Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LED-es index
Témaindító: Einstein21, idő: Márc 29, 2006
Témakörök:
Teherautó-kamionsofőrök pont, hogy többet meglátnak, mint itt feltételezed.
A lényeg: igen, ezen a kézkitevős csuklórahúzhatón gondolkodtam én is, az (persze az is csak akkor, ha középen világít a rendes helyzetjelzője a biciklistának) már kocavezetők által is messziről értelmezhető. Tulajdonképp a bicikliskesztyűmre a csuklómnál felszerelt LED-sor (körbeérő, mint egy karkötő), kapcsolóként pedig a tenyérrészre ragasztott érintőkapcsoló (az a fajta, ami akkor kapcsol be, amikor nem érintik épp). Míg fogom a kormányt, nyitott az áramkör, elengedem a kormányt, akkor zár az áramkör. Ideáig jutottam, de nem néztem utána ennek az érintőkapcsolónak. Jó, hogy, felhoztad, talán ma este utánanéuek. (Mert olyan kell, ami papírvékony, hogy a kesztyűnél ne igazán legyen keményebb, és bírja a tenyérhajlítást) A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2023
Én is valami hasonló aggályokat kezdem leírni (de falrahányt borsó-)...először itt...meg itt is (meg még 1-2x). Durván fogalmazva, ha átmegyek kocsival egy rolleresen, akkor én leszek a hibás, mert nem vettem figyelembe a jelzőfényeit (előírások nincsenek rá)...vagy netán a rolleres lesz a bűnös, mert nem jelzett úgy, ahogy az elő van írva (vagy nincs ?), kézzel...?
Ezt nevezném "hamis biztonságérzetnek"... A teherautó "holttereiről" is mellékelek egy ábrrát... A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2023
Szerintem egy rollerre is fel lehet szerelni úgy hogy lássa minden közlekedő. A KRESZ-ben le van írva hogy a földtől milyen magasan és egymástól milyen távolságra kell elhelyezni az index lámpákat. Ez megoldható. Attól meg ne félj hogy nem elég erős a fénye, amit én csináltam, annak erősebb a fénye, mint a hagyományos 21W-os izzóé. Az indexnek meg az a lényege hogy ne kelljen kézzel integetni.
Kell, elvárt. Biciklin mindenképp. Nem helyettesíti a karjelzést, de jó, ha kiegészíti. Pláne sötétben
Keresem amúgy a 3W-os sárga LED-et, de csak fehéret találok mindig. Segítesz? A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2023
Nem is fontos a kapcsoló , egy a kesztyű kézfején elhelyezett higyanykapcsoló vagy golyós kapcsoló tökéletes lehet ha a tenyered lefelé néz nyitott ha előlre néz akkor zárt az érintkező . bármi megoldható csak át kell gondolni ki kell találni
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2023
A motoromban is fehér van, középfehér, kadmiumsárga búra alatt. Itt egy kép, ahol látható a működő kapcsolás. Ennyire egyszerű. 3W-os ledekkel:
Ez jó a gyalogló emberek figyelmeztetésére, -de azért most (pár órája) szálltam ki egy teherautóból, és nemcsak ma. Ha ennyit látnánk egy teherautóból/ buszból, akkor nem kaptunk volna jogosítványt annakidején, azóta pedig még többet látunk. Mert mozdítja is a fejét az ember, nem kocasofőr, aki csak szemsarokból néz tükörbe, és véletlen sem hajolna előre, hogy akocsi elé is lásson.
Ja, amúgy te vagy a bűnös, szinte mindig, ha elgázolod. Álló autónak, felborult kamionnak nem hajtunk neki. Ha látunk egy biciklist, rollerest imbolyogni, nem gázoljuk el. Mi, teherautósofőrök/buszsofőrök így tudjuk.. Visszatérhetnénk a LED-es (vagy akár LEDtelen) index megvalósításokhoz , vagy legalábbis azon gondolkodáshoz a rohadt offolás helyett????? A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2023
Csak kíváncsiságból kérdezem, hol találtál fehér 3W-os ledet? Én a barátom boltjában 300 Ft-ért vettem darabját. Nincs szállítási költség. Korábban a MEGALED-től rendeltem, de sajnos megszűnt a cég.
Azért a "rohadt offolás közben " csak feltettünk vagy 3 féle megoldást ...
Ó, csak neten nézegettem, nem is igen jegyeztem meg, hol -mert sárgát kerestem
Egyet elmentettem a fehérek közül, mert nagyon olcsó (még akkor sem történik nagy baj, ha nem is igaz) LED 3W A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2023
A megoldásokat nem is kifogásoltam
(Még a tied sem, csak picit túlzásnak éreztem, de helyénvaló attól) De te is láthatod: az utóbbi 3-4 oldalból alig néhány hsz szól a megoldásról A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2023
Ez nem az, ami az én megoldásomban van. Nálam két sorbakötött 3,4V-os 900 mA-os led van. Ha megnézed a képet, 2 db. Li-Ion akkuról táplálkozik. Az max 8,4V-os. És nem 6000 Lumenes, hanem 4000. Ha kell, tudok küldeni ilyent, a posta levélként kb. 800 Ft.
Bocsi, elírtam. Nem 6000/4000 Lumen, hanem Kelvin. Lumenben ledenként 220.
Idézet: Igen ! Mert nem látjuk helyénvalónak még a rollert sem az úton nemhogy még a kézkitétel hiányát . És én itt hagyom abba az offfff ot Az a baj hogy egymásnak beszélünk a kérdező már régen nincs itt , megkérdezte tőlem hogy akkor a nyákterv mellé megkapja a kész áramkört is ? Én a beégetett picet ajánlottam fel itt a témában , azóta eltűnt ..... „De te is láthatod: az utóbbi 3-4 oldalból alig néhány hsz szól a megoldásról” A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2023
Igazat adok Neked. Ezen a fórumon a roller az off! A ledes index téma attól függetlenül mehet tovább. Engem továbbra is érdekelnek az ötletes megoldások.
Még akár a kesztyűbe szőtt vezetőszál és a markolaton elhelyezett vezető felület is betöltheti a kapcsoló szerepét ,az előző gondolatmenetet folytatva . Nekem szimpatikus lenne egy "nagy" felületű villogó a kézfejen
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2023
Ha Neked ez tetszik, csak támogatni tudom. Én a motoromra fix index lámpákat szereltem, hogy ne kelljen kézzel integetni. A nagy felülethez 30 led kell hogy nappal is jól látható legyen. Szerintem meg lehet oldani.
Én autózom , tehát az elkészítés nem "érdekem" de ha valaki megépítené mondjuk biciklihez (bocs kerékpárhoz ) szívesen segítenék a fejlesztésben .
Ez szép Tőled. Csak dicsérni tudom a hozzáállásod.
Ilyen emberek viszik előbbre ezt a fórumot!
A kormány végébe szerelve szerintem látszik. A zöld rész 3d printerrel készült, a sárga lampicsku belül már nem eredeti, 3 fehér led van benne, 1 előre, 2 hátrafelé virít, de oldalról is látszik
de van ilyen is: https://www.aliexpress.com/item/1005003973583324.html https://www.aliexpress.com/item/1005003097990294.html
Maradjunk annyiban, hogy a kérdező teljesen felkészületlen volt a témában, de amint látom kellően lusta is, mert mindjárt készre kivitelezett áramkört várt tőled.
Sült galambot nem akart még esetleg mellé? Miközben aprópénzért kapható ledes index relé és ledes index karok szerte e világban. Ha valaki tényleg akarja, meg tudja csinálni. Megveszi, összeköti, kipipálva. Nem egy ördöglakat. De egyszerűbb beírni a fórumba, meg mindenkit tréningeztetni tök feleslegesen. Aztán meg eltűnni persze, mikor már "csak" kivitelezni kéne. Igen sok hozzáadott értékkel bírt. Nagyon értékes fórumtársat "veszítettünk"!
A második link alatt lévő termék tetszik , átgondolt jó megoldás
Egy ilyen szenzor-vagy a komplett modul jó is lehetne a kesztyűre (talán) megfelelő elhelyezéssel ,és már csak egy 555 és egy pici akksi kell a ledek mellé .
Szerintem érdemes lenne megépíteni, mert csak a próba dönti el hogy működő képes-e. Nekem fontos volt az is hogy akkor is jól látható legyen az index, ha rásüt a Nap. Ehhez az én megoldásomnál elegendő 2 db. Li-Ion akku. 8,4V 2600 mAh-s. Ez a két akku elég pici, a teljesítményéhez képest, 36x65x18 mm.
Idézet: Igen csak kéne valaki aki megépíti-teszteli „Szerintem érdemes lenne megépíteni”
Ha valakinek megtetszik, lehet hogy meg is építi. Sajnos, csak a rajz, nem eléggé meggyőző. Egy működő kapcsolás sokat segítene a megvalósításban. Miért nem építed meg Te? Akkor mindenki láthatná a működését és kedvet is kapna hozzá.
Nincs biciklim nekem felesleges , és a nixi-vfd órákat amiket tervezek azokat is a barátaim rakják össze . Már nem látok forrasztani . Csináljuk meg együtt a mellényt motorra is jó lesz ,te még használni is tudod ...
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2023
Köszönöm kedves felajánlásodat, én maradok az általam készített mellett. Nekem tökéletesen megfelel. Ha nem lennék vele megelégedve, tovább fejleszteném. De úgy gondolom elértem azt, hogy jobban világít, mint a hagyományos izzós index. Több barátomnak, ismerősömnek is csináltam már ilyen indexet, felszerelték a motorjukra, mindenki meg van vele elégedve.
Én viszont szívesen gondolkodom veled a csuklón lévő (mint beszéltük: a bicikliskesztyűre karkötőként varrt) villogóról.
Nem, nem találtam még azt a fajta lapos, papírvékony,, hajlítható mikrokapcsolót, egyelőre az egyik ujj behajlításakot bekapcsoló mikrokapcsolón gondolkodom. (Még csak gondolkodom). Ha az a kapcsoló csak akkor "aktiválható" (szép magyar szóval ), amikor jobban görbül az ujj, mint kormányfogás közben -akkor teljesülhet az: A kormányt el kell engedni ahhoz, hogy villogjon. Az meg mindannyiunk számára megnyugtatóbb, ha a biciklista/rolleres már csak egy picit is kilógatja a kezét arra, amerre menni fog. (Muszáj lesz neki, hiszen villogás csak akkor lesz.) Jó felé gondolkodom-é ezzel a kesztyűujjba szerelt mikrokapcsolós dologgal, vagy másként látod? Ui: azért az a baj azokkal a mikrokapcsolókkal, amiket eddig találtam, hogy nem tudom kényelmesen elhelyezni -hogy ne nyomjon, miközben a kormányt fogom. Kéne a segítség tényleg... A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2023
|
Bejelentkezés
Hirdetés |