a cserélt 4 IGBT meg csak 10A-os volt...
Keresek adatlapot erről a félvezetőről,ha stimmt. akkor beteszem,ha nem akkor veszek ixys-t.Köszi még 1x.
(#) lorylaci válasza saraha hozzászólására (») Máj 2, 2015 / 1

Használd a válasz gombot, hogy könnyebben áttekinthető legyen a topic!
Nem tudom mennyi az eredeti IXYS IGBT-t, de nézz körbe apróban, vaterán vagy egyéb helyeken midnig szoktak lenni olcsón IGBT-k. Használhatsz például IRG4BC30UD-t, ami tudtommal több helyen jó áron kapható.
(#) usane hozzászólása Máj 4, 2015 /

Üdv!
Van egy 100W-os life light csodatrafó.
TL494-el megy.
Csatoltam képet.
Elszállt benne az NTC azt kicseréltem, de még mindíg van valami gondja. Zizeg, de nem jön ki belőle semmi.
Ezt ugye 42V-al nem tudom meghajtani, hogy méregessem, 220-as leválasztóm meg nincs.
Van ötletetek mi lehet a baj? Hol méregessek?
(#) Kovidivi válasza usane hozzászólására (») Máj 4, 2015 /

Fordíts szembe két ugyanolyan trafót, pl. 2db 12V-230V-ost, így lesz leválasztott 230V-od, 20W bőven elég már a teszthez! Rakj rá egy áramkorlátot, a biztonság kedvéért.
(#) Ge Lee válasza usane hozzászólására (») Máj 4, 2015 /

Ránézésre a sok ellenállás a tranyók előtt, diódák és 2db elkó alapján egy az egyben úgy néz ki mint egy AT PC táp. Keress egy ilyen rajzot a neten és vesd össze vele.
Az úgy indul el, hogy nincs semmilyen segédtápja a vezérlésnek, hanem a tranyók bázisa fel van húzva egy 330k körüli ellenállással a tápra. Aztán amikor már lesz valamennyi fesz a trafón, akkor a visszacsatoláson keresztül táplálja saját magát.
A tranyókat nézd még meg, meg a primer graetz hidat.
(#) kameleon2 válasza usane hozzászólására (») Máj 4, 2015 /

Terhelést raktál rá? Mert anélkül nem biztos, hogy látod a kimenetet...
(#) usane válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 5, 2015 /

Ez megy terhelés nélkül is, legalábbis ment, visszajelző LED is van rajta az sem világít.

Ge Lee: Közben méricskéltem kicsit.A tranyókat kimértem, elvileg jók (SR13007), a primer greatz is jó a tranyókon rajta van a kb 165V egyen a bázison és az emitteren is. TL494 nem lehet hibás? A trafó 2-3 lábán is van kb 20V váltó, de ennyi.
Keresek egy PC táp rajzot és megpróbálok abból kiindulni.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2015
(#) Buvarruha válasza usane hozzászólására (») Máj 5, 2015 /

Ha zizeg, de nem jön ki belőle semmi, akkor a szekunder diódáit ellenőrizném, lehet az NTC halálának oka is a túláram.
(#) Ge Lee válasza usane hozzászólására (») Máj 5, 2015 /

A 494 nem szokott tönkremenni, csak kb. 1000-ből 1 esetben. Adj neki kívülről 12V-ot és nézd meg szkóppal a kimeneteit, de az szinte biztos hogy jó. Külső segédtáppal 42V-ról is kell hogy produkáljon valamit.
(#) usane válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 5, 2015 /

A szekunderen egy dual schottky van annak semmi baja.
Szerintem ehhez hasonlít a legjobban csak nincs rajta segéd táp.
(#) saraha válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 6, 2015 /

Szia.Na végül is ez ment bele amit mondtál.Kicsit le kellett fűrészelni a nyelvéből meg köszörűvel rásegítettem egy kicsit,de szuper lett bírja rendesen.
(#) FRobert válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Teljes mértékben igazad van. Olvasni kell, és el is olvastam mindkét cikket, többször is, de volt dolog amit nem értettem meg, vagy nem figyeltem fel rá, mig bele nem bottlottam a gyakorlatban. A teljes induktivitas az Excel táblázat szerint nagyon közeli érték, viszont a szort induktivitás mindig alacsonyra jon ki (pl. 30uH a táblázatban és nekem 12uH jön ki ha rátekerem a kapott szekundér menetszámot, ha pedig visszaveszek egy fél menetet, akkor átugrik 12uH ról 35uH re). A másik dolog amit észrevettem, ha bekapcsol az IC védelme, akkor csak áramtalanitással jön helyre (ez igy kell, hogy legyen)
(#) lorylaci válasza FRobert hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Idézet:
„30uH a táblázatban és nekem 12uH jön ki ha rátekerem a kapott szekundér menetszámot, ha pedig visszaveszek egy fél menetet, akkor átugrik 12uH ról 35uH re”

1. Fél menetet nehezen tudsz visszavenni...
2. Milyen műszert használsz az induktivitás mérésére?
3. A trafót laza vagy szoros csatolásban tekerted? Szoros csatolásban nehezen fog kijönni megfelelő szórt induktvitiás, osztott cséve kell.

Az IC védelem meg ilyen (latchos).
(#) sny hozzászólása Máj 10, 2015 /

Találtam egy nagyon jó összefoglalót a rezonáns tápokról. A dokumentum angol nyelvű, de odafigyeléssel nyelvtudással nem rendelkezőknek is jól értelmezhető.

Sok (itt) ismétlődő kérdésre is választ ad.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2015
(#) (Felhasználó 46585) válasza sny hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Jó a cikk. De ennek is az a fő baja, mint a többinek. A kérdezők nem fogják elolvasni, vagy ha mégis, akkor nem értik és nem kérdeznek rá a miértekre. De legalább lesz még a Laci cikkei mellett, amire lehet hivatkozni.
( Sajnos, olyan cikket nem lehet írni, ami abszolút szájbarágós. Mindig lesznek kérdések, még nagyon triviálisak is. Erre lenne való a visszakérdezés és pont ez lenne egy ilyen fórum egyik lényeges küldetése. )
(#) sny válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Sajnos ez tény.
(#) Ivan93 hozzászólása Máj 10, 2015 /

Sziasztok!
Pár hónapja a monitorom kapcsolóüzemű tápjában felrobbant egy 8 lábú smd ic. A törmeléken megmaradt feliratból sok guglizás után ma találtam egy lehetséges ic-t, az NCP1203D -t. Szerencsére a hqelektronika árul ilyet így javítható. De nem tudom, hogy 60 vagy 100kHz-es kellene, valamint mi okozhatta az ic halálát, amit még javítani kellene.
A táp egy 12V/3,3A táp, kb. 8 éves.
Segítséget előre is köszönöm!
Iván
(#) Trivium93 hozzászólása Máj 10, 2015 /

Sziasztok!
Ezt a nyáktervet szeretném megépíteni IRF740-el + a fetmeghajtó IR2153. Elméletileg +-50-52V lesz 1200W csúcsot tud, igaz 1200W-on már melegedni fog a trafó(EI33), de úgy is D-osztályú végfokon lesz, ami 4ohmon 2*300W RMS/2*600W csúcsot tud (a zene változó, így kibírja majd). Kondenzátorból 8*330µF lesz benne. Áramváltós védelem lesz,ami 1200W-nál állítja le a tápot. Szerintetek működőképes? Eddig csak 4*330µF volt, meg 500W RMS volt amit kiszedtem, mert kevés pufferkondi volt benne és a feszültség lecsökkent 46V-ra.

Senki ne jöjjön azzal, hogy D-osztályú végfok 50V-on nem tud 300W-ot RMS-ben, mert tud!! (táptól tápig kivezérelhető)!
(#) sny válasza Trivium93 hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Több helyen is hibát látok.

IRF740-nel érdekes lesz 1200W.

A D osztályú végfokoknál modulációs faktorról hallottál-e?
(#) Trivium93 válasza sny hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Mik lennének a hibák?

Igen hallottam, de az csak a gyári kapcsolásra vonatkozik. Amit én már megcsináltam D-osztályú véget az sokkal felül múlta a gyárit. Skóppal néztem a kimenetét, +-50V a max ami kijött belőle, a skóp is csak ennyit tud kimutatni, így is "pontatlanul" direkt egy osztás 10V legyen, úgy állítottam be. 5 osztás van felfele meg lefele. pont kifért a jel, clipled már világított, szóval tápfesz a kimeneten.

Ez rendkívül pontos mérés lehetett!
(#) Ge Lee válasza Trivium93 hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

IRF740-el hídban sem nagyon mernék nekivágni a feladatnak, félhídban meg meg sem próbálnám. Az EI33-ról nem is beszélve, abból a zenei csúcsokban sem fog kijönni 1200W. Ennek ellenére szeretném ha megépítenéd, mert akkor legalább tanulsz belőle, hogy legközelebb ne ilyet csinálj. Ha egy ilyen táppal akarod meghajtani a végfokot, akkor annak nagyon vékonyka hangja lesz már a közepes kivezérlés felett is. Ezt nem most találtam ki, hanem tapasztalatból mondom. Ha a táp nem tudja leadni rendesen a zenei csúcsok áramát, akkor azt bizony a közönség meg fogja hallani.
A D osztályt meg 80-85%-nál jobban nem fogod kivezérelni, ebben is biztos lehetsz. Felette olyan torzítása lesz ami nem csak durván hallható, hanem akár a hangszórót is tönkreteszed vele. Gondolom mikor szkóppal nézted a kimenetet, nem mérted közben a torzítását.
(#) Trivium93 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Így látható torzítása nem volt. A táp bírja, csak sok sok puffer kell hozzá.
A D-oszályú végfok, az meg nem egy kinai vacak, hogy 80-85 %-nál torz legyen. 90%-ig biztos hogy nem "torzít". kb 95-96%-nál már látható 98%nál 5-10% körül lehet.

Félhidas végfokozat?
(#) Trivium93 válasza sny hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Igen. Hídba is lehet kötni, de ott már torzításba megy olyan 500wattnál, rendesen hallani lehet.

Terhelés volt-e rajta, és mennyi puffert alkalmaztál?
Következő: »»   532 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem