Fórum témák
» Több friss téma |
Én csak azt látom, hogy 0.1Hz felbontással tudja a 0-25MHz-es tartományt. De lehet, hogy nem jól fordítom! Melyik oldalon olvastad?
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
Igazad van, elnéztem...
A diagramokban viszont szerepelnek adatok 1 MHz-es órajelre, a leírásban is írnak 1 MHz-es órajel esetén elérhető felbontásról, ebből szerintem az következik, hogy azzal biztosan mehet. Kérdés, hogy mennyivel lehet még lejjebb menni, és az mennyire függ a szórástól... Az is kérdés szerintem, hogy ha nagyon kicsi a master órajel, lehet-e kezelhető sebességgel kommunikálni az ic-vel. Igazából nem kerültünk közelebb a válaszhoz...
Igen. De azért köszönöm, hogy foglalkoztál a kérdéssel!
A kommunikáció lehet, hogy más szálon fut, mert az 40MHz is lehet, úgy tűnik független. De lehet, hogy tévedek és kell a folyamatos fő órajel. Azt hiszem ezt csak élő próbával deríthetem ki.
Hello minden kedves rádióstársnak és fórumozónak!
Nemrégen hozzájutottam egy NWT500-as hoz. Amikor a neten néztem nagyon megörültem. de hamar elillant az örömöm mert kiderült hogy kinai utánzat és semmi köze ahhoz amit a német amatőrtárs fejlesztett. A proci egy ATMEGA8, a DDS AD9957, a logaritmikus detektor AD8307, a lineáris detektor AD8361 és persze van egy FTD csip hogy usb-én tudjon komunikálni a PC-vel. Ezek a főbb jellemzői. Na most az a gondom, hogy valami gond van a detektorral. A tesztelés közben nagyon furcsa grafikonokat rajzolt ki. A kalibrálás nem segitett, igaz volt némi változás, de akkor sem olyan volt a kép mint amire száitottam. Természetesen ismert szűrőket és antennákat teszteltem, igy kb tudtam mit kellene hogy kapjak. Van-e valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban. Látom sokat foglalkoztatok ilyen és hasonló dolgokkal, hátha tudnátok hogyan teszteljem a detektort. A műhelyem nincs ellátva drága műszerekkel, igy csak voltmérő, egy gyenge oszciloszkóp áll rendelkezésre. Előre is köszi a konstruktiv hozzászólásokat.
Lehet másik topicban kellene folytatni ... van olyan hogy RF műszerek és mérések.
Ok persze van benne DDS is ... (moderátorok szépen kérve is áthelyezhetik a jó helyre ) A kalibrációs görbe milyen? Milyen alkalmazással használod? Jó lenne ha tennél fel képeket vagy mérési diagramokat amit a softver készíteni tud. Detektor kimenetét mérve (DC voltmérő) egy hitelesebb szintű kimenetről vagy saját magával vissza hurkolva .(adatlapokról kiderül hány (10-20)mV/dB változást kell mérned) (persze ezek relatív mérések ... a DDS kimenete nem szint szabályozott (legalábbis az alap nwt500 nem az ) így ennek a kompenzációját is a szoftveres, frekvencia függően a szint mérési kalibrációs "táblázatával" oldja meg a rendszer). Van fix értékű szintosztó benne. Ezek be és ki iktatásával(programból) tudod érzékelni a detektorok és a csillapító tagok működését.Persze érdemest ezt több frekin és szintosztásnál végig mérni (50-100MHz lépésben). Ha ez működik akkor viszonylag jónak mondható az áramkör , Persze lehet "áthallás" is az RF ki/be portok között ami nagyfrekis árnyékolási , kivitelezési hibákat jelent. A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2016
Köszi a gyors válaszod Kera_Will!
Mellékeltem két mérést egy SWR méérőhiddal és egy Woblerezést egy 10,7MHz-es filteren. Mindkettő gyári dolog és ezért is kezdtem ezekkel kisérletezni mert tudom hogy megbizhatók, viszont a grafikonokkal már nem vagyok kicsit sem elégedett. Hozzáfogtam méregetni egy ditális mérőműszerrel és kiderült hogy a log.detektor kimenete csak 1,8 és 2,0V között hajlandó változni és mégegy megleetés ért amikor a lin.detektort mértem, annak a kimenetén minden esetben csak 0V mérhető. Azt hiszem kibogoztam a rejtélyt. Most azon fől a fejem hogyan szerezzem be ezen IC-ket, de majd csak meg lesz. Ja és mégegy: azért irtam ebbe a topicba mert amikor rákarestem a kifejezésre akkor csak itt emlitették az NWT500-t. . lehet hogy jobban szét kellett volna nézni, de ha valakit zavar akkor átköltöztetem az ajánlott topicba. Hálás köszönet és további sikeres munkát mindenkinek!
Üdv!
A második képen a szűrő helytelen lezárása látszik, de még ez sem magyarázat a kevesebb mint 30dB különbségre a max. és min. értékek között. Ott valami nagy gáz lehet a detektor körül. Ha privátban írsz egy címet, ingyen küldök egy AD8307-et.
Idézet: „log.detektor kimenete csak 1,8 és 2,0V között hajlandó változni” Elvileg 5-10 dBm körüli kimeneti szintet ad ki az nwt500 ekkor közel 5V van a kimeneten. Jel nélkül rövidzár a bemeneten akkor kb.: 2-300mV körüli . A 10-50 dB változásokra azért reagál ? emlékeim szerint 20mV/dB ,akkor 20dB esetén 400mV változást tapasztaltál 40dB esetén pedig 800mV körüli változást kellene mérned ha beiktatod a csillapítókat ? Lásd adatlapja icnek .Valami "beterhelheti" a detektor kimenetét vagy tényleg rossz az IC. Próbáld leválasztani (elvágni )a uC AD bemeneti portja felé menő vezetéket . Lin detektornál is hasonlóképpen. Igen a lezárás fontos dolog szűrők általában nem 50ohmosak ... ez a műszer az meg ennyi. Impedanciát Trafókkal kell majd illeszteni. A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2016
Üdv Ker_Will
Idézet: „Elvileg 5-10 dBm körüli kimeneti szintet ad ki az nwt500” hát a doksi szerint sincs enyi és mikor mértem akkor sem volt kicsivel több mint 300mV ami megfelel a leirásnak vagyis 2-3dB-nek. A kimenete szépen le van illesztve 50 ohmra és a detektor bemenete is 50 ohmos kivitelezésű. Na közben rájöttem hogy a detektor kimenetének kicsiny változását a kalibrálásnál megpróbálta beállitani/széthűzni az egész skálára és már nem volt érvényes a 25mV/dB hanem valalmi lett ami nem rális. Ennél fogva mutat ilyen szörnyű változásokat ami persze nem valós. Gyalog is lemértem a szürőt és készitettem táblázatot, nem számoltam ki de kissebb a hullámzás mint 3dB a tetején. Na most várom az ujj detektor IC-t és akkor majd csinálok ujjabb mérést és arról is beszámolok. Köszi a hozzászólásod és további sikeres munkát! Ati Idézet: Itt hiányzik az hogy a LOG erősítő kimenetén mérhető a közeli 5V!„Elvileg 5-10 dBm körüli kimeneti szintet ad ki az nwt500 ekkor közel 5V van a kimeneten.” Na jó akkor inkább 0 - 5 dBm lesz az NWT500 kimeneti szintje ... mindez a kivitel , ERA-8 , szűrők , DDS kimeneti áram/fesz (DDS adatlap) beállító ellenállás értékétől függően szóródik . A 300mV RF szint igen az +2,5 dBm. A 0dBm ~220 mV .
Helló kedves mindenkinek!
Újj fejlemények az NWT500-al kacsolatban! Hála Ferkógyerek közbenjárásának kicseréltem a detektor ic-t és most már mükszik a ketyere. Kalibrálás után azonnal készitettem néhány mérést, amit mellékeltem is. Azt hiszem ez már hasonlit arra mit kellene látni egy egy ilyen képen. Köszi a türelmet és a konstruktiv hozzászólásokat! További jó elfoglaltságot és hozzá sikerélményeket!!!
Hurrá működik LOG erősítőd!
Most ismérjél rá márcsak kíváncsiságból ... rövidzárva a bemenete , dds kimenetéről , 1 2 osztó beiktatásával. Biztos nem csak fél voltnyi változásod lesz... A hullámosságok már csak az illesztettlenségből adódnak.
Igen, jól látszik az áteresztő sávban az illesztetlenség
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2016
Köszi pucuka!
Értme hogy valalmit nem jól csináltam, de légyszi ird le részleteseben az "illesztetlenség" fogalmát, vagyis magyarázd meg mit nem jól csináltam.
Ez már nagyon messze mutat a topic témájától, menjünk át inkább az RF műszerek, mérések topicba ott vitassuk meg.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2016
Köszi!
Igérem rákeresek!
Üdv! Találkozott már valaki olyan hibával az AD9851-es DDS panelnél, hogy a 6-os szorzót bekapcsolva a kiírt frekvenciának csak a 2/3-a a kimeneten mérhető frekvencia? 10MHz-nél 6,666, 60MHz-nél 40MHz, stb. Olyan, mint ha 6 helyett 4-el szorozna. Ha nincs bekapcsolva a 6-os szorzó, akkor helyes a kimenő frekvencia.
Üdv! Vizes kísérlethez szaggatott egyenáram, négyszögjel a cél Ddsről vezérelve. Max.15V 5A.Van-e ehez bevàlt kapcsolásotok? Tranzisztor vagy Fet a jobb választás?
FET, elé egy FET meghajtó (pl. TC4420) és kb. készen is vagy. FET meghajtónak fix 12 V, kimenete és a Gate közé 6-10 Ω-os ellenállás.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |