Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   133 / 193
(#) Massawa válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Csak annyit tennék hozzá, hogy azok nem bevonatok, hanem valamilyen technologiával összekombinált anyagok - nemrégen vágtam szét egy régi elkopott hegyet, az egyes rétegek elérték az 1 mm vastagságot is).
(#) bbatka válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Szerintem is ez áll közel a valósághoz. Olyankor látszik hogy réz magja van a Weller vagy akár a JLT2-es páka hegyeinek, amikor kezd tönkremenni a hegy. Az ón kioldja a belső réz réteget és a külső bevonat csőszerűen megmarad.
(#) goreny válasza Massawa hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
"A mult héten, meg a jövöhéten ujra Ersaval kell dolgoznom"..."Nem én forrasztok, hanem két kollégám."
(#) vision61 válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Igen, ez így igaz. ~ 30 évvel ezelőtt vettem az első kattogóst. Mai napig megvan az az átalakított hegy, amit már a műszerészek kidobásra ítéltek, mert kirojtosodott a hegye. A végére M5-ös menetet vágtam, és a saját készítésű DIP tokokhoz való vörösréz tömb rátekerhető. A vágott felületen jól látható az általad írt rétegződés. A vas a vörösréz magon kb. 0,1 mm.
(#) Alkotó válasza icserny hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
A fűtőbetétje alapján (mert a hegyekről nem találtam olyan képet amin látszik lyukasak-e), a fűtés a "ráhúzós" elv szerinti a "bedugóssal" szemben.
De a patronnak csak két lába van, hol a hőmérséklet visszaellenőrzés?
(#) Massawa válasza goreny hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Azért néhány stekkert én is megforrasztottam, de nem az volt a fö dolgom. ( akkor vittem volna a welleremet. ).
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Idézet:
„A mult héten, meg a jövöhéten ujra Ersaval kell dolgoznom ( ott ahol a munka van ilyeneket vettek). Annak egy kicsit más a hegye, amit te rászursz a fütötestre azon az Ersán meg van hosszabbitva -majdnem ugyanolyan hosszban csak vékonyabb. Finom munkára jo, csakhát vagy 200 XLR csatit kellett forrasztani, arra használhatatlan volt, egyszerüen elhült, pedig 80W volt ráirva.”
Az Ersa a képeden teljesen máshogy néz ki, mint az Ersa i-CON pico vagy nano. Szerintem Gee Lee ezekre gondolt. Ránézésre is nagyon más. Holnap elvileg megjön a nano, megpróbálok egy tápegységen vagy alaplapon nagyobb forrszemeket, kiderül. Kivéve, ha az Amazon ramaty állapotban küldi (épp pórul jártam más ügyben velük), akkor egyből megy is vissza.
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Ezért tettem be a képet, mert ott ehhez hasonlo pákafej van.
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
A pico/nano állomásos, 80W-os. A 0710CD 75W, 230V. A hegyek is különböznek.

ersa.PNG
    
(#) Johnny0004 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Nos igen a márkát fizettetik meg, de ez igaz mindegyik nevesebb gyártóra. Én csak arra hívtam fel a figyelmet nem csak boltban lehet venni újat. Az állomás egész olcsón megépíthető. Én nekem bevált nagyon a WSP, de ez már szubjektív, amíg Solomonom volt azt sem gondoltam rossznak. Wellerben a megbízhatóság és a 80W fogott meg. Mindenki azt szereti általában amije van. Pl.: Ge Lee számtalanszor dicséri (majd nem minden második hozzászólásban )az Ersát, mert számára úgy gondolja ez a megfelelő, de ezek csak vélemények. Lehet Te egy névtelen pákában megtalálod minden elvárásod. A hideg pont kompenzálása is ott van a hőelemes pákáknál, termisztorosnál nincs ilyen gond.

Ge Lee: sajnos tényleg a WSP80-hoz lehet szinte csak ilyen módon hozzájutni, ahhoz lehet szerezni betétet és hegyeket is. Valóban olcsó az Ersa így, tetszik nekem is, de azért szétvágni a vadi új nyelet nem biztos mindenkinek tetszik.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2018
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Idézet:
„Az a bajom a hangzatos gyártók termékeivel, hogy nem tudok szabadulni a név megfizetésétől.”
Ezért (is) vannak fórumok, ahol meg lehet kérdezni, kinek mi jött be, ki szerint melyik páka ár/érték aránya a legjobb.
(#) freddyke válasza Johnny0004 hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Idézet:
„Valóban olcsó az Ersa így, tetszik nekem is, de azért szétvágni a vadi új nyelet nem biztos mindenkinek tetszik.”
A magam részéről nem bírtam volna ilyet tenni vele, de én amúgy is komplett állomást szerettem volna. A nano-t az ESD miatt. 200 EUR nem olcsó pénz, de remélem az elkövetkezendő 20-30 évben nem kell pákát vennem (főleg amennyiszer használom). Nálam a gyors felfűtés, SMD-hez alkalmas hegytávolság (a nyél és a hegy csúcsa között), nem csak SMD-re való alkalmasság és az elérhető árú, minőségi hegyválaszték voltak a fő szempontok. Végig szemezgettem a kínai Aoyue 2930-al, de nem tudtam rávenni magam, hogy mégegyszer Aoyue-t vegyek (7 éve kettőt küldtem vissza zsinórban, újonnan hibásak voltak - ez csak az én tapasztalatom, az átlagos felhasználói értékelések főleg pozitívak és nekem is van más Aoyue termékem, amivel semmi baj nincs).
(#) (Felhasználó 116638) válasza jlazar hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
D2pak gyorsan

Ha lúd ,legyen kövér.
D2Pak, négyszer akkora mint a DPak.
A lábak előzőleg felemelve.
Hatrétegű panel.
Csak a thermal pad melegítve.
(#) kleinie válasza icserny hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Műszaki paramétereit nézve az Aoyue Int3210-es szettem ugyanilyen, csak a külseje más, ill. "csak" 70W van ráírva. A páka kialakítása, a hegy szinte ugyanez. Még az ára is kb. ennyi volt. Én meg vagyok vele elégedve, hobbi célra tökéletes. Sőt! Rendeltem hozzá "kínai" hegyeket, teljesen jók, szépen befutja az ón. Sokat nem forrasztottam vele egyelőre, még csak most kóstolgatom. Rendeltem pár SMD forrasztás gyakorló panelt (0805 ledek, kondi, ellenállás, MELF dióda, SOP16), életemben először forrasztottam SMD-t, de szerintem elsőre jó lett.
(#) icserny válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Idézet:
„nem találtam olyan képet amin látszik lyukasak-e”

Ezen az oldalon a képnézegető " >" gombbal előhívatók a keresztmetszeti rajzok, s látszik, hogy lyukasak. Bedugós a betét, mint az Aoyue/Hakko 900M hegyek, de lehet apró méreteltérések.

Idézet:
„De a patronnak csak két lába van”

Lehet, hogy a fűtószál a hőmérő is egyben?
(#) kleinie válasza icserny hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Az enyémben is csak 2 szál megy a fűtőbetétre. A szabályzó kapcsolását feltettem ide. Nekem annyira nem jön le a kapcsolásból, hogy méri a hőmérsékletet, de arra tippelek, hogy 2 szakasz van: fűtés, mérés. És ezt váltogatja gyorsan.
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Ezt ugyanígy meg lehet csinálni az Ersa-val is, annyi szépséghibája van a dolognak hogy 22000Ft hozzá egy ilyen hegy. Itt csak ónoznak vele. De egy 10mm-es véső alakút azt én is fogok majd venni hozzá, szerintem azzal is ugyanígy leveszem, az csak 7000 nettó.
(#) Moderátor hozzászólása Márc 3, 2018
 
A személyeskedő hozzászólások eltávolításra kerültek. Kérjük, ne személyeskedéssel, hanem érvekkel és tényekkel rendezzétek a vitát.
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Nagyon örvendetes lenne ha igazad lenne. Szigorúan a saját véleményem ettől mégis eltér. Pl. ennek a fórumnak ez a témája elég jól példázza, hogy az utóbbi néhány oldalon (csak ezeket néztem meg) szinte semmi olyan nincs, amit tanácsként lehetne értékelni. Nem az indulatokra gondolok, hanem a segítő szándék hiányára. Valahol ott végződnek az egyes csevegések, hogy
tudom amit tudok, és amit más mond az csak marhaság lehet.
Kimondottan próbáltam tanácsot kérni, aztán behoztam típusváltozatokat, majd már konkrét típust is linkeltem, és még mindig nem lettem semmivel sem okosabb.
Sajnos vannak hangadók, akik nem tűrik más vélemények létezését, és ezt jól ki is fejezik.
És egy kis személyeskedés a végére. Az utóbbi oldalakon nekem Tubeamp nézetei tűntek a leginkább érveknek. Ő is elmondta mit gondol, majd mikor megtámadták akkor próbált védekezni. Nem a tutit akarta megmondani, csak érvelt egy technológia mellett.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Akkor talán kezdjük ott a dolgot, hogy mennyit szánsz az egész mókára. Ez alapvetően kjelöl egy határt, hogy eddig és ne tovább.
(#) freddyke hozzászólása Márc 3, 2018 /
 
Megjött az Ersa i-CON nano. Sérülésmentesen érkezett az amazon.de-ről (be volt csomagolva mégegy dobozba és kipárnázva). Az állomás és a pákatartó is tele van papírporral. Vonzza a szöszt. 1.2mm-es véső hegy van benne gyárilag. (Ceruzára számítottam és berendeltem ugyanezt, most két ilyen hegyem van.) Ha valakit érdekel, két héten belül talán már tudok róla írni tapasztalatokat.
(#) Sanyesz5 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Soha nem volt a kezemben weller, de a képen lévőt pl egy húszon pár ezres forrasztóval csináltam, fahrenheit 28012. Elsőre valószínű az emberek nagy része azt mondaná hogy gagyi...

1.jpg
    
(#) tbarath válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
A konkrét linkelt típusra legalább két választ kaptál. Az egyik tőlem volt, azt írtam hogy ez már alig olcsóbb, mint egy Ersa Pico, amiről én itt nagyon jókat olvastam. Az márka, ellentétben a "Solder Peak" címkével, amiről rövid utánaolvasás után az a véleményem, hogy kínai cuccokat címkéznek át (pl. a Solder Peak SP-1010DR ugyanaz, mint a ZD-915). Szóval esélyes hogy olcsóbban megkapod _ugyanazt_.

A másik válasz szerint (nem tudom ki írta) a pákát megkapod (nettó) 4500-ért, szóval a csicsás pákatartóért és az állomásért fizetnél további nettó 25 ezret.
Annyit pedig nem ér. Akár termisztoros, akár hőelemes a páka, rengeteg kapcsolást találsz 1-2 ezer Ft alkatrészköltséggel, analógot, digitálist, mikrokontrollerest, arduino-st, amit csak akarsz. Csak az erősítést kell beállítani az adott pákához, és kell még hozzá egy 5 Amperes trafó vagy egy DC 24 Voltos "LED táp", nyilván ettől függően a fűtést triakkal vagy FET-tel kapcsolod. Pákatartó ezrestől kezdődik, a dobozolás szintén kihozható párezerből. Szóval egy esztétikailag is igényes állomást bruttó 10e alatt össze lehet hozni, a lényeg úgyis páka és a pákahegy.
(#) (Felhasználó 116638) válasza freddyke hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Ez egy nagyon profi állomás, és biztos vagyok benne hogy öröm lesz vele dolgozni.
Nem a hobbi kategória, de márkás,és jó ár/érték arányú.
Szerintem szeretni fogod
(#) freddyke válasza tbarath hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Idézet:
„Akár termisztoros, akár hőelemes a páka, rengeteg kapcsolást találsz 1-2 ezer Ft alkatrészköltséggel, analógot, digitálist, mikrokontrollerest, arduino-st, amit csak akarsz.”
Kíváncsi lennék mit értesz "rengeteg kapcsolás" alatt. Nagyjából tudom, hogy mi van ezekben, egyszerű felépítésűek. Építettem volna, de én nem akartam a tervezéssel, kikísérletezésével bajlódni. Kész kapcsolást is alig találtam, nemhogy megfelelőt. Hőmérséklet beállíthatóság, hőmérséklet visszajelzés, hőelemesnél hidegpont kompenzáció lényeges szempontok lettek volna. Régebben volt róla szó itt is. A többség laptop táppal hajtotta meg.
(#) Ge Lee válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Egyáltalán nem gagyi. A kék nyíllal jelölteknél vagy a fény csalóka, vagy olyan hidegforrasztásnak tűnnek, mert mintha lenne ott egy gombóc az ónból, de az alkatrészre nincs az ón rendesen felfutva, tehát kevés lehetett a folyasztószer. A zöld nyíllal jelölt forrasztás szinte tökéletes.

sf.jpg
    
(#) Sanyesz5 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Köszönöm az észrevételt, kép lehet csalóka mert anno töviről hegyire átnéztem.
(#) (Felhasználó 116638) válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
A tutit nem is lehet megmondani.
Mindenki vágyik egy profi, márkás forrasztóállomásra, amivel majd "megváltod a világot,és nincs olyan amit ne tudnál megoldani."
Aztán jön a keresés, mit vegyek, mennyi pénzem van rá, körülnézés, fórumok, hogy utána még tanácstalanabb legyél.
Nehéz ügy.
Én is végigjártam a "szamárlétrát"forrasztás ügyben, és szinte mindegyik márka, ami megfordult a kezem közt, a maga módján jó volt.
Több szempont alapján kell dönteni.
Például:
-Hegy választék.
-Tartozék választék.
-A tartozékok évek múltán is beszerezhetők legyenek
-Ergonómia.(nem mindegy mi van a kezedben,és milyen vele melózni)
-Esetleges javíthatóság
-Hegycsere módja, ideje.
És még sorolhatnám.
Ezért jó ha van mód ismerősöknél kipróbálni dolgokat.
Hiába mondom valamiről hogy jó, az lehet hogy neked mégsem fog megfelelni, mert elriaszt
a hegyek ára, vagy nem kényelmes a páka kezelése.
De erre ritkán van mód, ezért mindenki azt ajánlaná, AMIT Ő HASZNÁL.
Ez itt a gond , mindenki elfogult, Én is.
(#) Ge Lee válasza tbarath hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Azt is leírtam csak én magam vagy nyolcszor, hogy ebben a legolcsóbb kategóriában a solomon az egyetlen amit érdemes megvenni, mert abba legalább belemegy a weller hegye, és akkor minőségi heggyel tud az ember forrasztani, nem a klón pákák hegyeivel amik taknyolásra jók másra nem nagyon.
Nyilván a solomon SMD-zni nem éppen kényelmes a bumszli méretei miatt, akkor jön az hogy az ember vesz valami kisebbet, amivel nem kell balettozni a nagyító alatt, meg nem éget vele összevissza mindent mert a nagyító miatt nem lesz perifériás látómező.
Ennek ellenére én az SMD-t is elforrasztgattam évekig a solomonnal is, csak elegem lett belőle.
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Szerintem én nem voltam elfogult. Első körben úgy álltam hozzá ehhez a kérdéshez hogy a lehető legjobbat szerettem volna egy adott árban, azaz a legolcsóbban. Tettem néhány próbálkozást arra vonatkozóan hogy keresek valami értelmesebb, kézreálló pákát, aztán ahhoz valami minőségi hegyet, és akkor olcsón megúsztam a dolgot.
A pákákkal nem is volt baj, mert rengeteg olyan van olcsón a klónok között is ami használható, kicsi, könnyű, kézre áll, és nem is olyan gagyi, szóval nem kell 1-2 év után kidobni mert bírja a strapát. Csak annyi ezekkel a baj, hogy a hegy amit gyártanak hozzá az enyhén szólva is kritikán aluli.
Akkor vegyünk hozzá valami jobb hegyet. Na az mindenféle van, csak éppen olyan nincs ami abba az adott pákába jó lenne. Ha mégis van, akkor csillagászati összeg "felszerszámozni" belőle az olcsó pákát. Na ekkor döntöttem úgy hogy összeekecselem magamnak az Ersa-t. Csak azt bánom hogy nem 10-15 évvel ezelőtt léptem ezt meg.
Következő: »»   133 / 193
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem