Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Fúrógép fordulatszám szabályozó
Ha 8.6 ampert fogyaszt, oda célszerű 40 amperesnél komolyabb fet.
Az SB560 kevés szintén, nem is tudom, hogyan kerülhetett bele az a RU4D... 10-15 amperes kell ehhez az amperhez. A zenert elfelejtettem írni, abban a megoldásban olyan kell, ami kb. 10 volttal kisebb feszültségű, mint a fet Uds max. - tápközeli könnyen meghalhat. A képekből nem tudom megmondani, hogy van-e kis zárlat a motorban, viszont sokallom egy 18 voltostól. Azt nem írtad, üresben vagy max terhelésen mérted - gyanítom a maxot. A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2015
Terhelés nélkül mértem a 8.6A multiméterrel még a tokmány se volt rajta. A tengely nem szorult.
Írd le légy szíves hogyan mérjem a motort, hogy meg lehessen állapítani a menetzárlatot. Dso Nano 201 szkópom van. Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2015
Ezt elég nehéz lenne leírni.. régebben közelítőleg úgy néztünk forgórészeket, hogy egy spéci csapágyazott állványba raktuk, kefetartókkal ( mint a motorban ) és akkora áramot engedtünk át, amit a tekercs kibírt és volt-e kis különbség szeletről szeletre vizsgálva. Ez csak durva hibákra jó.
Lehet még váltóval is nézni, induktív csatolással, de ezt már nehezebb megalkotni. A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2015
Értem tudnál fet és dióda típust ajánlani?
Leírás szerint 350W-os a motor.
IRFP150, ha bele tudod rakni a bordába... ez is 100 voltos, mint az eredeti, viszont 41 amperes - vagy STP75N75, ez TO-220-as.
Diódának elmegy az F12C20 pl., ha van rossz pc-tápod. Az akku hány amperórás? A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2015
IRFP150, ha bele tudod rakni a bordába... ez is 100 voltos, mint az eredeti, viszont 41 amperes.
Diódának elmegy az F12C20 pl., ha van rossz pc-tápod. Az akku hány amperórás? Még egy apróság... a rajzon 18 voltot írtál.. viszont ha 12 volton 8.6 ampert vesz fel, mennyi lehet vajon teljes sebességnél, eredeti akkufesszel és terhelve?
A rajz a netről való azért van rajta 18V.
Az eredeti akku Ni-CD 14.4V 2Ah de ez tönkrement most Lipo van benne 4x4.1V 2200mAh 40C A 8.6A egy 12V 7Ah zselés szünetmentes tápban lévő akkuval mértem terhelés nélkül. Rossz pc tápom van. Az eredeti akkunál ment még tönkre a kapcsolója. Terhelés alatt megmérem majd. A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2015
Ha netes a rajz, mi a biztosíték arra, hogy az alkatrészek is ugyanazok ( voltak ) a valóságban?
Pasztát tegyél az új fet alá. Az új diódának is kellene hűtés, esetleg szigetelővel a fetére, ha nem fér el külön. Cserék után tegyél a motor helyére egy 12 volt pár wattos izzót, majd a motort vissza és csinálj képeket a gate-source, ill. 555 kimenet és source jelekről nagy fordulatnál. A motor állapota kétséges továbbra is, de a 350 watt is.. - talán más jobban ismeri ezeket a gépeket.
Sziasztok. Egy fúrógéphez szeretnék PIC mikrovezérlővel sebességet szabályozni. Az terv a következő: egy PIC16f877A ad 50 Hz-en jelet egy MOC3021 típusú optocsatolónak, mely egy BTA140 triakot vezérel. A problémám az lenne, hogy fúróval (és lámpával is) tesztelve ingadozik a sebesség (és a fényerő is), tehát nem folytonos. Egyszer gyorsabb, egyszer lassabb. Mintha elcsúszna a frekvencia. Mivel 4 MHz-es kristály van a PIC-hez (és egyébként is csak 20 MHz-ig kezel) 20ms-os delay-el értem el ezt a frekvenciát (pl: 10ms on 10 ms off). Sajnos oszcilloszkópom nincs, hogy méregessek jelenleg. Építő jellegű hozzászólásokat előre is köszönöm.
Ez így soha nem fog jól működni. Kell egy nullátmenet érzékelő, különben az időzítés mindig el fog csúszni. Vagy építesz egy egyszerű, potenciométeres szabályzót.
pl Bővebben: Link ehhez képest időzítsd/késleltesd a triak gyújtási időpillanatát
A szoftveres vagy timer-es időzítés soha nem tud szinkronban lenni Paks-al, garantáltan előbb utobb szétcsúszik, ezért kell szinkronizálni.
ENTSO-E
Egyébként szerintem közhasznú adatnak kellene lennie hogy "mennyit késik Paks". Meg lehet kérdezni tőlük, és NTP szerverhez képest már meg is van oldva a kérdés némi szoftveres turkálással. Vagy nullátmenet figyelés, de az rettenetesen egyszerű megoldás.
Kis segitségre szorulnék , ha van valakinek kapcsolási rajza a BOSCH mágnestalpas fúrógéphez , nagyon megköszönném , Nem tudom a pontos tipust , de régebbi fajta , fix fordulatos . nem ragad a mágnes talp , egy kicsit előre gondolkodok , holnap tudok a közelébe jutni, és megvizsgálni , elöre is köszönöm.
Nem kapcsolási rajz kell oda. Meg kell mérni, nem szakadt e a mágnestalp. Ezen kívül lehet még dióda, biztosíték,... Bár lehet, ez utóbbival kellene kezdeni.
Megvizsgáltam a fúrót , a diódahíd teljes zárlat , az 1N4004 totálzárlat , a panelon a vezetősáv 3 helyen elfüstölve ,( ezt áthidalom )Megmértem a tálpmágnes tekercseit , sorosan 500 ohm , ezt jónak ítélem , a mágnestalpból kijön egy kéteres kábel amit a rajz Indikátornak titulál , teljes szakadást mértem rajta , mi lehet ez??? Motor jó megy szépen , csak mágnes nincs, Mi lehet az Indikátór ?? Ha tudtok bővebbet ,minden tanácsot szivessen és köszönettel veszek. Még a Relé panelról szeretnék rajzot , nem találtam sehól .
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2019
Az indikátor nagy valószínűséggel egy Reed relé, ami reagál a mágneses térre.
Szia!
itt lehet látni az 50,00 Hz-t tehát évi eltérésről beszélhetünk kimaradt -e 31536000 sec alatt az 50hz 1576800000 periódusából 1v 2 db ? A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2019
Tudtommal ez úgy van hogy nagy terhelés esetén kevesebb lesz az 50 Hz, és ezt később behozzák, így időátlagban kijön az 50Hz. A hálózati szinkronizálású órák hosszútávon elég pontosak mostanában, a régi napi több perces késéshez képest...
Sziasztok
Oszlopos fúrógépembe tönkre ment a fordulat szabályzás, a motor szénkefés 710w, Nyomaték tartó kapcsolást tudnátok ajánlani , Az lenne a lényeg ha fúrok terhelem ne változzon a fordulat ne essen le. Most ami van benne vezérlő felül tengelyen van fordulatszám érzékelő ami szerint rossz vezérlő kapta a jelet max fordulaton 1.27v mérek rajta.
Nem lehet megjavítani a jelenlegi vezérlést? Milyen vezérlő IC van benne?
Utolsó mondatod nem világos nekem, részleteznéd? A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2020
Elég félresikeredett az ENTSO cikk. Ez a késés már jo 20 éve a multté. Amiota a hálozatok össze vannak kötve ( legalábbis Ausztriátol Hollandiáig), a frekvencia eltérés tized Hz-ben van megengedve, különben a rendszer nem is engedi meg a csatlakozást. Most nem tudom pontosan , de bizonyos idön belül ( valamikor nap volt) ki kell egyenliteni, azaz 24 ora alatt 24x3600x50 frekvencia periodust kell leadni (ezt mérik)
Ezt aránylag könnyen lehet bizonyitani, a filléres hálozati vekker sem tér el manapság nagyon az atomorátol. Épp most néztem szinte ugyanabban a pilanatban ugrott 6 orára amikor a táblagépen meg a rádioban is ugrott az ora. (Habár az utobbi kettöben ma már nem lehet bizni, mert a jel az IT hálozaton jut az adoba ami eleve késleltetést visz be), de most stimmel a DCF orával is. Persze voltak idök, ( s lehet, hogy vannak helyek ahol még ez igy van) ahol föleg csucsidöben 48Hz jött csak a stekkerböl. A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2020
Az viszont érdekes, hogy a vekker sokkal pontosabb, mint a drága konyhai berendezések orái (egyszerre állitottam át öket a nyári idö beálltakor, mégis a vekker pontos a sütö orája 1-2 percet késik ráadásul a konyhában két berendezésen van ora, és azok sem mutatnak egyformán ( ugyanarrol a hálozatrol mennek).
Ami van panel rajta kivan öntve gyantával szétbontani nem lehet panel tetején 1 triac,diac,ellenálás,kondi van alul nem tudom mi van mert az teljesen kivan öntve gyantával.
Próbáltam melegiteni de nem engedi el inkább szét törik. Valami újj vezérlésre lenne szükség .
Szia! Szerintem próbáld meg a fő fő teljesítmény félvezetőt kicserélni, azt a triakot, talán az ment tönkre és nem kell új szabályzót építened. Az a párszáz forintos próbálkozás szerintem kifizetődőbb mint újat építeni. Ez az egy lovas motor sok lesz annak a triaknak azon is az a kis hűtő felület, kimondottan élettartam tervezésre vall. Ha a triak csere mellet döntesz nem kell kiforrasztani a panelből csak a lábaira lesz szükség, azokat a tok alatt vágd el és ahhoz forraszd a csere darabot. Ha a hely engedi, tegyél rá jobb hűtő tönköt és az érintésvédelemre ügyelve, szigeteld el/le de az ne menjen a hőelvezetés rovására.
Jaaa most értem oda a másik oldalra .... ott olvastam, hogy ezt már kipróbáltad. Az a csillapító tekercs, induktivitás a kép előterében az is ép?
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2020
Kifejted bővebben nem értem a kérdést micsoda ép ? mit mérjek meg ? hogyan ?
A potméter mellet balra az nem tekercs vagy induktivitás volna?
Scheppac?
Ugyanilyen problémával küzdök. |
Bejelentkezés
Hirdetés |