Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Mi a célja ennek, ha szabad kiváncsiskodni?
Köszönöm,
Ez egy jó kiindiulási pontnak tűnik. Küzdök vele egy-két kört.
Én is gondoltam, hogy megoldható, hisz a memóriában lehet tárolni mért adatokat, de ezen a szinten már nem vagyok jártas a programozásban. Eddig csak egyszerűbb dolgokat írtam arduinora. Ezért kérdeztem.
Egy mérés nem mérés, 10 mérést kellene átlagolni másodpercenkénti mintával legalább.
Nem volt cél a tökéletes program elkészítése. A kérdező kérdezte hogy lehetséges-e megoldani a problémáját, a válasz hogy igen, lehet. Kapott egy kiindulást is a megoldásra. Hogy mitől lesz tökéletes/használható, az már az ő tisztsége hogy eldöntse.
Ezt csináltam, a leírások alapján:
Elmondom, hogy miről is van szó és akkor érthetőbb lesz a dolog.
Van egy légtechnikai rendszerem, ami két fő részből áll. Egy egység a hideget és meleget csinálja és egy, ami egy hővisszanyerős szellőztető rendszer. Mindkettő tud külön-külön üzemelni és együtt is. Mindkettőben vannak ventilátorok. Ebbe a rendszerbe beépítettem egy automata illatosító rendszert, ami magától kell, hogy aktiválódjon. Ugyanis, ha egyik rendszer sem megy, (nincs légszállítás), akkor feleslegesen ne injektálja be az illatosítót a csövekbe, mert a levegő nem mozog. Viszont, ha bármelyik vagy mindkettő rendszer megy, akkor már igen. Vagyis fel kell ismernie, ha megváltozik a nyomás a csőhálózatban. És mivel bőven elegendő 10 percenként befecskendezni az illóolajat, így elegendő 10 percenként mérni a nyomást is. Példa: ki van kapcsolva mindkettő rendszer. Az arduinó megméri a nyomást, majd 10 perc múlva újra. Érzékeli, hogy nincs számottevő változás így várakozik és 10 perc múlva újra megméri. Ekkor viszont már az egyik rendszer bekapcsol és magasabb a nyomás. Most a programban elindítja a befecskendezést, majd ismét vár 10 percet. Ha nem történik változás, akkor 10 perc múlva megint befecskendezi az illóolajat. Ha viszont azt érzi, hogy a nyomás leesett akkor leállítja a befecskendezést. És ismét mér 10 perc múlva egyet. Etc. Jogosan merülhet vel a kérdés, hogy elég csak egy fix értéket beállítani a programban és ha azt átlépi a nyomásérték, akkor aktiválódik. Ez addig igaz, amíg nem vesszük figyelembe a környezeti nyomás folyamatos változását. A másik megoldás az lenne, hogy két BMP180-as szenzort használok, egyiket a csőben a másikat pedig a csövön kívül. Ekkor a kettő közti differenciát lehet kapcsolási alapul venni, de az aurduinonak csak egy I2C portja van, amire nem tudtam mindkét szenzort ráfűzni, hogy egyszerre mérje őket (mint írtam még kezdő vagyok)
Nem lenne egyszerűbb az figyelni, hogy kapnak-e vezérlést a ventilátorok?
Hoppá, te vegig nyomást írtál, de en meg hőmersekletre írtam peldát! Bocsi
Gondolkodtam ezen is, és nem is lenne bonyolult levenni a jelet róla, de új gépek és nem szívesen piszkálnék még bele. Jobbnak láttam egy önálló rendszert létrehozni, illetve sokkal jobban motivál a kihívás és a tanulás lehetősége
Differenciális nyomásmérő kellene, vagy inkább levegő áramlásmérő szenzor, ilyen nekem van is.
A változás figyeléssel az a baj, hogy valamennyit mindig minden változik, a változás ténye mellé kell egy küszöbérték is, hogy ennél többet változott ennyi időn belül.
Én nem csak 10 percenként mérnék, hanem azért ennél sűrűbben, és a függvényben az ugrásokat figyelve következtetnék, hogy mikor történt a ki/bekapcsolás. A méréseket kiloggolnám egy laptopra egy ideig, és megnézném a görbét, hogy mennyit mozog magától és mekkora a lépcső ki/bekapcsoláskor. Ha egyértelműen elkülöníthető automatikusan, akkor jó lesz, ha nem akkor mást kell kitalálni. Maga a parfümözés mehet úgy, hogy beindításkor küldi a puffot, és utána egy ideig tiltva van hogy újra küldje. Azért is jobb kisebb periódusidővel mérni mint 10 perc, mert a 10 perceset őrület lesz debuggolni. Ha viszont 10 másodpercenként mérsz mondjuk, akkor indítás után 10 másodpercen belül jön a puff, amennyi ideig lehet megőrülés nélkül figyelni, logot nézni. A puff utáni letiltási időablakot kicsire véve ki tudod azt is próbálni, hogy milyen a hosszútávú viselkedés logikája, és utána az időablakot átírod 10 percre és kész vagy, várhatóan ettől már nem romlik el. Ha egy hirtelen jövő viharra reagálva beküld egy puffot a parfümből, gondolom az nem tragédia. A lényeg hogy ne pazarolja ész nélkül. A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2023
Tudsz nekem egy linket vagy típusszámot küldeni az áramlásmérőre, mert én nem találtam ilyet. Ez lenne a legegyszerűbb megoldás.
Ebben teljesen igazad van. Be lehet állítani egy perces figyeléseket is és ha eltér a beállított küszöbértéktől, akkor csak megvalósul a loopban a befecskendezés, aminek az idejét külön lehet szabályozni. De ha GPeti1977 áramlásmérője beszerezhető, akkor azt hiszem az lesz a legegyszerűbb megoldás. Egy egyszerű if-es függvény és kész
Nyomáskülönbség kapcsolónak hívják ezeket a szerkezeteket. Pl.: Bővebben: Link. Nyomáskülönbség mérő, pl.: Bővebben: Link.
Így már ismerős. Én egy ventilátorhoz hasonló szenzort kerestem a neten, mint áramlásmérő. A folyadékoknál van ilyen de a levegőnél nem találtam.
Közben arra gondoltam, hogy ha egy 4 vezetékes PC ventilátort építenék be és csak mérném a PWM kimenetét akkor az is működhetne nem? Hisz a cél hogy mozog-e a levegő vagy sem és nem kell pontosan megállapítani a légszállítás mértékét.
Igen működne, de az plusz akadály a légtérben.
Ennyi erővel a meglévő ventilátorok forgását is lehet detektálni pl optikai jeladóval, vagy hall szenzorral. A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2023
Üdv mindenkinek! Adott egy TavIR IIC-LCD illesztő. Az illesztő használatával például cd lejátszóból bontott kijelzőt használhatóvá lehet tenni arduinóval?
Nem. CD lejátszókban (és hasonló eszközökben) vezérlő nélküli LCD kijelző van, annak meghajtásához ez az illesztő nem alkalmas.
Mondjuk ha a kijelző típusát vagy képét bemutattad volna. Ha pont ugyan olyan, akkor lehet, de én még olyan CD lejátszót nem láttam amiben ez a fajta kijelző van. Azokban inkább fluorescens kijelzők szoktak lenni.
Hello! Egy ilyen illesztő az I2C busz és a szinte szabványosnak tekinthető HD44780 LCD meghajtó közé kapcsolódik, ami vagy 8 vagy négy bites üzemmódban működik. Az szinte kizárt, hogy egy CD lejátszóban ilyen meghajtó legyen. Ott a vezérlő mikroprocit megtanítják közvetlen az LCD szegmensek meghajtására. És ez vonatkozik, szinte mindek készülékre, amiben speciális LCD-t alkalmaznak.
Nagyon drága autóipari cucc, keress meg, nekem van bontott, azt ellenőrzik vele hogy a ventillátor forog-e, például led lámpában.
Mi a neve ennek a cuccnak? Vagy van egy képed róla?
Differenciál nyomásmérő. Itt el is adnak belőle: Bővebben: Link.
Köszönöm! Bár én arra a ventilátorosra gondoltam amiről szó volt.
Később tudok felrakni, most ugrott be hogy a tiltott elfbárokban is egy mikrofon házba levő áramlásmérő van, az kapcsolja a fűtőszálat.
Vagy a másik megoldás a japán autókban a légtömegmérő. 5V kell neki, és analóg jel a kimenet, plusz még termisztor is van benne. A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2023
Ezt nézd meg. Nem tudom, hogy belefér-e a nyomástartományodba, de példának jó lehet:
Bővebben: Link
Ez egy 450mmátmérőjű cső, amiben 4000-5000 köbméter levegő rohan át óránkánt. Az a kis PC ventilátor nem fogja jelentősen befolyásolni a légtechnikai jellemzőit a rendszernek.
Ma megjöttek az új Nano board-ok. Holnap ha nyugisabb napom lesz össze is rakok valamit, aztán jelkentkezem, hogy mire jutottam. |
Bejelentkezés
Hirdetés |