Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   228 / 377
(#) morzsa15 hozzászólása Nov 11, 2015 /

Sziasztok!

Szeretnék építeni egy cnc-t adruinoval de nekem itthon csak unipoláris motorok vannak de szinte mindenhol bipoláris motorral van meg valósítva ez miért van? Illetve miben különböznek?
(#) KBal76 válasza morzsa15 hozzászólására (») Nov 11, 2015 /

Dióhéjban: régebben amikor még nem voltak ennyire elérhetôek a bipoláris léptetômotor vezérlôk, akkor az unipolárisokat használták szinte mindenhol, mert azokat egyszerûbb helyeken (ahol inkább az ár dominált) négy tranzisztorral is meg lehetett forgatni. Ezeknek jellemzôen még magas feszültség is kellett , és alacsonyabb áramerôsség (nem ritkán több tíz Ohm/tekercsellenálláson nem folyt nagy áram), ami szintén a régi tranzisztoros korszak miatt volt kedvezô (az akkori félvezetôk nem szerettek nagy áramokat kapcsolni). A régi motorok nagyobb ellenállású tekercsei nagyobb induktivitásúak is, ami a sebességüket erôsen behatárolja (nagyobb fordulaton gyengébbek).
De mára megfordult a világ, az alacsony feszültségû, nagy áramú léptetômotorokat az újfajta vezérlôk jó gyorsan tudják hajtani, kevés hôt termelve (kis ellenállásúak a korszerû kapcsoló FET-ek).
Ha szerencséd van, akkor 8 kivezetésesek a motorjaid (és nem 5-6), ekkor bipolárisként is beköthetôek, nagyobb teljesítményveszteség nélkül.
Keress rá, fogsz bôvebb magyarázatot találni a neten, magyarul is.
(#) sunraw hozzászólása Nov 12, 2015 /

Sziasztok!
A planet-cnc USB CNC progiját használja valaki lézerhez (2W,445nm)?
Valahogy be kellene állítanom úgy, mint a mach3-ban volt, hogy mindenhol fix sebességgel menjen.
(#) kaqkk válasza sunraw hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

A beállítások menüben a sebességnél pipáld be a sebesség felülbírálva kockát, és a kezelő felületen az ovrd-t kipipálva be tudod állítani a kért sietséget.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2015
(#) sunraw válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Értem, de így nem fogok tudni egy programon belül két sebességgel dolgozni?
Első körben égetni szoktam, majd utána jön a kivágás.

A kezelő felületen akár programfutás közben is tudod állítani a sebességet

Azt tudtam, de nem állhatok a masina felett végig.
Találtam egy opciót a cambam-ban, a velocity fülnél, azt kapcsoltam állandó sebességre.
Mindjárt izzítom a vasat és próba.
(#) sunraw hozzászólása Nov 12, 2015 /

Így is változik, de már nem annyira. Úgy gondolom, ha nem találok megoldást a problémára, visszatérünk a mach3-hoz, ott nem volt ilyen gondom.

Abban a programban amivel a g kódot csinálod nem lehet beállítani a sebességet ? Itt a cncusb ben mekkora maximális sebességet engedélyeztél a tengelyeknek ?

beállítom, persze. sőt még az állandó sebességet is, de most még az íveken játszik a sebességgel így is.
(#) Drizzt01 hozzászólása Nov 13, 2015 /

Sziasztok. Most regisztráltam , bár pár napja olvasgatok. Szeretnék építeni egy egyszerű gépet, plexi és kömatex ( habosított pvc). Tanácsot szeretnék , merre induljak , miket kell beszereznem , hogy minél olcsóbban meg tudjam úszni.
(#) kameleon2 válasza Drizzt01 hozzászólására (») Nov 13, 2015 /

Mire szeretnéd használni? Mert ezek az anyagok inkább megmunkálni jók, de gépre... hmm nem elég szilárdak. Egyszerűen eltörnek erő hatására.
(#) Drizzt01 válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 13, 2015 /

Számítógép ház építésénél használnám ezeket az anyagokat. A cnc-t bútorlapból készíteném , alu profillal, csapágyskkal és 12-es menetes szárral.
(#) kameleon2 válasza Drizzt01 hozzászólására (») Nov 13, 2015 /

Próbáld elfelejteni a bútorlapot... Nem lesz jó.
(#) Drizzt01 válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 13, 2015 /

Mit javasolsz helyette?
(#) Drizzt01 hozzászólása Nov 13, 2015 /

Illetve néztem egy kitet , Bővebben: ez jó lehet?
(#) kaqkk hozzászólása Nov 17, 2015 /

Megjöttek a golyósorsóim kínából , de sajnos csak tavasszal tudom majd elkezdeni az új gépem építését mert a műhelyem kicsi ekkora géphez és tavasszal tudok majd kiköltözni a garázsba . 2db 150 cm es és egy db 40 cm es 1605 ös ...
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
(#) kaqkk válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

A cél 100x100x 30cm es munkaterületű futóhidas gép mdf asztallal, acél vázon
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2015
(#) neoone válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Szia!
Ezek a kínai golyósorsók milyen minőségűek? Mert a sárga fórumon nem kifejezetten dicsérték.
(#) kaqkk válasza neoone hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Szerinted amit itt magyarországon veszel azt hol gyártják ?
(#) kaqkk válasza neoone hozzászólására (») Nov 18, 2015 / 1

Egyébként ha háromszor kell cserélni annyi idő alatt mint egy "márkás" orsót árban még mindig jobban jártam . A 3 méter menetes orsó(az általam megadott végmegmunkálással!) + a 3 anya került annyiba mint itthon 1db golyós anya ennyi a különbség ...
(#) Stewe válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Mondjuk Kecskeméten???
Bővebben: Link

Ami biztos, hogy a hobbi célra gyártott orsók és az ipari kivitelűek körött hatalmas különbség lehet, de ez egy hobbista téma. Akinek teljes keresztmetszetben nemesített felületi ötvözött orsó kell, az a "házi alkatrészek"-től nagyon messze van.
(#) kaqkk válasza Stewe hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

És milyen árban van métere ? Mennyi 1db anya hozzá ? És igazad van ez hobbi téma egy 100x100cm es hobbi gépre tényleg nem kell 100-150 ezerért golyós orsót venni,a mostani gépem 12x3 as trapézmenetes orsóval és műanyag anyákkal dolgozik kb 1/100 mm pontossággal ,hobbi célra nem fontos ennél nagyobb pontosság .Ha ezt teljesíteni fogja a kínai golyós orsó akkor már nyert ügyem van , a trapéz orsók és az anyák legyártatása többe került mint amit a képen látsz .
(#) Stewe válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Félreértettél.
Magyarországon a kis kereslet miatt nem igazán éri (érné) meg hobbicélú alkatrészeket gyártani, az ipari kivitel pedig valóban méregdrága, a lényeg, hogy nem ugyanaz, mint az e-bay -en árult darabok . A különbség nem is biztos, hogy a pontosságban van, hanem a tartósságban, terhelhetőségben, merevségben. A hobbi és az ipari kiviteleknek még a méretezési elgondolásai is mások, nem biztos, hogy a te léptetőmotoros gépeden fellépő forgácsolóerő csak meg is közelíti egy hasonló méretű, de AC szervóhajtású, sorozatgyártásra készült szerszámgép nagy sebességű pozicionáláskor fellépő tömegerőket.
(#) kaqkk válasza Stewe hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Értem ! Természetesen az én gépem nem lesz 4 tonna és nem 300kg os főorsót cipel a golyós orsó
(#) neoone válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Azért kérdeztem, mert én is gondolkodom az ebay-ről történő vásárláson. Csak én eddig a képeket nézegettem, neked meg már a kezedben van a golyósorsó!
(#) kaqkk válasza neoone hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Kottyanása nincs nagyon szépen fut rajta az anya igazán azt kaptam amit vártam , majd munka közben derül ki milyen de szerintem sokkal könnyebben szalad mint a trapézorsóim a műanyag anyákkal .. A sárga fórumon meg azért nem dicsérték mert így nagyobb az esély a használt orsók eladásának drágán ....
(#) hotib válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Én sem nem vettem, sem nem adtam el ilyesmit, még csak nem is használok kínai golyós orsót (sem) de az utolsó kijelentéseddel nem biztos, hogy teljes mértékben egyet értek (fenntartva, hogy van igazság benne...)
Az egyik nem is régi vélemény kínai termékről, képekkel.

Bár azt mondják, ami nem Kínában készül, hamisítvány...
(#) kaqkk válasza hotib hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

A puding próbája az evés , majd akkor tudok igazán véleményt mondani ha a gépem beindul , a most működő gépemen magyarországon drágán vásárolt (de szerintem) kínai lineár tengelyek vannak és semmi problémám nincs velük .
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2015
(#) philips100 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

A kínai dolgokról egy fél éves kint tartózkodás után (gyártás áthelyezés kínába)a következő véleményem van:
- Utánzatot veszel olcsón,rossz minőségben
- Eredeti gyártás során kieső "selejtet" veszel meg,ami kiesik a minőségbiztosítási feltételeken
- Eredeti anyagokból valahol készült terméket veszel
Azt,hogy a világhálón melyiket kapod az szerintem zsákbamacska.
Következő: »»   228 / 377
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem