Fórum témák
» Több friss téma |
Két darab matrózcsomóval a testén landolt a szelektív műanyag-fém szemétnek fenntartott kukában..
De legközelebb beépítem valami ellenségem szerkezetébe.. Közben mint jeleztem az egyik kijelző karakter problémájával küzdök. Olyannal találkozott már valaki, hogy a karaktertábla címvezetékei között az A0-A1 és az A2-A3 vezeték fel van cserélve a kijelzőbe ? A "W" helyett "[" az "A" helyett meg "B" jön - most két kábellel próbáltam és ha SW-el cserélem a két címbitet a kiküldött adatban akkor jó a kiírás.. Azért gondolom, hogy bent a hiba, mert a 0x38 értékre 5x10 karakterméretet állít be az 5x7 helyett. Tehát a kontroll regiszternél is okoz hibát - a 0x3C-re állítja be az 5x7-es méretet.
Meg kell nézni a kijelző adatlapját mert könnyen megeshet, hogy nem a szokásos lábkiosztása van. Vannak ilyen kijelzők de viszonylag ritkák. Főleg ott lehet némi bonyodalom, ahol az érintkezők két sorban helyezkednek el.
Sziasztok. Tudnátok ebben segíteni?
Így ránézésre nekem címzési hibának tűnik. Ha szerencséd van, akkor csak egy kis érintkezési hiba. Én megpróbálnám azokat a kis füleket egy fogóval kiegyenesíteni, és levenni róla a keretet. Ha minden igaz, akkor egy zebracsíkos gumi van alatta, azt izopropil alkohollal megdörgölném az élein, valamint a panelen az érintkezőket is. Ezután összerakás, ujjakat keresztbe, és lehet hogy menni is fog! Bízzunk!
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2022
Amikor bekapcsolod a display meghajtoja általában kivilágitja a 2x20 kockát (fehérek lesznek).
Ha ezt látod akkor nem a displayben van a hiba.
Már bekapcsoláskor sem az igazi, lásd melléklet. Ha a zebra gumi tisztítása nem segített, akkor cseréld ki a kijelzőt, kb. filléres tétel.
Dobd el. Valami belül tönkrement. Ha már eljutottál a gumikontaktusokig, akkor ott tetted tönkre a displayt. Házi kürülmények közlött alighe lehet a displaylapot meg a gumikontaktusokat egy sikba illeszteni, igy a gumikontakturok nem nyomodnak a megfelelö felülethez.
Ennyi.
Bővebben: Link Eztet rendeltem meg. Remélem jó lesz.
Összerakáskor játszani kell vele az üveglap mozgatásával, hogy a megfelelő nyák kontaktus csatlakozzon az üveglap megfelelő kontaktusához, azaz pont felette legyen.
A gumi zebra csík az üvegből nem válik el, csakis a gumi az alaplaptól.
Egy kis kontakt spray megoldja. Mindkét felületet tisztitsd meg vele. A guminak is mindkét érintkező oldalát, meg a kijelző üveget is.
Üdv. M. A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2022
És ha eggyáltalán nem jön le a gumi az üvegről? Erőltessem?
Fényképezd már le azt a szétszedett felragadt gumit.
Üdv. M.
Már leszedtem, tényleg nehezen jött le róla. Megpucoltam, semmi változás. Ugyan úgy össze visssza megyen.
Akkor pedig tényleg kukára érett úgy tűnik.
Helló. Tudnátok segíteni az új kijelző beötésével? A csatlakozóval ellátott a régi.
Igen ugy néz ki, hogy az eredeti a IDC16 csati is ugyanugy van bekötve mint az ujon azaz 1-16, ahol az 1-2 a táp, a 15-16 meg világito dioda. Az utobbit aránylag könnyü kimérni. A LED ha jol látom a képen a felsö szélen levö forrasztopontokhoz van kötve.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2022
Az új kijelzőbe be kell forrasztanod egy csatlakozót, hogy csatlakozhass a szalagkábellel, de ahogy Massawa is írja, a két kijelző bekötése amúgy megegyezik.
Köszönöm a segitséget, tökéletesen passzol.
Esetleg a háttérfény led pontok lehetnek felcserélve, ha nem világít
Sziasztok! Szükségem lenne egy 40x2-es LCD kijelzőre ESP32-höz.
Több kérdésem van: -Ezt a kijelzőt tudom e i2c-vel meghajtani? Ugye itt oldalt két soros a lábkiosztás, tehát nem forrasztható rá közvetlenül sem. Vagy van esetleg olyan i2c-s LCD meghajtó ami direkt ezekhez a "kétsoros kivezetésű" típusokhoz jó? Úgy nézem, hogy a kivezetések egyébként szabványosak. -Képes-e az ESP32 biztosítani a kijelző áramfelvételét? (Jártam már úgy régebben egy 20*4-es kijelzővel, hogy belehalt a Nano 1 hónap után.) A segítséget előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2023
Ha a háttérvilágítást nem az ESP32 biztosítja, akkor nem lehet gond.
Tudod I2C-vel hajtani de módosítanod kell a könyvtárt, ha alapból nem ismeri a 40x2 elrendezét.
Ezt én már használom, biztos jó: Bővebben: Link
Az LCD adatlapja nélkül elég kockázatos, de lehet kísérletezgetni!
A "kockázatos" eléggé erős kifejezés. ST7066 meghajtó van rajta ami, egy-két apróságot kivéve, egyezik a HD44780-as vezérlővel. Az apróságok csak ott jönnek ki, ahol az időzítések a határig vannak feszítve, az utasításkészlet egyezik.
Régi álmom egy 40*2 soros LCD. Akkor közvetlenül az usb 5v-ját kellene rákötnöm? Erre gondolom van lehetőségem az ESP-n vagy Arduinón is?
A tápellátástól félek, a vezérlést valahogy megoldom A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2023
|
Bejelentkezés
Hirdetés |