Fórum témák
» Több friss téma |
Nagyon szeretném hogy földfüggetlen legyen... Tudom, engedetlen vagyok.
Ránézésre a PC-táp aárának 3-4-szereséd fogod költeni az egyéb dolgokra, így javaslom egy 2-es érintésvédelmi osztályú táp vásárlását, aminél nem kell foglalkoznod az ebből adódó biztonsági problémákkal.
Nem az anyagiak miatt csinálom. Villamosmérnök hallgató vagyok, meg nekem ez a hobbim. Az anyagi oldala teljes mértékben lényegtelen. Tanulás/szórakozás miatt foglalkozok vele.
A táp után a szabályzóoldal nem PWM lenne, hanem lineáris áteresztőtranyós, a mikrokontrollerből nem PWM jel jönne, hanem rá lenne kötve egy DAC, ami szabályozná a feszültséget egy műverősítős buffer után. Na meg persze a dobozolás is meg lenne oldva, rendes fadobozba kerülne, stb stb.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2015
Akkor javaslom egy új nyák tervezését akár ugyanazon a kapcsoláson, a földfüggetlen működés miatti biztonsági javaslatok figyelembe vételével (megnövelt tisztázási távolság a nyákon és a trafóban, megerősített szigetelések).
Alkatrészek átvihetőek, de a trafót újra kell csinálni.
Idézet: „megfejelve mindezt egy tracking pre-regulator-ral, ami minimalizálná a disszipációt” Számomra ez a PWM előszabályzót jelentette.
A tracking pre-regulator alatt azt értettem, hogy a táp visszacsatoló ágával csökkenteni a feszültséget egy EEPOT-tal, vagy egy másik visszacsatolóággal az áteresztőtranyó kimenetéről. Egyébként azt elfelejtettem írni, hogy max. 4 Amperes terheléssel használnám az eszközt, az már sokmindenre elég. Illetve ha két tápom lenne, be lenne iktatva egy pár relé, amivel sorbakötött üzemmódban földfüggetlen lenne, egyébként pedig normál állapotban működnének, földfüggőként.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2015
Na kedzjük úgy, hogy ezt nem így kell csinálni.
1. Kell egy standby-szerű táp, ami mindig megy, és előállítja a vezérlés feszültségeit. Itt akár több földfüggetlen feszültség is kell. 2. Nem kell EEPOT meg minden baromság. Mi lenne a preregulator lényege? Hát az, hogy mindig a kimenet plsz pár volt feszültséget csináljon. Egyszerűen a visszacsatolást kell átraknod az áteresztőfokozat előtte és utna közé. Ide igyekezzen pár voltot szabályozni (és ez a szabályozókör legyen direkt lassabb, mint az áteresztőfokozaté). 3. Ha te így egy szimmetrikus labártápot akarsz, akkor kell ugye két félhidas konverter. Egyik kimenetének a pozitív másiknak a negatív oldalát földeled. Aztán az áteresztő fokozat egyiken pozitív, másikon negatív ágas lesz. Ez így a legegyszerűbb, meg így lesz a legkevésbé zajosabb is. Ha te ide-oda kötehtő valamiat akarsz, akkor ÁT KELL TERVEZNED komolyan a dolgokat. Komoly probléma lesz mindig a transzformátor primer-szekunder kapacitása okozta zaj. Ezt például LLC konverter alkalmazásával tudnád minimalizálni (osztott cséve, lassú félhídátmenet). De annak a szabályzása is bonyolultabb (és valljuk be ilyen célra kakibb), mint a PWM. Vili? A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2015
Hű. Hát, akkor inkább lemondok a földfüggetlenségről, és megcsavarom a visszacsatolóágat kb. 20V-os kimenetig, és feszosztókkal beállítom az under/overvoltage protection-t, a pre-regulatort pedig elfelejtem. Köszönöm a segítségedet!
Idézet: „Nem az anyagiak miatt csinálom. Villamosmérnök hallgató vagyok, meg nekem ez a hobbim. Az anyagi oldala teljes mértékben lényegtelen. Tanulás/szórakozás miatt foglalkozok vele.” Pedig ezek szép mondatok voltak
Az idő faktor nincs benne. Vizsgaidőszakom van, National Instruments-es állásinterjúra is készülök. Meg persze félek a nagyfesztől.
Sziasztok!
Van egy kapcsolóüzemá tápom, aminek 5V 5A és 12V 5A kimenetei vannak. Nem PC táp! Gyárilag nem tudom, hogy volt-e rajta ventillátor. Pontosan nem mértem hány A-el terhelem, de a 2-t biztos nem éri el, a kapcsolófet hűtőbordája kb. 49 fokra melegszik fel, a diódáké pedig 52 fokra, mindezt 3 óra alatt. Tovább nem teszteltem, kb. 1 óra alatt beállt erre a hőfokra. Szerintetek bírná a non-stop 0-24 üzemet ez a táp ezzel a terheléssel?
49 és 52 fok még nem a világ. A diódák nem hajlamosak hőmegfutásra, hisz nyitófeszük a hőmérséklettel csökken, 2-3x ennyit biztosan bírnak.
A kapcsolóFET neccesebb eszköz, nézd meg a típusát, fajtánként 125-175C között van a max die hőmérséklet. Érdemes megbecsülni a hővezetéseket. Ha relatíve kis borda van (kb 10C/W), de a TO220 FET jó hővezetéssel (1-2 C/W) van rajta, akkor a FET belső hőmérséklete pár fokkal tér csak a borda külső hőmérsékletétől. Így még valószínűleg többet is bír.
K2545 jelű a FET, szerintem 2SK2545 a típusa. Nem fém, hanem műanyagos a hűtőzászlója.
A házba már én raktam bele utólag. A ventit nem szeretném használni mert éjszaka hangos. Szerinted kibírná, ha a táp teteje is rá van téve? A két vinyó meg a HDD fut róla.
Bele kell tenni egy toronyba. 125-ös lefolyó csőbe, ami 1,5 méter magas. Ez egy kémény és simán hűti mivel ismeri a fizikát és ráadásul csöndben is van. Nagyobb borda sok mindenen segít amúgy.
Jól nézne ki a TV mögött! De köszi az ötletet.
Szeretnék visszakanyarodni az eredeti kérdéshez, hogy bírja-e vagy ha nem akkor máshoz felhasználom. Idézet: Mi a vinyo es mi a HDD? (Vinyo -> Winchester = Hard Disk Drive) „A két vinyó meg a HDD fut róla.”
Ilyen üzemállapotban simán bírná, de ha van valami hasonló méretű bordád cseréld ki kb. dupla méretűre.
Bocsánat! Tehát két vinyó meg egy Raspberry PI 2.
Sziasztok összeraktam egy lorylaci cikkében ismertetett mini rezonáns tápot, próbaképp egy PC táp trafóval a trafó készítés majd később jön. Annyi változtatással hogy az IC-t külső tápról működtetem, jelenleg 160kHz-en megy ez a frekvencia megfelelő ETD 34 (3C90) maghoz?
Sem a 390 nem fogja csipázni, sem az IC nem fogja csipázni a 160kHz-t. Az IR21531 úgy 100kHz-ig használható, afelett nem igazán, és az IR2153-at sem használnám 70kHz felett.
Vedd lejebb a frekit, aztán igazítsd ahhoz a rezonáns kört.
A frekveciát az R1 változtatásával tudom változtatni?
Adatlap,és már meg is van minden.Egyébként,szerintem el mérted,az 80KHz.De semmit nem írtál az általad készített kapcsolásról mit is kéne tudnunk?Tekercs induktivitás,rezonáns kondi,fetek.
Rosszul mértem 80KHz mert én a két fet GATE labán mértem. Tekercs induktivitás 90uH, rezonáns kondi 1uF, fetek IRF730.
A PC táp trafónak ha jól emlékszem,kb 2-3uH az induktivitása.A táp kész van?Terhelted?Ha nagyobb amper kell a kimeneten a 730 karcsú lesz.Ezzel a ic vel komplexebb táp is készíthető,(cimpota tápja)laci csak kiváncsiságból épitette meg hogy bele fér e az általa vett dobozba.
Majdnem kész a tápom. Csak a trafó hiányzik belőle, de meg kell várnom a fizut a szigetelő szalag miatt. Most próbáltam bele: ETD34 és ETD29 lábkiosztása ugyanaz. Mindkét trafó belefér, így ki tudom próbálni a különbséget.
A 90uH az a szórt induktivitás vagy a mágnesező? Célszerű mindkettőt megmérni, és definiálni. (csak azért, mert a 90uH-t elég nehéz elérni szórt induktivitásban, jó nagy menetszám kell hozzá, és /vagyvastagabb elválasztó a két tekercs közé)
A mágnesező induktivitást hogy tudom mérni? Esetleg ezt a kék magot nem használhatnám fel a mini rezonáns táphoz? Autóerősítő tápjából származik. Külső átmérő 32mm, belső 19, magasság 12mm.
Olvasd el cimopata cikkét a rezonáns tápról. Ott egyrészt le van írva, hogyan kell mérni (szór tinduktvitiás rövidre zárt szekunderrel, teljes önmagában, mágnesező a kettő különbsége), másrészt le van írva, hogy mi az a laza és mi az a szórt csatolás, mert szerintem a szórt induktivitásod biztosan nem stimmel.
A megjelölt mag szerintem sendust, de nem lehet tudni. Sendust (MS) nem használható ilyen célra, melegedni fog nagyon. Ismeretlen magra meg nyílván nem tudok válaszolni. Ha más nincs használj EI33-at PC tápból, de az ETD29 sem beszerezhetetlen (FDH, Farnell, RET).
ETD 34 van itthon 40 menet a primer 8 szál 0.2 mm-esből sodorva, a szekunder 2x5 menet 4 szál 0.5mm-esből sodorva, az elválasztó 1mm-es, ha ráakasztom egy tized volt sem jön ki rajt, a PC táp trafóval pedig megy. Azért így van kivezetve mert a lábai nincsenek meg a csévének.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |