Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Azt nézd meg, hogy a páka melegedésével egyezően emelkedik-e az 1-es lábon a feszültség! A másik, amit nézz meg, hogy a hőmérséklet-állító potméterrel a 10-es lábon milyen tartományban tudod állítani a feszültséget!
Ha az alkatrészértékekből és az én pákámnál mért hőelem-együtthatóból számolom, akkor az 1.3V környéke olyan 160 fokos pákát, a 3.48V nagyjából 450 fokos pákát jelent (p_istván is nagyjából jól tippelt).
azt nem tudom milyen meleg, mert nincas ilyen hőmérőm, amivel mérni tudnám... de a cínt azt viszi lazán.. a poti teljesen letekerve
az r17 es lábon az egyik irányban 1670 Ohm van, a másikat nem tudtam mérni az r18 nál 880 ohm van és mind 2 trimmer az 3,3Kohm os...
na most megnéztem.... az r17 nagyvalószíbűséggel tönkrement, mert nem lehet tekerni...
Ha már 2,2k trimer helyett 3,3k építettél be.
Ellenőrizd az ellenálások értékeit, különösen az R5, R7, R6, R4 (R9, R10) ezeknél hasonló nagyvonalúság szintén gondot okozhat. Ha "lazán viszi a cint" akkor az 1 lábon is legalább 2-2,5 voltnak kéne lennie. Ha mindent ellenőriztél (és javítottál) akkor mindent (poti , trimer) állíts középállásba. Üdv: P István
most kicseréltem a trimmer egy 2.2 re, me találtam olyat, azt most az egyik lábán van az r17 nem 1320 ohm
1 ahogy melegszik a páka úgy nő most 1,02és már jó meleg.... 2 0,01-00V 3 0,01-00V 4 7,26V 5 0,03-05V 6 0,02-03V 7 0,00V 8 5.82V 9 1,00V 10 2,77V 11 erről mértem 12 0,03-04V 13 0.03-04V 14 0,00V és a pákát egy folyadékhőmérővel mérve kb 200 fokot mértem.... és a 10 es lábon 2,6, és 2,9 volt között megy... ugye minnél több, annál melegebb a páka???
A 9-es lábon a hőelem felerősített jelét, a 10-esen a hőfokszabályozó potméter által beállított értéket kell látnod. A hőfokszabályozó potméterrel durván 1-4V között illene tudni szabályozni.
jáccottam kicsit a trimmerekkel, és sikerül megoldani, hogy kikapcsoljon
de mikor vált, akkor villog, mintzha valami rendőrautó lenne... ez jó így, vagy lehetne élesre állítani a ki-be kapcsolást?
Én ezt a kapcsolást még csak papíron láttam, de több embertől hallottam azt, hogy így viselkedik, ahogy leírtad, szóval szerintem az úgy jó, legalábbis úgy működik, ahogy az eredeti.
Azzal lehetne kicsit határozottabbá tenni, ha az IC1C komparátorba egy kis hiszterézist vinnénk. Ezt meg lehet tenni elég korrekten, mert van még szabad műveleti erősítőnk is, csak kis átalakítást igényel a panelon. Ha van kedved hozzá, ki is próbálhatod, én a következőt tenném: A hőmérsékletállító poti közepét az IC 12-es lábára vezetném, a 13-as és 14-es lábakat összekötném. A 14-es lábról egy 220 ohm-mal vinném a jelet az X1-2 pontra (a poti közepének eredti bekötési helye), valamint az IC 8-as és 10-es lába közé betennék egy 100-220kohm ellenállást. Ezzel pár mV hiszterézise alakul ki a komparátornak, annak már elégnek kellene lennie a határozott ki/be kapcsoláshoz.
huh, ez elég nagy átalakítás lenne...
és még 1 kérdés: a páka viszonylag gyorsan felfűt addig, amígmegolvad a cín, de utána elég lassan tötymörög fel. ez így helyes?
Ha jobban belegondolsz, a jelenlegi panelra két ellenállást kellene pluszban beforrasztani és a potiról jövő egyik vezetéket átforrasztani máshova. Tehát én nem gondolom, hogy olyan nagy átalakítás lenne. Nem arra gondoltam, hogy új panel tervezésével kellene kipróbálni a dolgot
Nekem az a tapasztalatom, hogy olyan 3 perc, mire eléri a 300 fok környékét. Egyébként valóban, a felfűtés egy ellaposodó görbe, egy határértékhez simul, az eleje meredekebb. Amúgy mennyi a váltofesz, amit a páka kap?
24V ot kap
de akkor nem kéne a nyákon semmit átvágni,m eg ilyenek? csak simán berakom az ellenállásokat, és átkötöm a poti közepét, és kész? me akko lehet elgondolkozom rajta most viszont bocsi, de el kell mennem. köszi szépen a segítséget! még este leszek...
Bemeneten a 470 ohm-ot kell cserélni nagyobbra, és akkor nem kapcsolgat mint a bolond...
(nagyobb az a nagyonsokszorosa, 10K, 100K, izlés szerint) De én így hagynám ahogy van.
Á, igen, erről is olvastam már itt az oldalon. Ez egyébként mitől van? Valami zavart szed össze a bemenet, és az RC állandó megnövelésével azt eliminálod?
(Mellesleg a hiszterézis akkor is jót tenne a dolognak, hogy még véletlenül se legyen bizonytalan a triak gyújtása.) Idézet: „Á, igen, erről is olvastam már itt az oldalon. Ez egyébként mitől van? Valami zavart szed össze a bemenet, és az RC állandó megnövelésével azt eliminálod?” Az ellenállás értékének növelésével a 220µF-os elkó töltése és kisülése lassabban fog történni, ezáltal 'lomhábbá' válik a tag. A hőelem által adott feszültséget csak lassabban fogja tudni követni a szabályozókör. Egyébként az én szerény véleményem az, hogy a hiszterézis tök jó dolog, de nem egy precíz hőfokszabályozó esetén, mint például egy forrasztóállomás. A hiszterézissel nem lesz annyira pontosan szabályozott a páka hőmérséklete. Üdv.! Idézet: „Az ellenállás értékének növelésével a 220ľF-os elkó töltése és kisülése lassabban fog történni, ezáltal 'lomhábbá' válik a tag. A hőelem által adott feszültséget csak lassabban fogja tudni követni a szabályozókör.” Szóval akkor mégis csak annyit teszel, hogy az aluláteresztő szűrő töréspontját hozod lejjebb. A 100k és 220u már 22 sec időállandó, az már rettenetesen lerontja az egész rendszer reakcióját. Idézet: „Egyébként az én szerény véleményem az, hogy a hiszterézis tök jó dolog, de nem egy precíz hőfokszabályozó esetén, mint például egy forrasztóállomás.” Én a saját forrasztóállomásom építésénél és a programjának a megírásánál rengeteget mértem a páka viselkedését. A pákára kapcsolt 100%-os fűtés kikapcsolása után még sok másodpercig emelkedő hőmérsékletet jelző feszültség volt mérhető a hőelemről (pedig nálam kb. 50ms-os időállandójú a bemeneti szűrő). Tehát olyan tehetetlensége van a páka fűtőtestének, hogy ez a fajta gyors kapcsolgatás nem nevezhető egyáltalán normálisnak szerény véleményem szerint. Idézet: „A hiszterézissel nem lesz annyira pontosan szabályozott a páka hőmérséklete.” Aha. A komparátorba általam javasolt hiszterézis kb 5mV lenne. Ez az LM324 erősítésével bőven elég arra, hogy az átkapcsoláskor határozottan átbillenjen és ne marajdjon "tiltott" tartományban a kimenet, amikoris a triak vagy begyújt, vagy nem, vagy leginkább csak az egyik félperiódusban. Az általam javasolt 5mV az előtte lévő fokozat erősítésével visszaszámolva kb. 0.5 fok a hőelemen. A többi pontatlanságot - sajnos - a páka fűtőtestjének a lomhasága fogja okozni (erre egyébként lehet korrekt szabályozási megoldást csinálni, de ott már a fűtőteljesítményt is kell tudni szabályozni). Idézet: „Tehát olyan tehetetlensége van a páka fűtőtestének, hogy ez a fajta gyors kapcsolgatás nem nevezhető egyáltalán normálisnak szerény véleményem szerint.” Oké, de én ennek nem is mondtam az ellenkezőjét!
Szia! Megtaláltam a hibát! Az R21nél volt egy kis panelhiba. mostmár müködik minden jól. Még annyi lenne a kérdésem, hogy normális jelenség e amikor kikapcsol a fűtés led akkor még 10-15 fokot fel megy a kijelzés, visszafelé meg még egy 5 fokot csökken, így öszesen kb 20 fokos tartományban járkál, és az lenne még a kérdésem hogy a hőmérő érzékenységén lehet e változtatni kicsit mert kicsit ugrál az utolsó karakter, tehát mikor mondjuk 301 röl 302re vált előbb 2-3 szor bevillan 2és vissza 1 re majd átvált rendesen és így tovább. Előre is köszi a választ! És köszi a Cikk megírását is!
Üdv.!
Ezt a két hiba amit írtál, jellemzően a nyák nem megfelelő kialakítása okozhatja. Mi több, a Forrasztóállomás II-nél nálam okozta is mindaddig, amíg normálisan ki nem alakítottam a csillagpontokat. De ha az én általam közzétett nyáktervet használtad, akkor ilyen gond elvileg nem lehet. A panelmérő ugrálását viszont lehet hogy okozhatja az, hogy a két panelt nem forrasztottad közvetlen egymáshoz. Bár ezt nem mondom biztosra, nem emlékszem már rá teljesen hogy hogyan huzaloztam, de majd megnézem...
Szia! teljesen a te nyákodat csináltam vasalással! ugyan ez a jelenség megvolt összeforasztott paneloknál is. Csak a dobozolás miadt szedtem szét a nyákokat.
Akkor ellenőrizd például a komparátor pozitív visszacsatolását! (soros R-C tag)
HElló. Egy forrasztóállomás lényegében miért is jó? miért jó az, hogy leeht szabályozni a páka hőmérsékletét?
Üdv.!
Azért, mert a különböző forrasztásokhoz, vagy a különböző forraszanyagokhoz más-más hőmérséklet szükséges (ajánlott). Anno ezt a 'kattogós' korszakban a páka hegyének cseréjével oldották meg. A hegy hőmérsékletének mérésén alapuló szabályozhatósággal ez jelentősen leegyszerűsödik. (Nem kell kivárni amíg lehűl a páka, vagy nem kell speciális szerszám a forró hegy üzem közbeni cseréjéhez mint a 'kattogós' pákáknál.)
nekem a forrasztóállomás I-hez lenne az a kérdésem, hogy miért ingadozik a hőmérséklet. kb 10 C-t mozog. Nem lehet azt megcsinálni hogy ne ingadozzon?
Szia!
Nekem is pont ez a gondom, talán még többet is ingagozik! Teljesen függetlenül a nyák kialakításától!Két különböző vonalvezetésű nyákon is ezt csinálja!Viszont megfigyeltem valami érdekeset: ha megfogom a visszacsatoló R-tag két végét a hüvelyk és a mutató ujjammal elkezd normálisan működni! Továbbfejlesztve a képen látható módon 1-2 °C- fokon belül tartja a pákát! Próbáld ki, hogy neked is így csinálja-e! A többiektől várom az ötleteket, mi lehet a baj! Előre is köszi! Üdv.: Sepi Idézet: „Teljesen függetlenül a nyák kialakításától!Két különböző vonalvezetésű nyákon is ezt csinálja!” Kérdés, hogy a két nyák kialakítása mennyiben különbözik egymástól. A hőfoktartás hibájának oka szvsz két helyen lehetséges: - Az egyik a nyák kialakítása, az alkatrészek összekötésének szisztematikája. - A másik pedig a komparátor visszacsatoló ága. A visszacsatolásnak pozitívnak kell lennie és egy soros R-C tagból kell állnia (nálam 360k+470n). Üdv.!
Szia!
Az egyik nyák a te forrasztóállomás I-edé, a másik tervét Stefupetitől kaptam! Mindkettő ezt produkálja. Az R-C tagom 360k+680n. Tovább próbálkozom, ha más ötlet nincs. Köszi a gyors választ! Üdv.: Sepi
És hogyan viselkedik a célhőmérséklet környékén a szabályozás? Kapcsolgat határozottan ki-be, néhán másodpercenként, vagy nagyon gyorsan kapcsolgat, "zizeg"?
Üdv.!
Szívesen, de sajnos érdemben nem tudtam segíteni. Viszont ha van kedved és türelmed, akkor mondanék pár ötletet hogy rájöjjünk a hiba okára.
Sziasztok!
Szilva: Ahogy közeledik a célhőmérséklet felé egyre gyorsabban pislog a LED, egyre kevesebb ideig fűt és szerintem "zizeg", ahogy te mondod, így tartja a hőfokot! De csak, ha ott fogom, ahol rajzoltam! Egyébként borzasztóan szabályoz! Attila86: Minden megoldásért hálás vagyok, amit mondtok! Nekem nincs több ötletem! Üdv.:Sepi
Igazából bevallom hogy nekem sincs sok ötletem. De azért próbáljuk meg...
Először is, milyen műveleti erősítőt használsz az áramkörben? Forraszd ki a hőmérsékletet állító potmétert! Ez után két ceruza akkumulátort vagy elemet köss sorba, és az így kapott 2,4-3V negatív felét kösd a műveleti erősítő (LM324, TL074, TL084) 11-es lábára! A pozitív kivezetést pedig kösd a komparátor nem invertáló lábára (5-ös láb). Ez után kapcsold be a forrasztóállomást és nézd meg hogy a hőmérséklet elérésekor most hogyan viselkedik a LED és a hőmérséklet-tartás! |
Bejelentkezés
Hirdetés |