Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Kicsit más módszerrel álltam neki méregetni. Pongyolán fogalmazva: ellenállás mérésénél a műszer feszültséget ad ki magából. A hőelem feszültséget szolgáltat, így az ellenállásmérés eredményét meghamisítja, polaritástól függően segíti vagy gátolja.
A kép felső felén a hidegen mért ellenállások, ebbe alapvetően nem szólt bele a termoelem, így azt külön nem is jeleztem. Meleg állapotban a két mérési eredmény a két polaritást jelzi. Így már egyértelmű a bekötése. Már nem emlékszem, mikor melyik ponton melyik műszervezeték volt (+ illetve - mérőzsinór), ettől tekintsünk el, egyébként is lényegtelen. Még mielőtt valaki elszörnyedne, a műszer által mutatott értéket írtam fel, nem véletlen a -1,5 Ω. A hőelem és a fűtőbetét egyik pontja a hegyen belül van összekötve valahol és ez van csatlakoztatva a külső burkolathoz, ahogy a kapcsolási rajzon is látszik. Ez azért fontos, mert a hőelem feszültségét mérve a két szélső ponton, jelentősen ingadozik az, ha a fűtőbetétre feszültséget kapcsolunk. A rajzon nincs külön jelölve a vezeték ellenállása. A JBC FAQ-ben írtak szerint ugyanazt a két vezetéket használják etetésre és mérésre is, a fűtőáram áthalad a hőelemen is. A külső érintkező elvileg csak ESD védelemre van használva ez viszont masszívan össze van kötve a hálózat védővezetőjével, ahogy Dave is tapasztalta 7:00-nál: EEVblog #472 - JBC CD-2BB Soldering Iron Teardown.
Elérhető valahol megbízható információ arról, hogy mekkora hőmérsékleten pontosan mekkora feszültséget ad a JBC termoelem?
Ez egy jó kérdés, passzolnom kell. Talán a nyílt forráskódú pákák szoftvereiből és a kapcsolásokból vissza lehet számolni valamit.
Megmérném szívesen, de csak egy egyszerű multiméterem van és a hőmérsékletet sem tudom pontosan belőni valamilyen zárt térben.
Ha gondolod, akkor tudok kölcsönadni egy Hakko FG100-at (pontosabban a kínai koppintását, de elég jó az).
Sziasztok!
Aliról vagy külföldről szeretnék hőlégfúvót rendelni. Egy "JCD 8898 2 in 1 750W Soldering Station"-t rendeltem, de nem ért ide. Mi lenn ilyen árban 30-35$ között? Lehet elég ha csak hőlég van hozzá.
A JDC 8858 20 USD körül kapható.Pl itt
Amit írtál az pedig 35 valóban. Nekem Atten 858D van, jól működik.
Fahrenheit 28010-es forrasztó állomásra milyen pákát lehet rátenni?
Aliexpress-en nézelődtem, de nem jövök rá melyik lenne megfelelő ... Ez pl jó lenne? Dugó stimmel, 24V/50W stimmel ... de hogy belül hogy áll össze a bekötés, hőrézékelő... az ugye nem látszik ...
Megvettem ezt a KSGEAR T12 pákát. Vettem hozzá egy készlet fejet is.
Egyelőre nagyon tetszik, rendben működik. A fejek hőmérsékletét mértem, ott vannak eltérések. Van fej amin 330C-t mértem 300C-as beállításnál, másik fejnél nagyjából stimmelt. A fej csere nagyon gyors, a leszorító hüvelyt nem használom jelenleg: kikapcsolom, a fejet a tövénél megfogom (nem forró) kihúzom a másikat betolom és már kész is.
Minden tipusu fejet külön lehet kalibrálni, csak mindíg ki kell választani hogy melyik fej van benne.
Sziasztok!
ZD-915 és ZD-985 kiforrasztó állomásokkal van valakinek tapasztalata? Hosszú távon mennyire tartósak, megbízhatóak? Mennyire érdemes őket venni?
Sziasztok!
Venni szeretnék forrólevegős pákát, 3db amit kinéztem KD850 KD853 KD854. A 853 PID-es a másik kettő analóg a 850-hez van egy páka is. Érdekelne van e valakinek tapasztalata ezekről? Első sorba hobbi célokra kellene egyszerűbb SMD munkákhoz. Ezen kívül még kiforrasztó állomást is jó lenne szerezni. Ezekből 2db amire kíváncsi lennék az egyik a SP-1010DR a másik a Yihua YH948. Az SP-1010DR az ZD-915 klón. Erről láttam videókat szétszedve és kipróbálva, viszont kicsit húzós az ára. A Yihua belsejéről is van videó, de munka közben nem találtam róla. Jóval olcsóbb mint a ZD-915 klón, de szerényebb is a belseje. A vákuumpumpa minősége is elég kérdőjeles, bár ez mindegyiknél az szerintem. Szóval engem is érdekelne mint a ZD-915/SP-1010DR és a Yihua YH948-val szerzett tapasztalatok. Éppen építeni is lehetne egyet még ezt sem vetettem el, vákuumszivattyút tudnék szerezni értelmes áron és egy szimpla ZD-915 pisztoly sem túl drága. A vezérlést talán egy analóg állomással is meg lehetne oldani. A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2020
Sziasztok,
szeretném lecserélni a régi, lengyel, 55 Wattos pisztolypákámat (pillanatpákát) egy új pisztolypákára. Kb 5x5 cm nyákokat forrasztok kb 2-szer egy évben, kábelek, csatlakozók, potméterek forrasztására használnám. Hobbi felhasználás. Több márkát látok, ellenben néhány típust. Első lenne a SAL féle cseh páka. Akkor van Dedra, Extol néven ugyan az. BGS, Rothenberger szintén egyformák. Kinek melyik vált be?
A Cseh pákánál nincs jobb. 72 óta használom.
Én 84-ben vettem,azóta megy,pedig nem keveset használom a mai napig.A hegy nem pénz hozzá.,1.5mm réz drótból csinálva.
Ha cseh 75 wattos lenne én sem cserélném le. De ez 55 wattos lengyel hello! Potméter házat, 1.5 tömör vezetéket nem tudok vele forrasztani.
Nem pont forrasztó páka a kérdésem de szorosan hozzá tartozik ,
Bővebben: Link Bagatel kérdés, ezekben a gyanta középen van egy csatornában úgy mint 100 évvel ezelőtt ? A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2021
Úgy szokott lenni. Mi úgy tanultuk forrasztástechnikából, hogy minél több csatornában van a gyanta, annál jobb, mert egyenletesen oszlik el forrasztáskor. Egy kis trükkel lehet megnézni a csatornákat: enyhén széthúzva egy darab forrasztóónt gyertya lángjába tartunk. Meglágyul, és a húzás miatt szétszakad, nem olvad el a vége, a gyanta viszont kiég, és látszanak a csatornák (nagyítóval inkább...)
Magyarországon a Metalloglobusz gyárt gyanta töltetű forrsztóónt (Sn60Pb). Elvileg van 3 és 5 csatornás is, de már az is jó, ha középen van az 1 ér (egyben). Sajnos a gépek elavultsága miatt hihetetlenül nehéz beállítani "középre". Ráadásul a "humán faktor" is erősen közrejátszik a dologban. Ettől még ugyan olyan jó, mint a konkurenciáé. A koreai gyártmányúakban viszont látható még szemmel is a csatornák körben. Szikével óvatosan körbevágod az ón felületét ( nem megnyomva !!! ) és el lehet törni. Kis gyakorlatot igényel ...
A bontáshoz elsőre praktikusnak tűnő eszköz. Kombinált páka+ónszívó. Ha a műszaki színvonal kielégítő, akkor nagy ötlet.
Itt találtam és elvileg 24 órán belüli rendelésnél ingyenes a szállítás (azért biztosan benne van az valahol az árban). A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2021
A weboldalon se cégnevet, székhelyet, elérhetőséget nem látni, legalábbis én nem találtam...
Én sem vásárolnék... Egy ilyen helyen bankkártyaszámot megadni?????
Van egy pont ilyenem. Hulladék kategória. Nem javaslom a megvásárlását. Alin 4-5USD szállítással együtt. Annyit sem ér.
Ezek szerint senki sincs megelégedve vele. Pedig nekem tetszett az ötlet.
Azt lenne jó tudni, hogy maga a gondolat hibás, vagy csak rossz minőségű a megvalósulása.
Valószínűleg éppen az a baja mint a sima ónszippantónak. A vákuum csak egy pillanatig áll fent. Jobb megoldás a külső szivattyús kiforrasztó pisztoly. Példa. Ez csak a pisztoly, állomás nélkül. Persze ez is egy kínai csoda, nem tudom a valóságban mennyire válik be.
Szerintem jó ötlet lenne, de ez a megvalósítás nem jó. Ott kezdődik a probléma, hogy a fűtőszál füstöl. Olyan mintha be lenne kenve valamilyen olajjal és az égne folyamatosan. 3-4 alkalommal bedugtam 10-15 percre, de valahogy nem akar elmúlni ez a füstölés. A hegye nem igazán melegszik, nem nagyon tudja megolvasztani a forrszemet. Hogy alapból nem melegítene eléggé vagy a hegy bevonata nem jó, azt nem tudom eldönteni. Mindenesetre használatra nem igazán alkalmas így. A dugvilla minősége igencsak gyengére sikerült, nincs benne anyag. A "tartályt" nagyon nehezen tudtam kiszedni. Persze ez idővel biztosan változna ahogy kopnak a műanyag részek, de ezt már nem fogom megtudni. Félrehajítottam a lomos dobozba a hulladékok közé.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |