Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PLC kérdések
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Szia! Az FN10-es funkcioblokkal próbálkozom. Csatoltam pdf ben 2 oldalas csak.
Szia! Jaaa ezt használtam én is, de ez modbus, csak akkor fog menni, ha a kijelződ is modbuson tud beszélgetni. Anno terminál programmal nézegettem mi történik a buszon, úgy fejtettem meg. Egy hajtással dumált így a CJ2M PLC-n lévő SCU kártya, és fix 10 regisztert írtam olvastam. A crc résznek változnia kell, ha a tartalom megváltozik.
ü J Mellékelek egy képet
Én nem pont ezt a funkcioblokkot használom, de az adatlap példában szereplő CRC érték sosem jön ki Csatoltam a képeket a felületről, hátha látható valami elírásom.
Szia!
öö most nem mélyedtem bele nagyon, de a modbus fb hozzáteszi a crc-t, miért szeretnél külön crc fb-t használni? (abból meg ugye több fajta van). A kijelző az modbusos? Ha az, (98%) akkor szerintem a példa alapján az MRTU_CPU_Fn06 fb-t kék használnod, az mindent megcsinál. Slave_No := 1, Register Addres := 20, Value := amit akarsz. A számrendszereket a helyén kell kezelni. Az MRTU_CPU_Fn10 az több regisztert írna, valamint a kijelző példádban nem az van. (ha jól néztem ) A crc értékét nem fogod látni, a porgramban, de a soros vonalon igen. ü J A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2020
Szia! A Kijelző RS485-tel kommunikál. A CRC funkcióblokk és az MRTU_CPU_FN6 egymásra hivatkozva működnek. Tegnap annyi tanácsot kaptam valakitől, hogy nem az FN10-es funkcioblokk kell, így az Fn6-ossal már eljutottam addig hogy a kijelzőn megjelent egy nulla. Annyit már kezdek sejteni, hogy a regiszter adress, az nem a functionnal egyenlő, hanem a protokollon belül egy parancs, ha jól szűrtem le eddig a forrásokból, így adress #20-szal sikerültt reakcióra bírnom a kijelzőt. Most ott tartok, hogy 2 word adatot ha crc-számítok akkor kijön a funkcioblokknál is meg az online kalkulátornál is, tehát nagy öröm. viszont ha ki akarok íratni a kijelzőre akkor van egy olyan adatcsomag amit nem tudom hogy tegyek a memóriába. (Sajnos eddig létrában egyszerűbb logikákat, időzítéseket csináltam csak, adatmozgatást meg memóriakezelést nem) Amit korábbbi hozászólásomban írtam az nem a kijezőre írás, csak a crc számítás miat egy rövidebb adatsor.
Jelenleg a következőképpen helyeztem el az adatokat a memóriában: W20: #0110 W21: #0001 W22: #0003 W23: #0006 W24: 0000 W25: #04D2 W26: #0002 A W23-mas résznél van gondom, mert amiatt jön ki páratlanul az adatcsomag. a W23-mat nem word-ben kellene megadni esetleg? Lehet bájtos változó típust is megadni? Csatoltam az adatlap aktuális oldalát. Ha még ebben tudnál tanácsot adni sokat segíthetne
Szia! Ja itt meg azt írja a kijelzőre íráshoz fn10 kell, azaz több regiszter írása. Ez a modbus funkkcióblokk a soros portra ír, nem memóriába. És sztem ehhez nem kell crc blokk, megcsinálja maga.
ü J
Siemens logo!-hoz hasonló -esetleg logikai kapukkal tervezhető- olcsó PLC-t, okosrelét tudnátok ajánlani?
Én KINCO-t használtam, kb. 20eFt-tól indulnak a modellek.
Létrával programozható, egyszerű kis masina. A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2020
Évek óta APB-t használok. Dialcomp Kft a forgalmazó.Nem csak eladnak hanem nagyon komoly
műszaki háttér támogatást is adnak.
Tucatjával vannak ilyen kínai csodafegyverek, új áruk is nevetségesen alacsonyak.
pl a rievtech. Azt viszont nem tudom, hogy 20-30 év múlva ezek hol lesznek, működnek e....
Annyira azért nem alacsony az áruk, viszont Omron CPM1A PLC-t ami nekem jó már egész jó árban lehet kapni újszerű állapotban.
Sziasztok! Egy s7-1200-al szeretnék vezérelni CAN busos kompresszorokat. A canopen modul az jó nekem, mert nem egyértelmű. Vagy nézek CAN bus -> modbus átalakítót?
Azért olcsó, mert öreg mint az országút!
Én a CS1-et preferálom, az se fiatal...
Hát ja, meg az se mindegy milyen 1xű programozni meg fejleszteni rajt, milyen a szoftveres támogatottsága. A CS1-hez hasonló még a mai CP1 CP2 is, az még lesz vagy 20 évig.. Kincot egyszer használtunk, kissé macerásabb az Omronhoz és az S7-200--hoz képest szubjektív megállapításom alapján.
Nagyon nem mind1 mi az utasítás készlete a plc-nek!
Sziasztok!
Az elején szeretném elmondani, csak alap szintű ismeretekkel rendelkezem, ezért ne kövezetek meg, ha hülyeséget kédezek. Szóval TIA Portal 14-ben mi a feltétele annak, hogy egy safety kimenetet írjak? Van egy konfiguráció, működik minden, a safety kártyán a cím beállítva, de ami a safety kimenetre van kötve, nem tudom kapcsolni. Simatic Managerben volt ugye az ACK_REI, de ezeket én készen kaptam meg, így sajnos elég sötét folt nekem ez. Valaki röviden el tudná esetleg magyarázni? Vagy valahol van erről leírás? Köszönöm szépen előre is
Sziasztok,
Phoenix Contact PLC-vel (ILC150)kapcsolatos kérdésem lenne. Néha leáll a beépített webszervere, ilyenkor a HMI nem frissül, és csak PLC újraindítás segít. A PLC program amúgy fut, csak a webszerver áll le. Hogyan lehetne ezt detektálni a PLC programban?
Mivel soros port, ezért lehet adatokat küldeni a programból. Már csak az a kérdés, hogy mi fogadja majd. Ipari GSM modul, HMI, másik PLC...
A fogadást megoldanám, arra nem találtam választ hogyan kell küldeni ha egy feltétel adott
Nézz szét az utasításkészletben. Ha lehet, akkor arra kell lennie valami külön utasításnak, blokknak, függvénynek, vagy valaminek, ami támogatja ezt a funkciót.
Ha erre gondolsz, akkor a 139. oldaltól lesz érdekes a számodra.
Sziasztok!
Conrad c-control station( jó régi cucc soros kábel kell hozzá) kábel és programot tud valaki elérhetőt? Nem tudom életre lehelni. Üdv és köszönöm előre is.
Van egy Telemecanique TSX17 régi PLC ami nagyon nehezen kapcsol be jól. Letöltöttem a manuálját és írja hogy elemet kell benne cserélni évente, ez egy régi gépben van, az utóbbi években senki nem cserélt benne elemet az biztos. A hiba oka lehet a lemerült elem? Cserekor van egy időintervallum amin belül bele kell helyezni az új elemet? Illetve látom hogy memóriakártyás tehát ha nem javul meg akkor egy használt plc vásárlásával és a memória kártya cserével jó lehet? Elképzelhető az is hogy a belső tápegységének a kondenzátorai kiszáradtak.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2020
Az kérdés, hogy ennél a modellnél elszáll a program, ha lemerül az elem, és nem kap tápfeszt.. Ha igen, akkor sürgős lehet az elemcsere!!
Illetve mit tartalmaz a kártya? A teljes programot, vagy csak extrákat...
Nem ismerem ezt a plc-t még, azt írja a manuál hogy az elem a RAM-nak kell, illetve van benne külön EEPROM kártya elmenteni a user programot. Illetve van egy hibajelző led aminek világítania kell ha rossz az elem de az nem világít.
Epromban van a program, ram-on amit a plc rögzít, vagy az user bevisz. Én találkoztam olyannal, amiben soha sem volt elem.
Kb. 20 éves, iszonyú pénzekért javítják.
"Kb. 20 éves, iszonyú pénzekért javítják."
Egy másik helyen úgy oldják meg hogy új PLC-t és HMI képernyőt építenek be új programmal ami jobb használhatóbb többet tud mint a régi, itt is ezt fogom javasolni ugyanis hiába toldozgatjuk a plc-t ha az egyszer tönkremegy teljesen, márpedig az lesz akkor úgyis fel kell újítani az egészet.
Csak ezzel sajnos az a baj, hogy amíg mondjuk egy javítás 500-600e, az új meg milla felett állna meg (komolyabb PLC és HMI-re gondolok, nem az ilyen logo és társai kaliberre), addig a javítást fogják választani, nem a felújítást. Sajnos saját tapasztalat. Amíg nincs teljes leállás, és lehet toldozgatni, addig az fog menni. Meg azért nem 3 nap egy komolyabb rendszer átszerelése, tervezése, kivitelezése. Volt olyan berendezés, ahol közel fél év vagy több volt, egy ilyen felújítás, és testreszabás, finomhangolás. És ebben nincs benne a szekrény gyártása és a program megírása. Hozzáteszem elég komplex berendezésről van szó.
Nekem ez egy alap jószágnak tűnik! Kérdés mi a pontos hardwer...
Ha program megvan, jó eséllyel újraírható egy új vasra! |
Bejelentkezés
Hirdetés |