Fórum témák
» Több friss téma |
az, hogy okoz-e galibát az az alkalmazástól függ...
őszintén szólva ez alapján a kép alapján ezt nem lehet megállapítani. --- sima kvarcból így tudsz oszcillátort csinálni: http://www.geocities.com/SiliconValley/Peaks/3938/uexosc.htm
Heló, köszi a gyors választ.
Itt az adatlapja a cél icnek, úgy bogoztam ki hogy nincs neki belső oszcillátora. Amugy engem meglepett hogy nem a megszokott módon kötnek rá kvarcot. Elég retro az adatlap, az újakon minden olyan szájbarágós
Jaj, valószínü hogy ha másképp nem akkor így lesz megoldva :/ Nagyon köszi.
potyo! köszi a tippet sajnos már van 1 rendelésem máshonnan ahol nem találtam ilyet, meg 600forintért elég rémisztő A zsugori mindemet
Gondoltam megosztom veletek, hátha a közeljövőben másoknak segít majd..
Kinyitottam konzervnyitóval egy oszcillátort (kép2), valószinü hogy hasonló mint amit dpeti linket. Gondolom ha kicserélem a kvarcot akkor működik majd a dolog az új frekin. A dpeti által linkelt oldalon levő módszer szerint van megcsinálva az osszcillátor(kép1) ahhoz az ichez amit kérdeztem a pár hsz.el feljebb. Megúsztam rendelés nélkül Köszi a közreműködést mindenkinek
Sziasztok!
Az a kérdésem lenne hogy akármilyen kvarc esetében is ugyanazok az értékek vannak az áramkörben? Pl kondi érték ellenállás... Nekem van egy 32.768 KHz-es és ebből szeretnék 1 Hz-et varázsolni, a freki osztással nem lenne gond mert van 4521-es freki osztóm. Találtam egy kapcsi rajzot. és hogy ezt át lehetne e alakítani?
Ugyan nem nagyon méregettem ezeket, de én azt tapasztaltam, hogy egy oszcillátor, ami kb 5-30MHz között be tud rezegni kvarcokkal, az egy órakvarccal nem rezgőképes. Valószínűleg elég csak a kvarc környezetében levő két kondit és ellenállást változtatni, különösen akkor ha TTL IC-s a kapcsolás. A kristályvizsgáló kapcsolások is jóesetben csak 0,1-30MHz- es átfogással rendelkeznek, az ez alatti kristályok vizsgálatához más kapcsolás kell.
Köszi az infót, akkor asszem egy 3.2768 MHz-es kvarcot veszek, azt már valószínű hogy le lehet osztani 1 Hz-re
Lehet olyat kapni??? Úgy mondják, annál pontosabb, minél magasabb a freki. Ha véletlen nincs olyak kvarc, akkor végy 1 vagy 10MHz-eset, decimális osztókkal ugyanaz az eredmény.
Órákhoz a 4,194304MHZ-eset szokták még...
Aha lehet kapni a www.ret.hu-n, bár a 4,194304MHZ-es tipus nincs a raktáron, most szedem össze énis az alkatrészeket. Tudnál mondani egy típus számot a decimális osztóra? Lehet könnyebb dolgom lenne. Köszi!
SN7490, SN74390 vagy bármelyik 4 bites osztó, ha nullázod a kellő pillanatban
Idézet: „Úgy mondják, annál pontosabb, minél magasabb a freki.” Sajnos ez nem igaz. A százalékos eltérés állandó, tehát hiába osztod le a 10MHz-es kvarc jelét 1MHz-re, az sem pontosabb, mint az 1MHz-es kvarc. A 32768Hz-es órakvarcok szoktak a legpontosabbak lenni, de adott esetben még ezeket is hangolni kell trimer kondenzátor használatával.
Engem az érdekelne hogy egy 32.768 kHz-es kvarcból hogy tudnék 1hz-et csinálni 4060-as ic nélkül. mert van nekem egy MC14521BCP 24-es freki osztóm, csak épp a 15. osztás kellene és ezen meg 18-tól van kivezetve 4040-es bináris számlálóval valószínű le tudom osztani kb 4-8Hz-re onnan meg flip floppal. csak kellene nekem olyan kapcsolás amivel be tudom kötni órajelként, ha tudnátok segíteni megköszönném!
Meg kell építeni CMOS kapukkal.
Üdv!
Lenne egy kérdésem van egy kvarc ami eltörött és az van ráírva, hogy: "2984M4253" mellette egy szerintem proci van amin ez van: sc435413MZP16 04812403AD MCM9821A 3G26CZQDXNG9820(vagy O-betü az utolsó) TI KGWQCR PHILIPS 6507A2 Ha valaki tud segíteni kérem szóljon nagyon fontos! Ha valaki tudja, hogy mekkora herces ez a kvarc az szóljon. Köszi
Tudnál egy képet mutatni róla? Miben van ez?
Grand Cheeroki autómata váltó vezérlő
Pill és küldöm a képet
Itt vannak a képek
Olcsó és egyszerű: léptetős kvarcóra ,a tekercs helye kivezetve (mindkettő ) egy-egy diódával közösítve meg egy tranzisztoros szintillesztő. (Csak ha nem fontos a kitöltési tényező). én úgy hallottam ,katalógusban ahogy nézegettem legnagyobb pontosságot / stabilitást legalábbis a retnél kapható típusok közül a 32Khz környéki kvarcok tudnak.
Hát szerintem 2,984.... Mhz de ilyet sehol nem találtam.
én még nagyon kezdő vagyok a témában
és az lenne a kérdésem hogy tökmindegy hogyan kötöm be a kvarcot vagy a lábai meg vannak különböztetve?
Teljesen mindegy...de ez inkább a kezdő kérdésekbe kelett volna...
A lábai csak olyan szinten vannak megkülönböztetve egy kvarcnak, hogy van az egyik, és a másik
De teljesen mindegy, hogy hogyan ülteted be, nincsen polaritása.
Sziasztok.
Üzembe helyeztem egy kvarcgenerátort (pontosabban egy YIC QO10.00 10MHz 5V). A kvarc kimenetén nagyon torz a 4szög jel. Mi lehet a probléma? A kvarc kimenetén csak a szkóp van. Semmilyen paraller kondi és más alkatrész sem.
Ha értenék hozzá megmondanám milyen hosszú a szkópzsinórod.(annak a kapacitása illesztetlensége hozza elő ezeket a hegyeket völgyeket.-szerintem).A kábelen létre jövő visszaverődések kapacitások következménye ez a jelalak. A lokátorok is ezekből a torzulásokból állapítják meg a hiba helyét.
kb 1m körül.
Az a baj hogy ez nem lokátor hanem egy Owon pds5022s digitális tárolós szkóp ad ilyen képet.
Szervusz!
A szkópkábelt kapcsold 1/10 osztásba, így nagyobb frekvenciára alkalmas... Másrészt a 25 MHz-es szkóp nem alkalmas 10 MHz-es négyszögjel korrekt vizsgálatára. A szimmetrikus négyszögjel páratlan felharmonikusokat tartalmaz: 30-50-70-90-... MHz. csökkenő amplitúdóval. A szkópod már az első páratlan felharmonikust sem igazán tudja feldolgozni, úgyhogy a körülményekhez képest többet nem is lehet tőle várni mint a mellékelt képeden látszik. Fourier sorok
Sziasztok!
Van 1 AEL1200CS tíousú generátorom. A kérdésem a következő lenne! Az normális, hogy a kimenetén szinusz jel van és ha nem akkor mit lehetne ellene tenni? Üdv Petjaa
Szia!
Nem szabad mindent elhinni amit az oszcilloszkóp mutat. Valószínű hogy a kimeneti jeled inkább hasonlít a négyszöghöz mint a szinuszhoz. Be is mutatok két képet. Egy 60MHz-es DIL14 tokozású kvarcoszcillátor jelalakja egy 75MHz-es és egy 1GHz-es oszcilloszkóppal vizsgálva. Hangsúlyozom ugyanaz az oszcillátor! |
Bejelentkezés
Hirdetés |