Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   69 / 842
(#) Proci_85 hozzászólása Jún 16, 2008 /
 
Sziasztok!

Olcsó, stabil labortápot szeretnék építeni (kb 24V, 2-3A). Pár hete már kutakodok a témában és ez tünik eddig a legpofásabbnak: Bővebben: Link
Olvastam a fórumban, hogy sajnos nem mindenkinek váltak be az oldalon lévő kapcsolások ezért tapasztalatok érdekelnének azoktól akik már megépítették.
Természetesen "eltántoritó" tippeket is szivesen veszek egy másik kapcsolás felé
(#) Medve válasza Proci_85 hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Kezdésnek, tartaléknak, tudnám ajánlani. Én ennek a kapcsolásnak az "eredetijét" használom, működik, de zavar, hogy az áramkorlátja visszahajló karakterisztikájú, ezért inkább a 0-30V-os kapcsolást használom, amelynek van némi előnye ehhez képest
(#) proli007 válasza Proci_85 hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Hello!

A hálón találtam én is egy táp rajzot, amit figyelemreméltónak találtam, pont a te kritériumaid alapján. Kissé "kifordítottam" a dolgot és módosítottam. Amolyan "szegényember labortápja" lett.
A napokban készült el a béta verziója, úgy néz ki elég jól üzemel. Egyetlen 24V-os trafó kell hozzá, és tulajdonképpen a teljesítményét, csak a trafó, egyenirnyító, végfokozat és hűtése fogja befolyásolni. Ha van türelmed majd közzéadom.
Jelenleg Fet-ből van a vége, de szándékomban van egy tranyós véget is illeszteni hozzá.


üdv! proli007
(#) Proci_85 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Mindenképpen érdekel, igaz fentebb nem irtam, de a bss oldalról belinkelt táp kiválasztásánál a védelem is szerepet játszott. Nem tudom a tiédben bekerültek-e esetleg ezek?
Ha gondolod tedd ki valahova a kapcsrajzot, megnézném

mod: mos találtam egy ilyet ( Link ), szintén igéretesnek tünik, kérdés ki mit tapasztalt vele
(#) Medve válasza Proci_85 hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Erről beszéltem, ezt használom. De van hozzá hibagyűjtemény vagy modding, ha úgy tetszik, ami megszívlelendő!!
(#) Proci_85 válasza Medve hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Na frankó! Mennyiből jött ki?
(#) Doncso válasza Proci_85 hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Megbízható kapcsolás kell egy olyan embertől aki meg is épitette és tud véleményt mondani róla???

ITT Találsz egyet.
(#) Medve válasza Proci_85 hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Nekem spec ingyen, de ezeknél a trafó ára a meghatározó.
(#) mex válasza Doncso hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Megnéztem a linket. A kimeneti soros dióda valóban jó szolgálatot tehet,de ez esetben már nem beszélhetünk "labortápról" még amatőr szinten sem,hiszen a stabilitása lényegesen romlik a dióda hő,és terhelésfüggő nyitóirányú feszültsége miatt. Ezenkivül a feszültségmérő sem a helyes értéket fogja mutatni,hacsak nem a dióda után kötöd,ez viszont az induktiv tüskéket nem szereti.
Üdv.
(#) Doncso hozzászólása Jún 16, 2008 /
 
Ezt gondolod vagy próbáltad?? Én próbáltam és szerintem azért anyira nem romlik a stabilitása, egyébként pedig csak induktiv terheléseknél ajánlom a beépítést,ott meg annyira nem számottevő egy kis labilitás, a kijelzőt pedig természetesen a dióda után kell kötni mivel igy a diódán eső feszültség nem hamisitja a mérést.
(#) mex válasza Doncso hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Ezt tudom,már én is használtam kényszerből. Ha állandóra beépited és csak induktiv terhelést szabályzol vele akkor az a legjobb esetben is csak egy szabályozható táp,nem pedig "labor".
De javaslom várjuk meg egy kompetens személy hozzászólását is, (én csak hobbista vagyok).
(#) Doncso válasza mex hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Jó hát lovagolhatunk ezen az egy dolgon, labor vagy nem labor, na ezért egyre szarabb ez a fórum, az ember segiteni akar valakinek egy megépitett kapcsolással más meg elkezdi kóstolgatni ilyen lampisággal hogy labor vagy nem labor, akkor tudod mit legyen sima szabályozható táp ha ettől jobban érzed magad. Pfff
(#) mex válasza Doncso hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Ne idegesitsd magad....
A hozzászólásom nem ellened irányul,de a topic cime
Idézet:
„Labortápegység készítése”

A Spafi féle kapcsolás valóban jól használható,de amit előzőleg irtam az is helytálló.
OFF
A fórumról meg csak annyit:vannak nekem nagyon tetsző hsz-ek,és nagyon nem tetszőek is,de szerencsére nem vagyunk egyformák.
Én ide tanulni járok,ötleteket,segitséget kapok,ha tudom akkor én is viszonzom,de gondolom te is,ezért nem kellene mindjárt sommás itéletet mondani.
On
(#) Fery válasza Doncso hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Van nektek egy rossz hirem. Mindkettőtöknek igaza van. Mex-nek abban, hogy való igaz a dióda egy igen hőmérséklet függő jószág, tahét valóban rontja a stabilitást.
Doncsónak viszont abban van igaza, hogy induktiv terhelésre viszont elszáll a táp.
Tehát jót vitatkoztatok egy kapcsoló beépítésén.
Labortápként remekül használható a cucc, ha egy kapcsolóval beiktatod a két diódát akkor bővitetted a szolgáltatásait a tápnak azzal, hogy motorokhoz is használhatod.
Egyszóval toleráljátok egy kicsit egymás véleményét nem veszekedni jöttünk össze.
Fery
(#) Attila86 válasza mex hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Mexnek van igaza.
A kimeneti soros diódától még tápegység lesz, de nem "labor", az biztos!
Sőt, a kimenetre párhuzamosan sem illik tenni diódát, de még egy kis elkót sem!

Doncso, nem bántani akarlak, de próbáld ki hogy
- mondjuk letekered a feszt minimumra, aztán raksz valami terhelést a kimenetre és szépen lassan növeled a kimeneti feszt 100mV-ra! Amíg nem nyit ki a dióda, addig nem fog történni semmi.
- Vagy mondjuk állítsd be a kimenő feszültséget 650mV-ra (vagy végülis akármennyire), és változtasd a terhelés értékét! Figyeld meg, hogy hogyan változik a kimeneti feszültség!
- Vagy terheld le a tápot, és kicsit melegítsd fel a kimeneti soros diódát a páka hegyével! (Csak hogy ne kelljen az egész szobát felfűteni.)
- Vagy egész egyszerűen terheld le a tápot 3,5A-rel! Ekkor bő 3W fogja fűteni azt a soros diódát, aminek hatására hamar elkezd melegedni (nem tudom milyen tokozású). Emiatt elmászik a nyitófeszültsége és a kimeneti feszültség elkezd növekedni. Ha lekapcsolod a terhelést akkor visszahül és szép lassan visszacsökken a kimeneti feszültség.
Egy labortápnál alapvető követelmény hogy a kimeneti feszültség ne változzon, bármi is történik!
...
(#) Doncso válasza Fery hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Idézet:
„Tehát jót vitatkoztatok egy kapcsoló beépítésén.”


Na ez teljesen igaz!!! DE, én nem állitottam, hogy a dióda stabilitása nem mászkál hőfok függvényében, de MEX azért annyira ne alacsonyitsuk már le ezt a kapcsolást, hogy a HOBBY ELEKTRONIKA - LABORTÁPEGYSÉG topicba ne illene bele! Ez nem a NASA ELECTRONICA hanem hobby, erre a célre tökéletesen megfelel.
(#) Attila86 válasza Fery hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Fery!
Egy tápegység attól lesz közelebb a "labor" megnevezéshez, hogy nem kell ilyen kompromisszumot kötni.
(#) Proci_85 válasza Medve hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Oldal szerint 24V és max 3A bemenő áram kell neki. E szerint ~72W, igy egy 100VA-es transzformátor indokolt túlméretezés még, jól gondolom?
(#) Doncso válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Azt hiszem te pedig nem tudsz olvasni barátom :

Idézet:
„Tehát jót vitatkoztatok egy kapcsoló beépítésén.”


Ez azt jelenti hogy CSAK alkalmanként lenne bekapcsolva a dióda, azaz amikor motort kötsz a tápra tehát nem állandóan.
(#) Attila86 hozzászólása Jún 16, 2008 /
 
SPafi kapcsolása egyébként szerintem nagyon jó, szvsz nem szabad elrontani egy ilyen 'amatőr' megoldással.
(#) Doncso válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Ezt az általad "amatőr" megoldást pont Fery javasolta nekem , ő pedig már akkor pákát fogott a kezébe amikor te még valami mással játszottál, igy légyszi ne mondj ijet.
(#) Fery válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Nem egy és nem két gyári labortápba építettem magamnak már egy kapcsolót két diódával, mert az induktiv terhelést nem bírták. Jelenleg van itthon négy gyári labortápom, abból 3 van ilyen, amit csak azért alakítottam át, hogy ne menjenek tönkre ha valamilyen oknál fogva épp motort kell próbálnom. Tehát összegezve ez csak egy kapcsolható védelem semmi más. Akként is kell értékelni. Nem vagyok hajlandó azt elfogadni, hogy inkább tegyem tönkre a tápom, minthogy egy kapcsolót és két diódát beleépitsek.
Fery
(#) Attila86 válasza Doncso hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Idézet:
„Azt hiszem te pedig nem tudsz olvasni barátom”

Nana!
Mikor beszéltem én Veled ilyen hangnemben?!

A kapcsoló beépítésével sem jutunk sokra, mert az továbbra is rontja a táp stabilitását induktív terhelés esetén. Ráadásul mostmár a terhelés milyenségének függvényében kapcsolgatni is kell valamit a tápon... És ha elfelejti valaki akkor mindig tranzisztort cserélünk?!
Egyébként pedig akkor már egyszerűbb szerintem csak odatenni egy diódát a táp mellé és ha motort akasztok rá akkor előbb megfogom és sorba kötöm vele (kívülről).

Fery!
Idézet:
„Nem vagyok hajlandó azt elfogadni, hogy inkább tegyem tönkre a tápom, minthogy egy kapcsolót és két diódát beleépitsek.”

És azt hajlandó vagy elfogadni hogy az induktív terhelés problémája nem csak soros diódával oldható meg, hanem direkt erre a célra kialakított működéssel és áramköri elrendezéssel is?
(#) Attila86 hozzászólása Jún 16, 2008 /
 
Egyébként félreértés ne essék; én nem támadom azt hogy diódát kössön bárki is sorba egy táp kimenetével, csak azt mondom hogy akkor azt már nem lehet labortápnak nevezni.
(#) mex válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Gondolom ilyen van a gyári cuccokban. Egyébként az Urbán -féle táp is okozott ilyen gondot nekem,de Proli007 hathatós segitségével külső dióda használata nélkül is vigan működik induktiv terheléssel is. Annál konkrétan reteszelődött az ic,az induktiv tüskék miatt.
(#) Fery válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Ugye nem gondolod komolyan, hogy ezért neki állok áttervezni és átépiteni három gyári tápegységet ? Nagyjából évente egyszer-kétszer ráakasztok egy-két motort. Erre bőségesen elegendő a dióda és a kapcsoló. Mivel amikor nincs beiktatva a kapcsoló azaz szakadásban van, akkor semmiféle hatása nincs a tápra. Amikor meg a két diódát beiktatom akkor meg beleszámolom és elfogadom annál a pár alkalomnál amikor motort teszek rá. Nem hiszem hiszem, hogy neked megérné ezért a pár alkalomért az az idő és pénz amennyibe kerülne átépiteni három gyári tápot.
Azonkivül igazat kell adnom Doncsonak abban, hogy nem a NASA-nál vagyunk. Amatőr cuccokat sokszor építenek kompromisszumokkal. Amatőr körülmények között belefér a kapcsolható védelem, én szervizkörülmények között használom ezt több mint húsz éve.
Fery
(#) Attila86 válasza mex hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Igen, az Urbános tápnak több hibája is van...
Elmondanád hogy Proli007 pontosan mit is tanácsolt? Mert lehetséges hogy még van hiba a tápodban ami hasonló okokból következhet be:

De leírom én:
1.- A két OPA bemenetét 2-2 sorba szembe kapcsolt zenerrel meg kell védeni. Ez megakadályozza hogy a műveleti erősítő bemenetére a ttranziensek hatására nagyobb feszültség kerüljön mint az OPA tápfeszültsége.
2.- A GND és a +12V közé kell záróirányba egy dióda, lehetőleg alacsony nyitófeszültségű. Ez azért kell mert bekapcsoláskor néha a táp egyezrűen nem kapcsol be amiatt, mert a 78L05 kimenete alacsonyabb potenciálra húzódik mint a GND.

Ha ezek valamelyikét nem mondta volna Proli007 akkor én most mondom.
(#) Attila86 válasza Fery hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Idézet:
„Ugye nem gondolod komolyan, hogy ezért neki állok áttervezni és átépiteni három gyári tápegységet ?”

Nem, persze hogy nem mondom. De Proci_85 nem egy gyári tápot szeretne átépíteni, hanem építeni akar egyet.
(#) Doncso válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Idézet:
„Egyébként félreértés ne essék; én nem támadom azt hogy diódát kössön bárki is sorba egy táp kimenetével, csak azt mondom hogy akkor azt már nem lehet labortápnak nevezni.”


Akkor egy kétáramkörös labortáp/nemlabortápp és nemdióda/dióda kapcsolót alkalmazunk és máris vita lezárva

Ja és odairjuk mellé ,hogy labortáp üzem és nem labortáp üzem, alá pedig hogy Attila86 License nehogy tolvajnak mondj.
(#) mex válasza Fery hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Mindenkinek igaza van.....
De azért a linken a táp ajánlása részben meg lehetne emliteni a diódák hatását pro-és kontra.
Következő: »»   69 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem