Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   204 / 240
(#) dB_Thunder válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 23, 2023 /
 
Idézet:
„Egész nap esett nem volt nap.”

6,55kWh jött le nekem egész nap, tegnap 23,6

(#) antikzsolt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
2.8kw napelem van fent. Első nap teszt üzem volt így még tapasztalatom nincs benne. Igencsak ismerkedek a programmal is eddig nem találtam meg hogy hol van rajta az összesítő hogy mennyit is termelt a napelem. Valami hibás a rendszerben mert max 400w adott le csúcsteljesítményben.
(#) antikzsolt hozzászólása Szept 24, 2023 /
 
Ma meglepett a napelem egy kicsit. nem gondoltam volna hogy ráz. Hogy lehetséges ez? Milyen hibára utal?
(#) dB_Thunder válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Melyik vége?
(#) antikzsolt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Maga a panel fém része csípet meg a rendszer közép tájékán. Ha abbamarad az eső úgy érzem bújhatok alá és nézhetem meg a földelési kapcsolatokat ha nem tévedek.
(#) Atis57 válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Szia!

A 40V-t már mindenki megérzi, Ha több napelemed van --ez csak fokozódik.

Amúgy; biztosan kettős szigetelésű? Nincs földzátlat valahol ?Akár az inverterben is.

Már válaszoltál; Szigetelési ellenállást is mérhetnél,
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2023
(#) antikzsolt válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
7 panel van kb 120 volt a bejövő a panelokról amikor megcsípet. Nem kellemes.
Az inverter nem csipked sőt más sem a házban.
A szigetelési ellenállás mérést azt nem tudom hogy kell csinálni.
Viszont van egy erős gyanú ami miatt lehet némi baj. Az összekötő vezeték közép tájékon nem lett elvágva a gyors kötöző,és most a két panel közt van pont középen. Lehet azon keresztül csipked? Most nem másznék be oda.
Tudtommal a napelemeket földelni kell.

Bővebben: Link
(#) dB_Thunder válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Na ezt nem értem!
A csatlakozók IP védettek!
Az sehogy nem jó, ha csíp a keret!!
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2023
(#) antikzsolt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Ha kiszárad a talaj körülötte megnézem az összeset. Lehet sérült hibás szerelés is amit se a gyári munkás se én nem vettem észre. Vagy én dugtam össze rosszul és azért csíp. De most nem fogok bemászni alá mert minden vizes és 8 méter hosszan mászni négykézláb nem biztos hogy egészséges lesz. Én sem örülök neki hogy csíp a keret
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2023
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Sehogy sem csíphetne, mivel a fém keret nincs galvanikus kapcsolatban a panellal, egyébként pedig az összes keretet össze kell kötni egy zöld/sárgával és be kell kötni az EPH-ba vagy le kell földelni. Rosszul nem tudod összedugni, olyan mintha akkukat vagy elemeket kötnél össze sorban, azt meg nem nagyon lehet fordítva. Mondjuk a te inverteredet nem lehet elindítani 1db panellel mint az enyémet.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Azt a zöld sárgát fogom kiegészíteni a szárnyas alátét hogy biztosan legyen kapcsolat. Valamiért mégis csíp
(#) proba válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
És utána lehet jön az, hogy az EPH is csíp. Ahogyan a zuhanyzó meg az összes többi. Esős időben akár 5-10V- is csíp. Lehet ha rendesen meg van csinálva minden, ( gázcső is földelve...) egy tisztességes földelő szonda sem ártana. Esetleg a szolgáltató légvezetéke nem párhuzamos a napelem tartó sínnel és közeli? Persze a napelem panelektől is jöhet a csípés. ( bár az egyenáram mintha másként "csípne" )
(#) antikzsolt válasza proba hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Lehet hogy megvan csinálva rendesen, de nem nyugszom amit át nem nézem legalább 2x alaposan. A légvezeték és a napelem közt elég nagy a távolság. 20-25 méter. Na meg fa alapra van szerelve falnak támasztásosan. A tetős kivitelezés csúszik amíg lesz időm felszerelni. Így csavar, tetőléc, pár régi gerenda és egy fél marék szögből csináltam neki állványt.

Nem egyen hanem váltó áram van rajta. 10-12v. Megmértem. Ampert nem mértem (kellene). De hogy került oda? Mondjuk érdekes hangot hallat a panel fém sarkának az összeillesztése mikor taperolom. Kb úgy tudnám jellemezni mint mikor szikrázik valami.

Mondjuk még egyszer átmegyek a villamos hálózaton hátha én toltam el valamit és nincs meg a kellő földelés. A dc oldali ep csatlakozást az inverter ac bemenő oldali földelési csatlakozójába tettem. Az lehet hibaforrás?
(#) proba válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Lehet ez a tipikus minden csíp esete. Némelyek a medencére, némelyek másra panaszkodnak. Az ok ( és ezzel nem nagyon vagy kisegítve) legtöbbször, hogy az EPH összekötés viszi rá a feszültséget a szerkezetre. Ilyenkor szokták mondani, földelni ( szondával) ahol lehet, mert az áramszolgáltató nulla vezetékén megemelkedik a feszültség a terheléstől. Mivel az EPH pont ezzel van összekötve, te meg a fizikai helyi talajjal érintkezel azért ráz. Ilyenkor a tusoló/csap földelt dolgok is szoktak rázni. A másik gond lehet, amit te EPH-nak gondolsz, az félúton elvesztette a kapcsolatát a valódi EPH-val.
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Azért ma már elöirás, higy minden házi elosztoban a PEN ( zöld sárga) sin össze legyen kötve a helyi földeléssel amit be kell mérni ( ha jol emlékszam 3 különbözö pontban a ház körül) azaz a helyi föld ( talaj) meg a PEN között nem lehet nagyon feszültségkülönbség.
Igy legfeljebb az állhat elö, hogy a PEN valahol megszakadt, vagy nincs összekötve a szerelvénnyel. Ezt aránylag könnxü kideriteni ha valamelyik környezo stekekkerben a nullást ( kék) hozzá érinted a zöld sárgához, arra általában a FI azonnal reagál. Ha nem akkor baj van a zöld sárgával.
(#) antikzsolt válasza proba hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Akkor holnap meglesz a program rendesen. Az összes csatlakozást átnézni alaposan. Akkor lesz egy szonda beszerelve csak a napelemeknek.

A bojler, csapok, hűtők nem ráznak.Ez a furcsa.
(#) antikzsolt hozzászólása Szept 24, 2023 /
 
isolar sml ii 5 5kw 48v nem tudtok valami jó monitorozó programot? Smartess nem igazán működik.
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Idézet:
„lesz egy szonda beszerelve csak a napelemeknek.”

Nem "csak". Azzal együtt össze kell kötni az EPH-val.
Idézet:
„A bojler, csapok, hűtők nem ráznak. Ez a furcsa.”

Egyáltalán nem furcsa. Ott nincs kéznél '"valódi'" föld, amihez képest csipked.
(#) antikzsolt válasza erbe hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Persze egyértelműen össze lesz kötve.
(#) antikzsolt hozzászólása Szept 25, 2023 1 /
 
Elhatározásra jutottam.
7 ből 4 panel volt árnyékban mire kisütött a napocska végre. 3 panel 310w adott le. Mivelhogy nincs optimalizáló a rendszeren hogy tennék rá.
Mire kell figyelnem egy ilyen optimalizáló vásárlásánál?
7x 410w panel.
(#) Atis57 válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 25, 2023 /
 
Szia!

A két legfontosabb ; --az áram , --a teljesítmény

Végig olvashatod a napelem nepperek ,mit vegyél ajánlását.

De a 250W, 310W, 350W, 410W hoz kapható méretből tudsz választani.(igy változik az árama is.)
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2023
(#) antikzsolt válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 26, 2023 /
 
Annyira nem is vészes a dolog. Szépen sütöget a nap. Sajnos a hűtők már nem bírtak indulni mert a voltok leestek. Jó lenne rá egy aksi is akkor működne is rendesen vagy még 2 panel legalább. 220volt csúcsban.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 26, 2023 /
 
Akksi mindenképpen kell rá még ha kicsi is, mert ha nem elég a bejövő PV akkor folyamatosan kapcsolgatni fog bypass-ba, illetve minden nagyobb áramlökés esetén is, mint pl. a hűtő indulása.
Az enyém ami ugye kisebb, ez alapból más felépítésű, ennek a 24V az elsődleges feszültségforrása, akku nélkül el sem indul. Nem véletlen van ráírva a 142A-es max áramfelvétel. Ami elég érdekes lesz, mert 80A-ral már simán lehet hegeszteni is. Mondjuk a 180Ah-s lion akkumból simán ki fog tudni jönni rövid időre az a 142A.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 26, 2023 /
 
Folyamat bypasson megy a nap 24 órájában hiába van kellő napfény és aksi rákötve. 30-80w között folyamatosan fogyaszt. A képen le volt kapcsolva a hálózatról. Akarok rá rakni aksit természetesen. Csak hát a pénz ami a legkevesebb. 1 órát mentem tisztán napelemes üzemben nemrég kapcsoltam vissza a hálózatot.
Amúgy direkt ez a fajta lett meghozatva hogy ne keljen rá elsőre aksi. Azért 1.2 millió ft egy 30 kWh targonca aksi. Amiből a felét tudom kivenni. Lifepo4 sajnos nem hiszem hogy támogatja. De ennek még utána kell járni. 900.000ft az 5kw. Cserébe 6000 ciklus(20-100% közt használva) 30ft/kw az áram ára. 7 ft kevesebb.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2023
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 26, 2023 /
 
Ez az elektromos autóból bontott lion gyakorlatilag egy árban van az új indítóakkuval. Viszont 3 dolog is van amiben jobb annál, az egyik, hogy másfélszer annyi kapacitás vehető ki belőle túlmerítés nélkül, aztán sokkal jobban terhelhető tartósan (az ólom csak C/10-zel) illetve a ciklusállósága sokszorosa az ólomakkunak.
Nagy vagy drága akkuba nem érdemes beruházni, egyrészt sosem térül meg, másrészt szükség sincs rá. Elég 1 napra, vagy akár csak 1 éjszakára méretezni, ha több napig nincs napsütés akkor váltson hálózatra és kész.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 26, 2023 /
 
Jómagam is eautó aksiban gondolkodom. Viszont nem tudok megfelelő beszerzési forrást ami megbízható. De ha tudsz megoszthatnád.
(#) dB_Thunder válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 26, 2023 /
 
Egy pár cellát én is vennék, mert a PLC nem szereti az áramszünetet
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 26, 2023 /
 
Már megírtam privátban, de akkor megírom újra.
(#) kapcsrajz válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 26, 2023 /
 
Szia !

Kettő van az ingyenesek közül ami nekem bevált. Mindkettő a soros porton kommunikál az inverterrel.
Az egyik a Watch Power, a másik a MultiSIBControl. Az utóbbi több funkciót tud, megfelelő akkumulátorral is tud kommunikálni. Bizonyos tipusú Shelly eszközt is vezérel. Nekem ez jobban tetszik.
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 26, 2023 /
 
Szia!
"Nagy vagy drága akkuba nem érdemes beruházni, egyrészt sosem térül meg, másrészt szükség sincs rá. Elég 1 napra, vagy akár csak 1 éjszakára méretezni,"

Pedig de ! Ólomakkuból 2db 75Ah akku 56-60 eFt-t tényleg kidobott pénz , viszont 2db 150--200Ah már megfelelő. Igaz dupla árban van!
De a Lixxx ból is legalább duplát kell venni,mint amit kiszámolsz.

A napelemes áramtermelés szük keresztmetszete a másnap --napfelkelte----s amig el kezd termelni ideje! Pl, nálam az első 4 óra ! utána már nincs gond.
Nem véletlen ,hogy a napelem nepperek nem vállalnak szigetüzemű rendszert. Azt irják min 3X annyi a beruházás.
Nálam is OFF-GRID van s kb200FT/kWh val számolom az "ingyenáramot"!
Következő: »»   204 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem