Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Idézet: „Egész nap esett nem volt nap.” 6,55kWh jött le nekem egész nap, tegnap 23,6
2.8kw napelem van fent. Első nap teszt üzem volt így még tapasztalatom nincs benne. Igencsak ismerkedek a programmal is eddig nem találtam meg hogy hol van rajta az összesítő hogy mennyit is termelt a napelem. Valami hibás a rendszerben mert max 400w adott le csúcsteljesítményben.
Ma meglepett a napelem egy kicsit. nem gondoltam volna hogy ráz. Hogy lehetséges ez? Milyen hibára utal?
Melyik vége?
![]()
Maga a panel fém része csípet meg a rendszer közép tájékán. Ha abbamarad az eső úgy érzem bújhatok alá és nézhetem meg a földelési kapcsolatokat ha nem tévedek.
Szia!
A 40V-t már mindenki megérzi, Ha több napelemed van --ez csak fokozódik. Amúgy; biztosan kettős szigetelésű? Nincs földzátlat valahol ?Akár az inverterben is. Már válaszoltál; Szigetelési ellenállást is mérhetnél, A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2023
7 panel van kb 120 volt a bejövő a panelokról amikor megcsípet. Nem kellemes.
Az inverter nem csipked sőt más sem a házban. A szigetelési ellenállás mérést azt nem tudom hogy kell csinálni. Viszont van egy erős gyanú ami miatt lehet némi baj. Az összekötő vezeték közép tájékon nem lett elvágva a gyors kötöző,és most a két panel közt van pont középen. Lehet azon keresztül csipked? Most nem másznék be oda. Tudtommal a napelemeket földelni kell. Bővebben: Link
Na ezt nem értem!
A csatlakozók IP védettek! Az sehogy nem jó, ha csíp a keret!! A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2023
Ha kiszárad a talaj körülötte megnézem az összeset. Lehet sérült hibás szerelés is amit se a gyári munkás se én nem vettem észre. Vagy én dugtam össze rosszul és azért csíp. De most nem fogok bemászni alá mert minden vizes és 8 méter hosszan mászni négykézláb nem biztos hogy egészséges lesz. Én sem örülök neki hogy csíp a keret
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2023
Sehogy sem csíphetne, mivel a fém keret nincs galvanikus kapcsolatban a panellal, egyébként pedig az összes keretet össze kell kötni egy zöld/sárgával és be kell kötni az EPH-ba vagy le kell földelni. Rosszul nem tudod összedugni, olyan mintha akkukat vagy elemeket kötnél össze sorban, azt meg nem nagyon lehet fordítva. Mondjuk a te inverteredet nem lehet elindítani 1db panellel mint az enyémet.
Azt a zöld sárgát fogom kiegészíteni a szárnyas alátét hogy biztosan legyen kapcsolat. Valamiért mégis csíp
És utána lehet jön az, hogy az EPH is csíp. Ahogyan a zuhanyzó meg az összes többi. Esős időben akár 5-10V- is csíp. Lehet ha rendesen meg van csinálva minden, ( gázcső is földelve...) egy tisztességes földelő szonda sem ártana. Esetleg a szolgáltató légvezetéke nem párhuzamos a napelem tartó sínnel és közeli? Persze a napelem panelektől is jöhet a csípés. ( bár az egyenáram mintha másként "csípne" )
Lehet hogy megvan csinálva rendesen, de nem nyugszom amit át nem nézem legalább 2x alaposan. A légvezeték és a napelem közt elég nagy a távolság. 20-25 méter. Na meg fa alapra van szerelve falnak támasztásosan. A tetős kivitelezés csúszik amíg lesz időm felszerelni. Így csavar, tetőléc, pár régi gerenda és egy fél marék szögből csináltam neki állványt.
Nem egyen hanem váltó áram van rajta. 10-12v. Megmértem. Ampert nem mértem (kellene). De hogy került oda? Mondjuk érdekes hangot hallat a panel fém sarkának az összeillesztése mikor taperolom. Kb úgy tudnám jellemezni mint mikor szikrázik valami. Mondjuk még egyszer átmegyek a villamos hálózaton hátha én toltam el valamit és nincs meg a kellő földelés. A dc oldali ep csatlakozást az inverter ac bemenő oldali földelési csatlakozójába tettem. Az lehet hibaforrás?
Lehet ez a tipikus minden csíp esete. Némelyek a medencére, némelyek másra panaszkodnak. Az ok ( és ezzel nem nagyon vagy kisegítve) legtöbbször, hogy az EPH összekötés viszi rá a feszültséget a szerkezetre. Ilyenkor szokták mondani, földelni ( szondával) ahol lehet, mert az áramszolgáltató nulla vezetékén megemelkedik a feszültség a terheléstől. Mivel az EPH pont ezzel van összekötve, te meg a fizikai helyi talajjal érintkezel azért ráz. Ilyenkor a tusoló/csap földelt dolgok is szoktak rázni. A másik gond lehet, amit te EPH-nak gondolsz, az félúton elvesztette a kapcsolatát a valódi EPH-val.
Azért ma már elöirás, higy minden házi elosztoban a PEN ( zöld sárga) sin össze legyen kötve a helyi földeléssel amit be kell mérni ( ha jol emlékszam 3 különbözö pontban a ház körül) azaz a helyi föld ( talaj) meg a PEN között nem lehet nagyon feszültségkülönbség.
Igy legfeljebb az állhat elö, hogy a PEN valahol megszakadt, vagy nincs összekötve a szerelvénnyel. Ezt aránylag könnxü kideriteni ha valamelyik környezo stekekkerben a nullást ( kék) hozzá érinted a zöld sárgához, arra általában a FI azonnal reagál. Ha nem akkor baj van a zöld sárgával.
Akkor holnap meglesz a program rendesen. Az összes csatlakozást átnézni alaposan. Akkor lesz egy szonda beszerelve csak a napelemeknek.
A bojler, csapok, hűtők nem ráznak.Ez a furcsa.
isolar sml ii 5 5kw 48v nem tudtok valami jó monitorozó programot? Smartess nem igazán működik.
Idézet: „lesz egy szonda beszerelve csak a napelemeknek.” Nem "csak". Azzal együtt össze kell kötni az EPH-val. Idézet: „A bojler, csapok, hűtők nem ráznak. Ez a furcsa.” Egyáltalán nem furcsa. Ott nincs kéznél '"valódi'" föld, amihez képest csipked.
Persze egyértelműen össze lesz kötve.
Elhatározásra jutottam.
7 ből 4 panel volt árnyékban mire kisütött a napocska végre. 3 panel 310w adott le. Mivelhogy nincs optimalizáló a rendszeren hogy tennék rá. Mire kell figyelnem egy ilyen optimalizáló vásárlásánál? 7x 410w panel.
Szia!
A két legfontosabb ; --az áram , --a teljesítmény Végig olvashatod a napelem nepperek ,mit vegyél ajánlását. De a 250W, 310W, 350W, 410W hoz kapható méretből tudsz választani.(igy változik az árama is.) A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2023
Annyira nem is vészes a dolog. Szépen sütöget a nap. Sajnos a hűtők már nem bírtak indulni mert a voltok leestek. Jó lenne rá egy aksi is akkor működne is rendesen vagy még 2 panel legalább. 220volt csúcsban.
Akksi mindenképpen kell rá még ha kicsi is, mert ha nem elég a bejövő PV akkor folyamatosan kapcsolgatni fog bypass-ba, illetve minden nagyobb áramlökés esetén is, mint pl. a hűtő indulása.
Az enyém ami ugye kisebb, ez alapból más felépítésű, ennek a 24V az elsődleges feszültségforrása, akku nélkül el sem indul. Nem véletlen van ráírva a 142A-es max áramfelvétel. Ami elég érdekes lesz, mert 80A-ral már simán lehet hegeszteni is. Mondjuk a 180Ah-s lion akkumból simán ki fog tudni jönni rövid időre az a 142A.
Folyamat bypasson megy a nap 24 órájában hiába van kellő napfény és aksi rákötve. 30-80w között folyamatosan fogyaszt. A képen le volt kapcsolva a hálózatról. Akarok rá rakni aksit természetesen. Csak hát a pénz ami a legkevesebb. 1 órát mentem tisztán napelemes üzemben nemrég kapcsoltam vissza a hálózatot.
Amúgy direkt ez a fajta lett meghozatva hogy ne keljen rá elsőre aksi. Azért 1.2 millió ft egy 30 kWh targonca aksi. Amiből a felét tudom kivenni. Lifepo4 sajnos nem hiszem hogy támogatja. De ennek még utána kell járni. 900.000ft az 5kw. Cserébe 6000 ciklus(20-100% közt használva) 30ft/kw az áram ára. 7 ft kevesebb. A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2023
Ez az elektromos autóból bontott lion gyakorlatilag egy árban van az új indítóakkuval. Viszont 3 dolog is van amiben jobb annál, az egyik, hogy másfélszer annyi kapacitás vehető ki belőle túlmerítés nélkül, aztán sokkal jobban terhelhető tartósan (az ólom csak C/10-zel) illetve a ciklusállósága sokszorosa az ólomakkunak.
Nagy vagy drága akkuba nem érdemes beruházni, egyrészt sosem térül meg, másrészt szükség sincs rá. Elég 1 napra, vagy akár csak 1 éjszakára méretezni, ha több napig nincs napsütés akkor váltson hálózatra és kész.
Jómagam is eautó aksiban gondolkodom. Viszont nem tudok megfelelő beszerzési forrást ami megbízható.
![]()
Egy pár cellát én is vennék, mert a PLC nem szereti az áramszünetet
Már megírtam privátban, de akkor megírom újra.
Szia !
Kettő van az ingyenesek közül ami nekem bevált. Mindkettő a soros porton kommunikál az inverterrel. Az egyik a Watch Power, a másik a MultiSIBControl. Az utóbbi több funkciót tud, megfelelő akkumulátorral is tud kommunikálni. Bizonyos tipusú Shelly eszközt is vezérel. Nekem ez jobban tetszik.
Szia!
"Nagy vagy drága akkuba nem érdemes beruházni, egyrészt sosem térül meg, másrészt szükség sincs rá. Elég 1 napra, vagy akár csak 1 éjszakára méretezni," Pedig de ! Ólomakkuból 2db 75Ah akku 56-60 eFt-t tényleg kidobott pénz , viszont 2db 150--200Ah már megfelelő. Igaz dupla árban van! De a Lixxx ból is legalább duplát kell venni,mint amit kiszámolsz. A napelemes áramtermelés szük keresztmetszete a másnap --napfelkelte----s amig el kezd termelni ideje! Pl, nálam az első 4 óra ! utána már nincs gond. Nem véletlen ,hogy a napelem nepperek nem vállalnak szigetüzemű rendszert. Azt irják min 3X annyi a beruházás. Nálam is OFF-GRID van s kb200FT/kWh val számolom az "ingyenáramot"! |
Bejelentkezés
Hirdetés |