Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Ezt a 12 Vos bemenetet azonban még jol meg kell dolgoznod, mert az semmiképpen nem kerülhet a bemenetre, viszont ha nincs 12 V, akkor meg 0 voltnak kell a bemenetre kerülnie. Ez azért nem olyan primitiv feladat. Ha egy ellenállát kötsz sorba akkor lehet, hogy a 0 nem jön össze.
Lehet, hogy a legbiztonságisabb megoldás egy optocsatolo lesz.
Most kezdtem el használni ESP32 devkitc v4-et,a pin kiosztás színes táblácskái ajánlások vagy kötelező?
Látom van amelyik csak bemenet,de a többi sima digit i/o-nak használható?Az 1wire hálózatot pl. nem tudtam a GPIO8-on használni,de a 12,13-on működik.Van egy másik gond,eddig az 1wire nano-val működött és a távoli (20m) szenzorokat is csak csökkentett ellenálással látta.Az esp 3.3 voltos és csak a közeli szenzorokat látja,valamint egy 20 m körülit is,de annak van külön tápja,a többi parazita üzemmódban van.Nagy részének tudnék adni tápot,de néhányhoz csak 2 vezeték megy.Páran azt mondják lehet 5 voltot adni az 1 wiréknek az esp bemenetek elbírják.Nem is azzal van a gond,hanem a kimenettel ami valószínüleg nem ad ki 5 v-ot és a címzés nem ér az eszközökhöz.Gondolom a két irányú szint illesztőt nem lehet megúszni?Amit még használnom kell,SD kártya,RTC elmegy 3 V-al,azokkal nem lesz gond.
A csak bemeneti lábakat nem tudod kimenetre használni. Ha hardveres funkciót akarsz használni (pl. ADC, PWM, i2c) akkor azt a jelölt lábakon tudod használni.
A 3.3V a valóság, nem fog 5V-ot szolgáltatni a lábain az esp, ha 5V kell, akkor a szintillesztő a legkönnyebb megoldás. Az esp áramból is szegényesebb, mint egy atmega328, 12mA amit tud egy-egy I/O lábon adni neked.
Elkészült a kapcsolásirajzom.
Szeretném ellenőriztetni veletek mielőtt elkészíteném. Megpróbálom el magyarázni mi micsoda. 4148 Diódákat használok. 22k-10k Feszültség osztót használok. bc337 tranzisztor van a kapcsoláson de majd lehet bc548 ra váltok mert úgy láttam az van épp itthon.(Lábkiosztás más.) Comfort láb = Ablakok felhúzása (MAX 20mA) Ople astra g be van egy ilyen láb. 1-2 CloseImpulse Ajtó zárás. Nyitás = Centrál nyitása Ajtó Jobb/Ball vezérlő szál = Ablak lehúzó vezérlő szál pár mA. Dióda azért hogy ha le akarom húzni a jobb oldalát akkor a ball ne húzza le. Door amikor nyitva : 0v ha pedig csukva 12v Igy remélhetőleg jó polaritással oda tettem egy diódát és egy felhúzó 10k. Conf(Lámpa) azt csak annyit tesz hogy testre húzza Komfotmodul lábát igy a belső világítást vezérli.
Hello! Ez így nagyon nem jó!
Azok a bementek a diódával semmit nem fognak csinálni. Mivel a bemenet 10k-val fel van húzva magas szintre, ha a diódát L szintre húzod, akkor nem történik semmi, dióda zárva van. Ha 12V-ra húzod, az AVR bemenete ugyanúgy H szinten marad, csak a dióda-22k áramát a port bemeneti védődióda áramát a tápba vezeti. Ha a dióda fordítva lenne, akkor az áramkör bemenete le tudná húzni a portot L szintre, csak a 22k nem kell, helyette rövidzár lenne. De diódának illene Schottky-t használni a logikai szint miatt. A T2 tranyó az emitterében a két diódával, max 3,6V feszültséget tud kiadni. Hiába van a kollektor a 12V-on.. Idézet: „Ha a dióda fordítva lenne, akkor az áramkör bemenete le tudná húzni a portot L szintre, csak a 22k nem kell, helyette rövidzár lenne.” R13 R11 R10 R9 az gnd re húz. D7,D2 jönne be a 12v Egyedül a Door lábon van felhúzva ellenállással. Idézet: „A T2 tranyó az emitterében a két diódával, max 3,6V feszültséget tud kiadni. Hiába van a kollektor a 12V-on..” Erre mi a megoldás mert sajnos nem tudom. A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2023
Bocs! Na én is hülyeségeket írok, mert nem láttam hogy a 10k a testen van..
Én minden esetre optocsatolókat használnék.
Pld. így lehet megoldani, ha a porta magas szintjére +12V kimenetet szeretnél elérni.
Akkor annyit hogy Comfort/CONF(Lámpa) van és GND re viszi a tranzisztor ott nem kell ilyen speciális megoldás??
Ez a kapcsolás nagyon rosszra sikerült.
Azokat a 22/10 k osztokat felejtsd el. Ezért szoltam elöre! Minimum az kell amit Proli berajzolt, de még mindig fényévekkel jobb az optocsatolo.
Akkor 4.7v Zener R13,R11,R10,R9 helyére és akkor nem feszültség osztóval bíbelődőm.
Door nál hagynám meg CSAK a diódát. Sajnos optocsatolokkal nem rendelkezem . A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2023
Ne feledd, autoba akarod rakni ezt a dolgot, te nem engedheted meg, hogy a GND-re huzott bemenet 1-20 kOhmos ellenállással legyen lezárva. Ez alapvetö hiba. A proci a magas szintre messze nem annyira érzékeny, mint az alacsony szintre, azaz neked oda a lehetö legjobb GND szintet kell huznod s nem valamilyen osztokat.
Ha nincs optocsatolod akkor a proli áramkörét kell megépitened. Mindenképpen, ha nincs a bemeneted 12 V akkor, valamilyen tranyoval a bemenetet a GNDre kell huznod.
Idézet: „Azokat a 22/10 k osztokat felejtsd el.” Nem kötekedni akarok, csak kíváncsiság! Miért nem jó a feszültségosztós megoldás? Ha 12V-van a fesz osztón, akkor a bemenetre 5V jut, ha nincs semmi, akkor az alsó ellenállás lehúzza 0-ra. Mire nem gondolok?
Ugy látszik nem érted mit mondtam. Ha most a 12 Volt nincs - jobb esetben GND van, de az sem biztos, akkor az a GND 10 kOhmos ellenálláson huzza a GND-re a bemenetet. Ez csapnivalo szint bármikor bármilyen zavart összeszedhet, söt ha a bemenet nem kemény GND ( 0V) hanem csak GND szint kb 1V alatti, akkor talán még müködni sem fog.
Te ne a zenerekkel foglakozz, hanem a jelillesztéssel. Már Proli is irta s meg is rajzolta. Azaz a proci bemenetet pl egy PNP tranzisztorral kellene kapcsolnod. Ha nincs 12 V, akkor a tranyo zárja tisztességesen rövidre a bemenetet a GND- vel. Ha meg megjelenik a 12 V a tranyo báziskörében, akkor meg nyisson és a proci bemenetei legyenek a belsö vagy külsö ellenállásokkal a +5 V-ra huzva.
Mert a GND-t is megosztod, nemcsak a 12 Voltot. ( márpedig ott nincs mit osztani, csak a zavarok összeszedésére jo.)
Vagy gondolod, hogy 10 kOhm valoban lehuzza a bemenetet 0 Voltra? Még akkor sem biztos, ha nincs bekapcsolva a pullup, ha meg be van, akkor kb2,5V-ra huzza le. Az ilyen megoldásokat mindenképpen kerülni kell a logikai áramközökben. Igyekezni kell minél kisebb impedanciákkal dolgozni, minden más csak bizonytalanságot, zavart okozhat, pláne egy autoban. (Mondjuk egy 2/1 k ellenállás - vagy még kisebb oszto jobb lenne, ami viszont melegedni fog. De az igazi megoldás az, ha nincs ilyen oszto.)
Röviden tömören ha jól értem .
PNP tranzisztorokat használjak ne NPNeket. A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2023
Pontosan! A hangsúly a kis áramokon van! Sehol nincs megszabva az, mire szabad, vagy nem használni, max csak tétova előítéletek miatt vannak a tiédhez hasonló vélemények hangoztatva....
És mi van a tranyó bázisával a te elképzelésed szerint? Az talán nem egy még érzékenyebb pont, mint egy logikai bemenet, a maga 100-200mV-os(vagy max 600mV digitális módban) működési intervallumával?!
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2023
Autóban használt kapcsolások
A D7 lábat nem tudom miért próbálod R12-vel a +12V-ra húzni, amikor a kontroller belső védődiódája úgysem fogja +5V fölé engedni. R12 felső felét kösd át a +5V-ra.
Ja, és a bemenetekre kellene lehúzó ellenállás, mert így csak akkor fog jól működni, ha a bemenetekre kötött cucc alacsony szinten konkrétan a GND-hez köti a bemenetet. Az előző osztós verzió jobb volt. A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2023
Az első rajz pl a kézifék behúzását detektálja, a második a gyújtáskulcs ACC állását, a harmadik a 12V tápot kapcsolja, de ha ez kifelé megy pl antennaerősítőhöz akkor dióda is van meg egy PTC biztosítékként. Hiába akarjátok feltalálni a spanyolviaszt ezeket már rég feltalálták, tesztelve lettek -40C és 65C fok között, illetve zavarérzékenységük is alacsony.
Átkötve.
A zéner nem húzza le földre ha 12v megszűnik a bemenőn?
Nézd meg pl a jelölt részt. Ha ott 12 V van akkor minden rendben van. De ha most kikapcsolod a lámpát ott elvben 0 voltnak kell lennie, ami viszont csak egy 10 k ellenálláson huzza le a proci bemenetét. Az szerinted rendben van?
Használhatsz NPN tranzisztors is, de akkor meg kell forditanod a logikát. Mert az NPN tranzisztor akkor fogja a proci bemenetét GND-re huzni, ha az autobol 12 V-t kapsz. De ezt már te döntsd el mi jobb neked. Mind a két megoldás müködik. A zenerek nem kellenek, ha NPN-t használsz akkor kapcsold be a PULLUP ellenállásokat is. A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2023
A zéner a névleges könyök alatt nem csinál semmit, mintha ott sem lenne.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2023
Sziasztok.
Adott egy karaktertömb. Ebből szeretnék adatot kimásolni, de nem a tömb elejétől, hanem x-től y-ig. Van erre esetleg egy előre megírt függvény? Mint pl. az "strncpy" a string.h-ban. Vagy egyszerübb egy for ciklussal?
Az strncpy() miért nem jó neked?
char karakter_src[100]; char karakter_dst[100]; ...... strncpy(karakter_dst , karakter_src + x , y-x); ..... Ha nem kell a lezáró NULL byte akkor memcpy() is használható helyette. A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2023
Köszi.
Az általad leírtakkal próbálkoztam mielött feltettem ide a kérdést, de nem sikerült a másolás. A tömb nem tartalmazott se \0 \n \r parancsokat. Most már tartalmaz és a másolás is sikeres. |
Bejelentkezés
Hirdetés |