Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő

Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   130 / 164
(#) reloop válasza djkoko hozzászólására (») Máj 5, 2015 /

A nyugalmi áramot lehet már a potival szabályozni? Korábban írtad, hogy nem, vagy alig reagál.
(#) djkoko válasza reloop hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Szia!
Lehet, sőt egyszer el is indult hallgattam, de a tl431-ek elszálltak, azóta nem foglalkoztam vele
(#) RobyBoy válasza djkoko hozzászólására (») Máj 7, 2015 / 1

Szia!
Szerintem nem is olyan csúnyácska,láttunk már sokkal érdekesebb kiviteleket is(PL az első saját 80W-os conductorom doboza ).
Ami szerintem javítana egy picit még az összképen a kapcsolók illetve a hangfalcsatlakozók "csínosabbra" cserélése.De amúgy nem rossz.
(#) RobyBoy hozzászólása Máj 7, 2015 /

Sziasztok!

Olyan kérdés merült fel bennem, hogy a 270W-os változatban a feteket lehetne e helyettesíteni az 540-9540 párossal?Csak azért kérdem mert ebből van nekem sok itthon.Azt sejtem hogy a tápfeszültés kb 50V-ra korlátozódik,illetve a kivehető teljesítmény is kb 150-180 w körül mozogna(ha jól sejtem),de kellene még valamit változtatni rajta,hogy normálisan működjön?
(#) kistee válasza kistee hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Elkészült a cucc. Következhet a beállítás.
(#) reloop válasza RobyBoy hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Szia! Nem látok módosítani valót a helyettesítés kapcsán.
(#) mrex válasza RobyBoy hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

HídkapcsolásA hídkapcsolás lényege fordítsd le google-val
Nálam évek óta bevált.
Ha a hangsugárzó 8 ohm-os akkor egy erősítőt 4 ohmra kell beállítani
mivel a hídkapcsolás a leírás szerint megnégyszerezi az egy egység teljesítményét, ezért 270w/4=67 w- ra kell méretezni egy egy erősítő egységet.
Sokkal kisebb feszültségű tápegységgel, igaz magas árammal fog működni .
Nálam 28,8V os 10A os kapcsitáp hajtja 2 db!
De iszonyú erős és dinamikus.

Fontos, hogy a híd-adapter ellenállásai a lehető legpontosabbak legyenek. a HE storeban kapható 0,1%.os ezt használd hozzá.
(#) djkoko válasza djkoko hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Szia!
Már csak annyi gondom van, hogy az egyik panel tökéletes, minden szépen beállt. A másik panelon 80 mA-ről indul a nyugalmi áram, és emelkedik lassan, a kimeneten 30 mV-ot mértem, és a biztosíték helyén lévő 10 Ohmos ellenálláson is 800 mV-1V körül mérek ami megfelel a leírtaknak.
(#) RobyBoy válasza reloop hozzászólására (») Máj 14, 2015 /

Rendben,köszi a választ.
(#) RobyBoy válasza mrex hozzászólására (») Máj 14, 2015 /

Szia!
A paneleket már régebben kimarattam,illetve a doboz mérete és kialakítása miatt nem férne el 4 külön egység,ezért sajnos ez ennél a projectemnél most nem menne.
De az ötletet köszönöm,a legközelebbi,már lehet így fog készülni.
Az viszont kíváncsivá tett,hogy kapcsoló üzemű táppal hogyan oldottad meg a te példányod normális működését?Eddig még nem próbálkoztam "analóg" erősítőt ilyen táppal hajtani,mert még régebben le beszéltek róla...
(#) Ge Lee válasza RobyBoy hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Bár nem nekem címezted, de nem nagyon értem a kérdést. Kapcsolóüzemű táppal pont ugyanúgy megy mint az analóggal, sőt jobban. Ha lebeszéltek róla, akkor neked is és a lebeszélőnek is hiányosak az ismeretei, bővíteni kell.
Ami nekem van az 2x430W-ot tud zenében (szinuszban 2x400W körül), és kapcsolóüzemű tápról megy. Pont azért, mert ha ekkora feszültségesést hagyományos táppal akartam volna megoldani, akkor kellett volna hozzá egy 1,5kW körüli toroid, meg rengeteg puffer, ami kb. négyszer annyiba került volna. Mellesleg így jóval könnyebb is, meg egy ilyen tápot meg tudok csinálni itt az asztalon, a toroidot meg nem.
És ez még akkora teljesítmény aminél ezt a végfokot nem kell hidalni. Hidalni akkor kell ha 450W-nál többet szeretnél kivenni belőle, de annak meg már nincs értelme analóg módban, inkább csak pwm-ben (D osztályban).
(#) RobyBoy válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 16, 2015 /

Szia!Nem számít kinek megy a címzés,az építő jellegű hozzászólás bárkitől megengedett,és hasznos.. .Abban is igazad van hogy bővítenni kell az ismereteim,mert én inkább építgetek,javítok,stb,de az elmélet.... Szóval anno valaki a terhelhetőségre hivatkozott talán,de már nem emlékszem hogy hogy adta elő,így nem akarok hülyeségeket írni.A lényeg hogy ennek utána kell járni,mert hamarosan kifogyok a hagyományos trafókból...Esetleg valami linket,vagy,rajzot(kat),így kezdetnek nem tudsz mutatni? Tudom ez már nem ide vágó téma,csak egy kezdő löket kellene(mielőtt el nem tűnök a gugli rengetegéven),a többit megoldom.
(#) lukacsp válasza RobyBoy hozzászólására (») Máj 16, 2015 /

Így kezdő löketnek esetleg: Bővebben: Link
(#) mrex válasza RobyBoy hozzászólására (») Máj 17, 2015 /

Miért is ne lenne jó a kapcsitáp?
Ez a jövő, a jelen , ami bizony ki foga szorítani a toroidokat, már csak az ár-érték arány miatt is.
Én megnéznék magamnak olyan szuper vájtfülű emberkét, aki egy jó buliban "kihallja" hogy kapcsitáp, vagy hagyományos trafó táplálja-e a kütyüt, mert akkor ennyi erővel azt is meg tudja mondani, hogy atomerőműből, vagy napkollektorból jön a hálózati feszültség.

Csakhogy a házi építés során majd a kritikus alkatrészek, rezonáns tagok fognak némi fejtörést okozni, s újabb és újabb megoldandó problémákat előhozni.

Nem értek egyet Ge Lee-vel abban hogy mikor kell hidalni.

Ugyanis Ő minden bizonnyal abból indul ki, hogy akkora tápot csinál amekkorát éppen szeretne (ez az egyik előnye a kapcsitápnak) Csakhogy kifelejti a már meglévő tapasztalatát ennek tervezésében és előállításában.

De amikor sehogy sem akar összejönni egy rezonáns tekercs kondenzátor páros a kívánt feszültség és terhelhetőség mellett, az eléggé kedvét szegheti az embernek, s ha ehhez hozzá vesszük a kényes induktívitás mérést, s megspékeljük egy átlagos műszerezettséggel, akkor valljuk be az üzembiztos kapcsitáp két-három nagyságrenddel magasabb szintű feladat a VF2 nél.

Hídalni bármikor lehet. Mindössze az a lényeg hogy a rendelkezésedre álló eszközök közül éppen mi az adott.

Ezt ahhoz hasonlítanám, amikor állsz egy hajótörés után a lakatlan szigeten,s bár tudod, hogy a tölgyfából lenne jó a biztonságos tutaj a meneküléshez, de neked csak bambusz áll renelkezésre. Vajon megépíted-e mégis a bambuszból? Szerintem igen.

Ha van pl 2 db 28V os nagyáramú tápod, akkor miért ne lehetne hidalni?

S neked is el kellene dönteni szerintem, hogy mi a fontosabb.

Két nyákot félretenni, esetleg az egészet áttervezni SMD-re kétoldalas kivitelben s máris kész a kívánt teljesítmény.
De mindenki azt csinál amit éppen szeretne
(#) Ge Lee válasza RobyBoy hozzászólására (») Máj 17, 2015 /

Rajzot találsz a topikjában, egy 2kW-os hídkapcsolás. Lehetne rajta tökéletesíteni még, de nekem azzal megy már évek óta.
(#) Ge Lee válasza mrex hozzászólására (») Máj 17, 2015 /

A táp házi építése során sohasem egy alkatrész (pl. rezonáns tag) okoz fejtörést, hanem a hozzá nem értés.
Egyetértenünk nem kell, de amíg egy 200V-os fetekkel épített végfokot tudok üzemeltetni +/-90V-os tápról biztonságosan, addig semmi értelme 4db végfokot építeni, ami sokkal több alkatrész és sokkal nagyobb helyigény.
(#) Alkotó válasza kistee hozzászólására (») Máj 17, 2015 /

Eltelt 10 nap. Ilyen hosszú a próbaüzem? Várnám az eredményeket.
(#) mrex válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 17, 2015 /

Igaz!
(#) RobyBoy válasza mrex hozzászólására (») Máj 17, 2015 /

Sziasztok!Volna még egy kérdésem ezzel kapcsolatba úgy nagyjából mindenkihez. Mivel időm az nem sok van a munkám miatt ilyeneket tervezgetni,a megfelelő tudás anyag megszerzése után se,de van pár pc tápom,ezekből úgy általánosan mennyit lehetne kihozni egy kis átalakítás után?Egy conductort lehetne vele hajtani? Esetleg hidaltat?És azt a 2 kw-os rajzot holtalálom( bár az nekem kicsit sok),mert próbáltam keresni,de a több mint 500 hozzászólás....
(#) Ge Lee válasza RobyBoy hozzászólására (») Máj 18, 2015 /

PC táp trafó elég sokféle van, kb. az EI30-tól az ETD 41-ig bezárólag. Ezek folyamatosan 200-300W körül tudnak, szakaszosan (végfok) pedig kb. 30-40%-al többet (ami a dobozára van írva az reklámadat).
A rajzot a topikjában találod a képek között, ahol nem nehéz rátalálni. De ez a kérdés nem ebbe a topikba való.
(#) kistee válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 18, 2015 /

Egy meglévő erősítőbe a Quad 405 panelek helyére lesz majd beépítve. Mivel már majdnem tíz éve nem is láttam a doboz belsejét, most belenézve elborzadtam. A tápegységet is újra kell építeni... időm se nagyon volt... még gyűjtöm a lelkierőt, mert ha belevágok, akkor egy hétig nincs zenehallgatás...

Egyelőre beállítottam a nyugalmi áramfelvételt kb. 80 mA-re, a kimeneten megmértem a DC szintet, ami kb. 50 mV volt mindkét oldalon. +- 43 V a tápfesz. Úgyhogy eddig nincs gond... remélem, ezután sem lesz.
(#) mrex válasza RobyBoy hozzászólására (») Máj 18, 2015 /

Ha nincs időd akkor jelenleg ezzel ne foglakozz, szerintem. S a 2kW nagy ez a falat még neked.
Ha csak ki szertnéd próbálni, már csak a műterhelés is egy gyönyörű példány, nem beszélve ha hangsugárzót mernél rákötni s persze van is hangsugárzód hozzá.
Ha a Gee Lee által használt 400W os pédányt meghidalod, feltéve hogy a400W os példány tud dolgozni 4Ohmon akkor hidalva 1,6kW lesz 8Ohmon minden hókuszpókusz nélkül. Csakhát az amperek ugyebár.....
(#) kistee válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 19, 2015 /

Nem bírtam ki, bekapcsoltam.

A tápegység és a relé még nem végleges, ahogy a 10 ohm-ok sem a tápágakban. Nem indult simán, de ezért csakis a saját figyelmetlenségemet okolhatom... egyelőre meg vagyok elégedve a hangjával. A Quad-hoz képest szárazabb, nyíltabb, tisztább a hangzása, bár mintha a magasabb tartományban némi torzítást hallanék... lehet, hogy a nyugalmi áram növelésével meg fog szűnni?
Már értem, hogy annak idején a Hifi Magazinban miért írtak a "Quad felmelegedő, zsíros felső basszus"-áról. Sok lemezt (CD-t és LP-t) meghallgattam és sokban olyan hangokat fedeztem fel, amiről eddig fogalmam sem volt... szumma szummárom: egyelőre megmaradok ennél...
(#) mrex válasza kistee hozzászólására (») Máj 19, 2015 /

Ha van szkópod s generátorod akkor meg tudod nézni a jelalakot. Ahhoz állítsd a nyugalmi áramot.
Vagy amit eddig nem sejtettél, hogy nem az igazi a hangsugárzód.
Én is Quad párti voltam mindaddig amíg VF2 konduktorokat nem csináltam. De ez sokkal jobb.
Igaz vettem a fáradtságot, hogy aktív hangváltóval minden hangszóróhoz külön erősítőt csináljak.
S a passzív hangváltók okozta X aktát kiváltsam egy kézben tartható, és mérhető eszközzel, az aktív hangváltóval.

S mondhat bárki bármit a Quad istenítők közül, ha passzív váltóra dolgoztat.

Építsenek 6 Quadot és tegyük egymás mellé aktív váltóval ugyanazzal a hangszórókészlettel a 6 konduktorból épített rendszert.

Itt is igaz ami az élet minden területén igaz, az egyszerűbb ,kevesebb alkatrészből álló holmi a jobb!

Túl sok a Quadnál az az alkatrész macera amitől tudni fogja az eredeti specifikációban megadott THD adatokat.

Sajnos amit az idő meghaladott azt meghaladta.
(#) Ge Lee válasza mrex hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

Hehe. Bezzeg amikor én írok "szubjektív" véleményt az mindig törölve van (szerintem ennek is az lesz a sorsa).
Hogy melyik jobb vagy sem az attól függ hogy mire használod. Ha a lakásban akarsz 1-2W-al zenét hallgatni arra jobb a Quad mert szebb hangja van mint a VF2-nek. Viszont ha bulizni kell akkor egyértelműen inkább a VF2, és nem csak a teljesítménye miatt, hanem mert a Quad rendesen kihajtva már egyáltalán nem szól szépen.

Annak meg a hangzáshoz semmi köze hogy mennyi alkatrészből áll, mert egyaránt vannak jó és rossz hangú kapcsolások is sok meg kevés alkatrésszel is. Mint ahogy annak sem sok köze van hozzá hogy milyen specifikációt tud, mert nem attól van jó hangja (ha van) hogy extrém keveset torzít, mert van amelyik sokat, mégis jó hangja van.
(#) mrex válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

a híd elemeinek pontosságán múlik a Quad hangja. S pontosan magasabb teljesítményen leül.
Attól is függ mt értünk mondjuk Hi-Fi-n.

Én a magam részéről kizárólag a mikrofont tartom annak.
Miért?

Mert minden más konzervzene függetlenül az "adathordozótól" már valamilyen manipuáció után hallható.

A mikrofon az egyetlen ami a hang közvetítésében eredetinek fogható fel.
S a mikrofonhoz épített Quad egyszerűen elvérzett.

Ennyi és nem több a véleményem.
(#) P_Laszlo hozzászólása Máj 20, 2015 /

Valaki mérte már ezeket, hogy mit tudnak? Pl. THD szempontjából.
(#) Ge Lee válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

Azt nem, de átvitelt azt mértem a saját 400W-os verziómon, arról találsz szkópfotókat valahol a képek között.
A THD-ja szerintem sem nem annyira rossz, sem nem annyira jó hogy foglalkozni kelljen vele. Egyszer tinában megnéztem, de az nem mérvadó. A multisim talán az lenne, de abban valamiért nem futott le ha jól emlékszem.
(#) P_Laszlo válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

Megnéztem, hát nem sok. Valami keresztezési torzítást láttam még.
(#) RobyBoy válasza mrex hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

Na jó,akkor a kapcs üzem egyenlőre felejtős.Maradok a jól bevált-nál..
A híd üzemet meg szerintem kipróbálom majd egy conductorral,mert nagy áramú trafóm van.
És az Annihilator-ról van valakinek valami tapasztalata?Még valahol a topic elején találtam egyszer,a 270w-os változattal volt kb egyszerre bemutatva.
Következő: »»   130 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem