Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Olyan kérdésem lenne hogy hobbi szintre milyen programozót vegyek? Elég Pickit2-3-at ismerem csak. Melyik éri meg jobban és hol tudom olcsón beszerezni? (eBay-en látam olcsókat, de nem tudom az mennyire megbízható, erről mi a véleményetek?) Előre is köszönöm!
Ha nagyon hobbi célra, akkor elég a PICkit2 még egy darabig. Én máig a Szilva félét használom, ami ráadásul még a Vdd-t se tudja állítani (szóval 3V-os PIC-eket nem szabad vele progizni). Persze a gyári tudja, sőt, van is fönt az oldalon a cikkek között komplett kapcsolás meg minden.
Annyi van, hogy a PICkit3 több PIC-et támogat, a legújabbakat is. Egyébként én beszereznék egy PICkit2-t és egy PICkit3-at, és akkor tuti nem lesz gáz. Viszont külföldről nem vennék (ezt majd valaki megcáfolja). Itt az apróban sokszor szoktak árulni PICkit2-3-at, szó szerint párezer forintént, érdemes azt figyelni, esetleg feladni egy "keres" hirdetést.
Szia!
PK2, lehetőleg eredeti Microchip, használtan 5-6 ezer körül szokott lenni. A kínaiakat nem árt fenntartással kezelni. Nekem utángyártott van, Sure electronics gyártmányú van, évek óta használom még nem volt vele gondom.
MikroElektronika EasyPic-et ajánlom.
Lehet én tudom rosszul, de szerintem az EasyPic se nem olcsó, se nem programozó. Vagy tévedek?
Köszönöm! Majd nézelődök!
Van ráépítve MikroProg ICD, de:
- rohadt drága (pláne, ha a kiegészítő feltéteket is meg akarod venni hozzá) - be vagy zárva vele a MikroElektronika fejlesztői környezetébe (amihez a fordítókat szintén drágán kapod). Szerintemmeg teszi egy PICkit2 vagy PICkit3 és egy olcsó(bb) fejlesztői kártya (főleg, ha a saját pénzét költi az ember). Például...
Én is a Szilva féle PK2-t használom és készítettem hozzá kb egy éve egy 3.3V-os szintillesztést is amivel PIC32MX440-et is sikerült programozni
Kezdésre talán jobb egy viszonylag nagyobb dugdosós próbapanel, az kb. végtelen szabadságot ad. Később pedig már az ember kimondottan célirányosan választ fejlesztőkártyát, már ha szüksége van rá.
Sok bosszúságtól kímélheti meg magát az ember, ha legalább a mikrovezérlő működtetéséhez szükséges elemek stabilan össze vannak forrasztva (kvarc, kondenzátorok, tápfesz bekötések, esetleges feszültségstabilizátor). Például: Mini-32 board Utána jöhet köré a dugdosós próbapanel.
Egyetértek, a stabilizátor test lábának kontakthibája egy dugdosós panelen a mikrovezérlő halálát jelenti !!
Ez főleg akkor előnyös, ha a kontroller SMD tokozású.
A dugdosós panel elég lehet a DIP tokozásúakhoz, ha betartjuk a következőket: - Stabilizált tápegységet használunk, ami a kontroller tápfeszültségét adja közvetlenül. Csatlakoztatás előtt mérjuk meg a feszültséget. - Felületkezelt, megfelelő átmérőjű huzalokat használunk a kőtésekhez. Vásárolható kadmiumozott réz bekötőhuzal - teszteltem: kiváló. A tehetősebbek jó pénzért vásárolhatnak készletet, a spórolósabbak a levágott alkartészlábakat forraszthatják hajlékony vezetékekre. 0.6 .. 0.8 mm ármérőjű vezetéket használjunk csak érintkezőnek. A vastagabb vagy vékonyabb lábakkal rendelkező alkatrészek kivezetéseit "hosszabbítsuk" meg. Rengeteg kapcsolást próbáltam ki így, amelyik nem akart működni, abban valamit elkötöttem... A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2015
Azért ez nem kőbevésett törvényszerűség.
Anno fizika órán számoltuk, hogy mennyi a valószínűsége, hogy egy dinnye annyi energiát összeszed a környezetéből, hogy magától felugorjon egy teherautóra.... nem nulla, de ilyet még nem láttam ! Nem érdemes kockáztatni!
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2015
Egyszerű, elve stabil feszültséget kell odavezetni.
Igen, úgy is lehet, de szerintem jobb a "helyszínen" stabilizálni !
Sziasztok!
Olyan kèrdès merült fel bennem hogy a telefonom támogatja az otg-t ès azt meglehetne oldani esetleg hogy a telefonom segítsègèlvel tudjak pic-et programozni? Eredeti pickit 2-m van. Válaszotokat előre is köszönöm!
A programozáshoz kellene írni (vagy találni) egy alkalmazást a telefonodra (Android?), ami letölti a programot a PICkit2 felhasználásával. Ennek hiányában csak összekötni tudod az eszközöket, használni nem...
Igen, android. Már mint milyen programot elmèletileg van linuxra is pickit 2 program de ötletem sincs hogyan kellene meg csinalni.
Elméletileg az MPLAB multiplatformos, mert JAVA alapú, de droid-on nem fog menni. A Linux és a droid sem egy és ugyan az, bárennyire is hasonlóak.
Ha eddig még nem csinálta meg senki, akkor neked kell megírni a programot. Alternatíva: lecseréled egy PICKit3-ra és használod a "Program to Go" opcióját, ekkor csak táp kell neki, amit az OTG tud szolgáltatni.
A PICkit2 parancssori programjának (pk2cmd) van Linux -os verziója. Ennek C++ forrása is elérhető, így meg lehet próbálni más operációs rendszerre fordítani.
Az MpLabX JAVA alapú, az MpLab a 8.92 verzióig nem. Idézet: „...lecseréled egy PICKit3-ra és használod a "Program to Go" opcióját...” A PICkit2 -nek is van Program to Go funkciója, de az I2C EEPromok kellenek hozzá. A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2015
Igen, MPLAB X-et akartam írni, nem figyeltem. Azt nem tudom, hogy az eredeti PK2-ben benne vannak e az EEPROM-ok, de valóban tudja. Ha a kérdező megkérdezi, hogy hogyan kellene átfordítani másik platformra, akkor ott sok a hiányosság. Mert ugye nem csak annyiból áll, hogy megmondom a fordítónak, hogy most x86 Linux helyett, ARM Androidra fordítson. Így viszont nincs értelme tovább feszegetni a bonyolultabb dolgot.
Igazábol nem tudom lefordítani csak kiváncsi voltam hogy esetleg működő kèpes-e de akkor meg lehet oldani csak megfelelő tudás kell hozzá.
Hát ez nagyjából mindennel így van ami nem mond ellent a természet törvényeinek.
Üdv
Hobby célra vennék programozót erről mik a vélemények tapasztalatok. Válaszokat előre is köszönöm.Link
Ha komolyan érdekel a PIC, inkább vegyél PICKIT 2 vagy 3-at.
Ennek miben látod hibáit gyengeséget a pickit 2 vagy 3-hoz képest?
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2015
Sokkal több PIC-et tud programozni, de inkább csak az, hogy a PIC gyártójának saját fejlesztése és már bevált darabok, főleg a 2. Ha nem nagyon sürgős, inkább keress használtan, nem sokkal drágább mint amit te linkeltél.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |