Fórum témák
» Több friss téma |
Helló kistee !
Már ugyan válaszoltak itt a múltkori kérdésedre, de pont ekkor leveleztem erről a TCA440-es IC-vel építhető kis rádióról több amatőr társsal. A hétvégén összedobtam egyszerűen próba panelen és nagyon jól vesz . Egyelőre 80m-es sávra készítettem el kisrádiókból bontott 455KHz-s kerámia szűrővel megoldva a BFO és a KF szűrés. Meglehetősen szélesen vesz de jó nagy az erősítés is. Mikor lecsatlakoztattam az antennát szépen tovább szóltak az állomások a kis két arasznyi huzal darabbal ami az antenna csatlakozóhoz ment. Nem túlzok de OH / Finn / és EA / Spanyol / állomások is jöttek hangszóró vétellel a szoba asztalon antenna nélkül. Hangfrekvenciás erősítőként egy CD-s rádió hangpanelét alkalmaztam amiben KA2206B IC erősít. Tápellátás egy 9,6V-os akkupack. Jó kísérletezést neked is!
Mindig meghozod a kedvem egy kis kísérletezésre, hamarosan túl leszek az Országos Konstrukciós Versenyen (ápr.15-16), azután jelentkezek én is kísérletekkel. Most a tavaszi lomtalanításon gyűjtöttem össze rengeteg alapanyagot.
![]() ![]()
OK! Akkor először is sok sikert a versenyhez konstruálj ügyesen!
Aztán majd rádiózgatsz. Itt mindig van aki segít ha elakadnál. Üdv. Gábor
Én vettem egyet, a lépésköz rövidhullámon 5 kHz.
Az nem sok.
Beat oszcillátort csináltál már hozzá? Egyébként milyen, hallottál valami érdekeset? Idézet: „Én vettem egyet, a lépésköz rövidhullámon 5 kHz” Az AM adókra jó mert 10kHz a raszterük. Akkor a külső beat félre hangolásával +/- 5 KHz lehet még a lépésközét esetlegesen finomítani.Részben folyamatos hangolásúvá tenni.
Bocs, megint a "Hol kapható?" topic helyett, inkább itt kérdezek, mert tőletek remélek választ.
Ma elmentem a Gigatechnik KFT-hez, hogy bevásároljak nagyfrekis alkatrészekből. De csak lehúzott redőnyt találtam, és még a cégtábla is eltűnt. Fiatal korom óta oda jártam ha kellett valami. Az oldalukon 2015.decemberében még volt valami mozgás. Tudtok róluk valamit? Hol lehet most nagyfrekis dolgokat venni? (A TME-t, eBay-t, stb-t én is megtalálom a neten. Én boltot keresnék, élő eladóval.) A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2016
Arra az alapvető kérdésre, hogy mekkora a KF frekvencia (BFO frekvencia?) ez nem válasz.
Arra sem hogy, használható-e rádióamatőr vevőnek egyáltalán ![]() Gigatechnik KFT-vel kapcsolatban fogalmam sincs. Esetleg elsétálhatok körbenézni (gyors választ ne várjatok)...
Gigatechnik KFT 2015.dec.31.-én bezárt!
PÜ.:megy...
Ne sétálj el. Én már megtettem.
A többi, Kera_Will válaszában. Bővebben: Link Ezt lehet látni, de a cégtáblán már nincs felirat. A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2016
Sziasztok!
Miért jobb a hang minősége a CCIR normában, mint az OIRT-ben?
konkrétabban ???
tv/rádió/amatőr/hifi/kazetta..
Ez nem rádió amatőr téma. A kérdésedet alkalmasabb lett volna valamelyik (műsorvevő) rádió topikba feltenned. Például:
Bővebben: Link
ad1: szerintem már nem sugároznak sehol OIRT norma szerint
ad2: mivel tudtommal csak a frekvenciatartomány más, elvileg ua. a minőség. Más kérdés, hogy valószínű, az OIRT országokban nem készítettek olyan jó vevőt (és adót) mint CCIR-eknél ad3. tényleg nem rádióamatőr.
"ad2:" -hez: elvileg CCIR esetében 75uS előkiemelést alkalmaztak, míg OIRT-nél ez 50uS volt. A vevőben értelemszerűen ennek a fordítottja.
Ma már nem létezik se az OIRT se a CCIR... mindkettő egy szervezet volt. Miben volt jobb az egyik szervezet a másiknál? valamelyik dokumentumra célzol? Ma már inkább ITU-R ről beszélhetünk..
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2016
De. Az EBU létezik, az OIRT nem. A CCIR -nek csak a neve más, ITU-R
Az OIRT szabvány szerint más volt a löket, 50kHz, szemben a 75-el...és már volt a sztereo kódolás(közvetlen, részlegesen elnyomott vivő 31 kHz körüli, szemben a 38kHz-el).
Hogy konkrétan melyik a jobb...nehéz megmondani...., mindegyiknek van előnye/hátránya...de amikor reneszánszát élte, nyilván nem volt annyira jó technikai háttér(stúdió), mint manapság...tehát összevetni így nincs értelme.
A 19 / 38 kHz_es sztereo vivők ugyanazok voltak, mert a kétnormàs készülékek ugyanazzal a dekoderrel nem működtek volna. Az orosz területen használták a tv 15../31....kHz-es vivőt és polármodulációt. De most már ott is az általános megoldást használják inkább. És a 100 - 108 MHz közötti sávot is , mert az minden régioban rádióműsorszórásra kijelölt sáv most már.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2016
Üdv!
Nektek sem megy a Websdr? Nekem azt írja, hogy a kapcsolat alaphelyzetbe állt, vagy hogy a szerver nem küldött adatokat. Mindegy a böngésző, telefonról is próbáltam de a holland nem megy. Bővebben: Link Hetek óta így van. Mit tudnék tenni?
Ha már hobbielektronika.hu és rádióamatőr témakör , akkor építesz legalább egy rádióamatőr sávú egyszerű megfigyelő vevőt!(pl.: szinkrodin avagy direkt keveréses rendszerűt) Sokkal többet tanulnál belőle
![]()
A hiba az ön készülékében van!
Ebben a pillanatban is megy nálam a http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/ A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2016
Igazad van, valóban vegyesen működött mind a kétféle sztereo kódolás az OIRT-on.
A moduláció mindkettőnél azonos, csak a vivő frekvenciában, és a pilot jel külön használatában van lényegi különbség a kettő között! Egyébként az oroszoknál használt(nem csak ott használták) módnál alkalmazott frekvencia a TV-k sorfrekvenciájának a kétszerese, ami nem véletlen...a sztereo TV hang átvitelét pl nagyban megkönnyítette a rendszer. A CCIR lényegesen szélesebb sáv, mint az OIRT, nem mindegy hány adó tud üzemelni egymás mellett! Régen ez nem okozott nagy gondot, de ma már annyira elszaporodtak a helyi adók, hogy még így is erősen helyszűke van. És az sem mellékes, mivel a világ nagy részén, és főleg az elektronikában fejlett országok CCIR-t használtak, egy idő után versenyképtelenné váltak OIRT rendszerek.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, akkor nálam a hiba.
Egyébként már folyamatban van a beat-oszcillátor építése, vettem egy jelgenerátort és egy frekimérőt így kezdésnek. Csak Ebayról rendeltük, idő mire ideér. Meg mellette van iskola is, nem sok időm jut most erre. De ha megjönnek a műszerek, elkezdem megépíteni, ha működik a spidola 242-vel azt mondom jó, ha nem, veszek egy VEF-et is, mert elvileg ahhoz készült a kapcsolás.
Sziasztok!
Orosz licensz alapján készült magyar verziójú R154-2 höz nincs valakinek leírása? Főleg a bal oldalán lévő csatlakozó kiosztása érdekel. Ezen nem a kör alakú van hanem a hosszúkás.
220V 21-22. A két alsó egységben a jumperokat át kell tenni 220V-ra belül.
Helló elektroncső ,
közben apró lépésekkel haladok én is a kis "dominó" egységekkel egy SSB vevő kialakításához. Hogy lehessen variálni pl. az SSB szűrő is külön modul lesz mint a diódás keverő a 80m-es gyakorló vevőben. Jelenleg 8,997 Mhz-s kristályokkal valósítom meg. A bemeneten és kimeneten egy kis illesztő trafó lesz ( még csak a kép kedvéért van a panelen ) a jobb impedancia illesztés végett. Mint a KENWOOD YK88C típusú szűrőkben. Kicsit lelóg a panelről az otromba 56pF -os kondenzátor de kísérletnek tökéletes így is. A csorvási Amatőr találkozón vettem egy marék 6000KHz-s kristályt hát ha azokból is találok 4-5 egyformát. Kedvcsinálónak ennyit egyelőre! Üdv. Gábor HA8LKM A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2016
Szia! Über jól néz ki. Nekem csak a lezárás furcsam: meghajtó és fogadó oldalon is 1k körül kéne lezárni. Nem mondom hogy nem jó, csak nem értem a két trafós lezárást.
Belenéztem a rádióba. Nem kellett volna... Szerintem ehhez nem érdemes BFO-t építeni. Nekem pl. fogalmamsincs, hová lehetne becsatlakoztatni.
Elvileg az is elég lenne, ha melléteszed, vagy körétekersz egy szál drótot. Szórhat az is annyit.
De akárhogy nézem ebben nem látok sehol KF szűrőt (pedig biztosan van ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |