Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   292 / 375
(#) kameleon2 válasza morfondi hozzászólására (») Dec 15, 2017 /
 
Melyik verziójú Eagle-t használod? Nekem a régi pcbgcode - csapnivaló volt. Az újabbak már jobbak, például be lehet állítani az egymenetes izolációt is és sok más finomhangolás is van.
(#) morfondi válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 16, 2017 /
 
7.5.0-ást.
(#) Pali79 hozzászólása Dec 19, 2017 /
 
Használ valaki automata szerszám pozició keresést MACH3 alatt? Több videót láttam, hogy Házilag valahogy megoldják ezt de pontos leírást amit utánozni lehetne, még nem találtam.

A másik kérdés, hogy a kínai LPT leválasztókártyákkal milyen a tapasztalat? Olvastam, hogy valaki kicserélte a kínai kártyát egy magyar fejlesztésű 10000.- Ft-osra és sokkal gyarsabb lett a gépe tőle. Illetve még azon gondolkodom, hogy a Charge Pump funkciót hogyan lehetne használni a kínai kártyával?
(#) Zozi85 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 19, 2017 /
 
Pozíció keresés alatt mit értesz? Szerszám hossz bemérést, vagy tapintóval akarod kimérni a helyét?

Az elsőre itt:Bővebben: Link a másodikra pedig itt:Bővebben: Link találsz utalásokat

Leválasztó kártyától nem fog sokminden változni, van egy sejtésem, hogy az a magyar kártya maga állította elő a step dir jeleket, ez sok vezérlőnek segít "gyorsabban" menni. Persze ha annyira lassú az a kínai kártya, hogy már nem mennek át rendesen a step inpulzusok akkor egy jobb opto is jelent javulást, de a nagy ugrást a sorosporttól elszakadás jelenti.
(#) Pali79 válasza Zozi85 hozzászólására (») Dec 19, 2017 /
 
Láttam videót kétféle megoldásról is. Az egyik csak a szerszám magasságot mérte be, a másik meg az X,Y nulla pontját is felveszi. Ha megtalálom a videót belinkelem majd.

Bővebben: Link
Bővebben: Link

Szerintem ezek a kártyák nem maguk állítják elő a jeleket csak egy valamilyen műveleti erősítővel vagy hasonlóval erősítik, stabilizálják a jelet. Optó leválasztás meg csak a bemeneteken van ezeken, a kimeneten nincsen. Ja és nem soros, hanem párhuzamos a port.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2017
(#) Zozi85 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Igen, párhuzamos....

Az első videón letapint majd ezt használva beforgatja a koordináta rendszert G68 al a második x pontból vett értékkel. Ha sok egyforma darabot kell felfogni lehet értelme, de akkor már fizikai kényszerrel is oda lehet őket pozícionálni.

A második sima szerszámhossz bemérés, ez jóval hasznosabb mert szerszámcserénél sokat segít. Ha pedig több mint 3 tengely van mindenképp kell a szerszámhossz. (ez benne is van a doksiban)

Sajnos én már letettem a MACH3 ról, és nincsen meg a hasznos kiegészítők mappa, de nem volt nehéz összeszedni ezeket és ráaplikálni a gépre.

Szerszámhossz bemérés kellett, kör középpont és volt sarokpont keresés is, de azt teszten kívül nem nagyon használtam. 1,5mm es illesztő csapokat szoktam használni ha vissza kell rakni a darabot vagy átforgatni, a nyers darabra pedig kézzel állok rá.
(#) Pali79 hozzászólása Dec 20, 2017 / 1
 
Múltkor ígértem valakinek, hogy felteszek két g-kódot ugyan arról a munkáról. Mindkettő egy 200 mm-es átmérőjű kört tartalmaz. Az egyik egy DXF-ből lett konvertálva. Ettől nem is lehet egyszerűbben megírni kézzel sem. A másik egy HPGL fájlból lett létrehozva. Sima jegyzettömbbel megnyithatóak.
(#) Georgee hozzászólása Dec 21, 2017 /
 
Üdv Uraim!

Tervezem a CNC gépem továbbfejlesztését. Lézert szeretnék hozzá vásárolni. Külföldi oldalakon a NEJE gravírozóhoz az 1000mW-os modul elég barátságos árban van. Kérdésem az lenne 1000mW-al kinek mibe sikerült eddig gravíroznia? Illetve valakinek kapcsolási rajz a lézerhez? Vagy esetleg tapasztalatok, kinek milyen lézer jött be? Köszönöm a segítségeteket.
(#) morfondi válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Kaqkk kolléga által tervezett t-nut M3-as, pontos lett.
(#) bbatka válasza morfondi hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Nagyon jó. Én is készítek majd valami hasonlót.
(#) morfondi válasza bbatka hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Szerintem kaqkk közzéteszi a tervet, ha kéred.
(#) bbatka válasza morfondi hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
A kínai gépemen valahogy más a kialakítás. Megfordult már a fejemben, hogy itt ezen az oldalon milyen jó lenne ha közzé tudnánk tenni a 3D-s rajzokat. A 3D-s nyomtatók rohamosan terjednek. Nem kellene mindenkinek sok órát eltölteni a rajzolással, ha éppen talál egy olyat , ami megfelel neki.
(#) kaqkk válasza morfondi hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Neked is elég ha 3mm es csavar fér bele? Ne tervezzük át 4es-5ös csavarhoz ?
(#) gerleimarci válasza bbatka hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
(#) kaqkk válasza gerleimarci hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Ott nem találtunk ekkorát azért kellett tervezni.Nekem ilyen idomra kell linsín rögzítéshez és ahhoz csak a 3mm es csavar jó
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2017
(#) kaqkk válasza morfondi hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Idézet:
„Szerintem kaqkk közzéteszi a tervet, ha kéred.”
A 2.0 verzió A név ne tévesszen meg senkit az 5,5 a hármas anya kűlmérete
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2017

5,5_TAnya.par
    
(#) morfondi válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Neked mennyi kellene belőle? Most az ünnepek miatt az asszony kicsit morcogós, de ünnep után megcsinálom.
Az asztal felszerelés is tolódik ünnep utánra.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2017
(#) kaqkk válasza morfondi hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Ment az üzi , nem sűrgős
(#) gerleimarci válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Idézet:
„...jó lenne ha közzé tudnánk tenni a 3D-s rajzokat.”

Én erre értettem.
(#) kameleon2 válasza bbatka hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Linket közzé lehet tenni. Így íme a 3D rajzok.
(#) bbatka válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 22, 2017 /
 
Sokszor még magyarul sem tudom hogy hívják a dolgot, amit keresek. Ezen felül meg FreeCAD-et használok a rajzoláshoz. Akkor már inkább a thingiverse közelebb áll a 3D nyomtatáshoz.
(#) kameleon2 válasza bbatka hozzászólására (») Dec 23, 2017 /
 
A Google sketchup is ingyenes és minden gond nélkül elfut linuxon a win on linux és a wine segítségével (8-as verzió). A freecad nagyon fapados a sketcuphoz képest. Anno DOS-os autocad-en kezdtem, azaz van bőven tapasztalatom, végigjártam szinte minden 3D-s szoftvert, de ez a legkezesebb és leghatékonyabb, ha gyorsan össze akarok állítani valamit. Ráadásul nagyon szép modellkönyvtár van mögötte. Használtam linuxon cycas-t is, windowson solidedge-t, solidworks-ot, 3d stúdiót..
(#) dani9228 hozzászólása Dec 27, 2017 /
 
Sziasztok!

Tudom nem a témához kapcsolódik a kérdés, de talán ez a topik áll legközelebb az ipari automatizáláshoz.

A mellékelt robotvezérlőről lenne egy kérdésem. A bemenő feszültség valóban 1 fázis 230V lenne? Találkoztam hasonlóbal, de ott 3 fázisról ment.

Köszi!

fanuc.png
    
(#) csatti2 válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
Hát lentebb írja, hogy 3 fázis kell neki. Ha ez csak a vezérlő, akkor nem lenne meglepő, ha sima egy fázist használó és a vezérlésnek valamilyen DC-t előállító tápegységek lennének benne (kisebb teljesítmény esetén ezek általában nem 3 fázisról tápláltak).
(#) dani9228 hozzászólása Dec 27, 2017 /
 
Értem, köszi.
Hazai körülmények között a 3x230V os megtáplálást hogy értik? Annyit találtam a szervízkönyvében, hogy 3 fàzisú táplálásnál csillagba van kötve a bemenete, viszont nulla nem kell neki. A föld fele kialakíthat egy null pontot a közös csillagponton ( a közős csillagpont földre van kötve ), és úgy kapnak a tekercsek 230V os feszültséget?
(#) dani9228 válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
Utólag belegondolva, ha szimmetrikus a terhelés akkor a nulla nem is kell, mert azon úgy sem folyik áram.
Ha azt fázis feszültségként értik.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2017
(#) csatti2 válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
Erre így a gép ismerete nélkül nehéz mit mondani. Volt már szerencsém olyan berendezéshez (egyik gyökér beszállítónktól), ahol afféle virtuális nulla pont volt. Rendszeresen elszálltak tápok, amikor az egyenetlenebb terhelés miatt elmászott a nulla középről és túlfeszt kaptak egyes részek (amerikai cég volt és egy 3 fázisú trafón keresztül konvertálta át a mi feszünket a sajátjukéra).
(#) dB_Thunder válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
Nem ez Janápban szabványos feszültségre van méretezve! Ott nem 3x400 volt van hanem 3x230V. Szerencsés esetben elmegy a hazai 1 fázisról..
(#) csatti2 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
Ezt jó tudni. Viszont 3 fázist igényel és a "multi-tap input" gyaníthatóan arra utal, hogy egyenletesen terheli a fázisokat, így nem hiszem, hogy be lehet kötni egy fázisra. Persze ezt a gépkönyvben ellenőrizni kell. Lehet itt is egy 3 fázisú trafóval való feszültségcsökkentés lesz a megoldás akkor (több szerencsét akkor hozzá, mint nekünk volt).
(#) dani9228 válasza csatti2 hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
Hát az igen jó, mert akkor be kell szereztetnünk a megrendelővel egy átalakítót. Ha csak nem kaptak hozzá, és elfelejtették közölni. Valami pályázaton nyerték még meg a robotot.
Köszönöm, mindenkinek a segítséget!
Következő: »»   292 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem