Fórum témák
» Több friss téma |
Mit nem értesz?
A mellékelt képernyőképen pl. a CHINA RADIO INTERNATIONAL magyar nyelvű adása van. A táblázatból ki tudod olvasni pl. hogy 7390kHz-en 20:30-tól 21:00-ig sugároznak magyar nyelven. Az adó pedig "Jinhua-Youbu". Ha föléviszed az egeret kiírja a földrajzi koordinátákat. Én este megpróbálom befogni a R-326-al. A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2017
Köszi, azt hittem bonyolultabb.
Üdv!
Azt azért ne feledjétek, hogy ezt Albániából sugározzák.
Nem csak a középhullámot?
Úgy néz ki, hogy sikerült az életem első amatőr sávi adását "elkapnom". A használt kvarc 7.040 Hz -es volt. A másik fájl , amit megosztottam pedig számomra egy furcsa dolgot tartalmaz, kb. 1 Hz -es csipogást vett a vevő. De nem tudom honnan jött,mi lehet ez. Ilyenkor 10.00 Hz -es kvarcot használtam. Talán a falióra jelét vette?
FIGYELEM! A hangerőt halkítsátok le, mert nem nagyon tiszta vétel!
Versenyállomás, amit a "CONTEST" szóból könnyen meg lehet állapítani. A hívójelet nem tudom kivenni, csak annyit, ...J5.... Nagy esélylel DX állomás, legalább is én reggel 40 méteren JT0A versenyállomást fogtam nagyon jó fejhallgatóvétellel, 7140kHz-en. A hívójel alapján amúgy azonosítani tudod az országot, a JT prefix pl. Mongóliáé, ami már DX állomás számunkra.
A másik csipogás biztos nem óra, inkább valamilyen időszinkron adó (olyan mint a DCF77, de az 77kHz-en működik). Jellegzetes a gyors egymásutáni két sippanás, olyankor van a percváltás. Amúgy nem inkább 10MHZ-es kvarcot használtál? A 10Hz-es ebben az áramkörben be sem tudna gerjedni, ráadásul olyat még sehol nem láttam.
Bocsi elírtam. Természetesen 10 MHz-es volt a kvarc.
Én is elírtam, mert nem ...J5... hanem ...J4...
Amúgy a CQ Worldwide DX Contest verseny folyik éppen most, szóval a világ bármelyik pontjáról érkezhetett az adás.
Én is 4 -est hallok. De a többit én sem tudom kivenni.
Nem hiszem, hogy olyan távolból jött, mert akkor biztos nem vettem volna. Habár tegnap is keresgéltem, de azért akkor nem jött be annyi adás. Halkan lehet CB adást is vettem. Lehetséges? Azt nem tudom, melyik kvarccal, mert sokat kipróbáltam A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2017
OY4Q amennyire én értettem.Bővebben: Link
Itt egy másik DX állomás is.
Annyira nem dx: https://www.qrz.com/lookup
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2017
E78T igaz?
Igen.
Gratulálok! A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2017
Mellesleg a net gyorsan megmondja a prefix alapján, hogy melyik országból van. E7 prefix Bosnia-Hercegovina számára van kiosztva, így ez nem annyira DX állomás (Utána kellett néznem, mert ezt a prefixet nem tanultam a vizsgára, oda Bosnia-Hercegovina számára a T9-es perfixet kérték). A DX az nagy távolságú összeköttetés tipikusan másik kontinens, vagy több ezer kilométer. Az RH sávon könnyen el lehet őket csípni, mert az ionoszféra terjedés messzire juttassa a rádióhullámokat.
Mellesleg nagyon jó neked, hogy ilyen gyorsan sikerélményed volt. Én annó 3 szinkrodin vevőt is építettem, mire sikerélmény volt. Tipikusan csak géptávírókat fogtam. A rajzot elmentettem, kipróbálom majd én is ha lesz időm. A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2017
Igen,megtaláltam én is. Nem baj, hogy nem másik kontinensről jött az adás tényleg sikerélmény számomra. Azt gondoltam, hogy nem is veszek majd semmit vele. Egy saját építésű kis vevővel, még ha nem is nagyon bonyolult a kapcsolás.
A vevőt Kera_Will fórumtárs osztotta meg,amit külön köszönök, a leírás is megvan hozzá. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2017
Megtaláltam: Bővebben: Link.
A keresésnek megfelelő sor végére kattintás fontos..
Köszi.
Ezt már nem hiszem, hogy be tudom fogni.
Nekem úgy tűnik sikerűlt egy Urumcsiból sugárzott adást fognom (kb 5100Km)
Az egyfetes vevőmet használtam, és nehéz volt behangolni. Ha tudom, küldöm hamarosan a hangfelvételet is.
A felvétel:
17 mp től hallható a szöveg. A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2017
Sziasztok ezeket tegnap fogtam 7mhzMHz cw-n
Az egy fet -et tartalmazó regen rádiómmal: A volt 30 cím is, de a cwskimmer kiszedte egy részét mire végig ért a 25 perces hangfájl. A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2017
Moderátor által szerkesztve
Európa minden részéről ott van szépen benne innen onnan kelet - nyugat.
Mekkora antennát raktál rá ? Lehet rá kellene beszélni a skimmert, hogy tovább tartsa meg vett hívójelek puffer tartalmát ne csak az utolsó 5 - 10 percet . (nézd át a beállításait). Idézet: azok hívójelek és nem címek !„A volt 30 cím is” (attól , hogy a qrz.com nevesíteni tudod a rádióállomást attól az még hívójel marad) A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2017
Az antennám max 6-8 méteres lehet, régen tv antenna
kábele volt, két kb 1mm vastag réz sokerű vezeték egymástól kb 6 mm távolságra. Nem tudom mi a neve és hogy hány ohmos. a szoba max 3,5 m magas, utánna nem tudom milyen hosszú, arra emlékszem a végén a maradék fel van tekerve. A földelés réz fűtéscső. Nehéz kezelni ezt a vevőt, de úgy tűnik cw morse hoz jó. vettem vele 3.6 mhzMHz-n is, de ehhez a tekercs végéhez egy plusz induktivitást forrasztottam. Az érdekelne a cwskimmer mi alapján választja ki a címeket a dekódolt szövegből? Hogy kell értelmezni a szöveget? Ha pl CQ után szerepel egy hívójel, akkor az annak a hívójele, aki küldi a jelet? Az is valószinű, hogyha kétszer egymás után írva előfordul, akkor nem lehet hogy véletlenül jött létre valamilyen zavarból. Találtam régebben eről szöveget az interneten, de most nincs meg A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2017
Moderátor által szerkesztve
Akkor az szallagkábel lesz 240/300 ohmos de ennek most nincs jelentősége.
Ilyesmi lesz az akkor közelebbről Ha fel van tekerve a padláson akkor érdemes kitekerni és a cserép lécekre fel fűzni . Ez segít vagy ront a vételi helyzeten , mert így sokat fog változni az antenna kapacitása és induktivitása.Ezek erősen hatnak a szupreged működésére, ezt a antenna hatást egy bemeneti elválasztó erősítő tranzsztorral lehetne csökkenteni. CW qso minta szövegek Távíró QSO szöveg minták és tartalmának értelmezése : kb a 11 oldaltól források Mivel sok lenne minden szót leíadni így a távíró szövegek angol szavak rövidítéseiből és Q-kódokból állnak: rövidítések listája Q-kódokról Hasznos olvasgatást ismerkedést. A skimmer inkább arra szolgál, hogy a sávban lévő állomásokat monitorozza. Igen a CQ-k után az a hívójel szerepel aki adja és ha befejezte vételre megy és figyeli kifogja őt hívni (CQ --- általános hívás) .
Köszi a linkeket!
http://www.qsl.net/pa2ohh/05simrx.htm Ez a készülékem. Elméletileg lehetne vele venni 30,20,17,10 méteres sávokban is, de ezekkel nem volt szerencsém. Sőt a 80m és a 40m sem azokkal a csipeszbeállításokkal veszem, amit megadott a szerző. A transzformátort kivettem, 4k ellenállasal pótoltam, és az ellenállás lábaira csatoltam a számítógep hangszórót. Így jobb hangerőt kaptam, mert nem történt letranszformálás. Ha visszatenném a traszformátort, akkor akár a számítógép mikrofonbemenetére köthetném, egy kondenzátorral leválasztva a mikrofonbemenet 4 voltos tápfeszültségét. Azért nem teszem, mert a gépem messze van a rádiómtól, (mondjuk ezen lehetne segíteni)meg azért mert a járó gép zavarja a vételt. A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2017
Idézet: „Sőt a 80m és a 40m sem azokkal a csipeszbeállításokkal veszem, amit megadott a szerző.” Ez természetes is mert egésen más az antennád is mint neki a pecabotra tekert drót és az kint van a ház oldalán. Mivel nincs semmi aktív elválasztó fokozat a szupreg fokozatod és az antenna közt így az is része a LC rezgőkörödnek amihez a FET csatlakozik. Esetleg ha sorba kötnél egy 10-100 pF közötti fix vagy forgó kondenzátort az is segítene/rontana a helyzeteden. Másik "javítottabb" verziójában egy darab lemezt is berakott a tekercs mögé , finomabb hangolás érdekében ami földre van kötve. fotó a 2008 évi verzióról Próbálkozhatsz még egy független vezeték hurok közelítésével/távolításával, ami a tekercs meneteivel azonos síkban van. (Lásd a lentebb linkelt vevő hangolását) Próbálkozhatnál még ezzel az egyszerű "mouse trap" szinkrodin vevővel is ha van kedved ilyen "uggly stílusú áramkör" építéshez : "egérfogó" A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |