Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   473 / 574
(#) balazsgy válasza gyoran hozzászólására (») Dec 16, 2020 /
 
Persze, egyetértek Veled, a karácsonyi ünnep most fontosabb és akkor is kell a fűtés! Ha lesz időd közben, úgy azt bármikor megteheted: Felméred a helyzetet, hogy a kazán vízterét hogyan tudod nyomásmentesíteni, vagyis fűtés előre és vissza, hmv előre zárása és utána csak magának a kazánnak a belső vízkörét üríteni egy erre a célra szolgáló beépített csappal, esetleg a melegvíz biztonsági szelepével.
Ezek felmérése a művelet előtt csak azért szükséges, mert lehetséges, hogy a szerelők annak idején (költségcsökkentés címén) valamely elzáró csapot a szerelésből kihagyták.
(#) VIM válasza Profisixx hozzászólására (») Dec 16, 2020 /
 
Szita lett a fejem .... elnézést. Nehéz elképzelnem, hogy nem lett volna megoldás az említett problémákra de most már mindegy. Viszont tehetnél fel képeket erről a régebbi kazánról, hogy látni lehessen mi hol van rajta vagy régiről, hogy annak a törött feltöltő csapja hogy néz ki.
(#) TS71 hozzászólása Dec 17, 2020 /
 
Üdvözletem!

Problémám a következő, amelyhez segítséget kérek, hátha valaki tapasztaltabb, mint a szerelők akik keresik a megoldást.

Beretta Boyler Green kazán 24 kw-os, ami 3 éve megy, eddig palackos gázzal, mostantól vezetékessel. Korábban is előjött a hiba, amikor pl egy egy palack még tele volt, vagyis én erre gondoltam, mert amint fogyott, vagy kiengedtem picit belőle megszűnt a gyujtást és láng modulációt követő zúgás is. A HMV bekapcsolása után hallhatóan visszaveszi a lángot a kazán és eközben elkezd kb 15-20 másodpercen át zúgni. Ha feljebb vettem, illetve most a vezetékes esetben feljebb veszem a hőfokot, elmúlik a zúgás, de ahogy visszamodulál (ha ez történik egyáltalán) újra zúg 10-15 másodpercig.
A padlófütés indulása teljesen sima. Már kétszer próbálták beállítani a keverési stb. arányt, de nem oldották meg a hibát.
A másik a nyomáscsökkenés. Feltöltöm a víztartályt 1,5 bárra és egy nap alatt 1 tizedet esik. Belül minden csontszáraz, fűtésrendszert kizártuk, visszaengedtük, arra nem reagált a nyomásérzékelő.

Köszönöm előre is, minden megoldás érdekel, szép napot Mindenkinek!
ts
(#) Tituspullo hozzászólása Dec 18, 2020 /
 
Jó estét, kérem tisztelettel a hozzértők segítségét. láttam, más is küzd hasonló problémával. adott egy 8 éves immergas victrix 12 x kond kazán, 8 évig hibátlan, karbantartás stb, egy (padló radiátor) fűtési körrel, egy hmv 300l tartályból a tetejét fűti - körrel. Fűtés ok, hmv-nél most már majdnem minden esetben 02 hibára (biztonsági termosztát, füstgáz termosztát beavatkozása, langőr hibája) fut. Ami történ eddig: elektróda csere, hogy kizárjam, fűtésrendszer, benne hmv csőkígyó átmosása, áramlás van. kazán átmosása, váltószelep tisztítása, bár a körök ide-oda átmelegszenek (ezt nem értem). most jövő héten átköttetem a lenti - ami anno solar lett volna - csőkígyóra is, hogy ne legyen bitang meleg a hmv kör - 70-75 fokon fut hibára. nem láttam, hogy ezt a hőfokot tudnám változtatni a panelen. hmv-n hibára fut, de ha rögtön átkapcsol utána fűtésre, ott nem. mi lehet a gond? szivattyú, váltószelep, ntc, netán a kéménnyel lehet gond? vegyek egy új kazánt a sok kifizetendő csere munkadíj helyett? köszönöm szépen
(#) gazszeres válasza Tituspullo hozzászólására (») Dec 19, 2020 / 1
 
Szia!
Kezdetnek cseréld a tartály NTC-t.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2020
(#) gazszeres válasza TS71 hozzászólására (») Dec 19, 2020 /
 
Egy cseppet lazísts az ikertekercs rögzítő csavarján.
Cserélj szelepet a tartályon és tölts fel újra levegővel.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2020
(#) balazsgy válasza Tituspullo hozzászólására (») Dec 19, 2020 /
 
Én levinném csak próbaként (!!!) a hmv-hőfokot arról a 70-75 fokról 60 fok környékére, hogy akkor mi történik.
(#) Sanya62 hozzászólása Dec 20, 2020 /
 
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni, tőletek!
Adott egy Ariston Genius One 30 kombi, kazán.
Pár napja lángelszakadás hibával küzdök vele. Az 5P1 - 501 - 5P3 - ig minden hibakódot produkált már, de a szerelő sem jött rá, a hiba okára!
Láng érzékelőt és gáz szelepet cserélt, a vezérlő panelt át nézettem,.....hibátlan! (direkt erre szakosodott, műszerész nézte!)
Mégsem akar, rendesen működni!
Gyári beállítás és automatikus kalibráció után egy ideig fűtöget, de van, hogy olykor RESET - elni is kell. Fűtésnél még csak - csak el van, de a HMV ingadozik és annál sűrűbbel előfordul a "lángelszakadás" is!
Váltószelep rendben működik, kazán hőcserélők tiszták, éves nagy karbantartást el végezték!
Legutóbbi hiba a "Ventilátor hiba" volt, 612 .
Gáz nyomást a szerelő, a gázszelepnél mért, állítólag rendben van!?
Mégsem boldogulunk vele!
Kérlek szépen benneteket, ha van ötlet, segítsetek!
Pici gyerek is van!

UI:Jut eszembe!!! Fűtés oldali szűrő tisztítását is kaptam már ötletnek, de nem tudom, hogyan kell kiszedni!? Ezt mondtam a szervizesnek is, de csak legyintett és mosolygott. Lehet ott a baj?
(#) Tituspullo válasza balazsgy hozzászólására (») Dec 20, 2020 /
 
Koszonom a valaszokat. Nem lattam a panelen ilyen lehetoseget hogy a hmv eloremenot tudnam valtoztatni, egyebkent 40-42 fokos viget kerek csak tole, es keringtetes helyett fűt mint a barom.
(#) sargarigo hozzászólása Dec 20, 2020 /
 
Sziasztok!

Lényeg röviden: Van egy Ariston Clas One kondenzációs kazánom, ami a melegvíztározót túlfűti. Baj. A lakásfűtés megy rendesen.

Bővebben: Először egy áramkikapcs, visszakapcs alkalommal jelentkezett (by szolgáltató). Volt egy durranás, és keletkezett egy lyuk a tartály tetején. Amikor fűtött, akkor ott pisilt. Persze azonnal szóltam a szerelőnek, aki kicsit matatott, és megállapította hogy túlfűtés volt. Aztán egyszer csak magától abbahagyta a pisilést, azóta sem csinálta. Emberünk kétkomponensű ragasztóval kezelte a lyukat, hogy most már akkor ne is legyen. Ment is egy darabig rendesen, bár a hibát nem sikerült megtalálni.
Most lámpaszerelés miatt le kellett kapcsolnom az áramot, mikor észrevettem hogy a tartály megint 60 fok felett van (50-re van állítva a kazánon). Aggódom hogy miért lehet ez, így nem nagyon merem magára hagyni a jövő héten. Lehet hogy nincs köze az áramkimaradáshoz, lehet hogy kazánhiba, nem tudom kihez forduljak, mert a vizes ember sem tudja, és a kazános ember is csak vakaródzik. Most kikapcsoltam a melegvizet, várom hogy lehűljön mondjuk 40 fokra, és meglátom mit csinál.
Tudtok erről valamit mondani?
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2020
(#) balazsgy válasza Tituspullo hozzászólására (») Dec 20, 2020 /
 
Igen, szerintem így már gázszeres véleménye a mértékadó.
A hmv-tároló hőmérséklet érzékelőjével lehet a probléma, illetve az is lehet, hogy az a jel bejut-e a kazán elektronikájához (B2 és R5 jelzéssel a panelon).
(#) Tituspullo válasza balazsgy hozzászólására (») Dec 20, 2020 /
 
Koszonom. Veszek egy tarolo ntc-t, úgy neztem azt en is analfabeta at tudom kötni. A csőkígyót átköttetem a héten hátha külső vízkő ráült de kétlem. Aztán ha ezek sem, akkor nem tudom.
(#) Gombszem hozzászólása Dec 21, 2020 /
 
Lenne egy kérdésem.

Egész véletlenül felnéztem a kertből a gáz kéményre, és dőlt belőle a vízpára, ami szétoszlott. Egyszer csak abbamaradt. Ez jó így? Érdemes figyeli?
Mellesleg a Baxi kondenzációs, turbó kazán hibátlanul működik (mind a fűtés, mind a HMV). Az előremenő vízhőmérséklet 50 C fok.
(#) Épületgépész válasza Sanya62 hozzászólására (») Dec 21, 2020 /
 
Szia
https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2386304.html#2386304
Ajánlom figyelmedbe hogy nézz utána hogy járt a sorstársad! Ugyanilyen típusú hibával,és kazánnal!
A vége panel csere lett! Az ilyen típusú aristonoknak,finoman szólva gyenge pontja a lángérzékelés!
(#) balazsgy válasza Gombszem hozzászólására (») Dec 21, 2020 /
 
Miért kellene figyelni? Akkor, amikor van az a vízpára, annak ideje alatt működik a kazánod, fűt, vagy hmv-t készít.
(#) buvardoki válasza JZoli hozzászólására (») Dec 22, 2020 /
 
Köszönöm a tippeket, a panelon"hidegen" nem találtam a hibát. Vettem egy új panelt, beszereltem, de az új panel se "látja" a lángot. Ionizációs elektróda és a kerámia szigetelője megpucolva, vezetékezés végigmérve, nincs szakadás. Mit ellenörizhetnék még? Az ionizációs elektróda és a test között az égőfejnél be van építve egy 500 kohmos ellenállás, ezzel lehet esetleg a gond? Próbáljam meg kiszerelni?
Úgy romlott el, hogy az égőfejet kiszereltem, a primer hőcserélőt kicseréltem, égőfejet visszaszereltem, és ezután romlott el. De ilyet csináltam korábban is, azt "kibírta".
(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Dec 23, 2020 /
 
Úgy látom ez feladta a leckét.
Akkor közelítsük máshonnan! Milyen szünetmentesítő megoldást ismertek?
PC-hez való színusz(szerű) jó lehet? Ilyenem van pl.
(#) VIM válasza sargarigo hozzászólására (») Dec 24, 2020 /
 
Szia! Én nem nagyon vagyok szaki vagy egyáltalán nem de a használati utasításban le van írva minden amire választ kapnál ha olvasod az idevágó részt. A tárolóban lévő szonda kapcsolata a vezérlővel a gyári beállítás szerint automatikus legionella elleni fertőtlenítést végez minden áram kimaradást követő bekapcsolás után. A hőmérsékletet 60 fokon tartja egy órán keresztül. Ezt az opciót ki lehet kapcsolni a menüben és el lehet végezni kézi kapcsolással is ha szükséges.
(#) vision61 válasza sargarigo hozzászólására (») Dec 24, 2020 / 1
 
Szia!

Jó ez az APC, a kérdés az, hogy amikor átkapcsol áramszünet esetén, a kazán ionizációs érzékelése fog-e működni. A hálózati 230 V esetén a fázishoz képest történik a mérés, áramszünet esetén az APC kimenetén már nincs nulla, és fázis, "csak" ~230 V. Ki kell próbálni.
(#) Gergő 1991 hozzászólása Dec 25, 2020 /
 
Üdvözletem. Segítséget szeretnék kérni, ha van valakinek ötlete mi lehet a hiba oka?
Van egy Ariston Uno kombi gázkazánom. Ha melegszik a készülék, égési folyamatba utó szikra hallatszik. Körülbelül 5 másodpercig szikráztat és letilt a kazán. Újra indítás után folyamatosan tilt. Ötleteket előre is köszönöm.
(#) JZoli válasza Gergő 1991 hozzászólására (») Dec 25, 2020 /
 
Nem érzi, hogy begyújtott a láng. Ez lehet azért mert megfordítva lett bedugva a kazán a 230V-os dugaljba (esetleg hosszabbító), vagy elkoszolódott az ionizációs elektróda ami a lángot figyeli. Ha ez van esetleg tisztítás segíthet rajta.
(#) Gergő 1991 válasza JZoli hozzászólására (») Dec 25, 2020 /
 
Ionizációs elektróda meg lett tisztítva. Hő szenzor cserélve, vezérlő panel felújítva. Hosszabbítót nem használok, dugvilla megfordítva. Sajnos a hiba még mindíg fennáll. Esetleg az elektróda cseréje? Lehet hogy felmelegszik és nem látja a lángot?
(#) sargarigo válasza VIM hozzászólására (») Dec 25, 2020 /
 
Vháhh!! Király vagy! Bevallom önszorgalomból átolvastam a user manuált, de ezt nem találtam meg. Nyilván mert nem tudtam mit keressek. Tényleg ez lehet az, mert gyanús is volt hogy 60 fokig megy fel a hőmérséklet. Köszönöm!
(#) sargarigo válasza vision61 hozzászólására (») Dec 25, 2020 /
 
Köszönöm neked is, egy próbát akkor megér!
(#) JZoli válasza Gergő 1991 hozzászólására (») Dec 25, 2020 /
 
Meg tudod mérni az ionizációs elektróda áramát? Mindegyik kazánban van gyárilag beépítve egy csatlakozó az elektróda vezetékébe. Azt széthúzod, és bekötöd sorba az árammérőt. 5-20 uA közötti értéket kellene mérni normál esetben. Ha ez megvan akkor a panelt kellene tüzetesebben átnézni.
(#) mugab válasza Gergő 1991 hozzászólására (») Dec 25, 2020 /
 
Takarítsd ki az égőfejet, lehet pont ott van szemét, és ezért nincs- vagy nem akkora a láng, ahol érzékelne.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2020
(#) Gergő 1991 hozzászólása Dec 25, 2020 /
 
Köszönöm az ötleteket, próbálkozok velük.
(#) Profisixx hozzászólása Dec 26, 2020 /
 
Jó reggelt mindenkinek!
Szépen kérem a hozzáértőket, adjanak tanácsot! Radiant RCM 20 Idea cirkó, működésével kapcsolatban. A termosztát jelére a cirkó bekapcsol, de igen nagy lángmagassággal, ezen még egy kicsit növel, majd elkezd fűteni, így hamar eléri a maximális 80-90 C fokot. Lekapcsol,pár másodperc múlva bekapcsol ,ez megy folyamatosan. Hol és hogyan lehet beállítani a kezdő lángmagasságot, valamint hogyan lehet elérni azt,hogy a beállított fűtési vízhőmérséklet elérésekor visszaszabályozzon. ?
Korábban már kaptam hasznos tanácsot néhányotoktól, most viszont tényleg nagyon kellene valami használható ötlet. Tiszteletem a hozzáértőknek.
(#) VIM válasza Profisixx hozzászólására (») Dec 26, 2020 /
 
Az RCM kazánokhoz tartozó leírás. A fordítóval le lehet fordítani a kijelölt részeket bemásolva, érthető. Ha a háromutú szelepmozgató motor vagy maga a szelep nem vált át és HMV észítésen marad úgy teljes terheléssel indul a kazán. A váltás megtörténtét lehet ellenőrizni a szelepmozgató motor oldalán. A panelen nem ajánlatos eltekergetni egyik potmétert sem, mert nem ilyen esetre szolgál.
(#) Profisixx válasza VIM hozzászólására (») Dec 26, 2020 /
 
Ez nagyszerű! Végre egy használható teljes leírás. Köszi VIM! A szelepmozgató ha jól sejtem az a szerkezet amelyiken egy fekete kocka formájú alkatrész van. Jól gondolom?
Következő: »»   473 / 574
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem