Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   677 / 1210
(#) ybanez válasza eSDi hozzászólására (») Jún 11, 2015 /

Igen, gondolom, hogy ez lehet, csak nem tudok rájönni, mi a baj.
Már 2. telepítés, újraindítás. Előszörre egyszer engedett egy új projektet kreálni D:\MPlabXprojects könyvtárba (régebben is volt gond ezzel, hogy ha hosszú az elérési út, hisztizik). Ott a forrásfájlok közé a proba.asm-t megcsinálta, abba elkezdtem egy kis progit bepötyögni (csak úgy, hogy lássam mit tudok ezzel kezdeni), de már a Configgal mindenféle bajája kezdett lenni, csak hibaüziket generált, hogy nem képes a célfájlokat létrehozni etc. Az a projekt most is megvan, meg is nyitja, de sem törölni, sem az .asm-ből LIST vagy HEX-t generálni nem hajlandó. Sőt, most már a Configgal is vacakol, szerinte nem jó a conf, hanem ő akarja beállítani a vasat.
Ha új projektet akarok létrehozni, a 7. lépésben elakad a Wizard, pirosan sikolt alul, hogy inkorrekt fájlnév! Pedig létező könyvtárakba próbáltam beszuszakolni, de neki nem tetszik...
Teszek fel képernyőképet ha tudok.
(#) ybanez hozzászólása Jún 11, 2015 /

Project Name is not a valid folder name.
Ezt írja ki most, pedig már vagy 8 féleképp próbáltam neki beadagolni.
És igen, a tutorial szerint csinálom, a régebbi és mintaprojekteket ugyanebben a mappában látja és ki is nyitja...
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2015
(#) Hp41C válasza ybanez hozzászólására (») Jún 11, 2015 / 1

Ugye a project neve csak a 26 angol ÁBCbeli betüit, számjegyeket és aláhúzás karaktert (_) tartalmaz.
(#) nedudgi válasza ybanez hozzászólására (») Jún 11, 2015 /

Gyenge ötlet lehet, de próbáld meg: engedd, hogy mindent a default könyvtárba telepítsen.
(#) usane válasza ativagyok hozzászólására (») Jún 11, 2015 /

Töröld le a PICkit3-at és használd az IPE-t.
(#) ybanez válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 11, 2015 /

Ha csak egy o betűt írok is be, nem hajlandó eltűnni az üzenet.
(#) ybanez válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 11, 2015 /

Igen, mindent magának csinált, pedig első ötletként a D:-re akartam telepíteni, ne foglaljon helyet az SSD-n. De éreztem én, hogy gondom leend vele, hát mindent defaulton hagytam.
(#) ybanez válasza usane hozzászólására (») Jún 11, 2015 /

Nem telepítettem, ha csak magától nem települt. Amúgy is PicKit2-m van.
De ha már felhoztad! Ezt még nem próbáltam, bár kitette az ikonját. Ebben ugyanúgy tudok fejleszteni? Van szimulátor és debugger? Majd délután megpróbálom!
(#) Pali79 válasza ybanez hozzászólására (») Jún 11, 2015 / 1

Ha PK2-öt használsz, miért kínlódsz az X-el? Tedd fel az IDE-t, asszem 8.92 volt az utolsó verzió.
(#) usane válasza ybanez hozzászólására (») Jún 11, 2015 / 1

Ha megnézed azt nem neked válaszoltam.
Ha kéred a véleményem akkor a következő.
Ha nincs ékezetes könyvtárad meg úl hosszú elérési útvonalad akkor neked oprendszer problémád van.
Mégpedig a win8 hülye önvédelmi rendszere.
Nem kell a D:-re telepítened, nyugodtan mehet a SSD-re, de win8 alatt soha semmit ne telepíts a program files mappába. Hozz létre egy myProgram Files, vagy hasonlót, én a !_Program Files -t szoktam használni, és oda telepíts mindent ami a program files-ba szokott menni. Még a total commander is, mert csak így működik rendesen. Na jó, java-t flash-t meg ilyen hasonló beépülőket nem szoktam, de minden más csakis oda. Ez nemcsak neked hanem minden win8 használónak jó tanács.

Nálam win8.1 alatt megy minden tökéletesen, X is, sima MPlab is, így.

Ezt nem is néztem... !
De igen, érdekel a véleményed, azért is írtam ide, a fórumba!
Valami hasonlóra gondoltam, akár ESS beleszól, stb. De köszönöm, kipróbálom!
IDE 8-ast honnan húzzam le? A Mchip honlapon az IDE8 linkje is már az X-re mutat. Hiába kattttam rá...

Addig is köszönöm, próba indul!
(#) ybanez válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 11, 2015 /

Hali! Nos, a hivatalos oldalon az IDE8 linkje is az X-re dob...
Azért bajmolódtam ezzel, gondoltam ennek is megszűnt a támogatása.
(#) maya711 válasza ktamas66 hozzászólására (») Jún 11, 2015 /

KÖSZÖNÖM hogy rámértél és hogy válaszoltál.
Ennek alapján talán mégsem romlott el a PicKit3-asom. Hogy nálam többet ugrál, talán attól van hogy egy 16kW-ös 16F1939-et égetek.
(#) usane válasza ybanez hozzászólására (») Jún 11, 2015 / 1

Az X IDE szekció alatt nemcsak download, hanem download archive opció is van. onnan bármelyik verzió letölthető.

Jó, hogy valaki gondolkodik helyettem...

Eddigieket is köszönöm mindkettőtöknek, középkezdés.
(#) donjon hozzászólása Jún 11, 2015 /

Sziasztok!

Willem pcb3-assal lehet valami módon írni w25q64wf-et?

Köszönöm szépen

Csaba
(#) Pali79 hozzászólása Jún 11, 2015 /

Sziasztok!
Mátrix kijelző vezérléssel próbálkoznék. Találtam EZT. Picit furának tűnik nekem. Nem gáz ezt így bekötni? Nem terheli túl a pic kimeneteit?
(#) matheattila válasza ybanez hozzászólására (») Jún 11, 2015 /

Mint azt már usane kolléga is írta, több mint valószínű, hogy a win8 a ludas, mert valamilyen okból irásvédelmet tesz a Program Files és hasonló mappákra, erre akkor jöttem rá mikor a total commander beállításait akartam elmenteni és nem engedte...
(#) bbalazs_ válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 11, 2015 /

Nem. Labankent egyszerre egy LED vilagit, az meg nagyjabol 20mA max. Aramkorlatnak ott a 150 Ohm, de a PIC belso aramkorlatja output eseten is ennyi kb.
(#) Pali79 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 11, 2015 /

Idézet:
„Labankent egyszerre egy LED vilagit”
Mitől olyan biztos ez?
(#) bbalazs_ válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 11, 2015 /

A matrix mukodesi elvebol. Mivel 8 lab van, egyszerre 8 led vilagit max.
OK, azok arama atmegy a labon. Ezert 2-3mA-es ledeket kell hasznalni.
(#) icserny válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 12, 2015 /

Ha egyszerre csak egy LED-et villantasz fel, akkor nem terhelődik túl, de nem is lesz valami fényes. Én inkább egy MAX7219-re bíznám a LED-ek meghajtását.
(#) Pali79 válasza icserny hozzászólására (») Jún 12, 2015 /

Jó lenne, de nagyon drága. Inkább teszek 16 db 6 Ft-os tranyót.
(#) usane válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 12, 2015 /

Van attól olcsóbb meghajtó is, de nem vitás, hogy a 16x6Ft-al nehéz versenyezni.
(#) zenetom válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 12, 2015 /

Nem elég csak 8? Hiszen egyszerre csak egy sor (vagy oszlop, attól függ hogy multiplexelsz) megy.
Ez esetben még nehezebb anyagilag versenyezni vele.
(#) icserny válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 12, 2015 /

Ebay-en $0.99/db, ingyenes házhozszállítással miért lenne drága? Ráadásul sokkal többet tud, mint a 16 tranzisztorod, s az MCU-t is tehermentesíti a hardveres multiplexeléssel. De semmiképp sem akarom ráderőltetni...
(#) zenetom válasza icserny hozzászólására (») Jún 12, 2015 /

Sőt! Bővebben: Link, és a visszajelzések alapján megbízható. Na most a "kínából berendelem olcsóért és itt meg eladom jópénzért" emberkéknek biztos felcsillant a szemük.
(#) szucsistvan123 hozzászólása Jún 13, 2015 /

Helló!
Érdekelne, hogy érdemes e 17 évesen megtanulni PIC, AVR és számítógép programokat írni?
És ha igen, milyen programozási nyelven? (amivel mindhármat lehet). A nyár folyamán mennyire lehet megtanulni? És mennyire nehéz? (az írás, parancsok stb.)
Köszi!
(#) kissi válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Jún 13, 2015 /

Ezekre a kérdésekre nehéz általánosságban válaszolni...
Idézet:
„Érdekelne, hogy érdemes e 17 évesen megtanulni PIC, AVR és számítógép programokat írni?”
Attól függ, milyen a beállítottságod ( szereted-e a természettudományokat vagy humán beállítottságú vagy?), milyen tapasztalatokkal rendelkezel ( raktál már össze valamilyen áramkört vagy festeni szeretsz vagy szépirodalmat olvasol...?)és milyen a környezet, ahol élsz ( pl. apa v. nagybácsi tud-e segíteni a kezdetekben a fórumon kívül, ha elakadsz?)
Idézet:
„És ha igen, milyen programozási nyelven? (amivel mindhármat lehet)”
Mindent lehet "mindennel", amit talán a legegyszerűbben lehet adoptálni mindháromra az a 'C' nyelv !
Idézet:
„A nyár folyamán mennyire lehet megtanulni? És mennyire nehéz? (az írás, parancsok stb.)”
Lásd az első válaszom
Azért általánosságban, ha van hozzá egy kis affinitásod, akkor pont jó életkorban vagy, ekkor lehet a legkönnyebben új dolgokat befogadni és van elszántság az új területek megismerésére ! Azért egyszerre ne kezdj három területtel, válassz egyet ( pl. PIC programozás ) és olvass, fórumozz hozzá sokat !A korosztályodnak nagy segítség a számítógép: tudsz vele szimulálni is, ha nincs lehetőséged megvenni az áramköröket, akkor is ki lehet próbálni sok mindent! Tehát, ha van hozzá kedved, akkor hajrá, de ne gondold, hogy 3 nap alatt mindent fogsz tudni!
(#) Bell válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Jún 13, 2015 /

A legegyszerűbbel, leggyorsabbal, legolcsóbbal kezdeném. Ilyen pl. az Arduino egyik panelja. Bővebben: Link
Következő: »»   677 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem