Fórum témák
» Több friss téma |
A Bosch a Junkers alapokról indulva gyártja-fejleszti a kazánokat. Gondolom ennek következménye, hogy a kazán vezérlőjének protokollját megváltoztatták. Tehát: tehát a kazánom Heatronic-3 vezérlője már! nem kompatibilis a Junkers protokollal. Sajnos a Bosch rövid idő után változtatott a protokollon, így az újabb (Bosch-) termosztátok már! már nem kompatibilisek az FW200 protokolljával, vagyis nem tudnak kommunikálni a kazánom Heatronic-3 vezérlésével... Erre lehet mondani, hogy ez pech!!!
Marad tehát a hagyományos kapcsolgatós termosztát...
Nagyjából egy hete fix ellenállás van bekötve a külső hőmérő helyére. Ezzel az FW200 folyamatosan +8,5 Cfok külső hőmérsékletet ír ki.
A tapasztalatom: - A lakás felfűtése - a kísérletezés miatt alacsonyabban tartott hőmérsékletről - egy naptól hosszabbá vált, a korábbi néhány órával szemben. Ez nem igazán jó. - A beállított hőmérsékletet néhány tized(!) fok pontossággal tartja, a külső hőmérséklettől függetlenül, tehát a célomat elértem. (Vagyis az FW200 valóban hibásan, túlszabályozza a szoba hőmérsékletét, ha van külső hőmérséklet érzékelés.) Utána kell néznem, hogy mit lehet tenni, és át kell gondolnom, hogy mit változtassak a rendszeren: 1. Külső hőmérséklet érzékelés helyett marad a fix ellenállás -> a szoba hőmérséklet tartása jó lesz. De ugyanakkor a kazán szabályozása nem megfelelő! (Nem elég dinamikus...?) 2. Úgy tudom, hogy a kazánba(!) a behelyezhető az FW200, ki van alakítva a csatlakoztatása a Heatronic3 vezérlő paneljén. Ekkor - gondolom - nincs funkciója az FW200 termisztorának, de a kazánt tudja vezérelni, intelligensen. Úgy rémlik, szobában elhelyezett termisztort tud fogadni a kazán. A kazánba visszakötném a külső hőmérséklet érzékelőt. Ezzel együtt az FW200 valószínűleg ugyanúgy túlszabályozna a külső hőmérséklet hatására, mint eddig... De ennek utána kell járnom. 3. Marad az FW200 a szobában, a külső hőmérséklet érzékelést visszaállítom. Ugyanakkor a szobában elhelyezett (második) egyszerű, kétállásos termosztát felülbírálja az intelligens FW200 felfelé szabályozó parancsát; a kazán kikapcsolásával. (Ahogy ez egy korábbi hozzászólásban felvetődött.) Egyéb okok miatt, átmenetileg abbahagyom a további kísérletezést, és halasztom a hőmérsékletek monitorozását is. Köszönet mindenkinek az eddigi segítségért!
Üdvözlet!
Egy kis segítséget szeretnék kérni ! Van egy családi ház ahova bekerül egy levegő-víz hőszivattyú + puffer + HMV. A szekunder felületfűtés. A helyiségenkénti vezérlést szeretném megoldani vagy KNX vagy Loxone vagy Easy4 valamelyikével. Nem túl bonyolult a helyzet. Ha van itt olyan aki ezzel foglalkozik akkor kérem írjon, itt vagy emailben. Természetesen nem ingyen és nem szivességmunkát kérek! Köszönet !
Szia,
én foglalkozok épület automatizálással is, szívesen segítek. Írj rám privátban.
Ha elég a magyar fejlesztés és nem akarsz horror költségeket, akkor látogass el hozzánk is. Magánba a többit, mert nem szeretnék reklám vitát generálni.
Üdv.
Raspberry pi 4-el,Python prg-vel működtetetek manapság 'okosház'-nak nevezett eszközt. I/O MCP23017 I2C bus 4x26 imput opto-s leválasztással, 2x16 output relékkel. Nyitás-mozgásérzékelők, öntözés,fűtés vezérlés... 1 wire-n hőszenzorok, USB/RS485-n hálózati mérésadatgyűjtő adatfeldolgozás, Több ESP 8266 NODEMCU-val kommunikáció... Nem dicskvésként írtam mindezt, segítséget kérek: Szükségem lenne olyan konkrét megoldásra amivel vezetékeket tudnék kiváltani, két irányú adatátvitellel, nyomvonalban kb. 25m, légvonalban 10-12m. Minden segtséget köszönettel veszek.
Nem világos mit akarsz... Ha már ismered az ESP-et akkor az nem jó? Ha máshogy nem, külső antennával tudja a 10-25 métert
Valami busz-os megoldásra, mondjuk rs485. Az ESP-t a router leállása miatt nem tartom biztonságosnak, mikor pl. bekapcsolt állapotot kelleni kikapcsolni. A másik hogy impulzus számolásra gyorsabb megoldás kell.
Nálam ezért külön AP van az ESP-knek, és mindez szünetmentes tápról jár.
Az RS485 teljesen korrekt megoldás.
Ha gyors reagálás kell, mint ahogy írtad, impulzus számlálás, elég két vezeték is és egy optocsatoló.
Végülis ez is megoldás nálam is, szünetmentesről használom a kütyüket. A routert kellene megoldani.
Csak az infók száma lehet gond, meg kell néznem az ESP GPIO-k számát. Valószínű az ESP és az impulzusokra RS485 lenne a megoldás. Csak az utóbbira nincs konkrét megoldásom.
Az rs485-re tudsz valami konkrét megoldást, kapcsolási rajz, reírás?
Én az alábbi összeállítást szoktam hazsnálni Rasberry-hez:
szenzor - mikrokontroller - MAX485 - kábel - MAX485 - USB-UART konverter - USB kábel - RPi UTP kábelt szoktam erre bevetni. Két ér a 12 V továbbításához, kettő pedig az RS485-höz. A szenzor oldalon van előállítva az 5 V-os tápfeszültség. Sok trükk nem lehet a dologban, A és B vonalakat össze kell kötni egy kb. 120 Ohm-os ellenállással a két végén. Én használok csillag alakú elosztást, ahol a csillag két leágazásánál vannak a lezáró ellenállások, jól működik.
Esetleg CAN is szóba jöhet... elég két szál vezeték a végpontok között. Bár valamivel lassabb mint az RS485.
Azért pár dologban picit többet tud a CAN. Vezetékhossz, NOD-ok száma, szoftveres támogatás, multimaster stb... [A mi rendsezerünk is erre épül, felhasználva a CAN és az RS-485 együttes jóságát.
Reklám eltávolítva. A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2021
Moderátor által szerkesztve
Köszi a tippet megpróbálom. Így elsőre az adatok kiküldését látom problámásnak részemről. jól gondolmom UART-on küldöm az adatokat amit RS485-őn átalakítok, majd vissza.
Nos,eljutottam odáig hogy a Raspberry-k között működik az oda-vissza kommunikáció az
uart-n. Egyszerű RCD-TXD keresztbe kötésével, valamint MAX2332-vel PC-vel is. Arra gondoltam hogy egyszerűbb lenne az RS422 megvalósításával megoldani 'beszélgetést'. Nem kellene a 485 protokolt használni az oda vissza irány átváltásokra. Kérdésem: az uart-al próbálkozzak szintillesztés után RS232/RS422 átalakítóval? vagy működhet az USB/RS422 átalakító mind két oldalon? Mivel úgy tudom sz RS422-nek 5V a szabványos feszültsége. A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2021
Ha "egyszerre" akarsz adni is meg venni is, vagy használj két half duplex IC-t oldalanként vagy egy-egy olyat, amelyik ismeri a full duplex üzemmódot.
Üdv.
Lenne egy olyan problémám hogy szeretném a bojleremet, kerti szívatyaút napelemről és hálózatról is üzemeltetni. De akárhogy is gondolkodom nem áll össze a rendszer a papíron. Nem hálózatra visszatermelő rendszert tudok csak kiépíteni. A szolgáltató nem engedélyezi mert erősen elavult a rendszer van nálunk. Az elvárásaim az hogy az eszköz legyen online és manuális kapcsolás lehetőség, időzíthető, hőmérő ami a be és kikapcsolást kapcsolást vezérli rajta ha időzített módba kapcsolna be a bojlernél(melegen tartás/előfűtés kb 40-45c°) A bojler viszont annyival bonyolult a rendszer hogy a napsütést is figyelembe lesz véve. Azaz ha nem termel eleget a napelem ne is induljon el a teljes felfűtés csak a melegen tartás. Van erre valami megoldás? l
CAN busz, nem lenne jobb erre a célra? Nálunk bevált a nective termékeknél.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2022
A következőkhöz kérek szakmai segítséget.
A horgásztanyámat esetenként télen is használom. A tanyán az alapfűtésen túl 900 wattos infrapanel biztosítja a szobai hőmérsékletet, ezt szeretném otthonról bekapcsolni 6-8 órával a kiérkezés előtt. A segítséget előre köszönöm, üdvözlettel: keszeg45
Ha van net, sonoff, ha nincs gsm pagger....
Remélem jó helyen kérdezek, de nem találtam más releváns témát ehhez. Gáz Mérőórát szeretném elolvasni, hogy a fogyasztást folyamatosan nyomon tudjam követni. Egy olyan eszközre lenne szükség, ami az órát folyamatosan csekkolta, és időnként elküldi a leolvasott óra állását. Tud valaki ilyen modul vagy valamilyen okos eszközről, ami ezt megoldja? Gondolom valami kepfeldolgozó eszköz fog kelleni. Köszi előre is.
Mondjuk egy kamera, olyan biztonságtechnikai , célszerűen IP kamera!!
Applikáción rá tudsz nézni és már le is olvastad a gázórát!
Ez így karcsú lenne. Az eszköz további feladatokat látna el a fogyasztás mérésének megfelelően, így a cél, hogy a fogyasztás illetve a mérőóra állását továbbítsa egy másik eszközre, amk méghozzá a szükséges döntéseket. Tehát fontos lenne hogy az óra állását elkudje egy másik eszköznek hogy Milyen úton módon az mindegy, csak jól olvassa le az adatokat.
Keress olyan PC szoftvert, ami tud karakter felismerést!
Ipari kamerák amik tudják ezt az kb elérhetetlen árúak! |
Bejelentkezés
Hirdetés |