Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   774 / 850
(#) Massawa válasza pipi hozzászólására (») Feb 26, 2023 /

Ezt a 12 Vos bemenetet azonban még jol meg kell dolgoznod, mert az semmiképpen nem kerülhet a bemenetre, viszont ha nincs 12 V, akkor meg 0 voltnak kell a bemenetre kerülnie. Ez azért nem olyan primitiv feladat. Ha egy ellenállát kötsz sorba akkor lehet, hogy a 0 nem jön össze.
Lehet, hogy a legbiztonságisabb megoldás egy optocsatolo lesz.
(#) gaspa hozzászólása Feb 26, 2023 /

Most kezdtem el használni ESP32 devkitc v4-et,a pin kiosztás színes táblácskái ajánlások vagy kötelező?
Látom van amelyik csak bemenet,de a többi sima digit i/o-nak használható?Az 1wire hálózatot pl. nem tudtam a GPIO8-on használni,de a 12,13-on működik.Van egy másik gond,eddig az 1wire nano-val működött és a távoli (20m) szenzorokat is csak csökkentett ellenálással látta.Az esp 3.3 voltos és csak a közeli szenzorokat látja,valamint egy 20 m körülit is,de annak van külön tápja,a többi parazita üzemmódban van.Nagy részének tudnék adni tápot,de néhányhoz csak 2 vezeték megy.Páran azt mondják lehet 5 voltot adni az 1 wiréknek az esp bemenetek elbírják.Nem is azzal van a gond,hanem a kimenettel ami valószínüleg nem ad ki 5 v-ot és a címzés nem ér az eszközökhöz.Gondolom a két irányú szint illesztőt nem lehet megúszni?Amit még használnom kell,SD kártya,RTC elmegy 3 V-al,azokkal nem lesz gond.
(#) toth1996 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 26, 2023 /

Rendben köszi a segítségeket.
(#) Pethical válasza gaspa hozzászólására (») Feb 26, 2023 /

A csak bemeneti lábakat nem tudod kimenetre használni. Ha hardveres funkciót akarsz használni (pl. ADC, PWM, i2c) akkor azt a jelölt lábakon tudod használni.
A 3.3V a valóság, nem fog 5V-ot szolgáltatni a lábain az esp, ha 5V kell, akkor a szintillesztő a legkönnyebb megoldás. Az esp áramból is szegényesebb, mint egy atmega328, 12mA amit tud egy-egy I/O lábon adni neked.
(#) toth1996 hozzászólása Feb 27, 2023 /

Elkészült a kapcsolásirajzom.
Szeretném ellenőriztetni veletek mielőtt elkészíteném.

Megpróbálom el magyarázni mi micsoda.

4148 Diódákat használok.
22k-10k Feszültség osztót használok.
bc337 tranzisztor van a kapcsoláson de majd lehet bc548 ra váltok mert úgy láttam az van épp itthon.(Lábkiosztás más.)

Comfort láb = Ablakok felhúzása (MAX 20mA) Ople astra g be van egy ilyen láb.
1-2 CloseImpulse Ajtó zárás.
Nyitás = Centrál nyitása

Ajtó Jobb/Ball vezérlő szál = Ablak lehúzó vezérlő szál pár mA. Dióda azért hogy ha le akarom húzni a jobb oldalát akkor a ball ne húzza le.

Door amikor nyitva : 0v ha pedig csukva 12v Igy remélhetőleg jó polaritással oda tettem egy diódát és egy felhúzó 10k.

Conf(Lámpa) azt csak annyit tesz hogy testre húzza Komfotmodul lábát igy a belső világítást vezérli.

kapcsolas.png

(#) proli007 válasza toth1996 hozzászólására (») Feb 27, 2023 /

Hello! Ez így nagyon nem jó!
Azok a bementek a diódával semmit nem fognak csinálni. Mivel a bemenet 10k-val fel van húzva magas szintre, ha a diódát L szintre húzod, akkor nem történik semmi, dióda zárva van. Ha 12V-ra húzod, az AVR bemenete ugyanúgy H szinten marad, csak a dióda-22k áramát a port bemeneti védődióda áramát a tápba vezeti.
Ha a dióda fordítva lenne, akkor az áramkör bemenete le tudná húzni a portot L szintre, csak a 22k nem kell, helyette rövidzár lenne. De diódának illene Schottky-t használni a logikai szint miatt.

A T2 tranyó az emitterében a két diódával, max 3,6V feszültséget tud kiadni. Hiába van a kollektor a 12V-on..
(#) toth1996 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 27, 2023 /

Idézet:
„Ha a dióda fordítva lenne, akkor az áramkör bemenete le tudná húzni a portot L szintre, csak a 22k nem kell, helyette rövidzár lenne.”

R13 R11 R10 R9 az gnd re húz.
D7,D2 jönne be a 12v

Egyedül a Door lábon van felhúzva ellenállással.

Idézet:
„A T2 tranyó az emitterében a két diódával, max 3,6V feszültséget tud kiadni. Hiába van a kollektor a 12V-on..”

Erre mi a megoldás mert sajnos nem tudom.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2023

Bocs! Na én is hülyeségeket írok, mert nem láttam hogy a 10k a testen van..
Én minden esetre optocsatolókat használnék.

Pld. így lehet megoldani, ha a porta magas szintjére +12V kimenetet szeretnél elérni.
(#) toth1996 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 27, 2023 /

Akkor annyit hogy Comfort/CONF(Lámpa) van és GND re viszi a tranzisztor ott nem kell ilyen speciális megoldás??
(#) Massawa válasza toth1996 hozzászólására (») Feb 27, 2023 /

Ez a kapcsolás nagyon rosszra sikerült.
Azokat a 22/10 k osztokat felejtsd el. Ezért szoltam elöre!
Minimum az kell amit Proli berajzolt, de még mindig fényévekkel jobb az optocsatolo.
(#) toth1996 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 27, 2023 /

Akkor 4.7v Zener R13,R11,R10,R9 helyére és akkor nem feszültség osztóval bíbelődőm.

Door nál hagynám meg CSAK a diódát.

Sajnos optocsatolokkal nem rendelkezem .

Ne feledd, autoba akarod rakni ezt a dolgot, te nem engedheted meg, hogy a GND-re huzott bemenet 1-20 kOhmos ellenállással legyen lezárva. Ez alapvetö hiba. A proci a magas szintre messze nem annyira érzékeny, mint az alacsony szintre, azaz neked oda a lehetö legjobb GND szintet kell huznod s nem valamilyen osztokat.

Ha nincs optocsatolod akkor a proli áramkörét kell megépitened. Mindenképpen, ha nincs a bemeneted 12 V akkor, valamilyen tranyoval a bemenetet a GNDre kell huznod.

Eddig jutottam.
Bekerültek a Zéner diódák 4.7v.
Ajto jobb/Ball résznél amit Proli007 rajzolt nekem .
Kis szűrés.
BC548ra tranzisztorra cseréltem bc337-et.
(#) Lamprologus válasza Massawa hozzászólására (») Feb 27, 2023 /

Idézet:
„Azokat a 22/10 k osztokat felejtsd el.”

Nem kötekedni akarok, csak kíváncsiság! Miért nem jó a feszültségosztós megoldás?
Ha 12V-van a fesz osztón, akkor a bemenetre 5V jut, ha nincs semmi, akkor az alsó ellenállás lehúzza 0-ra. Mire nem gondolok?

Ugy látszik nem érted mit mondtam. Ha most a 12 Volt nincs - jobb esetben GND van, de az sem biztos, akkor az a GND 10 kOhmos ellenálláson huzza a GND-re a bemenetet. Ez csapnivalo szint bármikor bármilyen zavart összeszedhet, söt ha a bemenet nem kemény GND ( 0V) hanem csak GND szint kb 1V alatti, akkor talán még müködni sem fog.
Te ne a zenerekkel foglakozz, hanem a jelillesztéssel. Már Proli is irta s meg is rajzolta. Azaz a proci bemenetet pl egy PNP tranzisztorral kellene kapcsolnod. Ha nincs 12 V, akkor a tranyo zárja tisztességesen rövidre a bemenetet a GND- vel. Ha meg megjelenik a 12 V a tranyo báziskörében, akkor meg nyisson és a proci bemenetei legyenek a belsö vagy külsö ellenállásokkal a +5 V-ra huzva.
(#) Massawa válasza Lamprologus hozzászólására (») Feb 27, 2023 / 1

Mert a GND-t is megosztod, nemcsak a 12 Voltot. ( márpedig ott nincs mit osztani, csak a zavarok összeszedésére jo.)
Vagy gondolod, hogy 10 kOhm valoban lehuzza a bemenetet 0 Voltra? Még akkor sem biztos, ha nincs bekapcsolva a pullup, ha meg be van, akkor kb2,5V-ra huzza le.
Az ilyen megoldásokat mindenképpen kerülni kell a logikai áramközökben. Igyekezni kell minél kisebb impedanciákkal dolgozni, minden más csak bizonytalanságot, zavart okozhat, pláne egy autoban. (Mondjuk egy 2/1 k ellenállás - vagy még kisebb oszto jobb lenne, ami viszont melegedni fog. De az igazi megoldás az, ha nincs ilyen oszto.)

Röviden tömören ha jól értem .
PNP tranzisztorokat használjak ne NPNeket.
(#) toth1996 hozzászólása Feb 27, 2023 /

Valahogy igy vagy még mindig nem jó?

kapcsolas.png

(#) sdrlab válasza vargham hozzászólására (») Feb 27, 2023 /

Pontosan! A hangsúly a kis áramokon van! Sehol nincs megszabva az, mire szabad, vagy nem használni, max csak tétova előítéletek miatt vannak a tiédhez hasonló vélemények hangoztatva....
(#) sdrlab válasza Massawa hozzászólására (») Feb 27, 2023 /

És mi van a tranyó bázisával a te elképzelésed szerint? Az talán nem egy még érzékenyebb pont, mint egy logikai bemenet, a maga 100-200mV-os(vagy max 600mV digitális módban) működési intervallumával?!
(#) GPeti1977 hozzászólása Feb 27, 2023 / 1

Autóban használt kapcsolások
(#) benjami válasza toth1996 hozzászólására (») Feb 27, 2023 /

A D7 lábat nem tudom miért próbálod R12-vel a +12V-ra húzni, amikor a kontroller belső védődiódája úgysem fogja +5V fölé engedni. R12 felső felét kösd át a +5V-ra.
Ja, és a bemenetekre kellene lehúzó ellenállás, mert így csak akkor fog jól működni, ha a bemenetekre kötött cucc alacsony szinten konkrétan a GND-hez köti a bemenetet. Az előző osztós verzió jobb volt.
(#) GPeti1977 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 27, 2023 / 1

Az első rajz pl a kézifék behúzását detektálja, a második a gyújtáskulcs ACC állását, a harmadik a 12V tápot kapcsolja, de ha ez kifelé megy pl antennaerősítőhöz akkor dióda is van meg egy PTC biztosítékként. Hiába akarjátok feltalálni a spanyolviaszt ezeket már rég feltalálták, tesztelve lettek -40C és 65C fok között, illetve zavarérzékenységük is alacsony.
(#) toth1996 válasza benjami hozzászólására (») Feb 27, 2023 /

Átkötve.
A zéner nem húzza le földre ha 12v megszűnik a bemenőn?

Nézd meg pl a jelölt részt. Ha ott 12 V van akkor minden rendben van. De ha most kikapcsolod a lámpát ott elvben 0 voltnak kell lennie, ami viszont csak egy 10 k ellenálláson huzza le a proci bemenetét. Az szerinted rendben van?

Használhatsz NPN tranzisztors is, de akkor meg kell forditanod a logikát. Mert az NPN tranzisztor akkor fogja a proci bemenetét GND-re huzni, ha az autobol 12 V-t kapsz.
De ezt már te döntsd el mi jobb neked. Mind a két megoldás müködik. A zenerek nem kellenek, ha NPN-t használsz akkor kapcsold be a PULLUP ellenállásokat is.

A zéner a névleges könyök alatt nem csinál semmit, mintha ott sem lenne.
(#) szitko hozzászólása Feb 28, 2023 /

Sziasztok.

Adott egy karaktertömb. Ebből szeretnék adatot kimásolni, de nem a tömb elejétől, hanem x-től y-ig. Van erre esetleg egy előre megírt függvény? Mint pl. az "strncpy" a string.h-ban.
Vagy egyszerübb egy for ciklussal?
(#) Skori válasza szitko hozzászólására (») Feb 28, 2023 /

Az strncpy() miért nem jó neked?

char karakter_src[100];
char karakter_dst[100];
......
strncpy(karakter_dst , karakter_src + x , y-x);
.....

Ha nem kell a lezáró NULL byte akkor memcpy() is használható helyette.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2023
(#) szitko válasza Skori hozzászólására (») Feb 28, 2023 /

Köszi.
Az általad leírtakkal próbálkoztam mielött feltettem ide a kérdést, de nem sikerült a másolás.
A tömb nem tartalmazott se \0 \n \r parancsokat.
Most már tartalmaz és a másolás is sikeres.
Következő: »»   774 / 850
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem