Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   702 / 1210
(#) Hp41C válasza Kokany82 hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Választ is kaptál ott.
(#) trickentrack hozzászólása Szept 8, 2015 /

Üdv!

Olyan kérdésem lenne hogy hobbi szintre milyen programozót vegyek?
Elég Pickit2-3-at ismerem csak.
Melyik éri meg jobban és hol tudom olcsón beszerezni?
(eBay-en látam olcsókat, de nem tudom az mennyire megbízható, erről mi a véleményetek?)

Előre is köszönöm!
(#) zenetom válasza trickentrack hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Ha nagyon hobbi célra, akkor elég a PICkit2 még egy darabig. Én máig a Szilva félét használom, ami ráadásul még a Vdd-t se tudja állítani (szóval 3V-os PIC-eket nem szabad vele progizni). Persze a gyári tudja, sőt, van is fönt az oldalon a cikkek között komplett kapcsolás meg minden.
Annyi van, hogy a PICkit3 több PIC-et támogat, a legújabbakat is.
Egyébként én beszereznék egy PICkit2-t és egy PICkit3-at, és akkor tuti nem lesz gáz.
Viszont külföldről nem vennék (ezt majd valaki megcáfolja). Itt az apróban sokszor szoktak árulni PICkit2-3-at, szó szerint párezer forintént, érdemes azt figyelni, esetleg feladni egy "keres" hirdetést.
(#) Pali79 válasza trickentrack hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Szia!
PK2, lehetőleg eredeti Microchip, használtan 5-6 ezer körül szokott lenni. A kínaiakat nem árt fenntartással kezelni. Nekem utángyártott van, Sure electronics gyártmányú van, évek óta használom még nem volt vele gondom.
(#) Marko Ramiusz válasza trickentrack hozzászólására (») Szept 9, 2015 /

MikroElektronika EasyPic-et ajánlom.
(#) Pali79 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Szept 9, 2015 /

Lehet én tudom rosszul, de szerintem az EasyPic se nem olcsó, se nem programozó. Vagy tévedek?
(#) trickentrack válasza zenetom hozzászólására (») Szept 9, 2015 /

Köszönöm! Majd nézelődök!
(#) icserny válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 9, 2015 /

Van ráépítve MikroProg ICD, de:

- rohadt drága (pláne, ha a kiegészítő feltéteket is meg akarod venni hozzá)
- be vagy zárva vele a MikroElektronika fejlesztői környezetébe (amihez a fordítókat szintén drágán kapod).

Szerintemmeg teszi egy PICkit2 vagy PICkit3 és egy olcsó(bb) fejlesztői kártya (főleg, ha a saját pénzét költi az ember). Például...
(#) matheattila válasza zenetom hozzászólására (») Szept 10, 2015 / 1

Én is a Szilva féle PK2-t használom és készítettem hozzá kb egy éve egy 3.3V-os szintillesztést is amivel PIC32MX440-et is sikerült programozni
(#) Bakman válasza icserny hozzászólására (») Szept 10, 2015 /

Kezdésre talán jobb egy viszonylag nagyobb dugdosós próbapanel, az kb. végtelen szabadságot ad. Később pedig már az ember kimondottan célirányosan választ fejlesztőkártyát, már ha szüksége van rá.
(#) icserny válasza Bakman hozzászólására (») Szept 11, 2015 /

Sok bosszúságtól kímélheti meg magát az ember, ha legalább a mikrovezérlő működtetéséhez szükséges elemek stabilan össze vannak forrasztva (kvarc, kondenzátorok, tápfesz bekötések, esetleges feszültségstabilizátor). Például: Mini-32 board Utána jöhet köré a dugdosós próbapanel.
(#) kissi válasza icserny hozzászólására (») Szept 11, 2015 /

Egyetértek, a stabilizátor test lábának kontakthibája egy dugdosós panelen a mikrovezérlő halálát jelenti !!
(#) Hp41C válasza icserny hozzászólására (») Szept 11, 2015 / 2

Ez főleg akkor előnyös, ha a kontroller SMD tokozású.
A dugdosós panel elég lehet a DIP tokozásúakhoz, ha betartjuk a következőket:
- Stabilizált tápegységet használunk, ami a kontroller tápfeszültségét adja közvetlenül. Csatlakoztatás előtt mérjuk meg a feszültséget.
- Felületkezelt, megfelelő átmérőjű huzalokat használunk a kőtésekhez. Vásárolható kadmiumozott réz bekötőhuzal - teszteltem: kiváló. A tehetősebbek jó pénzért vásárolhatnak készletet, a spórolósabbak a levágott alkartészlábakat forraszthatják hajlékony vezetékekre. 0.6 .. 0.8 mm ármérőjű vezetéket használjunk csak érintkezőnek. A vastagabb vagy vékonyabb lábakkal rendelkező alkatrészek kivezetéseit "hosszabbítsuk" meg.
Rengeteg kapcsolást próbáltam ki így, amelyik nem akart működni, abban valamit elkötöttem...
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2015
(#) zenetom válasza kissi hozzászólására (») Szept 11, 2015 /

Azért ez nem kőbevésett törvényszerűség.
(#) kissi válasza zenetom hozzászólására (») Szept 11, 2015 /

Anno fizika órán számoltuk, hogy mennyi a valószínűsége, hogy egy dinnye annyi energiát összeszed a környezetéből, hogy magától felugorjon egy teherautóra.... nem nulla, de ilyet még nem láttam ! Nem érdemes kockáztatni!
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2015
(#) Bakman válasza kissi hozzászólására (») Szept 11, 2015 /

Egyszerű, elve stabil feszültséget kell odavezetni.
(#) kissi válasza Bakman hozzászólására (») Szept 12, 2015 /

Igen, úgy is lehet, de szerintem jobb a "helyszínen" stabilizálni !
(#) morzsa15 hozzászólása Szept 14, 2015 /

Sziasztok!

Olyan kèrdès merült fel bennem hogy a telefonom támogatja az otg-t ès azt meglehetne oldani esetleg hogy a telefonom segítsègèlvel tudjak pic-et programozni? Eredeti pickit 2-m van.

Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) icserny válasza morzsa15 hozzászólására (») Szept 15, 2015 /

A programozáshoz kellene írni (vagy találni) egy alkalmazást a telefonodra (Android?), ami letölti a programot a PICkit2 felhasználásával. Ennek hiányában csak összekötni tudod az eszközöket, használni nem...
(#) morzsa15 válasza icserny hozzászólására (») Szept 15, 2015 /

Igen, android. Már mint milyen programot elmèletileg van linuxra is pickit 2 program de ötletem sincs hogyan kellene meg csinalni.
(#) eSDi válasza morzsa15 hozzászólására (») Szept 15, 2015 /

Elméletileg az MPLAB multiplatformos, mert JAVA alapú, de droid-on nem fog menni. A Linux és a droid sem egy és ugyan az, bárennyire is hasonlóak.
Ha eddig még nem csinálta meg senki, akkor neked kell megírni a programot.
Alternatíva: lecseréled egy PICKit3-ra és használod a "Program to Go" opcióját, ekkor csak táp kell neki, amit az OTG tud szolgáltatni.
(#) Hp41C válasza eSDi hozzászólására (») Szept 15, 2015 /

A PICkit2 parancssori programjának (pk2cmd) van Linux -os verziója. Ennek C++ forrása is elérhető, így meg lehet próbálni más operációs rendszerre fordítani.
Az MpLabX JAVA alapú, az MpLab a 8.92 verzióig nem.
Idézet:
„...lecseréled egy PICKit3-ra és használod a "Program to Go" opcióját...”

A PICkit2 -nek is van Program to Go funkciója, de az I2C EEPromok kellenek hozzá.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2015
(#) eSDi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 15, 2015 /

Igen, MPLAB X-et akartam írni, nem figyeltem. Azt nem tudom, hogy az eredeti PK2-ben benne vannak e az EEPROM-ok, de valóban tudja. Ha a kérdező megkérdezi, hogy hogyan kellene átfordítani másik platformra, akkor ott sok a hiányosság. Mert ugye nem csak annyiból áll, hogy megmondom a fordítónak, hogy most x86 Linux helyett, ARM Androidra fordítson. Így viszont nincs értelme tovább feszegetni a bonyolultabb dolgot.
(#) morzsa15 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 15, 2015 /

Igazábol nem tudom lefordítani csak kiváncsi voltam hogy esetleg működő kèpes-e de akkor meg lehet oldani csak megfelelő tudás kell hozzá.
(#) Pali79 válasza morzsa15 hozzászólására (») Szept 15, 2015 /

Hát ez nagyjából mindennel így van ami nem mond ellent a természet törvényeinek.
(#) sandor81 hozzászólása Szept 16, 2015 /

Üdv
Hobby célra vennék programozót erről mik a vélemények tapasztalatok.
Válaszokat előre is köszönöm.Link
(#) Pali79 válasza sandor81 hozzászólására (») Szept 16, 2015 /

Ha komolyan érdekel a PIC, inkább vegyél PICKIT 2 vagy 3-at.
(#) sandor81 válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 16, 2015 /

Ennek miben látod hibáit gyengeséget a pickit 2 vagy 3-hoz képest?
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2015
(#) Pali79 válasza sandor81 hozzászólására (») Szept 16, 2015 /

Sokkal több PIC-et tud programozni, de inkább csak az, hogy a PIC gyártójának saját fejlesztése és már bevált darabok, főleg a 2. Ha nem nagyon sürgős, inkább keress használtan, nem sokkal drágább mint amit te linkeltél.
(#) sandor81 válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 16, 2015 /

értem tudsz esetleg olyan helyet ahol ez beszerezhető esetleg?
Te mit használsz?
Következő: »»   702 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem