Fórum témák
» Több friss téma |
http://www.techlib.com/electronics/lightningnew.htm
Ezen a linken van egy rajz valamit nem tudok értelmezni mindent leolvastam de egy dolog megakasztot 10MH NA EZ MI?
10 mH, tekercs. m és M közt van némi különbség.
Bocsi elirtam köszönöm Bakman
Villámdetektort ajándékozni sem könnyű
Idézet: „ Az az 1X1X1 EZT MÉTERBE ÉRTSEM? MERT AZT ELÉG NEHÉZ LENNE HORDOZNI AJÁNDÉK ALATT MIT ÉRTEL? MIT SZERETNÉL?” Idézet: „Nem kell kiabálni. Ajándékba odaadom, csak vidd el. Az 1 méter az egy méter, mindhárom dimenzióban...” Nem szoktam PÜ-t kipostolni, de most zsákutcába futottam...
Igen van. A 64-es eggyel nagyobb a 63-nál. A további információk megtalálhatók a tranzisztorok adatlapjában. Az egyik PNP a másik NPN és még néhány apróság...
Üdvözletem!
Megépítettem én is ezt a kapcsolást. detektor. Elkészíteném hozzá, a 100uA-es műszeres mérést is, csak egy bajom van vele. Egyik helyen azt írják, hogy intenzitás mérő. Másik helyen meg azt hogy "távolság" mérő. Azaz, minél közelebb villámlik, annál jobban kitér. Engem az utóbbi érdekelne. Át tudnám valahogy faragni, hogy ne átlagoljon? ( persze ha átlagot mér, sajnos nem vagyok tisztában vele. ) Köszönöm előre is!
Szia!
Nincs ellentmondás a két jelleg között, mert minél közelebbi a villámlás, az annál intenzívebb vételt eredményez.
Köszönöm előre is a gyors válaszod!
Találtam 2 videót. Az első ez lenne, ami érdekelne. ( kicsit rossz a minősége sajnos, de kivehető) Első videó. Ez érdekelne. Majd itt egy másik videó, Ez szerintem az átlagolós: Második videó
A második az értéktartó tulajdonság miatt jobb. Tehát a jel beérkezése után a mutató lassan tér vissza, ezért ez informatívabb.
Idézet: Ezt inkább úgy kell értelmezni, hogy minél nagyobb jelet fog, annál jobban kitér. Egy közeli, de kis kisülésnél vagy egy távolabbi, de nagyobb villámnál könnyen lehet ugyanakkora mérési eredmény. Egy pontból mérve sem az irány, sem a távolság sem a villám "mérete" nem határozható meg. „minél közelebb villámlik, annál jobban kitér”
Itt van a műszeresről egy kapcsolási rajz. Gondolom a 47µF kondi kisülése határozza meg a mutató visszatérési sebességét. Ha azt kikapom belőle, akkor gondolom, csak egy pillanatnyi impulzust kapok. Jó a gondolatmenetem? vagy felejtsem el?
Idézet: „Egy pontból mérve sem az irány” Ezzel azért vitatkoznék. Irányszög mindenképpen mérhető. Háromszögeléshez persze kell legalább még egy állomás. Bő irodalma van, mellesleg a neten.
Igaza van Bakman kollégának, ezzel a "műszerrel" sem irányát, sem távolságát nem lehet mérni, csak azt jelzi, hogy van.
Léteznek iránymérési módszerek a háromszögelésen kívül is, de azok eléggé bonyolultak, pl. irányított antenna rendszerekkel, és fázisméréssel lehetséges.
Szia, minden bizonnyal, mert a chip ugyanaz. Furcsa egy kütyü, vajon hogyan számít távolságot? Minden villám ugyanolyan "erős"?
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2018
Mindkettőben az AS3935-ös villámdetektor IC lakik.
Enyhén szólva. Kb. egy regiszter sincs kifejtve, hogy mire való pontosan.
Köszi! Akkor csak egy drága játékszer az egész ? Én sem olvastam még utána, hogy hogyan mérik ezt az értéket. Azt se tudom, hogy a nagy, telepített rendszerek hogyan működnek.
Igen, játékszer. Ha jól értem az adatlapot, akkor nem egy konkrét villám távolságát méri hanem a határértéken felüli észleléseket számlálja és levetíti egységnyi időre. Minél több villámot észlel adott időn belül, annál közelebb van a viharzóna széle, az IC ezt az értéket adja vissza.
Az igazi detektorok radart használnak vagy több állomással dolgoznak, irányított antennákkal.
A 63-as csak 30 V-os. A 64-es 300. Nulla a különbség.
Van az a része, hogy a "kolléga/fórumtárs" az "ajándék cucc" szállítási költségét sem fizette ki, ámbár szerinte is működik.
Ez működött... Van az a része, hogy én jobban bízom egy 300 KHz-re hangolt egyenesvevőben 1x1x1 m-es omnidirekcionális (az meg mi a fene? ) keretantennával, mint egy SMD bigyóval, amit csak jól reklámoznak... A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2018
Akit érdekel a villámdetektor vagy vlf vevő építés annak tudok tanácsot adni. Keressetek.
Hajrá, várjuk! Ez itt egy fórum, közösségi tudásmegosztás.
A VLF vevőről írnék pár mondatot, talán valakinek újdonság lesz. Nagy érzékenységű és nagy bemenő ellenállású hangfrekvenciás erősítőről van szó, a bemenetére rövid botantenna van kötve. A készülék hangfrekvenciás elektromos jeleket vesz. A benne hallható hangok az érdekesek, engem ezeknek az eredete érdekel. Készítettem róla hangfelvételt is, kicsit más mint az eredeti hang, de talán így lesz fogalmatok róla hogy miről is van szó.
Megoldódott az általam készített készülékben hallható hangok rejtélye. A kozmikus sugárzás hallható benne, a föld légkörét állandóan bombázó nagy energiájú rádióaktív részecskék hangja. Ha valakit érdekel ez a készülék, szívesen segítek bárkinek kapcsolási rajzzal és jótanáccsal az elkészítésében.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |