Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió javítás

Témaindító: Jancsika, idő: Jan 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 69
(#) fecameca válasza levente507 hozzászólására (») Máj 30, 2015 /

A térerő indikátor állandóan fullon van: bennem azt a gyanút ébreszti, hogy ott valami valahol gerjed. Talán nem is kicsit. Bocs, hogy ilyen későn válaszoltam, de más ötletem nincsen. esetleg megkockáztatod az IC cserét még egyszer? Mondjuk ott van a próbára betett TR550 panel IC-je. Én már oszcilloszkóppal vallatnám, hogy hol látni nem oda való dolgot?
(#) levente507 válasza fecameca hozzászólására (») Jún 1, 2015 /

Végül sikerült addig "masszírozni" a két L tagot amíg elfogadható eredményt nem kaptam. AFC bekapcsolva esetén egész jó a korához képest. Szépen szól.

Köszi, Ez a gerjedés dolog megfontolandó, (nyilván nem hallható tartományban). Valószínűleg ez lehet egy kiváltó ok, ez magyarázná azt is, hogy a némítás funkciót sem lehet előcsalogatni a trimmerekkel.

Nos, az IC csere azért macerás, mert a másikból ki kell forrasztani. Ebben meg van IC foglalat. Azért is vettem inkább kemény 300 forintért egy korábbi verziójú IC-t, mert először a forrasztáson gondolkodtam, de nem akartam piszkálni ezt a jó modult.

Most találtam Orosházán egy elfekvő 3189-et, de a posta 3x többe kerül, ezért most kutatom az ismerősöket a közelben. Ha meglesz jelentkezem, addig is köszönöm a segítséget.
(#) fecameca válasza levente507 hozzászólására (») Jún 1, 2015 /

Még az is elképzelhető, hogy nem is ez gerjed benne, csak összeszedi. Oszcilloszkóp nélkül (de még avval is) nehéz felderíteni az ilyet. Még a csak 10MHz-es szkópon is, ha már tisztán nem is, de látni hogy ott van valami, akár 100 MHz-ig.
(#) levente507 válasza fecameca hozzászólására (») Jún 1, 2015 /

És van esetleg valami tipikus alkatrész amire gyanakodni lehet? Vagy mint tű a szénakazalban?
Érdekes hogy a 13-as lábon 0,5 V helyett kb. 6 Volt van. Ez pont a térerő mérő láb.
Sajnos az IC doksiban erre a lábra egyiknél sem találok referencia feszültséget. Emellett mindkét IC áramköri ajánlásában ugyanazok az értékek (műszer ellenállás kondi) szerepelnek.
Tehát elvileg 3089 nél is 0,5 V-nek kellene lennie?
(#) Sebi válasza levente507 hozzászólására (») Jún 1, 2015 /

Igen. A 3189 az előzőből lehetett fejlesztve - nyilván kiderült valami nyűgje.
Ha ott 6V van, akkor nagy a gond, mert az AGC-vonalat méri tulajdonképpen...
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2015
(#) fecameca válasza levente507 hozzászólására (») Jún 2, 2015 /

Esetleg próbáld meg minden IC lábat egyenként testre zárni egy 100 nF-on keresztül. Csak IC-t cseréltél. elsősorban az a gyanús. Hátha valamelyiknél kialszik, a térerő, vagy hagyd a műszered a 13-as lábon, mikor múlik el a 6V. Főleg ha a bemenő jelet megszünteted, akkor is világít? Lehet hogy egy hibás IC-t sikerült kifognod.
(#) levente507 válasza fecameca hozzászólására (») Jún 2, 2015 /

Szia, nagy rutinnal két IC-t vettem sajnos mindkettővel ugyanaz a helyzet. Ma végigmérem a lábakat s megcsinálom amit írsz.

u.i. tegnap kiégett a skála mutató izzója (csinos módon maga a csúszkáló "pücök" is izzóval van világítva). Még szerencse hogy egy régi rossz játékautó izzója pont jó volt ide...

Ezután elszakadt a skálahúr is...kisvártatva. Erre csak "gyári" skálahúr jó, vagy van valami jó recept a helyettesítésre?
(#) Sebi válasza levente507 hozzászólására (») Jún 2, 2015 /

Fogászcérna...
(#) fecameca válasza levente507 hozzászólására (») Jún 2, 2015 /

Fogselymet még nem próbáltam, van még a horgászzsinór (damil), ha ügyes vagy, mert nem szabad egy pillanatra sem elereszteni, amíg tekered, mert leugrik. Főleg csipesszel nehéz rá csomót kötni. Előnye: nagyon könnyű tekerni, jól szalad, sehol nem akad, jól viszi a skálát, nem csúszik meg. Hátrány: Jó messzire el kell kerülni a forrasztópákával, nem bírja a meleget.van olyan rádióm, amiben már vagy 20 éve az van. Viszont jó néhány rádióval találkoztam, amiben gyárilag is az van.
(#) granpa válasza levente507 hozzászólására (») Jún 2, 2015 /

'Sebi' sebvarró fonalat akart írni. Ha kell küldök egy kis gurigával, vagy csak levélben, egy tekercset. 7-es, 9-es van. Én horgásztam is vele, bikaerős, és jól csomózható (fonott).
(#) levente507 válasza granpa hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Megpróbálkozom a damillal első körben. Köszönöm a felajánlást.
Mértem értékeket.

Minden lábon nagyságrendileg megvan a referencia feszültség. Kivéve:
15- 9,8V helyett 4,4V
12- 5V helyett 0,3V (ha nincs adó felmegy 1,5V re)
13- 0,5V helyett 6V

Lehet hogy egy kondi szívat?
(#) lukovicsek hozzászólása Jún 23, 2015 /

Sziasztok.

Van egy kisrádióm amit sajnálnák kidobni, mostanában folyamatos halk kattogást ad és ahogy kattog ugy vibrál elől az lcd kijelző is, ha valaki tudna segíteni, hogy mi is megy ilyenkor benne tönkrefele azt megköszönném.
(#) Sebi válasza lukovicsek hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Alacsony frekvenciás gerjedésnek tűnik. Táp környékén kell gyomlálni az elkókat - különösen a hangvég -és előfok csatolásmentesítőket. Rajz nélkül nehéz többet mondani, de az biztos, hogy a legnagyobb fogyasztó a hangvégfok, tehát csak ő képes ekkora áramfelvételre, hogy még az LCD-ét is megrángassa.
(#) lukovicsek válasza Sebi hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Én is a tápra gondoltam először és ki is cseréltem két elko-t de semmi változás, amugy még rengeteg van benne és sajna egyik sem pupos, hogy hol van a végfok azt meg nem tudom, amugy ha nincs rákötve hangfal akkor is igy villog.
(#) Sebi válasza lukovicsek hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Az elkók csak a kapcsolóüzemű tápokban döglenek púposra, mikor elvesztették kapacitásuk nagy részét. Telepes - vagy 50Hz-ről járó - tápoknál simán elvannak szárazon, lapos tetővel.
Ha van valami típusa a készüléknek, akkor talán rajzot is lelünk hozzá. A végfokot akkor is meg kell keresned...
(#) lukovicsek válasza Sebi hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Ez egy németből behozott minihifi, holnap irok nevet is, kb milyen kondik lehetnek a végfokban ? ez azon a környéken lehet ahol a hangfal kimenetei?
(#) levente507 válasza levente507 hozzászólására (») Jún 25, 2015 /

Végül rendeltem egy ca3189e-t.
Tegnapi gyors kipróbálás eredményeképpen ügy tűnik, hogy mégiscsak van különbség a korábbi verziójú IC között.
Első tesztek alapján térerő mérő OK. Zajzár OK. AFC még nem teljesen a hangolásmérő maximumára áll.

Szerintem némi finomhangolás és jó lesz. Köszönöm a segítséget.
(#) valaki2233 hozzászólása Júl 4, 2015 /

Sziasztok, kezem ügyébe került UNITRA DIORA DSP-301 típusú rádió, a neten keresgéltem hozzá kapcsolási rajzot de nem jutottam semmire, valaki tudna linkeli egy oldalt, ahonnan le tudom tölteni? Válaszokat előre is köszönöm!!!
(#) kadarist válasza valaki2233 hozzászólására (») Júl 4, 2015 / 1

Szia!
Ezen az oldalon megtalálod a rajzát. Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2015
(#) valaki2233 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 4, 2015 /

Nagyon szépen köszönöm, sokat segítettél....
(#) (Felhasználó 51715) hozzászólása Szept 10, 2015 /

Sziasztok!

Van egy First Austria márkájú (AC118S?) AM/FM rádióm, aminek az a problémája, hogy kb fél óra tökéletes adás után az FM sáv elnémul, csak zúgás hallatszik és nem talál egy adót sem. Az AM sáv tökéletesen működik. A nyákon bekarikázva van jó pár alkatrész aminek megvannak a forrszemei, de nincsenek benn, nem tudom hogy csak a különböző típusok univerzális nyákja miatt van ez, vagy már belenyúltak és valamiért kiszedték azokat. Valószínűleg előbbi, különben nem működne egyáltalán a rádió. 1-2 óra "hűlés" után újra megy az FM sáv, majd újra eltűnik fél óra múlva. Mi lehet a gond, merre induljak?

A válaszokat előre is köszönöm.
(#) pucuka válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Szept 10, 2015 /

Idézet:
„A nyákon bekarikázva van jó pár alkatrész aminek megvannak a forrszemei, de nincsenek benn, nem tudom hogy csak a különböző típusok univerzális nyákja miatt van ez, vagy már belenyúltak és valamiért kiszedték azokat.”

Azok sohasem voltak beültetve, azok az áramköri elemek a rövidhullámú sáv vételéhez tartoznak.
A kapcsoláshoz hozzájuthatsz az adatlapról, szerintem nincs nagy eltérés a valóságtól. Vagy az oszcillátor keverő tranzisztor, vagy az AFC lehet problémás. Egyszerű, multiméteres egyenfeszültség méréssel kiderítheted, hogy mi mászik el.
(#) (Felhasználó 51715) válasza pucuka hozzászólására (») Szept 28, 2015 /

Szia!

Cseréltem mindkét tranzisztort és az összes elkót, még mindig nincsen semmilyen adás az FM sávon zúgáson kívül. Az AM sáv hibátlan. Merre lehet még a gond? Esetleg a 7613AP AM/FM chip lehet a ludas?
(#) pucuka válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Szept 28, 2015 /

Mivel a KF közös, az IC nem lehet hibás. Valószínűleg az FM oszcillátora nem megy.
(#) martin66789 hozzászólása Okt 12, 2015 /

Sziasztok

Hozzájutottam egy VIDEOTON SIRIUS RB 4602 típusú rádióhoz ( Kép). ( Nekem nem a Sirius de Luxe változat van.)
Csak van egy kis probléma vele az URH sávon semmit sem fog, volt egyszer kétszer mikor működött de azóta semmi. A többi sávon a K, R I. és az R II. sáv működik ott fog jelet egészen jó hangja van korához képest.

Az URH-nál se a U: CCIR se az AM:HELYI kapcsolásban sincsen vétel.

Szétkaptam nem-e forrasztási hiba, átnéztem az egész panelt egy pár helyen javítottam, de semmi változás még most sincsen URH-n vétel.

Szerintetek mi lehet a baja ? Ötlet javaslat hogy mit nézzek meg benne ?
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2015
(#) Sebi válasza martin66789 hozzászólására (») Okt 12, 2015 /

Ellenőrizd a varicap feszültséget - ebben az egységben van egyedül egy szovjet tranzisztor, ami elég gyakran elszállt. Ha megvan a 30V, akkor az URH bemeneti egységben lesz a gond.
(#) kadarist válasza Sebi hozzászólására (») Okt 12, 2015 /

Én úgy látom a rajzról, hogy -22V-ot állít elő a kis transzverter, persze csak akkor, ha jól működik.
(#) Sebi válasza kadarist hozzászólására (») Okt 12, 2015 /

Kopnak az emlékek...
(#) fecameca válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Okt 12, 2015 /

Idézet:
„Cseréltem mindkét tranzisztort és az összes elkót,”
Az a kérdés: mire? Mert a probléma még mindig ott van, sőt most már egyáltalán nem szól a rádiód. Azoknak a tranzisztoroknak eléggé változatos lábkiosztásuk lehet, be kellene azonosítani az eredetit, és az újakat is, mert kezdő koromban számtalanszor követtem el a hibát, hogy betettem tranzisztort valahová, felcserélt lábakkal, az akkor már sehogy sem működik. (Sőt lehet, hogy a csere óta már az a másik se.) Nem beszélve arról, hogy oda valami nagyfrekis kellene, hangfrekis BC, általában nem jó oda. A tranzisztorok körüli ellenállásokat nem ártana leellenőrizni szakadásra, esetleg a kondenzátorokat rövidzárra, mert bár ritka hiba, de néha előfordul. Hőmérséklet változásra elsősorban a tranzisztor érzékeny, de lehet egy rossz hidegforrasztás is, sőt olyat is láttam, hogy egy kerámia kondenzátor a levegőből rárakódott szennyeződéstől átvezetett, bár a te rádiód elég tisztának néz ki, az idők során korrodált alkatrészlábak furcsa dolgokat tudnak előadni, főleg, ha sehol hibás alkatrészt nem találsz.
(#) gkari válasza fecameca hozzászólására (») Okt 12, 2015 /

Az oszcillátor mindegyik Siriusban ugyanaz. Megkapja-e a tápot (vigyázat, 9V-nál ne legyen lényegesen több!), a be-ki kapcsoló felől? A KT 315B-nek a lábkiosztása szemből, jobbról-balra:BCE, BC 184-el pótolható(ennek más a lábkiosztása), lehet, hogy a trimmerpotival (vagy a bázisosztó ellenállásaival- ha ez van benne) kicsit játszani kell a bázisfesz beállításához. A 100nF, és a 10µF is lehet hibás. Az L273 helyén lehet, hogy egy 22kohm ellenállat van, de így is jól működik.
Az elmúlt 2 hétben 2-t is javítottam,mindkettőnek az osc. (is) hibás volt.
Következő: »»   24 / 69
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem