Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Talán hallottál arról az esetről hogy egy rendszer hiba miatt egy mondjuk 10 dolláros termék ára pár cent volt. Rendelés után nem volt mit tenni annyiért adták.
Ez kis hazánkban sincs így. A visszaigazolásig nem jön létre a szerződés, a bolt megtagadhatja az eladást, mint ahogy te sem vagy köteles vásárolni.
Sziasztok!
Van egy EMG 1568/A (EMG4655/A) oszcilloszkópom,már többször segítettetek nekem de most újból kérem a segítségeteket.A 110V tápegységben aránylag rövid használat után tönkremegy a 723-as IC,már 5 darab elment belőde,cseréje után újra megy de nem túl hosszú ideig.Tudom,hogy "patrick" kérdésére ketten is írtatok,"Hp41C és VJ72".A C1 időnkénti átvezetését vagy az elkó anyájának meglazulását neveztétek meg a hiba lehetséges okaként. Leforasztottam a + kivezetést és megpróbáltam megmozdítani az elkót de meg sem mozdult,szilárdan tart,úgy látom az anya nem laza.Lemértem a kapacitását,250 µF-ot mutat a mérő.Az elkó testpontja valószinűleg alul van,nem tudom ellenőrizni.Az anya körül nagyon kicsi a hely nem is tuhom,mivel tudnám meglazítani. A kérdésem az,hogy hogyan lehetne kiszerelés nélkül leellenőrizni még jobban az elkó állapotát,a másik,hogy mi okozhatja még szerintetek a 723 IC gyakori tönkremenetelét?
Szia!
Ellenőrizd a ZY18-on a feszültséget, az 560 ohmos ellenállásokat és az áteresztő tranzisztort. Az elkó ezek szerint jó fölösleges kivenni. Az ic-k milyen gyártmányúak voltak?
Az én példányomból kivett C1 paramétereit mérve jónak volt mondható, de cseréje után megszűnt a hiba. C1 helyére úgy építettem be egy újat, hogy vastagabb vezetékből hajtottam egy szemet, a kivezetéseket kb 120 fokos szögben a földre forrasztottam. Az új kondenzátor + kivezetésére ráforrasztottam egy vezetéket, amit az alkatrész oldal felől átbújtattam a furaton. Segítségével a helyére húztam a kondenzátort és a - kivezetését beforrasztottam a szembe. A segéd huzalt leforrasztva a + kivezetés is beköthető.
Az elko az árnyékoló köpeny mellett van olyan helyen,hogy nem tudom,hogyan férnék hozzá komolyabb szétszerelés nélkül,esetleg valami ötlet ezzel kapcsolatban? Örülnék ha valaki a szétszeréssel kapcsolatban tudna segíteni.
MEV jelzés, ha jó tudom ez magyar gyártmány.Megpróbálok más hasonló(új)kondenzátort bekötni C1 helyett és így járatni,hogy mit fog csinálni.Egyenlőre nem bolygatom az eredeti kondenzátort,sajnos mindenhez nagyon rossz a hozzáférés.Amikor utoljára mértem a ZY18-on jó volt a feszültség az 560 ohmos ellenállások is jók voltak.
Az elko az árnyékoló köpeny mellett van olyan helyen,hogy nem tudom,hogyan férnék hozzá komolyabb szétszerelés nélkül,esetleg valami ötlet ezzel kapcsolatban? Örülnék ha valaki a szétszereléssel kapcsolatban tudna segíteni.
Javított szöveg.
A MEV 723 nem bírja ott sokáig, keress más gyártótól ic-t.
Ha nincs cél szerszám akkor készíteni kell hozzá. Egy 4-es lemez meg egy sarokcsiszoló és van egy csavar kihajtód. Nyilván ha lenne fotó akkor jobban tudnám miről van szó.
Szerintem az 1,5mm lemez biztos elfér,esetleg a 2mm maximum.Ha arra kerül a sor csinálok egy csőkulcsot 1,5mm antikor lemezből az jó erős.A képen láthatod,hogy mennyi hely van ott,
A kép szerint az elkot kikötötted. Bekötsz (kiszerelés nélkül, kimadzagolva) egy biztosan jót és használod. Ha a jelenség ismétlődik, nem elko hiba.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2021
Van egy új elkóm,azt kipróbálom aztán majd meglátjuk mi lesz?
A MEV 723 ilyen gyenge minőségű? Majd körülnézek milyen 723-as van otthon,Tesla gyártmány van sok de mind fém körtokban.Azonban egyenlőre bent hagyom a MEV723-t és először új elkót próbálok ki.
A kimeneten lévő C3, és D16 biztos, hogy jók?
Az alkatrész oldalról csak meg kell támasztani az anyát és a kondenzátor házát forgatva ki lehet csavarni.
Ki tudja, hol lehet még 2N4240 -et kapni? A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2021
Jó helyette a BU 806 a 1553 ba már azt raktak gyárilag.
Én a BU806-al óvatos lennék mivel a Vceo feszültsége csak 200V és a C1 kondenzátoron terhelés nélkül simán lehet több mint 200V,ugyanis ma már a hálózati fesz.230V +10-15%.Nekem már tönkrement így egy új BU806-os.Utána lemértem,205V volt aC1-en.Ezek a mai franzisztorok stb. csak minimális rezervával tendelkeznek.
Az ötlet jó csak a képcsőburkolat mellett is nagyon kevés a hely.
Ezeket nem mértem,kiszerelés nélkül nem tudom,hogy le tudom-e mérni pontosan,a hozzáférés meg nagyon nehéz majdnem mindenhol.
Nem akarok okoskodni a kondi kiszedésével,én megfúrtam a müanyag anyát egymással szemben és zegerfogot a furatokba téve tekertem ki.
Semmi baj nincs a MEV723-al, nálam a mai napig teszik a dolgukat, egy sem ment belőle tönkre soha. Ha tönkremegy annak oka van.
Mostanáig a 723-al és a C1 kondival foglalkoztunk a legtöbbet,"gkari" említette még a C3-at és a D16-ot is.MEV723-t nem tudom megitélni,nincs annyi tapasztalatom.A kondenzátort lemértam 235µF-t és 0,21ohm soros ellenállást mutatott,ez szerintem akár jó érték lehet vagy nem? A legutóbbi esetben amikor a 110v-nál hiba jelentkezett,a fesz.mielőtt kikapcsoltam 85-95V körül ingadozott,ez alapján nincs valakinek ötlete,hogy ezt mi is okozhatta?
Most egy újabb hibánál kérem a segítségeteket ami nemrég jelentkezett.Mozgatom a fényvonalat felfelé folyamatosan ekkor kb. a második osztásnál visszaugrik kb.fél osztásnyit mag halad tovább egészen fel.Most lefelé megyek a fényvonallal,átjutok az alsó részre majd kb.a második osztásnál visszaugrik kb. a középső osztóvonalra.Ezt mindig megcsinálja ha előzőleg átmentem a másik oldalon az ugrásom.Ha nem megyek át a másik felére akkor folyamatosan mozog fel-le.Ez,hogy miért van még elképzelésem sincs,úgyhogy nagyon szeretném ha valaki tudna tanácsot adni.
Tesztelem a tápegységet is de egyenlőre megy rendesen.Van még más probléma is de azt majd inkább egy másik hozzászólásban. Sajnos a tápegységek is fűtenek rendesen pedig most még a burkolat sincs rajta. Videót is szeretten volna feltenni de túl nagy volt.
aA belinkelt szkóp ügyében van valami fejlemény?
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2021
Moderátor által szerkesztve
Sziasztok segítséget szeretnék kérni, egy szkóp HV modulját építem újra de nem tudom mivel lehetne kiönteni 16 kV a gyorsító feszültség de a katód is -2000 V. Sima két komponensű műgyanta alapú ragasztó is jó vagy valami speciális műgyanta kell hozzá?
Alkalmas kitöltő
De hallottam ragasztórúd használatáról is, ismeretlen kV esetén. A 16 Kv NAGYON komoly, inkább a profi cuccot javaslom! A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2021
Anno színes TV megrepedt sorkimenőjét ragasztópisztollyal "javítottuk" meg. Ott 25KV feszültség volt. Ideiglenes megoldásnak szántuk, aztán kitartott a TV élete végéig....
A Videoton Precision 2000 (Thomson licensz) sorkimenők voltak rendre ilyen hibával. A nagyfesz áthúzott a fókusz kivezetéshez, mert elrepedt a műanyag kivezetés. A későbbi típusok megerősített kivitelűek voltak ezen a részen.
Villanyszerelő áruházakban (főleg netes) nézz körül, árulnak kétkomponensű kiöntőanyagot földkábelek toldásához/elágaztatásához (10kV-os kábelekhez használható is van). Ez biztosan megfelel és a rezet sem fogja megmarni.
Tipikusan osztott falú zacskóban van, amit csak össze kell jól nyomogatni és már lehet is önteni vele. Biztos jó lesz a keverési arány. Példásul ez is jó, 20kV-os. A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2021
Vianova műgyanta.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |