Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: Tehát akkor az összes PC táp instabil. Értem. „ha mindkettő kimenetre visszacsatol, akkor egyik sem lesz stabil,” ![]()
A trafód méretezése nem jó, ugyanis nincsen semennyi szabályozási lehetősége. Ha a PC táp analógiáját szeretnéd követni, akkor aszerint kell a visszacsatolást is kialakítanod, valamint a trafót is elkészítened. Szedj szét egyet, és látni fogod hogy hogy kell. Már a menetszámok sem jók, ugyanis kb. dupla feszültségre kell méretezni, hogy a táp fele körüli kitöltéssel működhessen. Tehát, ha 100V-ot szeretnél a kimeneten, akkor 200V-ra kell méretezni a tekercset és így tovább. Mint ahogy a PC tápon is 27V és 12V jön ki a szekundereken szabályozás nélkül. A visszacsatolást pedig el kell tolni valamelyest a nagyobb tekercs felé, mivel az tízszer akkora teljesítményű, így annak kell lenni az elsődlegesnek, ahogy a PC tápnál az 5V-os ág az elsődleges.
A 494 táplálását pedig egy külső 12V-os segédtáppal oldd meg egyelőre, és ne a kimenetről.
Hogyan nevezhetsz valamit stabilnak, aminek a kimeneti feszültsége változik a terhelés változására, változik a trafó paraméterek változására (szórás, ohm), változik a szűrő paraméterek változására. Stabil akkor lenne, ha ezeket a behatásokat lehanyagolható maradékkal kiszabályozná. Csinál is ilyet csak nem az egyik kimeneten hanem a visszacsatoláson visszavezetett jel eredőjén, csak az több kimenethez tartozik egyszerre, na az a jellemzője stabil, a többi nem nevezhető annak.
De ezzel a megoldással az egy stabil és több erősen változó kimenet helyett van két kevésbé változó kimenet, viszont egy sem stabil. Attól hogy nem stabil még tökéletesen használhatók, a tervezett terhelési tartományon a tervezett igényeknek megfelelő kimeneti feszt adnak. És az hogy nem stabil az nem egyenértékű azzal hogy instabil, köszi.
Tisztelt Mindenki! Fú mennyi hozzászólás...köszönöm mindenkinek aki hozzátett bármit is
![]() Idézet: Hát éppen ez a baj, mivel még max terhelés mellett sem mehetne teljes kitöltéssel a táp, nem hogy üresjáratban. Ha már letekerted azt a PC trafót, akkor miért nem számoltad meg hogy hány menetet tekertél le róla? Mert ha megszámoltad volna, akkor eleve nem így méretezed. „A trafó számolásánál a legkisebb előfordulható bemeneti feszültség max kitöltésitényező mellett névleges szekunder feszültséget ad” Idézet: Nem jól gondolod, mert ehhez kevés benne a tartalék. Hova növelje, ha már eleve teljes kitöltéssel megy? Mint mondtam, kb. dupla feszültségre kell méretezni a trafót, nálad kb. 125V-ra van csak méretezve a 100V-os ág. „Ha csökken a szekunder feszem terhelés hatására akkor a PWM elkezdi növelni a kitöltést a primeroldalon és ezért visszahúzza a szekunder feszültséget a névleges értékre. (Gondolom én)”
Szia Ge Lee! Megszámoltam természetesen a pc trafót, primer:38 menet 12V szekunder 4 menet ezért lett 33 menet a 100Vos. Okés ,gondolkozok rajta és újra átnézem a könyvemet.
Még valami a táp üresjáratban és max kitöltésnél(mikor már a szekunder feszültség kezd esni terhelés hatására ez kb a kimeneten 340W nál van ) csöndben van azaz nincs hangja viszont köztes tehernél mikor a kitöltési tényező kisebb mint 1 akkor cirippel a trafó(össze van ragasztva , jól a tekercsek is ileltve a ferrit is). Ez mi miatt van? A PI frekijét hallhatom? Csatolok egy képet a TL494 egyik kimenetéről látszik ,hogy a kitöltési tényező folyamatosan mászkál oda-vissza konstans terhelés mellett. A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2019
Akkor nem jól számoltad, ugyanis a 12V az 7 menet, ami abból adódik, hogy a 3 menetes tekerccsel (5V-os ág) a 4 menet sorba van kötve, így 7 menet lesz belőle.
Ciripelni azért ciripel a táp, mert nincs folyamatos pwm üzem a nem megfelelő szabályozás miatt, ezért kihagy a vezérlő órajel ciklusokat, így a működésnek lesz a hallható tartományba eső periódusa is, ami hallható rezgésként jelentkezik a magban. A mag akkor is tud rezegni ha össze van ragasztva, egyedül az egyben lévő mag (gyűrű) nem tud rezegni. Akkor jó a szabályozókör és minden egyéb, ha fix terhelésnél a kitöltési tényező is fixen áll mint a cövek, nem vándorolhat.
Szia! igazad van , figyelmetlen voltam , valóban sorba vannak kötve a szekunder tekercsek és tényleg 3+4 menet a 12V. Ez a tartalék dolog mit említettél... szóval ha jól értem akkor ezzel arra célzol , hogy a primert méretezzem a bemeneti feszültség nominális értékére/2 , de a szekunder tekercs legyen 100V plusz valamennyi tartalék mondjuk 150V vagy ahogy te írtad 200V.
"Megnéztem egy cookbookot ahol tárgyalják a transzformátor méretezését HB topológiában és azt találtam , hogy ott a primer menetszámot az előfordulható legkisebb feszültségre (((230V-15%)*1,4142)*(0,8Dmax))/2-vel kalkulálják . Vagyis a bemeneti feszültség a legkisebb érték akkor van a max kitöltési tényező és ez persze csökken ha a bemenő fesz a névleges . Ez olyan mint ha ez "negatív tartalék lenne amit te javasolsz az meg pozitív " Bocs nem tudom jobban megfogalmazni. Ez a visszacsatolás dolgot még át kell olvasnom , abban nem tudok még nyilatkozni. köszi
Sziasztok!
Egy PC-tápban az 5 V-os kimeneti elkók üzemi hőmérséklete nagyjából mennyi lehet? Nekem kissé gyanús, hogy 0,5 A terhelés mellett nem bírom az ujjam rajta tartani. Az elkó már volt cserélve, nem az eredeti. A PC-ben durrant el, a kimeneti szűrőtekercs szénné égett meg az 5 V-os elkó felpúposodott. Ez már régebben történt. Most vettem elő javítani. Találtam a fiókban egy hasonló tekercset, de ez kb. 2-3 mm-el nagyobb átmérőjű. A tekercsek kivezetései stimmelnek, huzalátmérők nagyon hasonlók. Először 2200 µF 16 V Low ESR elkót raktam bele, de mivel nagyon melegedett, lecseréltem 2 db. 1000 µF 16 V-ra. 105°-os. Mérésem szerint (LCM3) az ESR 15 mOhm körül van, így a két kondi csak jobb lesz mint egy. De így sem bírom az ujjam rajta tartani. Nem éget meg, de a határon van. Ez elfogadható, vagy valami hiba okozza? Esetleg a tekercs nem jó bele? Szkópon nézve az 5 V kicsit szőrös ugyan, de nem vészes.
Szerintem zárlatos a dióda a szekunderen.
A dióda jónak tűnik, multiméterrel nézve is, meg az alkatrészteszter szerint is. Kiszerelve.
Visszaforrasztottam a diódát, és szkóppal nézve a GND-hez képest ezt kapom:
Rászerkesztettem egy DS18B20 hőmérőt az elkóra. Fél óra alatt 63°C-ra melegedett. Ekkor a terhelést megnöveltem 5 Ohmra, a hőmérséklet 5 perc múlva 2 fokot csökkent. Ez hűtés nélkül 27°C környezeti hőmérséklet mellett volt. Elindítottam egy kis usb-s ventillátort, nem a tápra irányítva, de mégis kicsit megmozdította a levegőt, így 50 fok alá süllyedt a hőmérő. A DS szenzor egy zsugorcsővel volt rögzítve, hővezető paszta is került az elkó tetejére. Ha a dobozába bekerül a táp, a ventillátor jóval többet fog hűteni. Így már nem is tűnik annyira melegnek. Lehet, hogy mégis jó lesz ez? Ennyit a "taperolós" hőmérésől...
Lehet még ott valami gond, mert ekkora terhelésen nem lenne szabad melegnek lennie az elkónak. Sosem mértem, de van ilyen jellegű labortápom, ott ha jól emlékszem 1-2A esetén még ugyanolyan hideg az elkó. Ja, és sima, nem is low ESR. Gondolj bele, ha 1A-nél 60 fok körül van, akkor mi történne vele a PC-ben ha 20A folyik ott.
Biztosan igazad van, de lövésem sincs mi lehet a baj. Előkotortam a sufniból még 3 tápot, azokban sem melegszik egyik elkó sem.
Sziasztok!
Egy olyan kapcsolóüzemű tápegységre lenne szükségem, ami kb 12 - 14,4V DC bemenő feszültségből képes előállítani 48VDC feszültséget. Kb 600W-os teljesítmény kellene. A kimenő áram 12-13A, amit tartósan tudjon. Úgy számolgattam, hogy a bemenő áram kb 40-50 Amper lenne. Sajnos nem nagyon találtam készen ilyen tápegységet. Ebben szeretnék segítséget kérni, kinek milyen ötlete lenne. Az ötleteket előre is köszönöm!
Szia!
Inkább itt nézz körül: autós erősítők A képek között talán találsz tápegység variációkat is. Kapásból az utolsó, "táp.jpg": táp A szekunder kört már át kell tervezned. A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2019
Olyan hajdú-bihari kolegát keresek aki a gyakorlatba segítene meghatározni néhány pc és tévé tápból bontott trafó adatait műszerrel és minden szükséges eszközzel. Így élőbe látnám a dolgok miben létét. Remélem akad itt valaki.
Ezek a trafók nagyfrekvencián (~20-500 kHz)járnak, hiteles mérésük csak azon a (rájuk jellemző) frekin abszolválható. Közelítő mérést el tudod végezni Te is, az itt leírtak alapján. (Kapcs.üzemű táp; Inverteres hegesztő témák). A jellemzők, követelmények nagyon alaposan le vannak írva.
LiFePO4 akkuhoz szertnék építeni egy gyorstöltőt, 57V / 35A de 60A -rel is lehetne tölteni. Milyen topológiát használjak?
Ha tudod hogy miből bontottad, akkor kb. minden adata ismert, nincs már mit meghatározni rajta. Egyébként pedig:
- menetszámokhoz kell egy szkóp, egy generátor, meg hely a trafón hogy pár menetet bele tudj még tekerni utólag, - szórás (csatolás) méréséhez olyan induktivitásmérő ami tud mérni a néhány uH-s tartományban, - mag gerjesztésének, vagy frekiben történő felhasználhatóságának méréséhez egy működő táp összeállítás meg egy árammérő plusz szkóp vagy frekimérő. De ezek a dolgok mind mind le lettek már írva itt a topikban, alkalmasint csak el kellett volna menteni a leírtakat. Így már némileg macerásabb hogy végig kell olvasni néhány száz oldalt, de ez sem lehetetlen (én régebben megtettem ha nagyon érdekelt valami), szerintem gyorsabb út mint várni valakire.
Arra is gondoltam de beépitett lenne, ha valami oknál fogva lekapcsol a BMS akkor a megnövekedett feszültség tönkretehet a motorvezérlőt, a BMS t meg nem hagyhatom ki a töltőkörből sem. Rezonáns félhid nem tudom jó választás lenne-e.
A te rajzod alapján lesz UCC2808 teljes hidas, mivel nem cél a teljes feltöltés így lesz benne egy bistabil relé, gombnyomásra indul, majd mikor elérte a megfelelő feszültséget le is kapcsol, egyenlőre ennyi van meg ami a képen van.
Sziasztok. Volna itthon egy mosogatógépem egy atom kínai vezérlővel ahogy illik.
![]() Na most a probléma: van benne egy LNK364PN ami külsőleg sértetlennek látszik , mégsem ad le feszültséget a túlvégen (nem rezonál). Ezt csak cseréljem ki , halottam hogy hajlamos tönkremenni,vagy mérjek körbe hátha nincs van még valami más baj is? up.: Tápfeszekkel tesztelve a szekunder körök mindegyike működik , nincs zárlat, szépen megy a gép ha labortápról táplálom. Akkor ezek szerint marad a táp ic cseréje. A modul amiben van Ilyen.
Nem szoktak azok az IC-k csak úgy tönkremenni, hiszen mindenféle védelemmel el van látva, szinte tönkretehetetlen. Nézd át a szabályozó körét, lehet hogy csak ott van hiba. Az IC-nek meg adj kívülről mondjuk 80V DC-t, és nézd meg szkóppal (ha van) hogy nem próbál-e elindulni. Mert ha igen akkor majdnem biztos hogy semmi baja.
Tehát nézzem át a visszacsatolást hogy miért nem indul be?
Szia!Ezek a Linkswitch-ek bizony képesek maguktól tönkremenni, mindenféle külső jel nélkül is. Cseréld ki! Persze előtte ellenőrizd a primer oldal többi alkatrészét is, snubber körrel együtt. Az kimeneten pedig az elkók állapotát.
Rendben, minden esetre rendeltem belőle hogy legyen biztos ami biztos.
Délután előkeresem a szkópkábelt és megnézem próbál-e elindulni egyáltalán. (Bár nem igazán hinném hogy próbálna, mert amikor kiszedtem először, fél óra után méricskéltem rajta de a pufferében még akkor is 300V volt, tehát nem fogyasztott belőle semmit, ergo meg sem próbált beindulni a táp.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |