Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Földhurok, avagy mit csináljunk, mikor minden zúg
Témaindító: A Jani, idő: Ápr 17, 2006
Témakörök:
Sziasztok!
Építettem egy kes erősítőt, amely tápellátását trafó, diódahíd és egy 4700uf-os kondenzátor végzi. Sajnos már bekapcsoláskor halatszik az 50Hz-es brumm! Hogyan lehet ezt megszüntetni? (Sejtem, hogy ez kezdő dolog, de én sajnos soha nem tanultam ilyesmit, csak úgy szeretem.) A. Jani
Hm. Tantálkondikat szoktak szűrőnek használni, azt hiszem, meg lehet, hogy el kellene szigetelni a végfok IC-ket és/vagy tranzisztorokat a hűtőbordátol (földtől).
Te van egy tv-m és csak a hangyák háborúját játsza de nemtudom miért?
Na de komolyan ettől egy kicsit több infót adj meg mert elindulni sem tudunk csak vaktában lövöldözni.
Köszi a gyors választ!
A hűtőbordát csak egyszerűen az ic hátára csavaroztam, a jobb hővezetés miatt, de a borda nem csatlakozik semmi máshoz, majd hogy szigetelt! A. Jani
Az erősítő igen egyszerű:
áll egy AN17830A IC-ből egy 5V-os stab ic-ből és a bemenetekhez két 1uf-kerámiakondenzátorból meg ellenállásból, sajnos a rajz nincs meg elektronikus formátumban. A. Jani
Dióda mesternek ( ) igaza van, ezek nekem is csak hirtelen ötlöttek fel, mert általában szűretlen tápfeszből adódik az ilyesmi, bár elméletileg kellően megszűri a 4700-as kondi. Ezért gondoltam rá, hogy földhurok van a készülékedben. Esetleg tegyél szűrőt közvetlenül a 230V AC bejövőre, talán az is segít valamit.
Esetleg még az lehet, hogy nagy a mágneses szórása a tápodban lévő trafónak, el kellene árnyékolni egy fémlappal. Most ezek jutottak eszembe, amik okozhatnak ilyesmit.
Még nem raktam dobozba a szerkezetet, a trafó kipróbáláskor a konyhaasztal másik felén volt. Egy kedves ismerős mondta, hogy nagyon szereti az erősítő ha a tápkábelt (ami a trafótól jön) fúróval jól összesodorják. Ilyesmi szűrőre gondoltál?
Huhh pedig az jó.
Fényképezd le lehet hogy úgy többre megyünk mert így nem tdok mit mondani mert nem tudom milyen építési konstrukcióba raktad össze.
Köszönöm!
Az adatlapban lévő kapcsolást valósítottam meg azzal a kis módosítással, hogy a bemeneteket egy.egy 1uf-es kerámia kondenzátorral csatoltam és a 2200uf -os kondenzátor helyett egy 4700uf-os van a táppal párhuzamosan kötve.
4700uf kondi mellé szokás tenni párhuzamossan 1 db 100n -at is!
És az adatlap felhívja a figyelmet arra, hogy a hűtőbordát kösd a talajra...
Azaz a testre vagy másképp a negatívra gondoltad nem?
A csempére esetleg vagy a parkettára ugyan kötheted sokat nem érsz el vele,
Nem csak egy a dióda híd után! Kellene bele másik is? A 100n-os kondit már láttan tápegység kapcsolási rajzokban én is, adott esetben több is szokott lenni 100n-os ból benne...(?)
hát kellene bele ??
naná dióda híd után szűri, az icnél meg bufferel(amit te kihagytál) így a mély hangok lehet h gyengék.. sztem
A dióda híd a 4700uf-os kondi és a többi egy nyákon van, tehát azt javaslod, hogy tegyek még egy ekkora böszme kondenzátort a másik mellé párhuzamosan vagy esetleg a kettő közé még egy 100nf -os kondit is?
Holnap kipróbálom, és es te beszámolok róla! Köszi!
Szerintem úgy lehet legegyszerűbben megszűntetni a brummot az erősítőben, ha elkergetjük belőle a medvét
Szia!
Mivel azt írod.."nem nagyon értesz hozzá"... ...csak úgy a teljesség kedvéért.. 1. A bemeneteken árnyékolt kábelt használsz? (úgy, hogy az árnyékolatlan rész a lehető legrövidebb a forrasztásoknál?) 2. Milyen teljesítményű kb a trafó? 3. Ha rövidre zárod a bemeneteket, akkor nincs brumm?
....ha esetleg túl pici a trafó teljesítménye, akkor az is okozhat plusz brummot.
..ha nincs is rajta esetleg hangerőszabályzó(vagy maximum állásban van),akkor amit hallasz, az a max. zaj, amit esetleg teljesen elnyom majd a muzsika........ergo lehet, hogy mindent jól csináltál, az erősítő olyan amilyen..zúg..de ez nem fog zavarni ha használod.
Egy 50Hz-es brumm-ba a 100nF-os kondi nem fog sokat beleszólni.
A földhöz alakíts ki egy csillagpontot, majd minden földkábelt ebbe a pontba köss. A bemenetet húzd földre egy 100k ellenállással, vagy tegyél be potit. A hűtőborda fém felületét szintén kösd a csillagpontba, persze csak akkor, ha a rákötözött IC fülén nincs föld, vagy elszigetelted... ha a hűtőbordán már most is föld van (az IC felől) ne kösd be sehova.
Kimerítő, tömör hsz. Gratula!
Csak annyival egészíteném ki, hogy valóban szokás 100nF-os kondikat használni, de az nem az 50Hz-es brummot szünteti meg, hanem a diódahíd zaját, ami nem brumm, hanem zzzzzzzzzzzzzzz. A diódahíd négy lábához kell beszúrni a 4 db 100nF-os kondit. Ld: melléklet.
Szia.
Az erősítőd bekapcsolás után is brummól? Vagy csak amikor bekapcsolod akkor durran egyet? Mert ha csak bekapcsolásnál durran(vagy brúmmol),arra a legjobb megoldás ha építesz egy késleltető tranyós kapcsolást és azt rákötöd egy relére ami a hangszoró és az erősítő között van úgy hogy KB:2-3 mp késleltetéssel kapcsolja rá a hangszorót az erősítőre. Amúgy ez alap dolog,én nem is haszálok koppanásgátló nélkül erősítöt.
hello
a negy kondi a dioidahidnal ne a diodak megvedesere van ????az teny,hogy megis szuri... akarhany mikrot raksz a tap utan ugysen tudja kitolteni a godrocskeket(sinusz gorbe)teljesen es nincs is ertelme kitolteni.... rakjal 100n-ot es egy 100u-ost a 4700-ed melle. ha a trafotol jon ez lekellene szurje teljesen. ha igy sem akkor esetleg egy 100n-ost a valtora (12 kozvetlenul a hid elott ez hujeseg(mint a 100u-os ez sem kell idealis eseben) de ki kell zarjal minden hibalehetoseget. ha igy sem megy akkor szippancsd ki a ket bemeneti labat ha igy is zug akkorrrrrrr en is tanacstalan vagyok valamit hibaztal a felepiteskor vagy az integraltad rossz(1000-bol 1 ic rossz)persze ha amiket olvasgattam fent azokat mind betartottad vagyis ugy csinaltad esetleg rakjal 1-1 szarazkondit a bemenetek es a testre az levalasztja a hang javat de hatha megszuri a zajt esetleg probalj egy mas trafot is oda hataha ket tekeres osszeolvadt a szekunderbe es az adja a zajt udv jah azert epited ezt hogy tanuljal vmit nem? mennyire vagy kezdo???mielott rakerdezel itt utana olvasol??tudod hogy miert raktad a 4700-est ????es a 100nost???? es miert hujeseg a 100u-ost odarakni???
Földhurok csökkentésére ezeket az irényelveket kellene alkalmaznod...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |