Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szünetmentes táp építése

Témaindító: trtk, idő: Márc 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 7
(#) erbe válasza ancsusz hozzászólására (») Dec 12, 2017 /

Ekkora teljesítményűeknél már nem biztos, hogy 24 V-os az akkucsomag. 36 vagy 48 V-os lehet, azaz 3-4-szer 80Ah. 1500 W terheléssel ~2 óra.
(#) erbe válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Dec 12, 2017 /

Asztali PC-ket említett. Biztos nem ok nélkül. Tervező munkahely, könyvelés...
Egy laptop billentyűzetén nem lehet dolgozni. Belehülyülne a szegény szabvány billentyűzethez szokott dolgozó.
(#) 20sz Jófiú válasza erbe hozzászólására (») Dec 12, 2017 /

Emiatt említettem is a külső (vezeték nélküli) billentyűzetet és egeret.
(#) ancsusz hozzászólása Dec 14, 2017 /

Köszönöm mindenkinek a segítő hsz.-eket.Úgy látom, a két "szünetmentes -táp-os"fórumon bőven van átjárás, de az elején azért írtam mind a kettőre mert nem tudtam melyik a "pörgősebb"
Köszönettel:Ancsusz!
(#) tyraw hozzászólása Máj 29, 2022 /

Sziasztok,
Szünetmentes tápellátásra lenne szükségem - gondolataim vannak, hogyan oldjam meg a feladatot, de kicsit bizonytalan vagyok benne.
A rendszer: két kefés DC motor mozgatásával garázsajtó mozgatása a feladat, amik viszonylag nagy áramot (>10A) is felvesznek pillanatszerűen. 5-6 nyitás-zárás ciklusra szeretném, hogy legalább megoldott legyen a szünetmentes ellátás áramszünet esetén is.
Az eddigi ötletem alapján valamilyen 12V (nominál) áramforrást használnék, a fogyasztókkal (vezérlő elektronika, adó-vevő, motorok) párhuzamosan kötve a 12V akkumulátort, amit csepptöltés szerűen mondjuk 13,2V-on tartana a táp.
A hibát ott látom ebben az elgondolásban, hogy bár talátlam ipari kapcsoló üzemű tápokat, amiknek ilyen kimenete van, bizonytalan vagyok abban, hogy reagálna a rendszer amikor a motorok áramfelvétele megugrik, és mondjuk az akku sem 100%-os töltöttségű.
Jó lehez az elképzelés, vagy más irányba keresgéljek?
(#) erbe válasza tyraw hozzászólására (») Máj 29, 2022 /

Az akkumulátort 13,8 V-on kell tartani. Ehhez elég egy kisebb trafó töltő IC -vel, vagy 13,8 V-ra beállított áramvédett stab. IC-vel.
Nem kell aggódni, mindkettő 1,5 A-re le van korlátozva. A motorindulás néhány másodperce nem fogja megviselni.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2022
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Máj 29, 2022 /

Én régen mindig azon aggódtam, hogy ha elmegy a hálózat, akkor az akku "hátulról" tönkreteszi az töltő elektronikát, vagy az elektronika leszívja az akkut. De a linkelt példánynál ezt már megoldották:
Idézet:
„The main feature is a reverse leakage current (Max 10 µA at TJ = 0 to 40 °C VI = floating and VO = 13.7 V).”
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») Máj 29, 2022 /

Egy akármilyen olcsó kommersz automata töltőnél ez alapkövetelmény. Általában előírás, hogy először az akkura tesszük, majd bedugjuk a konnektorba. "Occsó" kínai regeneráló aut. töltő szépen kiírja, mennyi van az akkuban, hálózatra kapcsolva elkezdi tölteni. Ha túl gyorsan emelkedik a feszültség, visszaveszi az áramot. Túlterhelni nem lehet, mert korlátoz. Persze a kijelző miatt több a fogyasztása, ezért nem ilyent javasoltam.
(#) xitibi hozzászólása Dec 16, 2023 /

Sziasztok!
Kaptam egy transzformátort a következő felirattal UCBL100-500.
Mit lehet tudni erről ? valakinek egy leírása nincs hozzá?
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2023
(#) Gafly válasza xitibi hozzászólására (») Dec 16, 2023 /

Van hozzá képed?
(#) xitibi válasza Gafly hozzászólására (») Dec 16, 2023 /

Szia. Igen
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2023
(#) JoeA hozzászólása Máj 22, 2024 /

Sziasztok!

Nem találtam hasonló hozzászólást, így itt talán megfelelő helyen van.

Szünetmentest szeretnék egy mini szerverszekrényhez amiben 2db 1 literes miniPC és egy SOHO router/switch üzemel. A PC-k maximális teljesítményigénye 135W darabonként és 19V-ot várnak táp oldalról, míg a routerek/switchek általában 12V 2-5 ampert kérnek. Ez ugye a maximális fogyasztás, jellemzően nem a maximális terhelésen járnak a gépek, a nap nagy részében épp csak üresjáraton.
Amit szeretnék az több eset együttese, ezek a következők:
Ne legyen felesleges feszültségkonverzió, tehát a kimenet max 24V.
A bemeneti oldalon fogadjon hálózati feszültséget és lehessen más egyenfeszültségű forrásról is táplálni (solar, szél, autógenerátor, bármi ami megfelelő teljesítményű feszültséget tud szolgáltatni).
A tároláshoz szívem szerint a LiFePo4 akkukat használnám. A cél az, hogy amennyire csak lehetséges "ingyen" üzemeljen, a hálózati feszültség csak biztosítékként játsszon szerepet a kapcsolásban. Ez az "ingyen" azért fontos, mert ezek lesznek a sokadik backup (mert ugye egy backup nem backup) szervereim egy olyan helyen ahol nem szeretném ha a folyamatos üzem jelentősen megemelné a háztartási fogyasztást.
Foglakozott már valaki hasonló gondolattal?
(#) djadji hozzászólása Márc 14, 2025 /

router szünetmentes

Sziasztok!
Szeretnék egy szünetmentes tápot készíteni a routernek. 2-4 A-es elég is lenne, csak rövidebb kimaradásokat kellene kibírnia.
Arra gondoltam, hogy készítek egy 12V-os akkupackot, Balanszerrel, ahogy kell. A balanszerre rákötöm a töltőt, ami folyton konnektorban lesz. A router pedig közvetlenül az akkupackról fogja kapni az áramot. Így ha megszűnik a 220V, akkor az akksi lemerüléséig, még kap tápot.
Elfogadható ez az elképzelés? Nagyon és gyorsan kinyírja az akksit?
Köszi előre is.
(#) Gafly válasza djadji hozzászólására (») Márc 14, 2025 /

Ezen már én is gondolkoztam, napelemmel megfejelve...
Érdeklődéssel fogom figyelni, hogy mire jutsz vele, meg ha tudok segítek.
(#) djadji válasza Gafly hozzászólására (») Márc 14, 2025 / 1

Hát ha nem érkezik valami hozzáértő válasz, akkor marad a puding meg a próba..
(#) erbe válasza djadji hozzászólására (») Márc 15, 2025 /

Nem gondoltál arra, hogy értelmes válaszhoz tudni kellene a router tényleges áramfelvételét? Régebbiekhez akár 9V 0,6 A-es táp is elég volt. Ma már "komfort-tól" függően, pl. kettős Wifi, gigabit lan,... akár 12 V 2 A is lehet.
(#) Bakman válasza djadji hozzászólására (») Márc 15, 2025 /

Én nem vittem túlzásba, lásd melléklet. A tápegység teljesítménye és az akku (egyszerű ólom-savas) mérete (kapacitása és terhelhetősége) attól függ, mekkora a terhelés. Az is kérdés, mit szól a fogyasztó, ha 14 V-ot kap a bementére. Router-ekben már saját kapcsolóüzemű tápegység van, elvileg nem probléma.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2025
(#) djadji válasza Bakman hozzászólására (») Márc 15, 2025 /

Tehát a routert csak simán párhuzamosan kötötted a akksival? Amíg van áram egyszerre tölti az akksit és működteti a routert, ha kimarad akkor meg az akksi betáplál.
Hát kb erre gondoltam én is, annyi különbséggel, hogy Liion miatt lenne balanszer.
Neked Savas akksid van. Az hogy bírja? Nem döglik ki az akksi a folyamatos töltéstől? Gondolom 90-99%ban van áram, és a csak maradékban megy akksiról, vagyis alig merül, de folyton töltőn van. Ez nem gond az akksinak?
(#) Bakman válasza djadji hozzászólására (») Márc 15, 2025 /

Nem router van rákötve, de kb. mindegy is. Öt év alatt vesztette el az akksi a kapacitásának 35 %-át. Névlegesen 8 Ah-s munkaakku, nagy anyagi gondot nem okoz ha cserélni kell. Évente egyszer "megjáratom", műszerrel mérem a kapacitását. A mérés teljes merítássel jár.

Gyakorlatilag mindegy, hogy hogyan nem használod az akksikat (folyton töltőn van vagy csak pihen a sarokban), előbb-utóbb tönkremegy. A szünetmentesség ára.

Van egy másik, hasonló elrendezés is, az egy Raspberry-t tart életben. Mivel ott jóval nagyobb a fogyasztás, oda már építettem be mélykisülés elleni védelmet.
(#) djadji válasza Bakman hozzászólására (») Márc 15, 2025 /

Köszi a segítséget. Ezek alapján kipróbálom.
Valahogy én is így gondolom... mire a 3 Liion cella elszáll annyira hogy 10 percet se tartson ki, addigra behozza az árát.

KÖszi az infókat! Szép napot!
(#) dokidoki válasza Bakman hozzászólására (») Márc 15, 2025 /

Egyszerű, de előnyös lenne az akkuval soros nyitóirányú dioda és a diodával párhuzamos töltőáram beállító ellenállás. Ne terheljük túl a tápegységet merülés után, illetve ráér lassabban vissza tölteni...
(#) Bakman válasza dokidoki hozzászólására (») Márc 15, 2025 /

A tápegység rövidzárvédett, túlterhelés esetén áramgenerátoros üzemmódba kapcsol át. A tápegység több áramot tud szolgáltatni, mint amennyi az elektronikának kell. Az akku több árammal tölthető/süthető ki, mint amennyit a tápegység tud adni.

Nem kell túlgondolni.
(#) dokidoki válasza Bakman hozzászólására (») Márc 15, 2025 /

Nos, de. Látod azért ezek a dolgok kellenek, hogy biztosan jól működjön. forumtarsnak nem biztos, hogy evidencia.
(#) erbe válasza djadji hozzászólására (») Márc 15, 2025 / 2

Az összes szünetmentesben folyamatosan töltésen van az akkumulátor. Ugyanígy a riasztókban is. A töltőfeszültség korlátja be van állítva az akku alsó töltési feszültségére. Savas akkuknál ez 13,8- 13,9 V. Li... akkuknál adatlap szerint.
(#) djadji válasza dokidoki hozzászólására (») Márc 17, 2025 /

Én úgy gondoltam hogy ezeket a funkciókat ami a töltéssel kapcsolatos, a Li-ion BMS ellátja és nem kell vele foglalkoznom. Savasra nem merném csak úgy rátenni a router tápját, hogy nesze pajtás, töltsed csak, de a LI-Ion BMS-ének illene kezelni a ezeket a problémákat.
Jól gondolom?
(#) djadji válasza erbe hozzászólására (») Márc 17, 2025 /

Én azt hittem hogy csak merüléskor kapcsol be a töltés, nem folyamatos. köszi az infót.
(#) dokidoki válasza djadji hozzászólására (») Márc 18, 2025 /

Ez azért BMS re válogatja, sokféle van. Én nem láttam még olyat ami töltést is felügyelné. Esetleg tiltja a folytatást. Ugyanez merítés esetén, és cella hibánál. Azt hogy kiegyenlíti -e cellákat vagy nem, ... Konkrétumok kellenek, hogy lehessen bármit javasolni. 3 cella li üzemi tartománya kb 9-12V ebben üzemel e rendesen a router? Vagy lehervad 10 volton? Jó a lítium de tudni kell, hogy nem tolerálja a teletöltve tartást, cellankent kb 3.8v, de van eltérés hogy ez a feszültség feltöltéskor vagy merítéskor alakul ki. Nem ugyanaz a kapacitás van ekkor benne. Kell a fogyasztás, az áthidalási idő... Az előbbi miatt 3x tároló kapacitást adnék a számított helyett.
Jó a savas is, nem kell félni tőle 99% mindenhol azok vannak. De ott 13.5v az alap készenléti feszültség. 3 cella liionnal meg 11.4 Volt , az ezt tápláló táp feszültsége ha állítható akkor jó. Ha a router saját tápját akarod erre használni akkor ez behatárol pár dolgot. Bírja e a többlet terhelést üzemi + töltőáram, biztos nem, ha direkt akarod felhasználni, mint a forumtars esetében. Szóval...
(#) scooby_ hozzászólása Márc 24, 2025 /

Raspberry Pi UPS HAT

Sziasztok!
Azt a feladatot kaptam, hogy a Raspberry Pi-hez fejlesszek a cégnek saját UPS-t. Találtam a neten számtalan gyári megoldást, de valahogy egyik sem nyerte el a tetszésemet. A saját eszközben az akku töltését az egyszerű TP4056 végezné. A táp Boostolását FP6298 végezné. Ez tud 4.5A-t, és ha minden igaz alacsony zajú.
Ami a gyári megoldásoknál nem tetszett, hogy a ByPass valahogy mindegyikből hiányzott.
Mikor a Raspberrynek biztosított a tápfeszültség a hálózatból, akkor az akkumulátort egy fet segítségével leválasztanám a Boost konverter bemenetéről, így a TP4056 tölthetné anélkül, hogy terhelve lenne közben az akksi. (Egyébként ez fontos lenne, mert bár a töltési idő itt abszolút nem számít, és csak áramszünet esetén működne akkumulátorról a Pi, azért a töltési idő így is lehet egy 5000mAh-s akksinál laza 6 óra is.)
Ami számomra nem teljesen egyértelmű azaz, hogy a Boost konvertert hogyan célszerű kikerülnöm amikor hálózati feszültségről üzemel az eszköz? Ki kell-e egyáltalán kerülnöm, azaz a bemenő +5V-ot a diódán keresztül rögtön a boost konverter kimenetére célszerű-e kapcsolnom, vagy csak az akksit leválssztva a Boost konverter bemenetéről, rögtön mehet az 5V a Boost konverter bemenetére, maximum majd nem szabályoz?
Nyilván még más sallangokkal is ki lesz egészítve ezaz egész: energia monitorozás INA219-cel az akksi felől, visszajelzés a töltő állapotáról optocsatolón keresztül, illetve visszajelzés az akkumulátoros / hálózati működésről szintén optón keresztül, ezek mind a Pi GPIO-ra futnak majd be, és saját magát manageli. Ha kritikus szintre merül az akksi, akkor leállítja magát.
Az alap ötlet egyébként az volt, hogy a Pi-nek csak addig kell tudnia "életben maradni" tápellátás nélkül, amíg biztonságosan leáll. Több helyen okozott sajnos gondot, amikor éppen az SD kártyára való írás közben ment el az áram, mert olyankor bizonyos fájlokat "kinullázott", és más lehetőséget nem találtunk (javaslatként sem) ennek küszöbölésére.
(#) proli007 válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 24, 2025 /

Hello! Az FP6298 működését az EN bemenetén le lehet tiltani mikor van hálózat és nem kell a Fet a lekapcsoláshoz.
(#) Bakman válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 24, 2025 /

Fizikailag mennyi hely áll rendelkezésre? Tápegység, 12 V-os akksi és egy THD12-2411WI nem megoldás?
Következő: »»   6 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem