Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   130 / 255
(#) Antennaman válasza kistee hozzászólására (») Márc 29, 2016 /

Helló kistee !
Már ugyan válaszoltak itt a múltkori kérdésedre, de pont ekkor leveleztem erről a TCA440-es IC-vel építhető kis rádióról több amatőr társsal.
A hétvégén összedobtam egyszerűen próba panelen és nagyon jól vesz . Egyelőre 80m-es sávra készítettem el kisrádiókból bontott 455KHz-s kerámia szűrővel megoldva a BFO és a KF szűrés. Meglehetősen szélesen vesz de jó nagy az erősítés is. Mikor lecsatlakoztattam az antennát szépen tovább szóltak az állomások a kis két arasznyi huzal darabbal ami az antenna csatlakozóhoz ment. Nem túlzok de OH / Finn / és EA / Spanyol / állomások is jöttek hangszóró vétellel a szoba asztalon antenna nélkül. Hangfrekvenciás erősítőként egy CD-s rádió hangpanelét alkalmaztam amiben KA2206B IC erősít. Tápellátás egy 9,6V-os akkupack.
Jó kísérletezést neked is!
(#) elektroncso válasza Antennaman hozzászólására (») Márc 29, 2016 /

Mindig meghozod a kedvem egy kis kísérletezésre, hamarosan túl leszek az Országos Konstrukciós Versenyen (ápr.15-16), azután jelentkezek én is kísérletekkel. Most a tavaszi lomtalanításon gyűjtöttem össze rengeteg alapanyagot.
(#) Antennaman válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

OK! Akkor először is sok sikert a versenyhez konstruálj ügyesen!
Aztán majd rádiózgatsz.
Itt mindig van aki segít ha elakadnál.
Üdv. Gábor
(#) kistee válasza Gafly hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

Én vettem egyet, a lépésköz rövidhullámon 5 kHz.
(#) Gafly válasza kistee hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

Az nem sok.
Beat oszcillátort csináltál már hozzá?
Egyébként milyen, hallottál valami érdekeset?
(#) Kera_Will válasza Gafly hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

Idézet:
„Én vettem egyet, a lépésköz rövidhullámon 5 kHz”

Az AM adókra jó mert 10kHz a raszterük.
Akkor a külső beat félre hangolásával +/- 5 KHz lehet még a lépésközét esetlegesen finomítani.Részben folyamatos hangolásúvá tenni.
(#) elektrorudi hozzászólása Ápr 1, 2016 /

Bocs, megint a "Hol kapható?" topic helyett, inkább itt kérdezek, mert tőletek remélek választ.
Ma elmentem a Gigatechnik KFT-hez, hogy bevásároljak nagyfrekis alkatrészekből. De csak lehúzott redőnyt találtam, és még a cégtábla is eltűnt. Fiatal korom óta oda jártam ha kellett valami. Az oldalukon 2015.decemberében még volt valami mozgás. Tudtok róluk valamit? Hol lehet most nagyfrekis dolgokat venni? (A TME-t, eBay-t, stb-t én is megtalálom a neten. Én boltot keresnék, élő eladóval.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2016
(#) Gafly válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /

Arra az alapvető kérdésre, hogy mekkora a KF frekvencia (BFO frekvencia?) ez nem válasz.
Arra sem hogy, használható-e rádióamatőr vevőnek egyáltalán

Gigatechnik KFT-vel kapcsolatban fogalmam sincs. Esetleg elsétálhatok körbenézni (gyors választ ne várjatok)...
(#) Kera_Will válasza elektrorudi hozzászólására (») Ápr 2, 2016 /

Gigatechnik KFT 2015.dec.31.-én bezárt!
PÜ.:megy...
(#) elektrorudi válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 2, 2016 /

Ne sétálj el. Én már megtettem.
A többi, Kera_Will válaszában.
Bővebben: Link Ezt lehet látni, de a cégtáblán már nincs felirat.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2016
(#) Max26 hozzászólása Ápr 5, 2016 /

Sziasztok!

Miért jobb a hang minősége a CCIR normában, mint az OIRT-ben?
(#) Doky586 válasza Max26 hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /

konkrétabban ???
tv/rádió/amatőr/hifi/kazetta..
(#) pucuka válasza Max26 hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /

Ez nem rádió amatőr téma. A kérdésedet alkalmasabb lett volna valamelyik (műsorvevő) rádió topikba feltenned. Például:
Bővebben: Link
(#) Feri007 válasza Max26 hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /

ad1: szerintem már nem sugároznak sehol OIRT norma szerint
ad2: mivel tudtommal csak a frekvenciatartomány más, elvileg ua. a minőség.

Más kérdés, hogy valószínű, az OIRT országokban nem készítettek olyan jó vevőt (és adót) mint CCIR-eknél

ad3. tényleg nem rádióamatőr.
(#) dokidoki válasza Feri007 hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /

"ad2:" -hez: elvileg CCIR esetében 75uS előkiemelést alkalmaztak, míg OIRT-nél ez 50uS volt. A vevőben értelemszerűen ennek a fordítottja.
(#) Doky586 válasza Max26 hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /

Ma már nem létezik se az OIRT se a CCIR... mindkettő egy szervezet volt. Miben volt jobb az egyik szervezet a másiknál? valamelyik dokumentumra célzol? Ma már inkább ITU-R ről beszélhetünk..
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2016
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /

De. Az EBU létezik, az OIRT nem. A CCIR -nek csak a neve más, ITU-R
(#) sdrlab válasza Max26 hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /

Az OIRT szabvány szerint más volt a löket, 50kHz, szemben a 75-el...és már volt a sztereo kódolás(közvetlen, részlegesen elnyomott vivő 31 kHz körüli, szemben a 38kHz-el).

Hogy konkrétan melyik a jobb...nehéz megmondani...., mindegyiknek van előnye/hátránya...de amikor reneszánszát élte, nyilván nem volt annyira jó technikai háttér(stúdió), mint manapság...tehát összevetni így nincs értelme.
(#) xule válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /

A 19 / 38 kHz_es sztereo vivők ugyanazok voltak, mert a kétnormàs készülékek ugyanazzal a dekoderrel nem működtek volna. Az orosz területen használták a tv 15../31....kHz-es vivőt és polármodulációt. De most már ott is az általános megoldást használják inkább. És a 100 - 108 MHz közötti sávot is , mert az minden régioban rádióműsorszórásra kijelölt sáv most már.
(#) gernerakos hozzászólása Ápr 5, 2016 /

Üdv!
Nektek sem megy a Websdr? Nekem azt írja, hogy a kapcsolat alaphelyzetbe állt, vagy hogy a szerver nem küldött adatokat. Mindegy a böngésző, telefonról is próbáltam de a holland nem megy. Bővebben: Link
Hetek óta így van. Mit tudnék tenni?
(#) Kera_Will válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /

Ha már hobbielektronika.hu és rádióamatőr témakör , akkor építesz legalább egy rádióamatőr sávú egyszerű megfigyelő vevőt!(pl.: szinkrodin avagy direkt keveréses rendszerűt) Sokkal többet tanulnál belőle ... nem volnál a szolgáltatók és szoftverek kényének kedvének kiszolgáltatva annyira.(amúgy működik most 22 órakor a szerver)
(#) Feri007 válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /

A hiba az ön készülékében van!
Ebben a pillanatban is megy nálam a http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/
(#) sdrlab válasza xule hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Igazad van, valóban vegyesen működött mind a kétféle sztereo kódolás az OIRT-on.
A moduláció mindkettőnél azonos, csak a vivő frekvenciában, és a pilot jel külön használatában van lényegi különbség a kettő között! Egyébként az oroszoknál használt(nem csak ott használták) módnál alkalmazott frekvencia a TV-k sorfrekvenciájának a kétszerese, ami nem véletlen...a sztereo TV hang átvitelét pl nagyban megkönnyítette a rendszer.
A CCIR lényegesen szélesebb sáv, mint az OIRT, nem mindegy hány adó tud üzemelni egymás mellett! Régen ez nem okozott nagy gondot, de ma már annyira elszaporodtak a helyi adók, hogy még így is erősen helyszűke van. És az sem mellékes, mivel a világ nagy részén, és főleg az elektronikában fejlett országok CCIR-t használtak, egy idő után versenyképtelenné váltak OIRT rendszerek.
(#) gernerakos hozzászólása Ápr 6, 2016 /

Köszönöm mindenkinek a válaszokat, akkor nálam a hiba.
Egyébként már folyamatban van a beat-oszcillátor építése, vettem egy jelgenerátort és egy frekimérőt így kezdésnek. Csak Ebayról rendeltük, idő mire ideér. Meg mellette van iskola is, nem sok időm jut most erre. De ha megjönnek a műszerek, elkezdem megépíteni, ha működik a spidola 242-vel azt mondom jó, ha nem, veszek egy VEF-et is, mert elvileg ahhoz készült a kapcsolás.
(#) SALáta hozzászólása Ápr 10, 2016 /

Sziasztok!

Orosz licensz alapján készült magyar verziójú R154-2 höz nincs valakinek leírása? Főleg a bal oldalán lévő csatlakozó kiosztása érdekel. Ezen nem a kör alakú van hanem a hosszúkás.
(#) ha4023 válasza SALáta hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /

220V 21-22. A két alsó egységben a jumperokat át kell tenni 220V-ra belül.
(#) Antennaman válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 11, 2016 /

Helló elektroncső ,
közben apró lépésekkel haladok én is a kis "dominó" egységekkel egy SSB vevő kialakításához. Hogy lehessen variálni pl. az SSB szűrő is külön modul lesz mint a diódás keverő a 80m-es gyakorló vevőben. Jelenleg 8,997 Mhz-s kristályokkal valósítom meg. A bemeneten és kimeneten egy kis illesztő trafó lesz ( még csak a kép kedvéért van a panelen ) a jobb impedancia illesztés végett. Mint a KENWOOD YK88C típusú szűrőkben. Kicsit lelóg a panelről az otromba 56pF -os kondenzátor de kísérletnek tökéletes így is. A csorvási Amatőr találkozón vettem egy marék 6000KHz-s kristályt hát ha azokból is találok 4-5 egyformát.
Kedvcsinálónak ennyit egyelőre!
Üdv. Gábor HA8LKM
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2016
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 13, 2016 /

Szia! Über jól néz ki. Nekem csak a lezárás furcsam: meghajtó és fogadó oldalon is 1k körül kéne lezárni. Nem mondom hogy nem jó, csak nem értem a két trafós lezárást.
(#) kistee válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Belenéztem a rádióba. Nem kellett volna... Szerintem ehhez nem érdemes BFO-t építeni. Nekem pl. fogalmamsincs, hová lehetne becsatlakoztatni.
(#) Gafly válasza kistee hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Elvileg az is elég lenne, ha melléteszed, vagy körétekersz egy szál drótot. Szórhat az is annyit.
De akárhogy nézem ebben nem látok sehol KF szűrőt (pedig biztosan van ) igy a fene tudja hogy mekkora frekvenciával lehetne kisérletezni. Mivé fejlődött már a technika
Következő: »»   130 / 255
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem