Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2001 / 2500
(#) fleta hozzászólása Jún 14, 2017 /
 
Üdv az uraknak. Segítségért fordulok hozzátok. Van egy Warwick take 2.1 basszus combó nálam.
A tápfeszek megvannak+-39 V, a végtranzisztorok jók, de a kimeneten DC 36V van. Hol keressem a hibát? Sajnos rajzot nem találok róla lehet hogy a meghajtó tranzisztorok mentek el?
(#) Gafly válasza fleta hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Ilyesmi?
Bár mondjuk mindegy, mert elszállt a vége...
Igen, és itt kellene jönni a tuti megmondásnak, de rajzot én sem találtam róla
(#) fleta válasza Gafly hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Nem egészen így néz ki. MJ11015-16 pár a végtranyó. 80 Wattos lenne 4 ohm terhelés mellett. Tettem bele vadi új végtranzisztorokat, de a hiba ugyanúgy fennál.
(#) fleta válasza fleta hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Ha csinálnék képet segítene a javításban?
(#) Gafly válasza fleta hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Gondolom hátrább nem lennénk vele
(#) fleta válasza Gafly hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Nem a legjobb képek. Fel kellene mennem a fényképező gépért.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2017
(#) djcaveman válasza fleta hozzászólására (») Jún 14, 2017 / 1
 
A meghajtók nem átvezetésesek? Ellenállások nincsenek elégve?
(#) fleta válasza djcaveman hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Az ellenállásokon nem látok égést. Szép fehérek. Az a nagy bánatom hogy nem találok sehol rajzot. A végtranzisztorok kollektora elméletileg testen van. De a test és kollektor között tudok mérni tápfeszt. A két hűtő borda el van egymástól szigetelve. Azt mondta a gazdája hogy bekapcsolt állapotban dugta be a hangszóró Jack dugóját. Ekkor elment az egyik bizti, . Ez volt az előzmény.
(#) djcaveman válasza fleta hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Készíts egy olyan fotót is - ha lehet - amin a nyák oldal látszik.
(#) tothbela válasza fleta hozzászólására (») Jún 14, 2017 / 2
 
Ha nincs meg a kapcsolási rajz, akkor vissza lehet fejteni. Ehhez viszont kellene egy jó felbontású kép a forrasztási oldalról, ami nem tükröződős. Valamint az alkatrész oldalról is. Ha nincs semmi a hűtőlemezek alatt, akkor maradhat, de ha ott is vannak alkatrészek, akkor lehet, hogy ideiglesen el kellene távolítani a hűtőket, meg velük együtt a végtranyókat. De csak, ha muszáj.
(#) fleta válasza djcaveman hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Oké lemegyek a Nikonnal!
(#) Gafly válasza fleta hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Azért a fórum fájlméret korlátozásait tartsd be...
(#) fleta válasza Gafly hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
80 MB-os képet le kellett 1,8Mb-ra butítani
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2017
(#) tothbela válasza fleta hozzászólására (») Jún 15, 2017 / 1
 
Ezt a piros körrel jelzett tranyót nézd meg, mert lehet, hogy szakadt. Elhalt végtranzisztornál ennek kellett volna a kimeneti áramot biztosítania, ami persze sok volt neki. Előfordulhat, hogy a kék téglalappal jelzett ellenállás is megszakadt. Az ellenállást még a nyákon megmérheted. Nem látom tisztán az értékét, de 100 ohm alatti kell legyen. Valószínűleg 56 ohm. A tranzisztornál a kollektor-bázis átmenetet a nyákon is meg tudod mérni, de kell egy kis rutin hozzá, mert a környező alkatrészek képesek meghazudtolni a mérést. ha meg kiforrasztod, akkor már érdemes betenni újat.

Kis segítség a visszarajzoláshoz.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2017
(#) tothbela válasza fleta hozzászólására (») Jún 15, 2017 / 1
 
Kicsit azért ezeket a magyarázatokat kezeld bizalmatlanul. Van nálam egy Alesis Mictube Solo mikrofon előerősítő, amit a cimborám fia küldött Angliából. A cimborám fia azt mondta, hogy már egyszer-kétszer használta Viszont itthon nem szól. Átvettem kipróbálásra, hát a deprez VU mérője kiakad, az összes led világít, meg DC van a kimenetén. Már szétszedtem, mire kiderült, hogy az eredeti Alesis dugasztáp ami 12VDC 1,5A nem ehez a készülékhez van, mert ehez 18VAC 1A kellene. Az egy másik Alesis eszköz tápja. A készülék belső egyenirányítót és feszültségsokszorozót tartalmaz, ezért kell neki váltó. De akkor hogy is használhatta egy-két alkalommal a cimborám fia? Most épp itthon van, így felhívtam telefonon, hogy nem-e lehet, hogy másik tápot küldött a csomagban. Azt mondta nem, mert ezzel a táppal vette. Nem akartam sarokba szorítani, mert amúgy nem rossz legény, de akkor tehát nem igaz hogy használta. Volt itthon 15V-os trafóm azzal megnéztem az előfokot, hát megy mint a Doxa. Szerintem kézről kézre járt ez a kis előfok, mert senki nem tudta használni. Pedig csak el kellett volna olvasni mi is van ráírva Egyébként szinte zsír új, teljesen karcmentes. Zenészek gyakran nincsenek az elektronikai ismeretek csúcsán. Mi meg nem vagyunk a zenei tudásén. Ez van.

Készül a visszarajzolása a végfoknak.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2017
(#) fleta válasza tothbela hozzászólására (») Jún 15, 2017 / 1
 
Köszi a választ. Az összes 1n4148 diódát kicseréltem meg a MPSA92-42 meghajtókat. Jólett a végfok. De az előfokkal is van valami nem visz i át a jelet. Van 2 db stab íc a + oldali melegszik.
Közben megszereztem a rajzát. Most az előfok a probléma. Valószínű hogy szétszedhették, van egy csatlakozó a végfok panelen, szalagkábellel van összekötve az előfokkal. Ugye a tervező nem számolt azzal ha fordítva dugják össze, mert úgy is össze lehet akkor valami baj lehet . Hát fordítva volt összedugva. Ez a hiba elvitte a +stab ic-t. Fene tudja ez által milyen kár lehet az előfokba. A stab íc-t kicseréltem megvan minden fisz, de melegszik a pozitív íc, és nem dolgozik az előfok. Valami ötletetek lenne szívesen fogadnám.
Ahogy írtad nem kell hinni a kuncsaftnak. Hazudnak és feleslegesen kell dolgoznom. A rajzot mellékelem. Közkincsé teszem hátha valakinek még jól jöhet.
(#) pinyó39 válasza fleta hozzászólására (») Jún 15, 2017 / 1
 
A TL és LM IC-k nem szokták túlélni a fordított tápot... (szerintem).
(#) tothbela válasza fleta hozzászólására (») Jún 15, 2017 /
 
Megkaptad a választ pinyó39-től. Ha gondolod ültess be foglalatot az IC-knek. Van aki ellene van, de jóval egyszerűbb a csere szükség esetén. A 4011BE CMOS IC csúnyán van forrasztva. Az is lehet zárlatos. Amúgy köszönjük a rajzot.
(#) fleta válasza tothbela hozzászólására (») Jún 15, 2017 /
 
Igen de nem fordított tápfeszt kapott az előfog. Egy 10 tűs csatlakozó fordítva volt bedugva. Az íc-k csak pozitív tápfeszről mennek. A BC560 tranyók kapnak +-15 V tápot. Most az az álláspont, hogy nem kínlódom, megrendeltem az alkatrészeket kicserélem az előfok összes aktív elemét.
Az Ícket foglaltba teszem. A venti dc4011 ic foglaltba van most is. Köszi a segítséget.
(#) reloop válasza fleta hozzászólására (») Jún 15, 2017 / 1
 
Szia! Az IC-k szimmetrikus tápot kapnak a rajz szerint. Csak azt cseréld ahol az 1 és 7 lábak nem test közeli feszültségen vannak. Azon BC560-asok melyek emitterén +0,7V körüli a feszültség jónak tekinthetők.
(#) fleta válasza reloop hozzászólására (») Jún 15, 2017 /
 
Köszi így fogom vizsgálni. A +15 Voltos stab íc melegszik. Bekapcsolás után kb kb 1-2 percre már szinte süt.
(#) tothbela válasza fleta hozzászólására (») Jún 16, 2017 / 1
 
Sajnos megnehezíti a mérést, hogy néhány műveleti erősítő nem invertáló bemenetét direkt testre kötötték. Itt illett volna gyárilag betenni egy néhány kilós ellenállatot. Nálad az IC2, meg az IC3 ilyen. Ha ezek közül bármelyiknek zárlatba került a neminvertáló bemenete a + táppal, akkor az nem engedi a többi opára sem a tápot engedni. Ezért valószínűleg nincs is + tápfesz, és attól izzad a stabkocka, hogy max árammal próbálja előállítani a kimeneti értéket, persze sikertelenül. Így a jó IC-k is hibás mérést mutathatnak. Képzeld el ezt egy húszegynéhány kettős műveletit tartalmazó keverőnél, ahol a kétharmad részének legalább egyik fele ilyen direkt földelt bemenetű.

Ha van ónszippantód, próbáld meg kiforrasztani az IC 2-nek a 8-as, vagy az 5-ös lábát. Ha már lötyög a láb, a furat és a láb közé finoman be lehet tolni valami kapton, pausz, vagy sütőpapírból tekert csövecskét, hogy ne érintkezzen a láb, meg a forrszem. Utána + táp ellenőrzés. Ha nincs változás, akkor ezt a műveletet az IC 3-mal is meg lehet ismételni. Ott a 3-as, vagy a 8-as lábbal kell játszani.

Amíg nem volt ónszippantóm, addig lecsiszolt hegyű injekciós tűt nyomtam melegítéskor az alkatrészláb, meg a forrszem közé. Kicsitt trógerebb, de gyorsabb, hogy a lábra menő fóliacsíkot éles tapétavágóval átmetszem, majd a végén kissé megtisztítva a forrasztásgátló lakktól, egy kis óncseppen ismét összeforrasztom a vezetősávot. Furatgalvános nyákról lévén szó, mérlegelni kell, hogy mi a drágább. Ha nem vagy biztos benne hogy ki tudod venni a többlábú alkatrészeket a nyák sérülése nélkül, akkor akár egyesével levagdalhatod a lábait, aztán úgy is kuka. Most a nyák a drágább.
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Jún 16, 2017 / 1
 
Most nézem, hogy mind a két gyanús IC külön modulon van. Akár a modulok leválasztása is lehet a hiba behatárolásának menete. Bár nem tudom hogy csatlakozós, vagy forrasztott a két kis modul. Akár egy fotót is megnéznénk róla.
(#) fleta válasza tothbela hozzászólására (») Jún 17, 2017 / 2
 
Köszi a választ. Forrasztott a két kis modul. Biztos hogy az előfok modulon van a bibi, mert ha az előfok panelt leválasztom akkor nem izzad a sab íc. Mindenesetre megrendeltem az íc-ket meg a tranzisztorokat még meg nem érkeznek addig szüneteltetem a javítást. Köszi a tippeket.
(#) Musicface hozzászólása Jún 17, 2017 /
 
Sziasztok!
Van itt egy Sony TA AX500-s erősítő, amiben most cseréltem balance potit, de változatlanul a jobb oldal halk.
Bővebben: Sony TA AX500 Service manual
Hol lehet a gond?
(#) Bakman válasza Musicface hozzászólására (») Jún 17, 2017 /
 
Kb. 1000 helyen. Oszcilloszkóp és/vagy jelgenerátor van a közelben? Azokkal végig lehet mérni, hol "akad" el a jel.
(#) Musicface válasza Bakman hozzászólására (») Jún 17, 2017 /
 
Az sajnos nekem nincs.
Csak multi van.
(#) latyakosa válasza Musicface hozzászólására (») Jún 17, 2017 /
 
Milyen bemenetről próbáltad? Másik bemenettel is ugyanez a helyzet?
Jelgenerátornak lehet okos telefonos appokat használni.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2017
(#) Musicface válasza latyakosa hozzászólására (») Jún 17, 2017 /
 
Igen.
Appokat?
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2017
(#) latyakosa válasza Musicface hozzászólására (») Jún 17, 2017 /
 
Pl létezik androidra "function generator" néven, a kimenet a fejhallgató port amit egy RCA csatlakozóval be tusz kötni az erősítő bemenetére.
Következő: »»   2001 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem