Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Nekem, heteket, honapokat kellett ott dolgoznom ilyen körülmények között.
Egy fagyizóban mit fényképezünk?
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2023
Remélem a fagyi nem volt olyan idős mint ezek a szép rádiók.
A nagyobbik egy BHG A117-esnek tűnik '55-ből... Legalábbis pont így néz ki a munkahelyi szobámban lévő ilyen típusú rádió - csak az nem ilyen szép állapotú.
Na, én nem jöttem rá, milyen gyártmány-típus, de most gyorsan utánanéztem annak a beloiannisz rádiónak (bhg a117) -az szögletesebb. Inkább az Orion TA117-re hasonlít, de az sem pont ilyen.
BHG ORION Tányleg jó lenne pontosan tudni, ha valaki emlékszik rá, ne tartsa magában! (Az oldalán a tekerentyű gondolom a HH-KH,sb váltogatás, az elején a három? Jó, kettőt tudok, a harmadikat sejtem, de hogy melyik melyik...) A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2023
És tényleg!!!
Az enyém nem oldalirányban, hanem hátrafelé kerekített! ( Oda kellett mennem megnézni... ) Megzavart, hogy az eleje (skálák, kezelőgombok) viszont szinte pont úgy néz ki.
Talán ez?
ORION 442 Idézet: „ Hullámsávok: R1 - R2 - R3 - R4 - K - H Rádiócsövek: 6BE6, 6BA6, 6AT6, 6AQ5, 6X4, EM4 Gyártási év: 1951 Sorozatszáma: 403230 Korabeli ára: 2418 Ft.” A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2023
Sziasztok!
Esetleg ezek? http://www.radiomuseum.hu/vtr646.html http://www.radiomuseum.hu/orion442.html (kicsit késtem) Üdv palp A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2023
De csak az rgyikkel késtél
A másiknak még nem is néztünk utána -pedig érdekes az is! Köszi!
Állitolag korábban villám csapott a gépbe, amit észre is vettek, csak nem reagált ( jo szokás szerint) senki és hagyták tovább pörögni. Ez lett a vége.
Azt a leborult szivarvégit...vagyis szélerőművit, neki.
Azt mondták a videóban, hogy a villámcsapás hatására a vezérlés meghibásodott, legalább részben. Ez után a nagy szél az ellentétes irányból (nem tudott szélirányba fordulni) okozta a katasztrófát. Ekkor már kontrollálatlanul forgott. Szerinted mit lehetett volna reagálni a közeli utak lezárásán kívül? Ember nem lett volna aki ezt ebben az állapotban megközelíti, és ha lett volna sem ment volna semmire a kiégett vezérléssel ...
Csak a hiradoban azt kihagyták, hogy a villámcsapás jo egy héttel elöbb következett be. Maga a tulajdonos inditott eljárást, mert valoban nem tudták a távolbol kezelni a helyszinre meg senki nem ment ki.
Laikusként 2 dolog jutott eddig eszembe a szélerőmű balesetekkel kapcsolatban.
Ha a karbantartóknál lenne egy bázisugráshoz használt ernyő, akkor esetleg túlélhetnék, ha éppen akkor gyullad ki, amikor fent vannak. Sajnos volt már ilyen, ha nem is sűrűn. Akár toronydarunál is alkalmazható lenne. A másik, hogy lehetne egy lapát lerobbantó pirotechnikai eszköz, ami ilyen hibánál ledobná a lapátokat tőből. Ha nem lenne sérült a tartószerkezet is, mint itt, akkor az és a felső komplett szerelvény a generátorral akár ép is maradhatna.
Meg persze az oszlop olcso kivitele is ludas lehet. Érdekes modon Ausztriában az oszlopok betongyürükböl vannak. Vascsövekböl készült oszlopokat eddig csak a németeknél a spanyoloknál meg az USAban láttam ( a tengerentulon többnyire mini kivitelben).
Amikor voltam a kelenföldi hőerőműben, akkor mondta a biztonság főnök (ő volt a kisérőnk), hogy erről a kéményről volt egy hapsi aki többször leugrott. 120 méteres egyébként.
Állítólag az első alkalommal amikor meglátta a éjszaki kutyás őr bejegyzését a naplóban, hogy: "Szárnysuhogást hallottam." zsigerből azt mondta: "Mondjátok meg Attilának, ha még egyszer piál szolgálat közben, ki lesz rúgva.". Aztán meglett a srác. Nem tudom fent van-e a vezérlés, vagy lent. Meg azt sem, hogy mivel fékezik, illetve "vitorlába" lehet-e állítani, mint a repülőgépnél ha bedöglik a motor. Ebben az esetben ha hátulról fújta a szél, akkor pont nekiviszi a lapátoknak. Idézet: „Ha a karbantartóknál lenne egy bázisugráshoz használt ernyő, akkor...” Fene tudja, kíváncsi lennék rá, hogy 100-ból hány darust, vagy ilyen jellegű karbantartót lehetne rávenni arra (nálunk is közismerten nem tériszonyos társaság!), hogy leugorjanak a daruról / szélkerékről. Egy dolog biztos: Én úgy szorítanám a vasat (vagy valamit), ami a kezemben van, hogy a patológus sem szedné ki belőle...
Nem azt mondtam, hogy szórakozásból ugráljanak, de pl. nekik nagyon jól jött volna. Eldöntheti, hogy használja-e vagy nem...de van választási lehetősége.
De akkor mondok mást. Legyen egy olyan kötél fent, amivel alpin technikával leereszthetik maguk az éppen nem égő oldalon. Valami ilyesmi már létezik, bár szerintem ez egy kisebb fajta, illetve nem értek volna vele semmit, ha a lapátok felől nem megy...a másik fele már égett. A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2023
A vezérlés egy része alul van. A vitorlákat meg természetesen lehet (kell is ) állitani, de talán pontosan ez nem müködött.
Közben rákerestem, tipikusan két fék is van, az egyik irányba fordítja a lapátokat. Általában ezt használják. És van egy mechanikus fék is.
Bővebben: Link1 Bővebben: Link2 Mint minden komolyabb balesetnél, nem egy proléma történt itt sem szerintem, hanem több hiba együttesen okozta a katasztrófát. Idézet: „Én úgy szorítanám a vasat (vagy valamit), ami a kezemben van, hogy a patológus sem szedné ki belőle...” Amikor a szentesi TV torony kigyulladt, akkor pont ez történt (bár szerencsére megúszták). Felmásztak a legtetejére, kiültek(?) az antennára és szépen megvárták amíg kiég minden éghető alattuk a toronyból és mászhatóra kihül... Nem tudom közülük hányan maradtak a szakmában. A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2023
Sajnos a linkelt képen látható 2 dolgozó a szélturbinán nem volt ilyen szerencsés, az egyik a tűz áldozatává vált, a másik a biztos halálba ugrott előle.
Esetleg tűzálló ruhát tehetnének a felső részbe, hogy ha valami kigyullad, akkor gyorsan felkaphassák és ne égjenek meg.
Épp olvasom a kutatok legujabb jelentését a hires, 5300 éves, Ötzi nevü hullárol, akit pár évtizede találtak lefagyasztva egy alpesi gleccserben.
Nos “Az uriember böre sötétebb volt, de nem fekete. A DNSében anatoliai nyomokat találtak. Közepes termetü volt és hajlamos az elhizásra, valamint részben kopasz volt. A vérnyomása magasabb volt és 2-es tipusu cukorbetegségben szenvedett. Erröl valoszinüleg nem tudott, mert különben nagyon egészséges életet élt és egészségesen táplálkozott” áll a jelentésben. Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy szerencsére nem olvasta a mai egészségügyi tanácsadoink tanäcsait az egészséges életröl, a helyes táplálkozásról meg egyéb jelenlegi civilizácios betegségekröl és gondokról”
Biztos kielemezték mit evett utoljára Nem találtak sültkrumpli+hamburger maradványokat
A tűzálló ruha nem segített volna csak pár percig, az a tűz kicsit tovább égett. Felvenni is kicsit körülményes, időt rabló, kérdés van-e rá hely és idő egyáltalán. De pl. tűzálló ruhában se ugorj be egy tűzhányóba.
Nem értek hozzá, csak egy ötlet volt. Akkor valóban marad az "Ejtő Ernő".
|
Bejelentkezés
Hirdetés |