Fórum témák
» Több friss téma |
Ez az elemes forrasztó hogyan müködik ? Miért nem keletkezik rövidzárlat benne?
Mert úgy van kitalálva hogy melegedjen , de ne zárlatoljon
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2015
A zárlat miatt melegszik kb.
Akkor ennek az a lényege ,hogy a fogyasztó a led ,és a többi meg melegìti a hegyét?Ezàltal gàtolva a zàrlatot?
A led áramával az égvilágon semmit nem melegítesz fel. Van egy videó, amiben kicsit beszél a működéséről.
Bővebben: Link
A cd 4543-ason a 6-os lábbal ki lehet választani, amilyen kijelződ van. (persze, csak ha még nincs kész a nyák, mert nem láb kompatibilis, akkor marad a 7447-es közös anódos kijelzővel.)
Nem láttam még ilyen forrasztót, de a kép alapján jól követhető a működése. A forrasztó fej üreges szerkezetű, külső burkolata a nyomógomb benyomásakor a sorba kötött elemek (akkuk) egyik (+), a középső "rugós érintkező a benne elszigetelten húzódó fűtő betéttel a másik (-) sarokra csatlakozik. A nyomógombot benyomva az elem-fűtőbetét áramkör záródik, a fűtőbetétben hő keletkezik. (A LED jelzési célból van benne, párhuzamosan kapcsolódik a fűtőbetétre, a gombot benyomva záródik, addig világit, amíg a gomb benyomva van.)
Úgy tűnik, 3 db. (1+kettő) AA méretű elem/akku fér a markolatban (inkább akkumulátor használatát feltételezem), ebben az esetben a 3,6 Volt eseté megfelelő dióda még előtét ellenállást sem igényel, nem valószínű, de esetleg belső előtét ellenállásos a LED. (Külső soros ellenállást nem látok a képen). A "pákahegyben" nincs zárlat, az elszigetelt "belseje" megfelelő ellenállású anyagból van kialakítva, ami az átfolyó áram hatására a forrasztóón olvadási hőmérsékletére hevíti fel a hegyet. A telepfeszültség egyik pólusa (valószínűleg a +) a pákahegy külső felületén van, de ez a 3,6-4,5 V-os kicsi feszültség miatt nem okoz problémát.
Szerintem semmi szükség előtétre, de azért, mert ahhoz, hogy ez felmelegedjen rendesen, akkora áram kell, hogy a feszültség igencsak leesik még elemről is.
Na ehhez én is hozzá tudok szólni, pedig nem vagyok villanyász.
Az elektromos cigi is pont ugyanígy működik. Itt áll az asztalon egy mecha e-cigi, amiben egy 18650-es aksi van. Az egész áll egy nyomógombból, egy aksiból és a kazántérben az ellenálláshuzalból, ami most 1,3 ohm-ra van tekerve, így nincs rövidzárlat, nem durran az arcomba. Ha nincs lé az ellenállás-huzal körül, izzításkor akár 300-320 fokot is eléri a huzal. A vw (elektronikát tartalmazó) e-cigik már tudnak olyat, hogy egy, vagy két aksiból jóval nagyobb teljesítményt szednek ki és figyelik a rövidzárlatot is.
Sziasztok.
Valaki meg tudná mondani, hogy egy fém tokozású IC (pl. uA725) lábkiosztását felülnézetben vagy alulnézetben kell-e értelmezni.
Hello! Oda van írva, hogy "Top Wiev", avagy felülnézet..
Na, akkor szemüveget is kell cseréltetnem.
Köszönöm.
Ez jó, nekem is, mert az orrom összemaszatolja a monitort!
Színes CRT TV-be. Különös tekintettel ha "elment" az egyik szín...
Ez biztosítja a meg felelő színt a tv-n? Semmi másra nem jó?
Idézet: „Ez biztosítja a meg felelő színt a tv-n?” Ez egyféle sommás összefoglalása dolognak, de röviden igen Kicsit hosszabban: Ez egy szilícium nagyfeszültségű és a viszonylag gyors NPN tranzisztor (ámbár kicsi teljesítményű!), amelyet arra fejlesztettek ki, hogy közvetlenül a színes TV képcsövének katódját "rángassa" (színenként egy darab per TV). Bármit lehet belőle csinálni, amihez kicsit nagyobb NPN szilícium tranzisztor kell A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2015
Értem! Köszönöm a felvilágosítást.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2015
Sziasztok! Van nálam egy gázkazán gyújtó elektronika,van benne egy tirisztor vagy triac a tíipusa: XO 4030F T 648 (ez van a tokon rajta) Ha tudna valaki segíteni az adatlapjával és mivel lehet helyettesíteni? Köszönöm!
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni egy motorral kapcsolatban. Adattábláját mellékeltem. Legfontosabb kérdésem az lenne, hogy AC vagy DC motor? Köszi!
Ez egy öntözőberendezés motorja, ami a kerekeket hajtja? Csigás áttételű, hasonló gép része, mint amilyen a mellékletben van. Ha igen, akkor biztos, hogy váltóáramú és három fázisú.
Colortronic Colorblend C150 adalékoló adagoló-motorja. Kiderült már, hogy DC motor. Most már csak az a kérdés, hogy hogyan adok neki 180V DC-t. Ráadásul PWM-mel szabályozni is kellene...
230 V / 130 V trafó, egyeneirányító, pufferkondi. Ha valóban csak 0,7 - 0,8 A-t vesz fel, nem olyan nagy probléma megcsinálni és túl nagy kondenzátorcsomag sem kell, kb. 2200 µF már elég lesz. Mivel DC motor, annyira nem érzékeny a fesz. ingadozásra. Egy FET-tel megoldható a PWM, van több, könnyen beszerezhető típus, ami kibírja a feszültséget és az áramot is pl. az IRF 740 -es. A 0,55 Ohm-os Rds(on) pedig jónak tűnik, teljesen nyitott állapotban max. 0,5 W-ot fűt el.
Sziasztok! A képen látható alkatrészt milyen néven vagy hol tudok venni? Válaszokat előre is köszönöm!
Szia,
Sajnos csak ennyit kaptam.: Bővebben: Link
Villanyszerelő szaküzletben, Csavaros kábelsarú.
Szia, Itt egy egyszerű PWM 555-el. A hálózatot egyenirányítod, teszel rá némi kondit, + a "Backman" által említett FET-et. A 12V-hoz elég egy kb 500K ellenállás + 1 zener.
Sziasztok! Segítsetek legyetek szívesek! Ez egy autó óra. Van egy kis baja, ha akar megy, ha nem akar, nem megy. Egy napi áramszünet után két-három órát is működik. A kimenet egy kis motort hajt változó polaritású négyszögjellel. (kb: 65Hz, 10 mA). Ha nem megy akkor véletlen polaritású álló kimeneti jel van. Már mindent kicseréltem (próbaképpen), kivéve az IC-t, jó lenne azt is, de mire? A kvarc 3145,728 kHz-es, a motor tekercs nem szakadt. Előre is köszönöm!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |