Fórum témák
» Több friss téma |
Ugye nem párhuzamosan akarsz kötni rengeteg LED-et? Kösd sorba őket, és találsz hozzá mindenhol elterjedt 12V 3A, vagy 24V 1-2A-es tápot.
Akkor mindenképp nagyobb mag kell, hogy megfelelő szigetelést tudj alkalmazni és ez után tudj átfedésekkel, szorosan csatolni. Eredményképp alacsonyan tudod tartani a szórtat.
Bár azt nem értem 100V/8A nem lesz tényleg kicsi egy ETD39-nek? Vagy csak egy példázat volt?
Hát épp ez az, hogy semmi.
Szóval nem kell feltétlen a fetek nyakán lennie az öcsipanelnek. De kipróbálom majd nagy áram alatt is, lehet lesz egy kis oszcilláció, de nem hiszem, hogy jelentős lesz. (főleg ha sikerül a full ZVS) A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2016
GND-LO, VS-HO sorrenddel könnyebb a főnyák: Bővebben: Itt a képen
Bár így is lehetnek átkötések, ha a feteket a panel szélére tervezem, de ezt még nem döntöttem el. Valószínűleg ez az öcsipanel lesz összehuzalozva, légszerelve az ETD49-el. A GND(COM) láb kap egy nagyobb rézfelületet, oda lesznek csillagpontban behuzalozva az alsó fet, Crez, puffer, fóliakondi, stb... A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2016
Igen, 50 kHz-en szétpakolva is jól működik általában, nálam sem volt látványos különbség a gate-trafós kísérleteimnél. Inkább D-osztálynál, nagyságrenddel nagyobb frekin mutatkozik meg látványosan a nyákpálya néhány nH-je. Csak azért javasoltam a fetek közelébe, mert nálam ez az alapértelmezett megoldás és jó szokott lenni.
Azért nem 20cm-re lesz az öcsinyák, ez csak egy próba volt.
A gate jelek meg sodrott UTP érpárakkal lesznek bekötve! A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2016
Az még talán nem akkora off, hogy egy rokon témában szerzett tapasztalatra hivatkozom.
Szerintem egy olyan tervezési szempont, mely megfelel a szigorúbb követelményeket támasztó D-osztálynál, az kételyek nélkül alkalmazható a kapcsolóüzemű tápoknál is.
Az volt a cél
154db led párhuzamosan, de van előtét ellenállás nekik, szóval még a feszültség se kell hogy stimmeljen, csak az áram kell hogy sok legyen.
Keress a képek ( kapcsolások ) között flyback tápot, azzal pontosan beállíthatod a kívánt feszt.
Remélem, minden lednek adsz egy előtétet, mert 2-t se kötnék paralel közös ellenállással.
Persze, 1 led 1 ellenállás úgy lett tervezve.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2016
Így okés..
Szia!
Már bocs hogy belevaú, de vagy van sok ilyen értékű ellenállásod kéznél, vagy imádsz fúrni, de én csak megkérdezem, hogy miért nem SMD ellenállásokat használsz. A 1206 nem sokkal kisebb mint az általad használt furat szerelt, és megkímélnéd magad a fúrástól, a portól, a rengeteg ellenállás lábának hajlításától, és végül ezek levágásától... A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2016
Szívesen fogadom a tanácsokat, nyitott vagyok az új dolgokra, az bírná az áramot?
A led-szalagokon is egy 1206-os van egy ( 3as) soron, tehát neked is egyértelmű, hogy megteheted.
Nem tudom a ledek típusát, azt se, hogy mekkora áramot akarsz folyatni rajtuk, de szerintem a képről elnézve kibírná vígan.....
Mire megkerestem a betűket megelőztek A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2016
Köszönöm a segítséget.
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy van egy scanner tápom, aminek a kimenete 12V. Egy optón keresztül van visszacsatolás a vezérlés felé a stabilitásért. A tápon lévő papír szerint 1,3A a terhelhetősége. Erről hajtok egy levilágítót, aminek az összes áramfelvétele kb 0,7A. Így nagyjából 50-60%-os terhelésen üzemel a táp. A levilágító egy PIC-es vezérlést, kb 100 ledet és egy 4x7 szegmenses kijelzőt hajt meg. A ledeket a PIC egy relén keresztül közvetlenül a táp kimenetéről hajtja. Azt vettem észre, hogy mintha néha bevillannának vagy pulzálnának a ledek működés közben, mintha nem lenne kellően stabil a fesz. A táp kimenetén volt egy szűrő tekercs és egy már nem tudom mekkora kondi. A tekercset benne hagytam, a kondit egy 470µF-osra cseréltem. Innen megy kb 20 cm-es kábel a PIC panelra, ahol szintén van egy 220µF-es kondi. Mit tudok tenni, hogy stabil kimeneti feszt kapjak? Hogy tudom a kimeneten az elkót megfelelő méretűre tervezni? Félek, hogy idővel így a ledek tönkre fognak menni. Előre is köszönöm a segítséget és a tanácsokat! Üdv: spgabor
Első körben talán a pic tápját nézd meg. Gondolom, a 12 volt és az között van még más is.
A scanner 12 voltja mennyire stabil a kivett áramtól függően?
Az is előfordulhat, ha kapcsolóüzemű a táp, hogy nem a szekunder (kimenő) oldali kondi a hiba oka, hanem a primer körben rossz valamelyik kondi, akár a nagy pufferkondi is okozhat a kimenő feszültségen "modulációs hibát! Így szerintem azt is meg kellene nézni!
Prímer puffer kondit nem cseréltem, mert nem volt olyan méretű, ami megfelelő lett volna fizikailag. Megmértem, úgy meg jónak tűnt.
A PIC egy 7805-ön keresztül kapja a tápját kerámia és elektorilt kondikon keresztül. A pontos értékekre fejből nem emlékszem, de ha lényeges, este megnézem.
Előbb mérd meg a tápfeszültséget, egyenlőre scak feltételezés, hogy az ingadozik.
Csináltam egy letisztultabb kapcsolási rajzot(kép), így már a board is "lazább", csak be kéne vinni Eagle-be az öcsinyákot alkatrész szinten, abban meg nem vagyok a helyzet magaslatán, de megpróbálom.
A nyákterve és rajza az öcsipanelnek elérhető itt: Bővebben: Link Én valószínűleg először légszerelve(okosan!) próbálom meg, nincs kedvem lenyákolni kb. A5 méretben. Az Rt,Rss,Rmax értékeket igazítottam a készletemhez ,majd megpróbálom belőni az Excel táblát, de 10k-val min. freq=50kHz(a maxot még nem próbáltam le). Softstart ránézésre jónak tűnik mind időben, mind frekiben. C17,C18=100nF X2 A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2016
Így elég közel van a FET?
Már csak össze kell rakni... Lm,Lsz A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2016
Számítana bármit is a kérdésedre adott válaszom?
Egy kevéssel korábban már bebizonyítottad magadnak, hogy semmi gond nincs a távolabbi elhelyezéssel. Egyébként mekkora power-t tervezel áttolni a képen látható, 46uH szórású trafón?
1200W-ot. Nem ezzel a szórással!
Pláne nem telefondróttal, ez egy próbatrafó...
Ez az öcsipanel baromi nagy. Direkt csináltad ekkorára? Simán lehetne sokkal kisebbre, még egy oldalason is. Kicsit helypazarlós megvalósítás.
A másik dolog, igaz, hogy kizártad a két oldalasat, de az öcsipaneles megoldásnak ez is egy sarkalatos pontja volna, hogy nem kell egy nagy kétoldalasra tenni mindent, ami nem kívánná, viszont a vezérlést olcsón felteheted rá. Belegondolva, nem kerül többe.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2016
Szia. Én csak azt sajnálom az egészbe, hogy a tényleg vékony és kis áramú részeket is feleslegesen telibe cinezed, nem tartva attól, hogy esetleg a többszörös hősokk miatt felválhat az a gyenge sáv miközben ráfolyatod majd oda biggyeszted az alkatrészeket. Nekem már többször volt úgy, hogy felkunkorodott, teljesen elvált a nyáktól, aztán már jobban nézett volna ki ha csak légszerelem az egészet a sok huzalozgatástól, átkötögéléstől.
Jó sok negatívat kaptam. Ok. Azért ekkora, mert jó így nekem.
Most inkább segítsetek egy kicsit, mert elakadtam; A visszacsatolás olyan, mint lorylacié a cikkében(+1 ellenállás az optón 2k): Bővebben: Link Az a baj, hogy üresjáratban és terhelve kb. 450W-al a +/-t szinte tökéletes a plusz ág(képek), de üresjáratban a - oldalon 70V van. Amúgy a + 0.3V-ot esik, ami nem rossz. Mitől lehet? Rossz trafó? Vagy a + és - között kéne visszacsatolni? (azzal gond lenne aszimmetrikus terhelés esetén, bár így is) Erre szeretnék valami értelmes magyarázatot, nem az öcsinyákom méretére és kialakítására. A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |