Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   67 / 842
(#) Attila86 válasza Gery hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Nem, nem fog menni ugyan azzal a trafóval.
(#) Ricsi89 válasza kuner hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Painttal kicsit kiegészítettem a rajzot, mert nem voltak számozva az alkatrészek. Remélem kijössz belőle.

labortap.JPG
    
(#) Gery válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Most egy világ dölt össze bennem
Ó hogyaza! Akkor gondolom olyan labortáp sincs ami alapból szimetrikus?(ha nincs ilyen akkor viszont kereshetek felhasználási módót a hatalmas trafónak...)
(#) zaky válasza kuner hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Szia! Nekem egyszerre csak egy LED világít, vagy a piros, vagy a zöld. Próbáld meg a 3,9kohm-ost kicserélni 4,7kohm-osra.
(#) kuner válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Átnéztem, minden jónak tűnik, feltéve ha minden alkatrész a helyén van. (Én már szívtam emiatt ...) Esetleg próbáld ki egy másik 723-assal.
(#) Ricsi89 válasza kuner hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Már két 723-al is próbáltam és ugyanaz. Már egy párszor az alkatrészeket is átnéztem, de semmi.
(#) kuner válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Zárlat, szakadás a nyákon? A multiméter a barátod
(#) Ricsi89 válasza kuner hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Átnéztem a nyákot, minden jó. Nemtudom, hogy mi a fene lehet vele. Minden tökéletesen működik, csak az a led nem.
(#) zaky válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Szia! Az a piros LED nem az áramkorlát bekapcsolását jelzi, hanem csak egy sima "power LED". Ha a tápegység honlapján rákattintasz a linkre, ami a dobozolásra mutat, a bejövő oldalon ezt írják:"A két zöld LED a trafó szekunder oldali biztosítékának kiégését jelzi, felváltva villogva. A piros LED, egyéb funkciója mellett, a bekapcsolt, üzemképes állapotot mutatja."
(#) Ricsi89 válasza zaky hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Köszi. Azt nem is láttam, de már gondoltam rá hogy nem csinál semmit az a led. De akkor hogy lehetne megoldani, hogy jelezze egy led az áramkorlát működését? Erre még nem találtam megoldást.
(#) zoly15 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
szia!
Köttsz rá pl egy izzót és ha az az izzót nem engeded max áramon (A) izzani akkor ki kell gyulladnia a LED -nek

üdv!
(#) zaky válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Ez a kapcsolás, amit megépítettél, valahonnan ismerős volt nekem , végülis megtaláltam, a Rádiótechnika 2005 évkönyben lett leközölve. Ott is leírják, hogy ha világít, az csak a BC557-tel felépített áramgenerátor működését jelzi. CC LED beépítését még csak egy helyen láttam a 723-hoz, az RT újság 1994/11 számában, de ott is külön műveleti erősítő kapcsolta. Ha gondolod, nézd meg azt a rajzot is, hátha tudod hasznosítani.
(#) zaky válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Ez lenne az a rajz

tap_723.jpg
    
(#) proli007 válasza zaky hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Szevasztok!

Akkor öntsünk egy kis tiszta vizet a pohárba, mert itt nagy a tanácstalanság!

- Ebben a labortápban nincs az áramkorlátnak jelzése, és jelen felállás esetén, elég keserves lenne kialakítani is jelentős változtatás nélkül.
- A Led3, R5 és T1 egy áramgenerátort alkot, aminek a referenciája a Led-en eső feszültség (mellesleg a bekapcsolt állapotot is jelzi).
A T1 kollektorában folyó áramot a következőképpen lehet kiszámolni:
A Led feszültségéből, levonjuk a tranyó bázis-emitter feszültségét, és elosztjuk az R5 ellenállás értékével: (Uled-Ube)/R5 azaz (1,5V-0,65V)/1,2kohm=0,95mA.

Az áramkorlátot a 723-ban egy tranyó látja el, melynek a bázisa a CL lábon, emittere a CS lábon van kivezetve. Ha a CL láb feszültsége kb. +650mV-al magasabb mint a CS láb feszültsége, a tranyó kinyit és a kollektora (mely össze van kötve a szabályzó kimenetével "Uaut") elszívja a végtranzisztorok elől (T2-T3) a bázisáramot. Így a végtranzisztorok zárni fognak, tehát a kimenő áram csökken (azaz a kimenőfeszültség leszabályozódik).

A kimeneten kifolyó áram, az R8 sönt ellenálláson feszültséget ejt. Ehhez a feszültséghez adódik hozzá, a P3-on eső feszültség. (Ezt táplálja a mi kis áramgenerátorunk.) Ha a P3-on eső feszültség és az R8-on eső feszültség összege meghaladja a 0,65V-ot (CL-CS) akkor az áramhatárolást végző belső tranyó kinyit...

Az áramkorlátozás mértékét a P3 poti változtatásával állítjuk be. Látható, hogy ha a P3 ellenállását maximumra állítjuk (1kohm), akkor a 0,95mA áram azon már 0,96V feszültséget ejt. Ez már önmagában meghaladja a CL-CS feszültség küszöbét, tehát anélkül, hogy az R8-on esne feszültség (nincs kimenő áram) leszabályozza a végfokot, és a táp kimenő feszültsége nullára csökken. (Itt a magyarázat, miért nulla a kimenő feszültség, mikor az áramkorlát nullára van beállítva!)

Ha pld. A P3 középállásban van, akkor a 0,95mA áram hatására, P3-on 475mV fog esni. Tehát az R8 ellenálláson már csak 175mV feszültségnek kell esni, hogy meglegyen a 650mV a CL-CS számára. Ez a feszültség 0,53A kimeneti áram hatására fog létrejönni. (0,175V/0,33ohm=0,53A) Tehát ebben az esetben, kb. fél amper lesz az áramkorlát értéke.

Maximális kimenőáram akkor van, mikor a P3 rövidzárba kerül, ilyenkor a 650mV feszültségnek teljes egészében az R8-on kell esni. 0,65V/0,33ohm=1,96A tehát ez lesz a tápegység maximális áramkorlát értéke. (Persze CL-CS küszöbértéke 550 és 650mV között változhat.)

- A 4 táplálásához azért kell áramgenerátor, hogy a kimenő feszültség változtatása mellett is, az P3 potin állandó feszültség essen (ne változzon a beállított áramkorlát értéke). Ehhez viszont a P3 potin állandó értékű áramnak kell folyni.

(Természetesen a számított értékek csak tájékoztató jellegűek, eltérés lehetséges (de durva nem), és hőfokfüggése is van a dolognak, de ezzel a táppal, nem lőnek nyulat, ahogy mondani szokás)

A Led-en kb. 3mA ára folyik át, így a rajta eső feszültség kicsit kisebb lehet mint 1,5V. A Led, ha nem kisáramú nagyon nem fog világítani a 3mA hatására.
Helyesebb lett volna, ha R5 ellenállást egy potival helyettesítenénk, és így az áramgenerátor árama beállítható lenne, azaz a kezdeti értéke (nulla kimeneti áramkorlát) pontosabban beállíthatóvá vált volna.
A teljes kapcsolás megértéséhez ajánlom tanulmányozzátok a 723 belső felépítését.

Remélem, egy kis segítséget tudtam nyújtani, és más szemmel nézitek ezután a rajzot.

üdv! proli007
(#) kuner válasza zaky hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Ezt a tápot én is mgépítettem, de az áramkorlát led nem akaródzik működni. Ebben egy kis segítséget kérnék!
A tápban pedig fönnáll a probléma a ledekkel kapcsolatban, a4,7kohmos ellenállással is.Pár kép, hogy miként viselkedik.
(#) kuner válasza kuner hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Azt elfelejtettem hozzátenni, hogy ez az elecrtonics-lab-on található tápra vonatkozik: "A tápban pedig fönnáll a probléma a ledekkel kapcsolatban, a4,7kohmos ellenállással is.Pár kép, hogy miként viselkedik." Bocsi
(#) Ricsi89 hozzászólása Máj 4, 2008 /
 
Találtam egy rajzot, amiben egy tranyóval van megoldva a túláramjelzés. Ezt ha beleépítem működhet? Képen pirossal bejelölt rész.

img010.jpg
    
(#) zaky válasza kuner hozzászólására (») Máj 4, 2008 /
 
Szia! Tegnap megnéztem az én tápomon, de nekem nem világít a piros LED, csak ha az áramkorlát működik. Ha gondolod, próbáld meg beépíteni azt a bázisellenállást, amit te javasoltál. A lényeg, hogy a BC212 bázisáramának hatására ne tudjon a piros LED világítani. Ja és sima LED-eket használj, ne nagyfényerejűeket. Azt is megpróbálhatod, hogy bekapcsolod a tápot úgy, hogy a műv. erősítőket kiveszed a foglalatból. Akkor csak a zöld LED-nek szabad világítani.
(#) kuner válasza zaky hozzászólására (») Máj 4, 2008 /
 
Szia! Most jut eszembe, hogy nem BC212-t használtam, hanem BC557-et, elnézve az adatlapokat feltűnt, hogy a BC557 erősítése sokkal nagyobb a BC212-vel szemben. Lehet ez lesz a hiba forrása. Ha lesz egy kis időm, kicserélem. A ledek hagyományos tipusúak.
(#) zaky válasza kuner hozzászólására (») Máj 4, 2008 /
 
Elméletileg ha az erősítése nagyobb, a bázisáramának kisebbnek kell lennie, tehát nem biztos, hogy ez a hiba forrása. Azt is nézd meg, hogy a BC212 kivezetései jó helyen vannak-e, nem lettek-e felcserélve.
(#) kuner válasza zaky hozzászólására (») Máj 4, 2008 /
 
A tranyó bekötése rendben. Más lesz a gond.
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 4, 2008 /
 
Működik a led amit délelőtt beépítettem. Ha a kimenetre csak egy led van rákötve, akkor is szépen világít az áramkorlát ledje. Végre tökéletesen működik. Most még tesztelem jövő héten meg megcsinálom a párját, amibe már bele lesz építve a visszajelző is.
(#) kuner válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 4, 2008 /
 
Örülök hogy örülsz, és sikerült. Csak így tovább.
(#) Ricsi89 hozzászólása Máj 24, 2008 /
 
Helló
Eddig nem volt időm foglalkozni a táppal, de tegnap elővettem bekapcsoltam és nem ment. Semmit nem csináltam vele azóta és meg se nyikkan. A kimeneti feszültség nulla. Kimértem mindent és semmi hiba nincs. Az IC-t is cseréltem, de semmi.Mi a fene történhetett vele három hét alatt? Nem értem mitől romlott volna el, ha hozzá sem nyúltam. Minden jó és mégse megy.
(#) Medve válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
Helló, Bizony ez sokszor hangzik el: "Amikor kikapcsoltam, még jó volt." A berendezések nagy százaléka a be, vagy kikapcsolás pillanatában romlik el, a kialakuló tranziensek következtében. Valamelyik félvezető sajnos alul lett méretezve. De lehet ludas egy kondenzátor is. Csökkentsd a tápfeszültséget, ha lehet...
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
Megoldottam a gondot. Pont az volt rossz amire soha nem gondoltam volna. A kimeneten lévő 5W-os ellenállás volt szakadt. Csak tudnám miért szakadt meg, nem is volt nagyon leterhelve. na mindegy a lényeg hogy mostmár jó.
(#) hurubbi válasza zaky hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
Nagyon jó kis táp ez, még a RT1994/11-12 számában jelent meg.
Nekem 10 éve működik problémamentesen. Nemrég le akartam cserélni az Electronics-lab tápjára, de végül is meggondoltam magam. Inkább úgy gondoltam kicsit korszerűsítem:
Új műszereket kap, mert azt hevenyészve donbtam össze, ezért főleg az árammérő nem túl pontos. A panelt sem lakkoztam le, úgyhogy erősen oxidálódik, ezért újra elkészítem a paneleket is.
(#) hurubbi válasza zaky hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
Ja, itt a 723 csak mint referencia fesz. forrás van jelen, az áramkorlátozást az ic3, a fesz. szabályozást az ic2 csinálja.
(#) Danaman hozzászólása Máj 26, 2008 /
 
Tiszteletem!
Szeretném ezt a tápot megépíteni (az Elektrohobby-ról)
Átrajzoltam eaglebe, nyákot elkészítettem de mivel nem vagyok egy pro kéne egy kis segítség: ha valaki esetleg elmondaná merre vastagítsam a vonalakat illetve jó e az elrendezés. Q2 és Q4 bordára kerül, majd átrajzolom hogy csak kivezetés legyen neki. A Híd kapcsolású diódák helyett B40 C5000 jó lesz? A be nem rajzolt (sárga) vonalakat majd szigetelt vezetékkel öszekötöm.
A segítséget előre is megköszönöm!
(#) miklosch válasza Danaman hozzászólására (») Máj 26, 2008 /
 
Ha kicsit visszább olvastál volna, akkor megkímélted volna magad a nyáktervezésről, mert ehhez a kapcsoláshoz van nyákterv, és komplett leírás is, csak nem azon az oldalon, amit belinkeltél, hanem máshol. Kicsit lapozgass visszább, és meg fogsz tudni mindent!Bővebben: Link
Következő: »»   67 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem