Fórum témák
» Több friss téma |
Persze, egyetértek Veled, a karácsonyi ünnep most fontosabb és akkor is kell a fűtés! Ha lesz időd közben, úgy azt bármikor megteheted: Felméred a helyzetet, hogy a kazán vízterét hogyan tudod nyomásmentesíteni, vagyis fűtés előre és vissza, hmv előre zárása és utána csak magának a kazánnak a belső vízkörét üríteni egy erre a célra szolgáló beépített csappal, esetleg a melegvíz biztonsági szelepével.
Ezek felmérése a művelet előtt csak azért szükséges, mert lehetséges, hogy a szerelők annak idején (költségcsökkentés címén) valamely elzáró csapot a szerelésből kihagyták.
Szita lett a fejem .... elnézést. Nehéz elképzelnem, hogy nem lett volna megoldás az említett problémákra de most már mindegy. Viszont tehetnél fel képeket erről a régebbi kazánról, hogy látni lehessen mi hol van rajta vagy régiről, hogy annak a törött feltöltő csapja hogy néz ki.
![]()
Üdvözletem!
Problémám a következő, amelyhez segítséget kérek, hátha valaki tapasztaltabb, mint a szerelők akik keresik a megoldást. Beretta Boyler Green kazán 24 kw-os, ami 3 éve megy, eddig palackos gázzal, mostantól vezetékessel. Korábban is előjött a hiba, amikor pl egy egy palack még tele volt, vagyis én erre gondoltam, mert amint fogyott, vagy kiengedtem picit belőle megszűnt a gyujtást és láng modulációt követő zúgás is. A HMV bekapcsolása után hallhatóan visszaveszi a lángot a kazán és eközben elkezd kb 15-20 másodpercen át zúgni. Ha feljebb vettem, illetve most a vezetékes esetben feljebb veszem a hőfokot, elmúlik a zúgás, de ahogy visszamodulál (ha ez történik egyáltalán) újra zúg 10-15 másodpercig. A padlófütés indulása teljesen sima. Már kétszer próbálták beállítani a keverési stb. arányt, de nem oldották meg a hibát. A másik a nyomáscsökkenés. Feltöltöm a víztartályt 1,5 bárra és egy nap alatt 1 tizedet esik. Belül minden csontszáraz, fűtésrendszert kizártuk, visszaengedtük, arra nem reagált a nyomásérzékelő. Köszönöm előre is, minden megoldás érdekel, szép napot Mindenkinek! ts
Jó estét, kérem tisztelettel a hozzértők segítségét. láttam, más is küzd hasonló problémával. adott egy 8 éves immergas victrix 12 x kond kazán, 8 évig hibátlan, karbantartás stb, egy (padló radiátor) fűtési körrel, egy hmv 300l tartályból a tetejét fűti - körrel. Fűtés ok, hmv-nél most már majdnem minden esetben 02 hibára (biztonsági termosztát, füstgáz termosztát beavatkozása, langőr hibája) fut. Ami történ eddig: elektróda csere, hogy kizárjam, fűtésrendszer, benne hmv csőkígyó átmosása, áramlás van. kazán átmosása, váltószelep tisztítása, bár a körök ide-oda átmelegszenek (ezt nem értem). most jövő héten átköttetem a lenti - ami anno solar lett volna - csőkígyóra is, hogy ne legyen bitang meleg a hmv kör - 70-75 fokon fut hibára. nem láttam, hogy ezt a hőfokot tudnám változtatni a panelen. hmv-n hibára fut, de ha rögtön átkapcsol utána fűtésre, ott nem. mi lehet a gond? szivattyú, váltószelep, ntc, netán a kéménnyel lehet gond? vegyek egy új kazánt a sok kifizetendő csere munkadíj helyett? köszönöm szépen
Szia!
Kezdetnek cseréld a tartály NTC-t. A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2020
Egy cseppet lazísts az ikertekercs rögzítő csavarján.
Cserélj szelepet a tartályon és tölts fel újra levegővel. A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2020
Én levinném csak próbaként (!!!) a hmv-hőfokot arról a 70-75 fokról 60 fok környékére, hogy akkor mi történik.
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni, tőletek! Adott egy Ariston Genius One 30 kombi, kazán. Pár napja lángelszakadás hibával küzdök vele. Az 5P1 - 501 - 5P3 - ig minden hibakódot produkált már, de a szerelő sem jött rá, a hiba okára! Láng érzékelőt és gáz szelepet cserélt, a vezérlő panelt át nézettem,.....hibátlan! (direkt erre szakosodott, műszerész nézte!) Mégsem akar, rendesen működni! Gyári beállítás és automatikus kalibráció után egy ideig fűtöget, de van, hogy olykor RESET - elni is kell. Fűtésnél még csak - csak el van, de a HMV ingadozik és annál sűrűbbel előfordul a "lángelszakadás" is! Váltószelep rendben működik, kazán hőcserélők tiszták, éves nagy karbantartást el végezték! Legutóbbi hiba a "Ventilátor hiba" volt, 612 . Gáz nyomást a szerelő, a gázszelepnél mért, állítólag rendben van!? Mégsem boldogulunk vele! Kérlek szépen benneteket, ha van ötlet, segítsetek! Pici gyerek is van! UI:Jut eszembe!!! Fűtés oldali szűrő tisztítását is kaptam már ötletnek, de nem tudom, hogyan kell kiszedni!? Ezt mondtam a szervizesnek is, de csak legyintett és mosolygott. Lehet ott a baj?
Koszonom a valaszokat. Nem lattam a panelen ilyen lehetoseget hogy a hmv eloremenot tudnam valtoztatni, egyebkent 40-42 fokos viget kerek csak tole, es keringtetes helyett fűt mint a barom.
Sziasztok!
Lényeg röviden: Van egy Ariston Clas One kondenzációs kazánom, ami a melegvíztározót túlfűti. Baj. A lakásfűtés megy rendesen. Bővebben: Először egy áramkikapcs, visszakapcs alkalommal jelentkezett (by szolgáltató). Volt egy durranás, és keletkezett egy lyuk a tartály tetején. Amikor fűtött, akkor ott pisilt. Persze azonnal szóltam a szerelőnek, aki kicsit matatott, és megállapította hogy túlfűtés volt. Aztán egyszer csak magától abbahagyta a pisilést, azóta sem csinálta. Emberünk kétkomponensű ragasztóval kezelte a lyukat, hogy most már akkor ne is legyen. Ment is egy darabig rendesen, bár a hibát nem sikerült megtalálni. Most lámpaszerelés miatt le kellett kapcsolnom az áramot, mikor észrevettem hogy a tartály megint 60 fok felett van (50-re van állítva a kazánon). Aggódom hogy miért lehet ez, így nem nagyon merem magára hagyni a jövő héten. Lehet hogy nincs köze az áramkimaradáshoz, lehet hogy kazánhiba, nem tudom kihez forduljak, mert a vizes ember sem tudja, és a kazános ember is csak vakaródzik. Most kikapcsoltam a melegvizet, várom hogy lehűljön mondjuk 40 fokra, és meglátom mit csinál. Tudtok erről valamit mondani? A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2020
Igen, szerintem így már gázszeres véleménye a mértékadó.
A hmv-tároló hőmérséklet érzékelőjével lehet a probléma, illetve az is lehet, hogy az a jel bejut-e a kazán elektronikájához (B2 és R5 jelzéssel a panelon).
Koszonom. Veszek egy tarolo ntc-t, úgy neztem azt en is analfabeta at tudom kötni. A csőkígyót átköttetem a héten hátha külső vízkő ráült de kétlem. Aztán ha ezek sem, akkor nem tudom.
Lenne egy kérdésem.
Egész véletlenül felnéztem a kertből a gáz kéményre, és dőlt belőle a vízpára, ami szétoszlott. Egyszer csak abbamaradt. Ez jó így? Érdemes figyeli? Mellesleg a Baxi kondenzációs, turbó kazán hibátlanul működik (mind a fűtés, mind a HMV). Az előremenő vízhőmérséklet 50 C fok.
Szia
https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2386304.html#2386304 Ajánlom figyelmedbe hogy nézz utána hogy járt a sorstársad! Ugyanilyen típusú hibával,és kazánnal! A vége panel csere lett! Az ilyen típusú aristonoknak,finoman szólva gyenge pontja a lángérzékelés!
Miért kellene figyelni? Akkor, amikor van az a vízpára, annak ideje alatt működik a kazánod, fűt, vagy hmv-t készít.
Köszönöm a tippeket, a panelon"hidegen" nem találtam a hibát. Vettem egy új panelt, beszereltem, de az új panel se "látja" a lángot. Ionizációs elektróda és a kerámia szigetelője megpucolva, vezetékezés végigmérve, nincs szakadás. Mit ellenörizhetnék még? Az ionizációs elektróda és a test között az égőfejnél be van építve egy 500 kohmos ellenállás, ezzel lehet esetleg a gond? Próbáljam meg kiszerelni?
Úgy romlott el, hogy az égőfejet kiszereltem, a primer hőcserélőt kicseréltem, égőfejet visszaszereltem, és ezután romlott el. De ilyet csináltam korábban is, azt "kibírta".
Úgy látom ez feladta a leckét.
![]() Akkor közelítsük máshonnan! Milyen szünetmentesítő megoldást ismertek? PC-hez való színusz(szerű) jó lehet? Ilyenem van pl.
Szia! Én nem nagyon vagyok szaki vagy egyáltalán nem de a használati utasításban le van írva minden amire választ kapnál ha olvasod az idevágó részt. A tárolóban lévő szonda kapcsolata a vezérlővel a gyári beállítás szerint automatikus legionella elleni fertőtlenítést végez minden áram kimaradást követő bekapcsolás után. A hőmérsékletet 60 fokon tartja egy órán keresztül. Ezt az opciót ki lehet kapcsolni a menüben és el lehet végezni kézi kapcsolással is ha szükséges.
![]()
Szia!
Jó ez az APC, a kérdés az, hogy amikor átkapcsol áramszünet esetén, a kazán ionizációs érzékelése fog-e működni. A hálózati 230 V esetén a fázishoz képest történik a mérés, áramszünet esetén az APC kimenetén már nincs nulla, és fázis, "csak" ~230 V. Ki kell próbálni.
Üdvözletem. Segítséget szeretnék kérni, ha van valakinek ötlete mi lehet a hiba oka?
Van egy Ariston Uno kombi gázkazánom. Ha melegszik a készülék, égési folyamatba utó szikra hallatszik. Körülbelül 5 másodpercig szikráztat és letilt a kazán. Újra indítás után folyamatosan tilt. Ötleteket előre is köszönöm.
Nem érzi, hogy begyújtott a láng. Ez lehet azért mert megfordítva lett bedugva a kazán a 230V-os dugaljba (esetleg hosszabbító), vagy elkoszolódott az ionizációs elektróda ami a lángot figyeli. Ha ez van esetleg tisztítás segíthet rajta.
Ionizációs elektróda meg lett tisztítva. Hő szenzor cserélve, vezérlő panel felújítva. Hosszabbítót nem használok, dugvilla megfordítva. Sajnos a hiba még mindíg fennáll. Esetleg az elektróda cseréje? Lehet hogy felmelegszik és nem látja a lángot?
Vháhh!! Király vagy! Bevallom önszorgalomból átolvastam a user manuált, de ezt nem találtam meg. Nyilván mert nem tudtam mit keressek. Tényleg ez lehet az, mert gyanús is volt hogy 60 fokig megy fel a hőmérséklet. Köszönöm!
Köszönöm neked is, egy próbát akkor megér!
Meg tudod mérni az ionizációs elektróda áramát? Mindegyik kazánban van gyárilag beépítve egy csatlakozó az elektróda vezetékébe. Azt széthúzod, és bekötöd sorba az árammérőt. 5-20 uA közötti értéket kellene mérni normál esetben. Ha ez megvan akkor a panelt kellene tüzetesebben átnézni.
Takarítsd ki az égőfejet, lehet pont ott van szemét, és ezért nincs- vagy nem akkora a láng, ahol érzékelne.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2020
Köszönöm az ötleteket, próbálkozok velük.
Jó reggelt mindenkinek!
Szépen kérem a hozzáértőket, adjanak tanácsot! Radiant RCM 20 Idea cirkó, működésével kapcsolatban. A termosztát jelére a cirkó bekapcsol, de igen nagy lángmagassággal, ezen még egy kicsit növel, majd elkezd fűteni, így hamar eléri a maximális 80-90 C fokot. Lekapcsol,pár másodperc múlva bekapcsol ,ez megy folyamatosan. Hol és hogyan lehet beállítani a kezdő lángmagasságot, valamint hogyan lehet elérni azt,hogy a beállított fűtési vízhőmérséklet elérésekor visszaszabályozzon. ? Korábban már kaptam hasznos tanácsot néhányotoktól, most viszont tényleg nagyon kellene valami használható ötlet. Tiszteletem a hozzáértőknek.
Az RCM kazánokhoz tartozó leírás. A fordítóval le lehet fordítani a kijelölt részeket bemásolva, érthető. Ha a háromutú szelepmozgató motor vagy maga a szelep nem vált át és HMV észítésen marad úgy teljes terheléssel indul a kazán. A váltás megtörténtét lehet ellenőrizni a szelepmozgató motor oldalán. A panelen nem ajánlatos eltekergetni egyik potmétert sem, mert nem ilyen esetre szolgál.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |