Fórum témák
» Több friss téma |
Még egyszer értelmesebben: egy adott gép adott fokozati beállítása mellet állandó feszültséget tartva az áram is állandó lesz?
Természetesen ! A két érték fordított arányban áll egymással ha nő az áram csökken a feszültség .
A leggyorsabban a legsikeresebb eredményt úgy lehet elérni, hogy ha lemásolsz egy gyári gépet. Gyárak is ezt csinálják..
Ma rátekertük a D3 mm 3 x 20+14 menetet a primerre, holnap méricskélünk. Nagyon kíváncsi vagyok az eredményre, főleg a karakterisztikára.
Ha az orientált trafóvasat annak Curiepontja fölé melegítik (kb 700°C) nem veszíti el az orientáltságát? Visszahülve nem kapná meg azokat a dolgokat amivel azt segítették elő, hogy a szemcséi egy irányba mutassanak, elvesznének belőle a hengerléskor kialakult feszültségek...
Amúgy nem látom hogy itt valaki toroiddal kísérletezne, pedig tudomásom szerint annak még orientált alapanyag nélkül is jobb a hatásfoka, ennek mi az oka? (sajnos még nem tudtam mindent végig olvasni ezen a fórumon, de ezen most megakadt a szemem)
Toroid maggal trükkök nélkül szoros csatolású trafó készíthető. Plazmavágóhoz laza csatolású (eső jellegű) trafó kell, ami lemezelt maggal egyszerűbben megoldható. Régebben készítettem toroid maggal pálcás hegesztéshez eső karakterisztikájú trafót. Éppen a toroid két nagy előnye vész el. A rövid menethossz és a szoros csatolás.
A trafólemeznek pont az a lényege a sima acéllemezhez viszonyítva, hogy a hozzáadott sziliciumnak köszönhetően minimális az örvényáram okozta vesztesége. Az irányított szemcsézetű lemeznél ezen felől a szórási veszteséget minimalizálták a szemcseszerkezet hengerléssel történő befolyásolásával, illetve még a gerjeszthetősége magasabb mint a normál trafólemezé.. Ezeknek a lemezeknek darabolási irányuk is meghatározott. Toroidhoz kizárólag irányított szemcsézetű lemezt használnak, sőt még az "M" típusú tekercselt lemezű trafókhoz is. A Curie pontig történő melegítés nemcsak az irányítottságra hat, hanem az anyagjellemzőkre is, hiszen ezeket a lemezeket az utolsó hengerlésnél már hidegen hengerlik, így érik el a pozitív tulajdonságait. Ha megmelegítjük, akkor meg fog nőni az örvényáramú veszteség, és csökken a gerjeszthetőség.Hogy a toroidnak miért jobb a hatásfoka? A válasz egyszerű: mert a vastestet mindenhol tekercs veszi körül, emiatt minden erővonal ami kilépne a vasból, részt vesz a tekercs gerjesztésében.
Sziasztok!
Lehet nem épp ide illő kérdés, de valószínűleg itt kaphatok rá legegyszerűbben választ. Szóval szeretnék egy plazmavágót vásárolni, de a témában nem sok ismeretem van. A piac által kínált márkák jó részét sem ismerem. Az inverterekben és a hegesztőgépekben kimerül a tudásom. A kérdésem tehát az lenne, hogy milyen gépeket ajánlanátok? A követelmények: vágási mélység acélnál legalább 12mm, bi 50% felett max teljesítményen, 1fázisról "is" táplálható legyen. Minél megbízhatóbb legyen. Előre is köszi a segítséget! Üdv, Peti.
Az ilyen teljesítményű gépek 3 fázisúak. 12mm-hez közel 60A kell és ha ezt a teljesítményt 50% feletti bekapcsolási idővel szeretnéd, akkor legalább egy 90-100A-es gép, kell, amihez fázisonként 25A-es megszakító szükséges. Kb 800ezerbe kerül.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2017
Sziasztok !
Én is pont ebben a " cipőben "járok mint p_kowa ,én is egy plazmavágón gondolkodom mert valaki ajánlotta,hogy ne nagyflexezzem a szögvasakat,zártszelvényeket ,acéllemezeket ( elég sokat dolgozom velük ) hanem vegyek plazmavágót sokkal szebb felületet lehet vele elérni.Igaz én csak maximum 4 -5 mm vastagságíg vágnék vele vagy annyit sem , de járatlan vagyok benne ,hogy tényleg gyorsabb és szebb a felület ? Tapasztalata valakinek ,hogy milyen típúsút érdemes venni ,ami megbízható ? Kompresszorom kéthengeres 420 l levegőt tud ,10 bar ! Előre is köszönöm a választ !
A többség csak a lemezek szabására használja mert a többi dologra célszerűbb a vágó gép amit lehet állítani hogy milyen szögben ( 45 vagy 90) kell vágni .
Akkor nem is érdemes gondolkodnom benne ezek szerint ?
Zártszelvényt, szögvasat vágni vele macerás, sarokcsiszolóval ezeket egyszerűbb, viszont lemezeket (0-10mm - felette már 3 fázisú gép kell) sokkal könyebb, gyorsabb, főleg ha nem egyenesen kell vágni. Ha jó van beállítva minimális a sorja csak az alsó oldalon.
Szépnapot segitsegre lenne szükségem. Van 1plazma vágóm 3fazisu 60A. Ami egy CNC re van szerelve. Probléma az hogy zavar lép fel iv begyújtáskor. Hogyan lehetne ezt kiküszöbölni? Köszönöm.
Kitisztítani a fejet, minden elhasználódó alkatrészét cserélni.
Én mindenhol árnyékolt vezetéket használtam (munkakábel, végállás kapcsolók, motorok ) , hidegítő kondenzátorokat és persze ahová csak lehetett zavarszűrő ferritgyűrűket is tettem . Amúgy meg lehet tudni milyen interfészt használsz ?
Most épült a cnc mach3 al. Van amikor iv gyújtáskor van amikor
Ív leálláskor vagy vágás közben lép fel a zavar és leál a rendszer E stop villog. Plazmavágó nélkül végigfut tökéletesen a program.
Ezzel a problémával legtöbb új hobbi építésű cnc-s plazmavágó gép megküzd . De nem válaszoltál , hogy mennyire próbáltad leárnyékolni a rendszered . A végállás kapcsolóknál is jobb ha alaphelyzetben zárt állapotban vannak így kevesebb zajt szednek össze .
Végálás kapcsolók nélkül is ugyanez a jelenség, motor kábelek nem árnyékoltak, meg a többi se csak az lpt. Hogyan lehetne rendesen leárnyékolni? A szekrényeben is?
Én elhiszem neked , hogy a végállás kapcsolók nélkül is ugyanez a jelenség - sőt mondhatom természetes . Csak egy kis megjegyzésnek szántam . Mint írtam minden vezeték árnyékolt legyen (dobozban nem fontos ), a zavarszűrők-hidegítő kondenzátorok is fontosak ( már ismétlem magam ) . A földhurokra is persze kellő figyelmet kell fordítani . A plazmavágó nagyon erős zajokat kelt a térben így ezért érdemes minden apróságra odafigyelni . Érdekelne milyen lpt-d van ?
Hogy érted hogy milyen lpt van? Nincs az elektronikában nagy jártasságom. Ebbe a zavarszűrők-hidegítő kondenzátorokban még jó jönne egy kis segítség link vagy valami hasonló. Köszönöm az eddigi segítséget.
Hálózati zavar lép fel. Arra kellene valamilyen szűrő a plazmavágó es a hálózat közé. Leszereltem a gépéről a plazmavágót és kézzel vágtam egy másik helységben miközben ment a cnc és akkor is megállt. A kábelek árnyékoltak.
Rendben - akkor tegyél oda .Eddig nem voltak árnyékolva a kábelek - vagy már kicserélted őket ? Én feladom - nem vagyok egy "duracell" .
Már kicseréltem őket meg raktam rájuk feritgyürüket.
Szia! Járasd szünetmentesről a CNC-t PC-vel mindennel. Úgy is megáll?
De ez nem plazmavágó probléma, hanem CNC zavarvédelem nyűg.
Igy még nem próbáltam. Köszönöm a tippet.
Nekem ilyen MACH3-as interfészem van . A ferritekre 6-7 menetet rá kell tekercselni a vezetékekből és a stop valamint a limit bemenetekre ahol az optocsatolók vannak tegyél 1 mikrofarádos fóliakondikat de van amikor ez sem használ akkor érdemes "megrelézni" az opto bemeneteket mert azokon a zavarjelek simán átjutnak .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |