Fórum témák
» Több friss téma |
Tudom kissé meredek, de volt aki a tejfölös kupára esküdött. ( bár a világháló mindent elvisel, egy kísérlet nem kerül sokba, gyorsan megvan.) Olyan nem lesz mint volt az szinte biztos.
Szia!
Igen, ha a kérdező egy alkonykapcsolót szeretne építeni, akkor jó a tejfölös pohár.
De ez olyan dupla fóliás, ahol a külső egy sima opálos lapnak tűnik és a belső a Fresnel lencse. Viszont akkor marad a kérdés, hogy mit jelent az "össze-vissza kapcsolgat". Lehet, hogy elektronika baja van, bizonytalan értékre került a névleges 24V.
Ha kapcsolgat, akkor a tápelőállító soros kondenzátor szokta beadni a kulcsot (vagy a szűrőkondenzátor) . A lap nélkül maga az érzékelő korlátozottan mozgásérzékelő, de nem kapcsolgat összevissza a lencserendszer hiányában .
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2018
Pontosítok:az érzékenysége semmilyen beállítással sem közelíti meg a korábbit, és ezen belül sem kapcsolt megbízhatóan. Feltételezem, hogy az opálos előtét pont azért kell, hogy megvédje az érzékelő elemet a fókuszált sugártól, amelytől az érzékelő többé-kevésbé beéghet. Itt ez már - úgy tűnik - megtörtént, noha talán a "tejfölölös kupa" is megvédhette volna.
Az elektronikáját még nem vizsgáltam, de egy korai, fúratszerelt készülék, amolyan örök életre tervezve. Ha lesz időm rá, akkor bemérem, de főleg az érzékelőre gyanakszom.
Elég furcsa szerkezet lehet, a lencserendszer előtt nem szokott védelem lenni. Egy olyannal találkoztam ami előtt volt egy plusz lap, de az csak azon a területen érzékelt, ahol levettem előle.
Ha a tiédbe más funkciója volt, tényleg próbálkozz a tejfölös pohárral Bár nem igazán értem hogy működik letakarva. A lencserendszer tényleg épnek látszik, maximum az előtte lévő másképp volt rácsozva, de akkor bukta. De változatlanul gyanús a tápellátás, teljesen eltávolított lencserendszerrel sem szokott összevissza kapcsolgatni, esetleg forrasztási/poti hiba. Érzékelőt, ha szabványos, egy teljesen tropából is szerezhetsz. (érzékelő hibásat még nem láttam) A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2018
A két legfőbb problémájuk az időette, tönkrement Fresnel lencse, ill. a soros kondis táp gyengesége szokott lenni. Ez a kettő hiba lefedi az összes előforduló probléma több, mint 90%-át.
Én most láttam ilyet először szétszedve, de kíváncsiságból egy mozgásérzékelőt is kibontottam. Utóbbiban a lencse egy réteg, külső oldalán mattítva van, nem átlátszó.
A kapcsolós szerkezet lencséje víztiszta, átlátszó, hibátlannak tűnik. A lencse előtt lévő fólia(maradvány) pedig hófehér opál, teljesen sima, tényleg a tejfölös pohár anyagához hasonlít. Ha majd ráérek, tápegységről bemérem a panel(eke)t, de az érzékelőt talán csak cserével tudnám tesztelni. Köszönöm a szakmai útmutatásokat, a méréseknél sokat fog segíteni.
Sziasztok!
Villanyszerelő feltett nekem egy PIR mozgásérzékelőt, de akkor még nem volt led-reflektorom hozzá, így csak 3 szálat hagyott a reflektor csatlakoztatásához(föld,fázis,nulla) A mozgásérzékelőt úgy kértem, hogy bekösse, hogy egy kapcsolóval állandóan felkapcsolható legyen a reflektor. A fő funkciókat ellátja, viszont lekapcsolt állapotban, előtte nem járkálva is kb. 10% fényességgel világít a reflektor. Fázisceruzával ellenőrizve a kapcsoló megszakított állásában fázis van a piros és a barna szálon is. A fázisceruza gyengébben világít a barna szálnál, valószínűleg ez az áram folyik át a reflektoron. A védőföldelést egy pillanatra kikötöttem, hátha azon folyik az áram, de akkor is világít 10%-kal... Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni!
Innen indulj el, hasonló probléma: Bővebben: Link.
Hát erről nem a villanyszerelő tehet. A mozgásérzékelőben van egy kondenzátor, ami a kapcsolóval párhuzamosan van, azt kellene kivenni. Egyéb házilag barkácsolható korrekt megoldás nem nagyon van. Esetleg kondenzátort kötni a lámpával párhuzamosan, de az sem kivitelezhető, hacsak nincs a lámpában/ kötődobozban hely. Ha van hely akkor egy 220-470nf kondenzátort tegyél rá. Mondanám, ha nem zavar, egyszerűbb megbékélni vele. Ha élvilágítós villanykapcsolót használsz, az is ilyen problémát okoz.
Sziasztok! A napokban hozzám került kettő ILYEN mozgásérzékelő. A hibája az volt, hogy ki-be kapcsolgat avagy semmit sem "csinál". Fecameca utasításait követve könnyen rá lehet találni a hibás alkatrészre ami a tápegység soros kondenzátora (mint ebben a kapcsolásban). A képen jól látszik a 394K, 250VAC felirat a kondenzátoron. Kiforrasztva és rámérve azt hittem elromlott a vacak digit műszerem, mert csak 78nF-t mértem rajta. Nem csoda, hogy csak 5-6Voltot adott az áramkörnek ... a másik szintén hasonló értéken volt (alacsonyan) 130nF és ettől az értéktől "billegett" a működés. A tápfeszültség 18V-ig felkúszott de a lámpa bekapcsolásakor leesett 8V-ra és kezdődött minden elölről. A graetzben a pozitív ági diódapáros az 24V-os zenerekkel van megoldva, ez adja a megfelelő nagyságú tápellátást az elektronikának. A lényeg, hogy a hiányzó értékűre pótolva az alkatrészt, újra jól működik az érzékelő.
Hali!
Szétszedtem egy mozgásérzékelőt. Sajnos képet egyenlőre nem tudok felrakni. A hibajelenség az, hogy folyamatosan világít. Nagyon egyszerűnek tűnik. (LED lámpával egybeépített) Nem találtam benne relét, hanem egy ilyen alkatrész van helyette. Ez teljesen nullára vezet most. Lehet ez a rossz?
Hello! Biztos hogy nem ezért rossz. Ez egy NTC és feladata, hogy bekapcsoláskor csökkentse az áramlökést. Ennek Ohm-ikus értéke nem sok..
Ha nincs benne relé, akkor valami kis triac kapcsolja a villanyt. Ha az egyenirányítás után teszi ezt valami, akkor egy Fet vagy tranyó. Nézd meg, mire megy a Led-ek vezetéke (áramköre).
Ez van benne, erről mennek a ledek. HP 0015 LED driver.
Oké, de akkor ezek szerint nem a mozgásérzékelővel lesz a gond, hanem a kapcsolóüzemű tápjával. Célszerű akkor másik topikban kutakodni, ahol Led világításról/megtáplálásról van szó.
Semmi szándékom értetlenkedni, de úgy gondolom, hogy mozgásérzékelőtől folyamatos áramot kap a driver, ezért világít folyamatosan, éjjel, nappal.
Akkor meg kell keresni, hogy hogyan kapcsolja a mozgásérzékelő a tápot. Mert a link alapján ez egy külön egységet alkot. (Mondjuk a megadott típust nem is látom a sok táp közül..) Ha azt lekötöd, elalszik-e a lámpa..
Majd rakok fel képet később. Nem egyformán látjuk a dolgot. Persze, - én könnyen vagyok, mert látom. Köszi!
A képek.
Ezek szerint még is a triac kapcsolja a 230V-ot a Led tápegységére. A fekete NTC melletti tokban lesz, azt kellene megnézni, zárlatos-e. Kikötöd a piros "A" pontra menő vezetéket és akkor már mérhető, feszültség nélkül is. Vagy esetleg csak rövidre zárod a 102 ellenállásra menő két lábat és ekkor a triac-nak ki kell kapcsolni.
Köszönöm, értem a menetet. Du. tán lesz próba. A triac on nincs semmi jelölés.
Egy triac tud olyt, hogy egyszer jó, egyszer nem.? Most rendesen műjödik.
Nem szokott ilyeneket csinálni. A Triac ha megpusztul, akkor általában végérvényesen vége és vezet. Inkább valami kontakt hiba lehet a panelen, vagy valami átvezetés. Meg kell tisztítani és átnézni a forrasztásokat. Esetleg az elkókat lecserélni, mert "szét sütötte már a nap". (Mint ahogy a lencsén is már látszik.) De lehet gazdaságosabb az egész vacakot kicserélni.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2018
Azt véltem felfedezni, hogy akkor marad égve, ha szenzor állító potmétert, teljesen a leg érzékenyebbre állítom. Most, egész nap be volt kapcsolva, ez a poti egy kicsit visszább véve, és úgy tűnik, tökéletes. Érdekesnek azt tartom, hogy ez csak éjszakai mozgásra volt/van beállítva. Úgy maradt? Majd viselve válik el, milyen.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2018
Az simán elképzelhető, hogy a poti kontakt hibás. Hiszen az az egyetlen mozgó-nyitott-neuralgikus dolog benne.
Mai világ szabvány hibája is lehet, a 230V-os soros kondenzátor, vagy a tápszűrő elkó.
Vagy egy feature, hogy teljesen feltekerve fixen világít, lehet, hogy benne lenne a leírásában...ha lenne.
Én nem tudom ezek a potik közül melyik-melyik mit szabályoz és melyikről van szó. Valamint hogy számodra működés szempontjából a rövidre zárt állapot megfelelő-e. De azt is tudni kell, hogy feszültséget osztanak, vagy változtatható ellenállásként működnek, mielőtt rövidre zárnál bármit is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |